ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Διεκδικεί μέτρα προστασίας για τους πλημμυροπαθείς επαγγελματίες

Την αμέριστη συμπαράστασή της στους πληγέντες κατοίκους της Κινέτας, της Ρόδου, της Χαλκιδικής και άλλων περιοχών της χώρας που κινδύνεψαν και είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται από τις πρόσφατες πλημμύρες, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Ακόμα, διατυπώνει μια σειρά από διεκδικήσεις ώστε να προχωρήσει άμεσα η πλήρης αποκατάσταση και να ελαφρυνθούν οι επαγγελματίες που υπέστησαν καταστροφές.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της ΟΒΣΑ τονίζεται:

«Το νέο έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο. Η επανάληψη παρόμοιων φαινομένων τα τελευταία χρόνια αναδεικνύει τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες κυβερνήσεων, Περιφερειών και δημοτικών αρχών που επισκέπτονται τον "χώρο του εγκλήματος" χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, καλυπτόμενοι πίσω από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα λόγια τους είναι πρόκληση! Σχεδόν τρία χρόνια έχουν περάσει από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα και οι πλημμυροπαθείς ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις. Τα έργα υποδομής που έχουν εγκριθεί είναι ελάχιστα και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής, αυτά που έχουν υλοποιηθεί είναι ακόμη λιγότερα.

Ολα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις και οι Περιφερειακές Διοικήσεις δεν φρόντισαν να γίνουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, τα απαραίτητα φράγματα ανάσχεσης στους ορεινούς όγκους.

Αυτά τα έργα κατά βάση δεν θεωρούνται επιλέξιμα, όπως τα έργα που έχουν ανταποδοτική χρήση. Οι αυτοκινητόδρομοι, με τα διόδια που φέρνουν κέρδος στους μονοπωλιακούς ομίλους, περατώνονται σε χρόνο μηδέν.

Για να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική που μας καταστρέφει, που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές μας, τις ζωές των οικογενειών μας, είναι αναγκαία η οργάνωση του αγώνα μας, μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, για να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε, για ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

Η Ομοσπονδία μας έμπρακτα και άμεσα με κάθε τρόπο θα εκφράσει την αλληλεγγύη της το επόμενο διάστημα. Κύρια θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις για την οργάνωση των συναδέλφων για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους».

Η ΟΒΣΑ διεκδικεί:

-- Αμεση αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών στις υποδομές. Μέτρα άμεσης ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες. Μέτρα ενίσχυσης για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

-- Αναστολή κάθε είδους υποχρεώσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους κ.λπ. των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών - εμπόρων - βιοτεχνών στις κατεστραμμένες περιοχές.

-- Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους συναδέλφους που θα κλείσουν αναγκαστικά τις μικροεπιχειρήσεις τους.

-- Να ξεκινήσουν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Να γίνουν τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα και τα φράγματα ανάσχεσης στους ορεινούς όγκους.

-- Αμεση αποζημίωση στο σύνολο της καταστροφής που έχουν υποστεί σπίτια και μικρές επιχειρήσεις και να παρθούν μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Χρειάζεται άμεση και πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων στη Θάσο

Eurokinissi

Ερώτηση για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις έντονες βροχοπτώσεις στη Θάσο, την αποζημίωση και οικονομική στήριξη των πληγέντων, αλλά και την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Οι δυνατές βροχοπτώσεις στις 21 και 22/11/2019 και στις 25 και 26/11/2019 που έπληξαν τη Θάσο είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν, γι' ακόμη μια φορά, σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καταστροφές στις υποδομές του νησιού, στο οδικό του δίκτυο, σε σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν λόγω της έλλειψης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται κύρια στις κοινότητες Παναγίας, Ποταμιάς, Θάσου, Πρίνου, Μαριών, Λιμεναρίων και Θεολόγου του δήμου Θάσου, περιοχές οι οποίες και κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής είναι και η άμεση μεταφορά στο νησί κλιμακίων βαρέων μηχανημάτων του Στρατού προς αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών, μετά και το αντίστοιχο αίτημα συνδρομής μέσων που απέστειλε, προς τις αρμόδιες αρχές, ο δήμος, λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθεί με ίδια μέσα.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Θάσου έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς και η σημερινή της ΝΔ δεν θέλησαν και δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους, ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Εργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.

Αντίθετα, η εκάστοτε κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση (δήμος και Περιφέρεια) αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις - "μπαλώματα" μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. υπουργοί σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%.

Να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, των οποίων οι κτιριακές υποδομές, το ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο υπέστησαν ζημιές.

Να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.

Να ελεγχθούν όσα κτίρια, κατοικίες κ.λπ. ήταν δίπλα στα πλημμυρισμένα ρέματα για τη στατική τους επάρκεια.

Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.

Να δοθεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση στον δήμο Θάσου, προκειμένου να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες και οικονομικές υποχρεώσεις που προέκυψαν (π.χ. διαμονή και σίτιση των στρατιωτικών στελεχών και των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που ήρθαν προς ενίσχυση της δύναμης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου, προμήθεια των αναγκαίων καυσίμων για τη συνεχή λειτουργία των μηχανημάτων του Στρατού, ναύλωση πλοίων της πορθμειακής γραμμής για τη μετάβαση των βυτίων του στρατού για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων, κ.λπ.).

Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για τον σχεδιασμό, τη μελέτη και κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της νήσου Θάσου και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Παρέμβαση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χαλκιδικής

Τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) όσο και της Τοπικής Διοίκησης για τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Χαλκιδική, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στην Περιφέρεια η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας.

Τονίζει ότι οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά, που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο και στερεί από το λαό βασικές υποδομές στην κατοικία, στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Καταγγέλλει ότι τα έργα που υλοποιούνται στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικά στην Κ. Μακεδονία είναι αποσπασματικά, ελλιπή ή και ανεπαρκή και ότι οι περιοχές που χτυπήθηκαν από πλημμυρικά φαινόμενα δεν συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σχεδιασμό έργων.

Καλεί τον περιφερειάρχη και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες να εξηγήσουν: Τι προγραμματισμό είχε η Περιφέρεια για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Χαλκιδική; Τι ποσά διατέθηκαν και ποια έργα πραγματοποιήθηκαν έως τώρα; Και επίσης σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβούν για:

  • Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών δεύτερης κατοικίας.
  • Να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Να ελεγχθούν όσα κτίρια, κατοικίες κ.λπ. ήταν δίπλα στα πλημμυρισμένα ρέματα για τη στατική τους επάρκεια.
  • Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.
  • Να διεκδικηθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της Χαλκιδικής, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων.
  • Να γίνει άμεσα αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τυχόν μεταφορά τοξικών ρύπων από την απορροή των όμβριων υδάτων καθώς και των φερτών υλών, με δεδομένο ότι στην Ολυμπιάδα, δίπλα στα ρέματα που τη διασχίζουν, υπάρχουν η εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού καθώς και οι παλαιοί χώροι απόθεσης με επικίνδυνα απόβλητα προηγούμενων εκμεταλλεύσεων. Να δοθεί το πόρισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
  • Να καταρτιστεί ολοκληρωμένο, επικαιροποιημένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης τεχνολογικού ατυχήματος στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός», που μπορεί να προκληθεί από σεισμό, πλημμύρα ή άλλο φυσικό φαινόμενο.
Φωτιά στην Πλάκα

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής κινητοποιήθηκαν χτες στην Πλάκα, καθώς ξέσπασε φωτιά σε πρώτο όροφο κτιρίου στην Αδριανού και Χιλ, ενώ σε παρακείμενα κτίρια στεγάζεται σχολικό συγκρότημα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ένας άνθρωπος απεγκλωβίστηκε, ενώ έγιναν έλεγχοι και στους υπόλοιπους ορόφους για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Από ασφυξία έχασε τη ζωή του το παιδάκι

Από ασφυξία έχασε τη ζωή του το 2,5 ετών αγοράκι προχτές στο Ιλιον, όπως επιβεβαιώνει η ιατροδικαστική εξέταση, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ν. Καλογριά.

Ο ιατροδικαστής συμπέρανε ότι το παιδί βρέθηκε σε ένα περιβάλλον όπου δεν μπορούσε να πάρει ανάσα και δεν είχε οξυγόνο. Ετσι, έχασε τη ζωή του από ασφυξία. Εκτιμάται πως κάποιες εκδορές που υπήρχαν στο μέτωπο του παιδιού οφείλονται στις αρχικές προσπάθειές του να απεγκλωβιστεί μόλις έκλεισε το στρώμα πάνω του στο κρεβάτι - μπαούλο.

Οι γονείς υποστήριξαν ότι αφού έκαναν καθαριότητα στο σπίτι, νωρίς το βράδυ κάθισαν στον καναπέ μαζί με το μικρό αγόρι και εκεί αποκοιμήθηκαν. Οταν ξύπνησε η μητέρα γύρω στις 5 τα ξημερώματα διαπίστωσε ότι το αγοράκι δεν ήταν δίπλα τους και άρχισε να το ψάχνει μέσα στο σπίτι.

Οταν πήγε στο υπνοδωμάτιο και είδε ότι ο αποθηκευτικός χώρος του κρεβατιού ήταν κλειστός, ενώ τον είχε αφήσει ανοιχτό, πήγε να το ελέγξει. Εκεί εντόπισε τον γιο της χωρίς τις αισθήσεις του, φώναξε τον σύντροφό της και αμέσως μετέβησαν στην κλινική.

Με μια σειρά αποφάσεών του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμα τα στοιχεία των πολιτών που προβλέπεται να περιέχουν οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, που θα διαθέτουν ηλεκτρονικό τσιπάκι («RFID chip»). Αντίθετα, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί να αποθηκεύονται τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εάν τελικά αποφασιστεί να εμπεριέχονται στο τσιπάκι, καθώς αυτό είναι παράνομο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ