ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η γνώση είναι δύναμη για να πάμε μπροστά!

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την επίσκεψή του στην έκθεση αρχειακού υλικού του Κόμματος στην έδρα της ΚΟ Αττικής

Την έκθεση αρχειακού υλικού που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και την ένοπλη ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του '44, στην έδρα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), με τίτλο «Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ», επισκέφτηκε χτες βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας.

Αφού περιηγήθηκε στα εκθέματα, τα οποία εκείνη την ώρα θαύμαζαν πολλοί ακόμα επισκέπτες, οι περισσότεροι νέα παιδιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την έκθεση αυτή, που γίνεται με αφορμή την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας και τη μεγάλη ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944, 75 χρόνια μετά δηλαδή, με πλούσιο αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος για τις εκδόσεις - όλα αυτά τα 100 χρόνια ηρωικής δράσης του ΚΚΕ - πρέπει να την επισκεφθούμε όλοι και όλες, καθημερινά με πρόγραμμα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις, άλλοι μαζικοί φορείς, φοιτητές, μαθητές, σχολεία, σχολές, γιατί η γνώση είναι δύναμη.

Σήμερα, που βρισκόμαστε σε μια φάση όπου ο ιστορικός αναθεωρητισμός "σπάει κόκαλα", όπου γίνεται συστηματική προσπάθεια - από όλες τις πλευρές και με χίλιους δυο τρόπους - να διαστρεβλώσουν την Ιστορία, να περάσουν τον αντικομμουνισμό, όπου αναπτύσσονται ανορθολογικές, συντηρητικές, αντιδραστικές απόψεις για την κοινωνία, για την εξέλιξη της ανθρωπότητας και όπου διαστρεβλώνεται κατάφωρα η ιστορική αλήθεια και η ιστορική μνήμη, τέτοιες εκθέσεις πρέπει να γίνουν υπόδειγμα, να πολλαπλασιαστούν, να αγκαλιάσουν όλη την Ελλάδα. Ξέρουμε ότι υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα να επισκεφθούν όλη την Ελλάδα αυτές οι εκθέσεις και να πολλαπλασιαστούν το επόμενο χρονικό διάστημα.


Ιδιαίτερα η νέα γενιά πρέπει να μάθει, πρέπει να συμβάλει σε αυτήν τη μεγάλη υπόθεση, αγκαλιάζοντας ιδιαίτερα το πολιτικό βιβλίο, που σε δύσκολες εποχές - σε εποχές παρανομίας, διώξεων, φυλακίσεων του ΚΚΕ, των κομμουνιστών, των αγωνιστών - ήταν δύναμη, γιατί η γνώση είναι η πραγματική δύναμη για την εξέλιξη της Ιστορίας, για να πάμε μπροστά ως κοινωνία, ως λαός, για να προοδεύσει η ανθρωπότητα».

Πρωτότυπα ντοκουμέντα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον

Στις προθήκες φιλοξενούνται δεκάδες εκδόσεις από όλη την ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, από τη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα, αντικατοπτρίζοντας την ηρωική του διαδρομή και στο πεδίο της πάλης των ιδεών. Ενώ σε καλαίσθητα ταμπλό πάνω από τις προθήκες επεξηγούνται οι ιστορικές περίοδοι και πώς λειτουργούσε το εκδοτικό του Κόμματος σε καθεμία από αυτές.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει με πόσο κόπο κατάφερναν πάντα οι κομμουνιστές, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να δίνουν την πάλη των ιδεών, να ανταποκρίνονται στο καθήκον της μαρξιστικής μόρφωσης: Εκτίθενται από ογκώδεις τόμοι εκδόσεων, που με πολύ κόπο κατάφερναν οι κομμουνιστές κρατούμενοι να σπάνε τα εμπόδια της λογοκρισίας και να τα μπάζουν στις φυλακές, μέχρι ντοκουμέντα όπως μια μπροσούρα γραμμένη από την δολοφονημένη ηρωίδα του ΚΚΕ Ηλέκτρα Αποστόλου. Επίσης ιστορικές εκδόσεις, που αποτυπώνουν κορυφαίες στιγμές της διεθνούς ταξικής σύγκρουσης, όπως η απολογία του Ντιμιτρόφ με τίτλο «Ο ΝΤΙΜΙΤΡΩΦ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ!», αλλά και το βιβλιαράκι του Φριτς Χέκερτ «Τι γίνεται στη Γερμανία», που τυπώθηκε στα Ελληνικά το 1933, λίγο καιρό μετά την απαγόρευση του ΚΚ Γερμανίας, ένα ντοκουμέντο που μαρτυρά την προσήλωση του Κόμματος στον προλεταριακό διεθνισμό.

Ακόμα το ενδιαφέρον κεντρίζουν στρατιωτικά εγχειρίδια του ΔΣΕ, που τυπώνονταν στο βουνό, αλλά και κομματικές μπροσούρες, καμουφλαρισμένες ως διαφημίσεις ή ως εκκλησιαστικά βιβλία για να αντιμετωπίζονται οι συνθήκες παρανομίας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο της έκθεσης αφιερώνεται στην εκδοτική προσπάθεια στην πολιτική προσφυγιά, με πάρα πολλά βιβλία να καταπιάνονται με τη μόρφωση των παιδιών στα σχολεία των σοσιαλιστικών χωρών. Στο χώρο επίσης υπάρχουν κατοπινές εκδόσεις από τα μετεμφυλιακά χρόνια, τα χρόνια της δικτατορίας, φτάνοντας μέχρι το σημερινό εκδοτικό του Κόμματος, τη «Σύγχρονη Εποχή».


ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στις 15 Δεκέμβρη η παρουσίαση του Λευκώματος για την Απελευθέρωση και τον Δεκέμβρη του '44

Στο γήπεδο του Σπόρτιγκ στις 7 μ.μ. Θα ακολουθήσει συναυλία

Το εξώφυλλο του Λευκώματος της ΚΟ Αττικής
Το εξώφυλλο του Λευκώματος της ΚΟ Αττικής
Με την εκδήλωση - παρουσίαση του Λευκώματος «1944. Η Απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη. Ντοκουμέντα και διδάγματα» και την πραγματοποίηση συναυλίας - αφιερώματος στο αντάρτικο τραγούδι κορυφώνεται την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτιγκ (Ηλία Ζερβού 89, «Αγιος Ελευθέριος»), η πολύμορφη δραστηριότητα με την οποία η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ τιμά τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του '44.

Στη συναυλία που θα ακολουθήσει την παρουσίαση του Λευκώματος θα ακουστούν όλα εκείνα τα τραγούδια που είναι «ποτισμένα» από τον τιτάνιο αγώνα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, την αθάνατη εποποιία του ΔΣΕ. Τραγουδούν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Στάθης Δρογώσης, Κώστας Θωμαΐδης, Νατάσσα Μουσάδη, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής και Μανώλης Φάμελλος. Η ενορχήστρωση είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου.


Δυνατότητα ομαδικών επισκέψεων και ξεναγήσεων

Η έκθεση αρχειακού υλικού του ΚΚΕ στην έδρα της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241), με τίτλο «Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ», λειτουργεί ως εξής:

Τετάρτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Για ομαδικές επισκέψεις, τηλ. στο 210.5282.607 (Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 - 8 μ.μ.). Ανεξάρτητα από τις οργανωμένες επισκέψεις, υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για επισκέπτες οποιαδήποτε στιγμή της λειτουργίας της έκθεσης.

Παράλληλα λειτουργεί έκθεση εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» που κυκλοφόρησαν από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 1-3), στις μέρες και ώρες λειτουργίας του. Συγκεκριμένα: Δευτέρα 9 π.μ. - 4 μ.μ., Τρίτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Τετάρτη 9 π.μ. - 4 μ.μ., Πέμπτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 9 π.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 3 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ