ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Με μαζική απεργιακή κινητοποίηση απάντησαν στις απολύσεις

Προκηρύχθηκε κλαδική απεργία για τις 11 Δεκέμβρη

Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Σε 24ωρη απεργία με σημαντικά ποσοστά συμμετοχής και μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς ενάντια στις 24 απολύσεις συναδέλφων τους οι οποίοι προέρχονται από το πρώην τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU).

Οι 24 εργαζόμενοι περιλαμβάνονται στους συνολικά 150 που αρνήθηκαν να υποταχθούν στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της τράπεζας και να μεταφερθούν στην εταιρεία «Intrum Hellas», η οποία ανέλαβε το τμήμα των «κόκκινων» δανείων μετά την απόσχισή του. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν επίσης να φύγουν «οικειοθελώς», αλλά και να μεταναστεύσουν σε υπηρεσία της τράπεζας στην επαρχία. Η «απάντηση» της τράπεζας ήταν να τους θέσει εδώ και δέκα περίπου βδομάδες σε αναγκαστική άδεια, ενώ την περασμένη Δευτέρα προχώρησε στις 24 απολύσεις.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογεί νέα κλιμάκωση της επίθεσης τόσο για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σήμερα σε αναγκαστική άδεια, όσο και για τους συναδέλφους τους που έχουν μεταφερθεί στην «Intrum» με σύμβαση δανεισμού που λήγει το επόμενο διάστημα.

Ενδεικτικό για τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη χτεσινή απεργία είναι το γεγονός ότι 96 από τα 250 καταστήματα της τράπεζας έμειναν κλειστά, ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα υπολειτουργούσαν.

Στάση εργασίας και συνέλευση στο κατάστημα της Alpha Bank στη Συγγρού
Στάση εργασίας και συνέλευση στο κατάστημα της Alpha Bank στη Συγγρού
Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΤΟΕ) καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν βήμα πίσω από το αίτημα να τοποθετηθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε θέσεις σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον κανονισμό της Τράπεζας, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ χτες το απόγευμα πρότεινε την προκήρυξη 24ωρης κλαδικής απεργίας, καθώς το ζήτημα των αποσχίσεων, των απολύσεων και της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων αφορά όλες τις τράπεζες. Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας αποφάσισε την προκήρυξη κλαδικής απεργίας την Τετάρτη 11/12.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν στη χτεσινή συγκέντρωσή τους το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και συνδικάτα από άλλους κλάδους. Τη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα τους μετέφεραν εκπρόσωποι Συλλόγων Εκπαιδευτικών, που πραγματοποιούσαν την ίδια ώρα κινητοποίηση στο υπουργείο. Με συνθήματα εξέφρασε την αλληλεγγύη της και η πορεία των φοιτητικών συλλόγων που πέρασε από τη Σταδίου, ενώ η συγκέντρωση των εργαζομένων ήταν σε εξέλιξη.

Τη στήριξη του ΚΚΕ εξέφρασε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του Κόμματος. Επισήμανε ότι ο αγώνας που δίνουν είναι παρακαταθήκη για το μέλλον και τους κάλεσε να τον συνεχίσουν ενωμένοι σαν μια γροθιά.

Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς και στη Θεσσαλονίκη. Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στις υπηρεσίες στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας στην οδό Εθνικής Αμύνης όπου άρχισαν να συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι από τις 7 το πρωί, αλλά και στα καταστήματα σε όλους τους δήμους. Και στη Θεσσαλονίκη, στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν εργαζόμενοι άλλων κλάδων, ενώ τη συμπαράστασή τους δήλωναν και οι «πελάτες» στα καταστήματα που έβρισκαν κλειστές πόρτες.

Κινητοποιήσεις και στην Alpha Bank

Στάση εργασίας, την οποία κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, και Γενική Συνέλευση έξω από το κτίριο της τράπεζας στη Λ. Συγγρού έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank.

Η τράπεζα έχει κι αυτή στα σκαριά σχέδιο απόσχισης του τμήματος «κόκκινων» δανείων, στο πλαίσιο του οποίου προωθεί τη μετακίνηση 800 περίπου εργαζομένων στην εταιρεία «CEPAL», στην οποία θα αναθέσει τη διαχείρισή τους.

Στο ψήφισμα στο οποίο κατέληξαν στη μαζική τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και απηύθυναν κάλεσμα στην ΟΤΟΕ να προκηρύξει 24ωρη κλαδική απεργία την επόμενη βδομάδα, τονίζοντας ότι «το ζήτημα μεταφοράς των υπηρεσιών "κόκκινων" δανείων και της εργασιακής ανασφάλειας των εργαζομένων σε αυτές αφορά όλες τις τράπεζες (ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ALPHA BANK, EUROBANK, αργότερα και την ΕΤΕ)». Στο πλαίσιο αυτό, καταδίκασαν τις απολύσεις 24 συναδέλφων τους από την Τράπεζα Πειραιώς, απαιτώντας την ανάκλησή τους.

«Δεν δεχόμαστε καμία απόσχιση - καμία απόλυση», τονίζουν οι εργαζόμενοι και στέλνουν μήνυμα στην τράπεζα ότι «το νέο στρατηγικό της "σχέδιο αναδιάρθρωσης" που σαρώνει εργασιακά δικαιώματα και μας καθιστά "αναλώσιμους" θα μας βρει απέναντι. Δεν δεχόμαστε να γίνουμε θυσία γιατί έτσι επιτάσσουν τα συμφέροντα της τράπεζας».

Σε πλήρη συντονισμό με τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις το υπουργείο Εργασίας

Στο μεταξύ, στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τις απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας εμφανίστηκαν αδιάλλακτοι και επέμειναν στις απολύσεις.

Το «φίδι από την τρύπα» ανέλαβε να βγάλει το υπουργείο Εργασίας, επαναφέροντας με την πρότασή του από το «παράθυρο» τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Συγκεκριμένα, η γγ του υπουργείου, Αννα Στρατινάκη, πρότεινε διαβουλεύσεις συνολικά για τους 150 εργαζόμενους που αρνήθηκαν να μεταφερθούν στην «Intrum Hellas» και νέα συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη. Τα σχέδια της κυβέρνησης ανέλαβε να στηρίξει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, που πήρε μέρος στην τριμερή.

Οι «λύσεις» που έβαλε στο τραπέζι το υπουργείο - σε πλήρη συντονισμό με τις απαράδεκτες επιδιώξεις της εργοδοσίας - κινήθηκαν στους εξής τρεις άξονες: Πρώτον, στην τοποθέτηση εργαζομένων σε θέσεις εργασίας στον όμιλο, κάτι που δεν διασφαλίζει τα δικαιώματά τους, καθώς στις θυγατρικές επικρατούν χειρότεροι όροι αμοιβής και εργασίας. Δεύτερον, στη «λύση» της «εθελούσιας» εξόδου, που σημαίνει απολύσεις και ανεργία και όχι διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Τρίτον, στο «άνοιγμα» εκ νέου της «επιλογής» της μετακίνησης στην «Intrum Hellas», κάτι που εξαρχής έχουν απορρίψει οι εργαζόμενοι...

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση
Σήμερα Παρασκευή

-- Τη BETA θα επισκεφθεί ο Στράτος Κουρτζανίδης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Την «Deloitte» θα επισκεφθεί η Νεκταρία Παπαδούλη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. στο «ONE SALONICA» θα περιοδεύσει ο Δημήτρης Μπελόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 9.30 π.μ., περιοδεία στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ (Αριάδνης) στο Ηράκλειο, με επικεφαλής τον Αντρέα Κοκοσάλη, μέλος του ΓΠ Κρήτης.

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, με επικεφαλής τον Ευστράτιο Μανιαβό, μέλος του ΤΓ Ρεθύμνου.

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στις υπηρεσίες του δήμου Σητείας, με επικεφαλής τον Σίμο Συμεωνίδη, μέλος της ΕΟΕ της ΕΠ Κρήτης.

Αύριο Σάββατο

-- Στις 11 π.μ., στη Θεσσαλονίκη, περιοδεία στα καταστήματα «ΑΒ Βασιλόπουλος» και «Σκλαβενίτης», με επικεφαλής τον Δημήτρη Μπελόπουλο.

-- Στο ξενοδοχείο «Grand Med» στη Θεσσαλονίκη, περιοδεία με επικεφαλής την Μαριάννα Παπαδοπούλου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 3 μ.μ., περιοδεία στα ξενοδοχεία «Lato» και «Olive Green» στην Κρήτη, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Σοφίου, μέλος της ΕΠ Κρήτης.

-- Στις 7 μ.μ., σύσκεψη στο ΚΑΠΗ Νέας Αλικαρνασσού, στο Ηράκλειο, με ομιλητή τον Γιάννη Γωνιανάκη, μέλος του ΓΠ Κρήτης.

-- Στις 7 μ.μ., σύσκεψη στο ΚΑΠΗ Μασταμπά, στο Ηράκλειο, με ομιλητή τον Αντρέα Κοκοσάλη.

Τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη

Στις 10 π.μ., ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο πλοίο «Festos Palace», στο λιμάνι του Πειραιά.

Την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη

Σε εκδήλωση που οργανώνουν οι κλαδικές Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου, θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συλλαλητήριο στην Πάτρα για το Ασφαλιστικό

Με συνθήματα όπως «Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, φέρνουν νέο νόμο - λαιμητόμο», εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και φοιτητές, σε ένα μαζικό συλλαλητήριο στην Πάτρα, που διοργάνωσε χτες το Εργατικό Κέντρο της πόλης, έδωσαν αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Βασίλης Βασιλείου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αχαΐας. Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Κώστας Γεροπαναγιώτης από το Συντονιστικό των συνταξιούχων, ο Γιάννης Κογιωνής, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού, ο Οδυσσέας Χαρισόπουλος, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, και ο Κώστας Τηλιγάδης, μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για το Ασφαλιστικό:

-- Η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί τους νέους εργαζόμενους και σπουδαστές του κλάδου σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και την απάντηση που χρειάζεται να δώσουν οι εργαζόμενοι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, στις 12 μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη, 7ος όροφος).

-- Σύσκεψη, για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης και τις ιδιαίτερες πτυχές σε ό,τι αφορά τον κλάδο, διοργανώνει την Τρίτη 10/12, στις 6.30 μ.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στην αίθουσά του (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Προετοιμασίες για το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων

Παράλληλα, μετά τα μαζικά συλλαλητήρια που οργάνωσαν από κοινού με το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε όλη τη χώρα στις 30 Νοέμβρη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις προετοιμάζουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στις 14 Δεκέμβρη στα Προπύλαια, στις 12.30 μ.μ., και την πορεία που θα ακολουθήσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Μπροστά στη λαίλαπα που έρχεται», τονίζουν, «εμείς οι συνταξιούχοι, που έχουμε βιώσει για πολλά χρόνια όλες αυτές τις θανατηφόρες πολιτικές, εκτιμάμε ότι το σκηνικό που χτίζεται και προετοιμάζει τα νέα δεινά για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, μόνο ο μαζικός αγώνας παντού μπορεί να το ανατρέψει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ