ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Συνέδριο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών: Στην πρώτη γραμμή το καθήκον να δυναμώσουν και να πληθύνουν τα Σωματεία.

-- 37ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ: Οι σύνεδροι της ΔΑΣ αναδεικνύουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων των εργαζομένων και την αγωνιστική διέξοδο.

-- Εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς: Με 24ωρη απεργία σήμερα εντείνουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις. Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή.

-- Μικρομεσαίοι αγρότες - κτηνοτρόφοι: Κλιμακώνουν τον αγώνα με δίκαια αιτήματα, που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Στην πρώτη γραμμή το καθήκον να δυναμώσουν και να πληθύνουν τα Σωματεία

Από συγκέντρωση της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής έξω από τον ΣΕΒ για το ζήτημα της ΣΣΕ

Eurokinissi

Από συγκέντρωση της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής έξω από τον ΣΕΒ για το ζήτημα της ΣΣΕ
Θέτοντας στο επίκεντρο τον στόχο να ενισχυθούν τα σωματεία της δύναμής της, να πολλαπλασιαστούν τα θετικά βήματα στη λειτουργία και τη δράση τους για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, να δημιουργηθούν νέα σωματεία σε τοπικό και επιχειρησιακό επίπεδο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) πραγματοποίησε στις 23/11 το 29ο Συνέδριό της.

Το Συνέδριο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τον απολογισμό του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και τον προγραμματισμό δράσης, ενώ οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν με αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Ομοσπονδίας.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν ο Θανάσης Γκώγκος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο Μιχάλης Φαναρτζής, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ.

Στόχος η ενίσχυση των γραμμών των σωματείων και της Ομοσπονδίας

Σκιαγραφώντας το φόντο της αντεργατικής πολιτικής και της επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, η απερχόμενη πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ελσα Ζαμπέτα, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της ισχυροποίησης της Ομοσπονδίας, της ενίσχυσης της παρέμβασής της στους χώρους δουλειάς, της διεύρυνσης των δεσμών με περισσότερους εργαζόμενους, της μαζικοποίησης των πρωτοβάθμιων σωματείων της και της δημιουργίας νέων σωματείων και αγωνιστικών πυρήνων. Στην κατεύθυνση αυτή, ανέδειξε αδυναμίες αλλά και δυνατότητες που προκύπτουν μέσα από την πείρα της δράσης του προηγούμενου διαστήματος.

Από την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου
Από την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου
Τη σκυτάλη από την εισήγηση πήραν οι αντιπρόσωποι που με τις τοποθετήσεις τους φώτισαν πλευρές της δράσης αυτής.

Στην πρώτη γραμμή των καθηκόντων του επόμενου διαστήματος περιλαμβάνονται οι νέες εγγραφές στα σωματεία. «Χρειάζεται να μπει σχέδιο, ανά εταιρεία, περιοχή, σχολή μαθητείας», ανέφερε εισηγητικά η απερχόμενη πρόεδρος, θέτοντας στόχο την αύξηση των εργαζομένων στις γραμμές των σωματείων, τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ίδρυση νέων σωματείων σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε μια σειρά πόλεις της χώρας.

Θετική πείρα στην προσπάθεια αυτή μεταφέρθηκε από τη δράση της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Η Ενωση απευθύνθηκε στους εργαζόμενους με ανακοίνωση που ετοίμασε ειδικά για το σκοπό αυτόν, απαντώντας σε ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που έχουν οι εργαζόμενοι όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται να είναι μέλη του σωματείου, τους φόβους και τις επιφυλάξεις που τους κρατούν μακριά από τη συμμετοχή στις γραμμές του. Με υπομονή και επιμονή εξήγησε ότι μέλη του σωματείου γίνονται όλοι οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, ανεξάρτητα από τις απόψεις τους, που μπορεί να διαφέρουν. Οτι η ενίσχυση του Σωματείου συνδέεται με τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, από την τήρηση του ωραρίου μέχρι τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Η προσπάθεια αυτή είχε αποτέλεσμα δεκάδες νέες εγγραφές εργαζομένων σε ελεγκτική εταιρεία, ανεβάζοντας τον πήχη και θέτοντας στόχο να δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία επιχειρησιακό σωματείο.

Τις πρωτοβουλίες με τις οποίες το Σωματείο απευθύνθηκε σε νέους εργαζόμενους, σε σπουδαστές σχολών κατάρτισης, σε φοιτητές σε πανεπιστημιακές σχολές και μεταπτυχιακά μετέφεραν αντιπρόσωποι από το Σωματείο Λογιστών Θεσσαλονίκης. Η σχετική δραστηριότητα δεν περιλάμβανε μόνο περιοδείες και εξορμήσεις, αλλά και τη διοργάνωση εκδήλωσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα την εργασιακή προοπτική μετά το πτυχίο. Συνεχίζοντας στην κατεύθυνση αυτή, το Σωματείο συμπεριλαμβάνει τις σχολές στους χώρους στους οποίους θα απευθυνθεί στο πλαίσιο της καμπάνιας που θα οργανώσει για νέες εγγραφές το επόμενο διάστημα.

Τα στελέχη της εργοδοσίας δεν μπορούν να «εκπροσωπούν» τους εργαζόμενους

Δίπλα στο κλίμα φόβου που καλλιεργεί η εργοδοσία, η Ομοσπονδία και τα σωματεία πρέπει να αντιπαλέψουν και τη βρώμικη δουλειά των εκπροσώπων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έχουν επιλέξει να απέχουν από τα σωματεία στα οποία πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις.

Οι δυνάμεις αυτές καλούν τους εργαζόμενους να μη συνδικαλίζονται στα σωματεία, τα χαρακτηρίζουν «κομματικά» και παρουσιάζουν το Οικονομικό Επιμελητήριο (ΟΕΕ) ως φορέα που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους!

Το Επιμελητήριο, όμως, όπου «στην ίδια κάλπη ψηφίζει και ο υπάλληλος και ο καπιταλιστής», όπως επισημάνθηκε, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί φορέα που μπορεί να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους. Οπως τονίστηκε εισηγητικά, τα μεγαλοστελέχη ελεγκτικών και μεγάλων επιχειρήσεων που βρίσκονται στα ψηφοδέλτια της πλειοψηφίας του ΟΕΕ, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στις επιχειρήσεις αυξάνουν την εντατικοποίηση, επιβάλλουν ατομικές συμβάσεις με απαράδεκτους όρους, καταργούν το 8ωρο, επιτίθενται στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αντίστοιχα, αντιπρόσωποι που πήραν τον λόγο υπενθύμισαν τις θέσεις που υιοθετεί και το ρόλο που αναλαμβάνει το Επιμελητήριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ρόλος του «λαγού» στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς το Επιμελητήριο έχει δημιουργήσει το Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης Οικονομολόγων (ΕΤΑΟ), με προκαθορισμένες για τους εργαζόμενους εισφορές, χωρίς όμως καμιά εγγύηση για την εφάπαξ παροχή, για το ποσό της σύνταξης, για τη σύνταξη αυτή καθαυτή.

Συνέχεια στο μέτωπο διεκδίκησης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Τη συζήτηση τροφοδότησε η δράση των δύο προηγούμενων ετών με κύριο μέτωπο τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το επικαιροποιημένο Σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης της Ομοσπονδίας στάθηκε σημαντικό εργαλείο στις πρωτοβουλίες και τη δράση που ανέπτυξαν τα σωματεία. Η Ομοσπονδία έβγαλε προπαγανδιστικά υλικά, πήρε πολύμορφες πρωτοβουλίες για την παρουσίαση της Σύμβασης και των όρων της, προχώρησε σε εξορμήσεις και περιοδείες σε μικρούς και μεγάλους χώρους δουλειάς, ανέδειξε ότι κάθε επιμέρους θέμα σε έναν εργασιακό χώρο έχει τη δική του θέση στο περιεχόμενο και τους όρους της Σύμβασης. Με αντίστοιχο τρόπο δούλεψαν τα σωματεία, παρουσιάζοντας τη Σύμβαση στις συνελεύσεις τους, ανοίγοντας τη συζήτηση γύρω από αυτή στους χώρους δουλειάς.

Ανάμεσα στις σχετικές πρωτοβουλίες, ξεχωριστή σημασία είχαν η στάση εργασίας και η συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ την ώρα προγραμματισμένης συνάντησης με τους εργοδότες. Η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι η πάλη για τη Σύμβαση δεν μπορεί να περιορίζεται σε συναντήσεις, αλλά βασικός όρος και προϋπόθεση για την επιτυχία της μάχης είναι η συμμετοχή και κινητοποίηση των εργαζομένων.

Η εμπειρία της Ομοσπονδίας και των Σωματείων από το σχετικό άνοιγμα είναι ιδιαίτερα θετική. Η διεκδίκηση Σύμβασης αγκαλιάστηκε από εργαζόμενους που μέχρι πρότινος δεν ήταν καν μέλη των σωματείων, έδωσε ώθηση σε νέες εγγραφές, ενίσχυσε το κύρος τους, αποτυπώθηκε στη συμμετοχή σε αρχαιρεσίες.

Στο έδαφος που διαμορφώθηκε, οι εργαζόμενοι απέσπασαν και μικρές νίκες: Συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε λογιστικά γραφεία μετατράπηκαν σε αορίστου, μεγάλες εταιρείες παραχώρησαν κάτω από την πίεση της διεκδίκησης εκπαιδευτικές άδειες, εργαζόμενοι σε ελεγκτικές εταιρείες απέσπασαν αυξήσεις στην κάλυψη ορισμένων εξόδων τους όπως τα οδοιπορικά.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία έχει στον προσανατολισμό της παρεμβάσεις για τις συνθήκες εργασίας, το ωράριο, τη μητρότητα, την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Πιάνοντας το νήμα της παρέμβασης αυτής, η Ομοσπονδία έχει στην ημερήσια διάταξη για το επόμενο διάστημα νέες πρωτοβουλίες στο μέτωπο της διεκδίκησης Συλλογικής Σύμβασης, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης που προωθεί τη συμμετοχή περισσότερων εργαζομένων στον αγώνα και ασκεί πίεση στους εργοδότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ