ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές

Στους δρόμους βρέθηκαν χτες φοιτητικοί σύλλογοι διαδηλώνοντας για μια ακόμα φορά στο κέντρο της Αθήνας για τις ανάγκες τους, ενάντια στην ένταση της καταστολής, υπερασπιζόμενοι το πανεπιστημιακό άσυλο, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα των σχολών τους, δηλώνοντας πως δεν θα περάσει ο νέος γύρος επίθεσης με τα μέτρα που ετοιμάζονται για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Στην κινητοποίηση, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια το μεσημέρι, κάλεσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Δασκάλων, Τουρκικών Σπουδών, ΤΕΦΑΑ, Μαθηματικού, Φυσικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Παντείου, ΠΑΠΕΙ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ΣΕΜΦΕ, Τοπογράφων, Αρχιτεκτόνων, Ναυπηγών, Μηχανολόγων, Χημικών Μηχανικών και Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ ΠαΔΑ. Οι φοιτητές πορεύτηκαν προς το Πολυτεχνείο στην οδό Πατησίων προκειμένου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη συντονισμού φοιτητικών συλλόγων.

Μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν να ανανεώνουν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα, το οποίο συνεχίζεται σήμερα με διαμαρτυρία στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, ενώ για αύριο, Σάββατο, μια σειρά σύλλογοι καλούν στην κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό μαζί με τα εργατικά σωματεία.

Με όπλο την τέχνη διαδήλωσαν για όσα δικαιούνται

Διαμαρτυρία από τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία στο κέντρο της Αθήνας

Επιστρατεύοντας την τέχνη τους, οι μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων διεκδίκησαν όσα έχουν ανάγκη και αξίζουν, με μουσική και καλλιτεχνική διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος που διοργάνωσαν τα μαθητικά συμβούλια των σχολείων και η Πανελλήνια Ενωση Γονέων τους. Εκεί στήθηκε χτες το πρωί και μέχρι το μεσημέρι σκηνή, που ήταν παράλληλα και βήμα της διαμαρτυρίας τους, από την οποία πέρασαν μαθητές και μουσικά σχήματα, ερμηνεύοντας όλα τα μουσικά είδη και εντυπωσιάζοντας με τη δεξιοτεχνία τους. Συμμαθητές τους από τα Καλλιτεχνικά Σχολεία παρουσίασαν καλλιτεχνικά δρώμενα, με κίνηση, θέατρο, χορό. Οι μαθητές συνδύασαν τα παραπάνω με την αγωνιστική διεκδίκηση, προβάλλοντας τα αιτήματά τους.

Εκπρόσωποι των μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων χαιρέτισαν τις κινητοποιήσεις των συμμαθητών τους σε όλη τη χώρα και τόνισαν ότι τους δίνει δύναμη το ότι έχουν μαζί τους γονείς και καθηγητές στον αγώνα τους. Αναφέρθηκαν στην κατάσταση στα σχολεία, για την οποία ευθύνονται η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μίλησαν για την πείρα που ήδη έχουν αποκτήσει από τους αγώνες που έφεραν και κατακτήσεις όπως πέρυσι, που απέτρεψαν την αλλαγή του χαρακτήρα των σχολείων τους.

Αναφέρθηκαν στην ανάγκη κάλυψης των αναγκών σε εκπαιδευτικούς από την πρώτη μέρα, για εξοπλισμό των σχολείων με την αναγκαία υποδομή, αναγνώριση του επιπέδου των σπουδών που κάνουν έξι χρόνια στα σχολεία τους μέσα από ένα πολύωρο πρόγραμμα, συγγραφή και δωρεάν διανομή βιβλίων, καθορισμό ύλης για την εισαγωγή στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, δωρεάν μεταφορά για όλους τους μαθητές χωρίς χιλιομετρικούς περιορισμούς. Από το βήμα της συγκέντρωσης κάλεσαν σε δυνάμωμα του συντονισμένου αγώνα και ανανέωσαν το ραντεβού στη συνάντηση που καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στις 8 Δεκέμβρη.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, που δηλώνει πως οι γονείς δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα για δημόσια δωρεάν Καλλιτεχνική - Μουσική Εκπαίδευση που δικαιούνται τα παιδιά, χαιρετίζοντας τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος Σύλλογοι Γονέων από όλα τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της Αττικής, εκπαιδευτικοί και οι πρόεδροι της ΑΣΓΜΕ και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

Εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Μια σειρά από εκδηλώσεις με πλούσια θεματολογία προγραμματίζουν για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Αναλυτικά:

Σήμερα Παρασκευή:

-- Θεσσαλονίκη, στις Δ' Εστίες, στις 18.30, με θέμα, «Ισχυρή ΚΝΕ για ένα ισχυρό φοιτητικό κίνημα». Θα μιλήσει ο Δ. Μπαλασούλης, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Αύριο Σάββατο:

-- Μενίδι, στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ, στις 18.00, με θέμα «Λέμε Ναι στη Ζωή - Οχι σε όλα τα ναρκωτικά». Θα μιλήσει η Σελήνη Καπερώνη, μέλος της Επιτροπής κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Καλλιθέα, στην καφετέρια «Diverso» (Αλ. Πάντου 17), στις 19.30, με θέμα «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Μπραχάμι, στην «Αλεγρία» (Αν. Παπανδρέου 11), στις 19.30, με το ίδιο θέμα. Θα μιλήσει η Κατερίνα Δημουλά, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Ραφήνα, στα γραφεία της ΚΟ Ραφήνας του ΚΚΕ (Βασ. Γεωργίου Β', πίσω από την κεντρική πλατεία), στις 18.30, με θέμα «Λιμάνια - μαρίνες - αεροδρόμιο - αυτοκινητόδρομοι - ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ: Ποιος πληρώνει την ανάπτυξη... και ποιος πραγματικά κερδίζει;». Θα μιλήσει ο Κωστής Παναγιώτου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ.

-- Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36), οι κλαδικές Οργανώσεις Τηλεπικοινωνιών - Βιομηχανίας - Μεταφορών Αττικής, στις 18.30, με θέμα «Ζωή χωρίς εκμετάλλευση στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας». Θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Θεσσαλονίκη, στο ΠΑΜΑΚ, στις 19.00, με θέμα «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το Σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Γ. Καψάλης, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

-- Νεάπολη Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στις 12.00, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού ενάντια στον πόλεμο.

-- Συκιές, (Αγ. Δημητρίου 57), στις 18.00, προβολή ταινίας.

Σταθερά υψηλά τα ποσοστά της παραπαιδείας στη χώρα μας

Σταθερά υψηλά παραμένουν τα έξοδα των ελληνικών οικογενειών για ιδιωτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, όπως δείχνει η σχετική έρευνα της ΔΟΕ, σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ και τη διεθνή ένωση εκπαιδευτικών, που παρουσιάστηκε χτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, στην Ελλάδα η δημόσια δαπάνη για την εκπαίδευση είναι διαχρονικά χαμηλότερη (κατά ΜΟ 20% περίπου) από την αντίστοιχη άλλων χωρών της ΕΕ, ενώ η ιδιωτική δαπάνη είναι κατά πολύ υψηλότερη (σχεδόν τριπλάσια) από την αντίστοιχη άλλων χωρών της ΕΕ. Οι δαπάνες της «σκιώδους εκπαίδευσης» (έτσι ονομάζουν τα φροντιστήρια, ιδιαίτερα, ξένες γλώσσες κ.λπ.) αποτελούν ποσοστό 40,1% των συνολικών δαπανών της ιδιωτικής εκπαίδευσης (όπου περιλαμβάνονται και τα ιδιωτικά σχολεία). Οι δαπάνες αυτές για τη λεγόμενη σκιώδη εκπαίδευση είναι σαφώς μεγαλύτερες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση απ' ό,τι στην πρωτοβάθμια.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της δημόσιας δαπάνης για την εκπαίδευση καταγράφεται ότι την περίοδο 2000 - 2010 παρουσιάστηκε αύξηση, αλλά, εξαιτίας της κρίσης, το 2016 επανήλθε στα επίπεδα της αρχής της δεκαετίας του 2000 ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Η έρευνα σημειώνει ότι το ποσοστό των δημόσιων δαπανών που δίνεται για την αποζημίωση των εργαζομένων είναι συντριπτικά υψηλό σε σχέση με αυτό που δίνεται για υποδομές, εξοπλισμό κ.λπ. και εκτιμά ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση των υποδομών. Αυτό εξηγεί και γιατί έως το 2009 οι δημόσιες δαπάνες ήταν μεγαλύτερες για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ από τότε και μετά μεγαλύτερες είναι οι δαπάνες για την Πρωτοβάθμια, καθώς στα δημοτικά σχολεία κατευθύνθηκαν περισσότερες ειδικότητες εκπαιδευτικών.

Η έρευνα περιελάμβανε ακόμα ένα ερωτηματολόγιο προς τους εκπαιδευτικούς, όπου εξέφρασαν γνώμη για τις αιτίες της «ανάδυσης μιας ευρύτερης ιδιωτικοποίησης» της εκπαίδευσης. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί ξεχώρισαν ως αιτίες την κρατική υποχρηματοδότηση, τη διαδικασία πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την ανεπάρκεια της δημόσιας εκπαίδευσης σε ξένες γλώσσες, πληροφορική και καλλιτεχνικά και την αποδυνάμωση της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας καλούν σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της Εκπαίδευσης, με αιχμή το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και μόνιμους διορισμούς για τις ανάγκες των σχολείων, ενάντια στον αποκλεισμό αναπληρωτών από τους πίνακες του ΑΣΕΠ. Σημειώνεται πως οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών και αδιόριστων της Ειδικής Αγωγής, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, επιφύλασσαν πλήρη απαξίωση της προϋπηρεσίας και του πτυχίου, μεγάλες ανακατατάξεις και αποκλεισμό αναπληρωτών.

Η κινητοποίηση αποτελεί κομμάτι του αγωνιστικού προγράμματος που συζήτησαν τα εκπαιδευτικά σωματεία τα οποία το Σάββατο 23 Νοέμβρη, μετά τη μαχητική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησαν σύσκεψη.

Γενική Συνέλευση του «Βύρωνα»

Την εκλογοαπολογιστική του Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 1 Δεκέμβρη ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «ο Βύρων». Η Συνέλευση πραγματοποιείται στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

Θα ακολουθήσουν οι αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8/12, το Σάββατο 14/12 και Κυριακή 15/12 στο κτίριο του ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ