ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ολόκληρες περιοχές έγιναν συντρίμμια

Σωστικά συνεργεία ψάχνουν για επιζώντες στο Δυρράχιο
Σωστικά συνεργεία ψάχνουν για επιζώντες στο Δυρράχιο
ΤΙΡΑΝΑ.--

Σε τουλάχιστον 31 ανήλθε χτες ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας την Αλβανία, με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου. Πολλά κτίρια κατέρρευσαν και τα περισσότερα θύματα βρίσκονται στο Δυρράχιο και στην κοινότητα Θουμάνα, στα βόρεια των Τιράνων. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές, με ολόκληρες πολυκατοικίες και οικοδομικά τετράγωνα να έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινα.

Και στην Αλβανία αποδεικνύεται περίτρανα ότι μέτρα ουσιαστικής αντισεισμικής προστασίας, προδιαγραφές στις κατασκευές με βάση τη σεισμικότητα της περιοχής, σύγχρονες υποδομές με βάση την εξέλιξη και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής, προσκρούουν πάνω στο κριτήριο του κέρδους που διέπει την καπιταλιστική οικονομία, όπου η γη είναι εμπόρευμα και στο αστικό κράτος τα πάντα μπορούν να παρακαμφθούν (βλέπε ελλιπή υλικά κατασκευής, απουσία ελέγχου στις κατασκευές κ.λπ.). Σύμφωνα με αναφορές επιστημόνων σε ΜΜΕ, πολλά από τα κτίρια που κατέρρευσαν, κάποια από τα οποία κυριολεκτικά τα κατάπιε το έδαφος, είχαν ανεγερθεί κυρίως μετά το 1990, χωρίς στοιχειώδεις προδιαγραφές. ΜΜΕ αναφέρουν πως στη Θουμάνα δύο από τις πολυκατοικίες που κατέρρευσαν, χτισμένες τη δεκαετία του '90, ουσιαστικά δεν είχαν θεμέλια, κατασκευάστηκαν πάνω σε αμμώδες έδαφος, εξασφαλίζοντας τις άδειες από τις αρμόδιες αρχές την περίοδο της μεγάλης οικοδομικής «έκρηξης» στη γειτονική χώρα.

Δύσκολη η ζωή στις σκηνές για τους σεισμοπαθείς καθώς μπαίνει ο χειμώνας

Copyright 2019 The Associated

Δύσκολη η ζωή στις σκηνές για τους σεισμοπαθείς καθώς μπαίνει ο χειμώνας
Κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν και σε ακτίνα περίπου 150 χιλιομέτρων: Από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν καταφτάσει από 11 χώρες, μεταξύ των οποίων και από Ελλάδα, Σερβία, Ιταλία, Τουρκία κ.ά., και δίνουν μάχη με το χρόνο για να βρεθούν και να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εγκλωβισμένοι στα ερείπια, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Τις συνθήκες για όσους εγκλωβισμένους προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή δυσκολεύουν και οι χαμηλές θερμοκρασίες (5-6 βαθμούς Κελσίου) στη διάρκεια της νύχτας. Μέχρι χτες είχαν διασωθεί τουλάχιστον 45 άτομα, ενώ η ΕΜΑΚ είχε ανασύρει χτες ζωντανούς δύο ανθρώπους. Οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 600. Η αλβανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για επείγουσα βοήθεια, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παραμένουν έξω από τα σπίτια τους, που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τον ισχυρό σεισμό είτε έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες.

Προχτές το βράδυ, εκατοντάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν σε σκηνές που είχε στήσει ο αλβανικός στρατός, σε αυτοκίνητα ή στο ύπαιθρο. Η αλβανική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες με ξενοδοχειακές μονάδες σε Δυρράχιο, Αυλώνα και Κακαβιά για τη στέγαση ανθρώπων, ενώ μεγάλος αριθμός σεισμοπαθών αναμένεται να φιλοξενηθεί σε σκηνές. Επίσης έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στη Θουμάνα και σε άλλες περιοχές.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Αλβανίας

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σε ανακοίνωσή του προς τους εργαζόμενους της Αλβανίας με αφορμή το σεισμό, σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας προς τους εργαζόμενους και το λαό της Αλβανίας, που υποφέρουν από τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Νοέμβρη.

Αγαπητοί συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, όπως και όλων των χωρών, έχουν πικρή πείρα από τις συνέπειες των "φυσικών καταστροφών" που έχουν πάντοτε κύριο θύμα τον φτωχό λαό. Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για να παίρνονται μέτρα προστασίας του λαού ενάντια στις φυσικές καταστροφές, αλλά οι κυβερνήσεις επιλέγουν να δαπανούν τεράστια ποσά για πολεμικούς εξοπλισμούς, να ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις πολυεθνικές.

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας εκφράζουν τη συμπαράσταση και στήριξή τους προς τα θύματα του καταστροφικού σεισμού και τους εργαζόμενους της Αλβανίας».

Πρωτοβουλία για βοήθεια από τους οικοδόμους της Θεσσαλονίκης

Πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης στον λαό της Αλβανίας ανακοινώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων και εργαζομένων στα δομικά υλικά και τις κατασκευές Ν. Θεσσαλονίκης. Καθημερινά στο χώρο του Συνδικάτου (Σουρή Γ. 2) από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ θα συγκεντρώνει τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, τα οποία θα αποσταλούν στους πληγέντες της γειτονικής χώρας.

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στους μετανάστες από την Αλβανία, που δουλεύουν στη χώρα μας και έχουν υποστεί ζημιές στις περιουσίες τους τόσο οι ίδιοι όσο και συγγενικά τους πρόσωπα.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μετράμε με τον ίδιο μόχθο και άγχος το μεροκάματο στα ίδια έργα, έχουμε βιώσει και στην Ελλάδα παρόμοιες καταστάσεις και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι κυβερνήσεις ασχολούνται μόνο στα λόγια με το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης, όπως και με τα άλλα λαϊκά προβλήματα. Τέτοιες καταστροφές είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής η οποία δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, όπως είναι η προστασία της ζωής του λαού, αλλά μόνο τα κέρδη των μεγαλοκαρχαριών που λυμαίνονται τον κλάδο των κατασκευών.

Επιβάλλεται, άμεσα, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες που οι λαοί έρχονται αντιμέτωποι με φυσικές καταστροφές, να δυναμώσει ο αγώνας ώστε στο επίκεντρο να μπουν οι λαϊκές ανάγκες και η προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Να δυναμώσει ο αγώνας και να απαιτηθούν μέτρα έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες από τις συνέπειες τέτοιων καταστροφών και να διασφαλιστεί η άμεση έμπρακτη στήριξη των πληγέντων με την ευθύνη του κράτους.

Απέναντι και κόντρα σε αυτές τις πολιτικές της εργοδοσίας και της ΕΕ, που όταν δεν μας εκμεταλλεύονται στο χώρο της δουλειάς, μας αφήνουν αθωράκιστους σε τέτοιους κινδύνους, εμείς προτάσσουμε την εργατική αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς».

Εξάλλου, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ιδιωτικές κλινικές της πόλης θα περιθάλψουν τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αλβανία. Ο αριθμός των τραυματιών καθώς και ο τρόπος μεταφοράς τους θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα της κάθε κλινικής να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα υπάρξουν και θα γίνει σε απευθείας συνεννόηση του αλβανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη με τους διευθυντές των συγκεκριμένων κλινικών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μήνυμα προς το ΚΚ Αλβανίας για τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε στο ΚΚ Αλβανίας το ακόλουθο μήνυμα για τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με το μήνυμά μας αυτό θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας λύπη για τα πολυάριθμα θύματα, τους νεκρούς και τους τραυματίες, αλλά και τις μεγάλες υλικές ζημιές που προκάλεσε ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στη χώρα σας.

Το ΚΚΕ, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είναι αλληλέγγυο με τους εργαζόμενους της Αλβανίας και τους Αλβανούς μετανάστες εργάτες που δουλεύουν στη χώρα μας, τονίζει πως δεν είναι μοιραίο οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώνουν τέτοιο βαρύ φόρο αίματος από τα φυσικά φαινόμενα. Δεν είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις να βρίσκουν χρήματα για τους πολέμους και τα σφαγεία των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και την ίδια ώρα να παρατηρείται έλλειψη ουσιαστικών μέτρων αντισεισμικής προστασίας και ετοιμότητας. Στην πράξη αποδεικνύεται πως οι λαϊκές ανάγκες για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα δεν χωράνε στους σχεδιασμούς των καπιταλιστών και των κομμάτων τους, κι αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες. Οι εργαζόμενοι στον 21ο αιώνα δικαιούνται ασφαλείς και αξιοπρεπείς κατοικίες, με τήρηση των μέτρων αντισεισμικής προστασίας.

Παρακαλούμε, μεταβιβάστε στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας σας τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ