ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φωτιά σε ξενοδοχείο με τραυματίες εργαζόμενους

Παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής

Από τη μεταφορά τραυματία

Eurokinissi

Από τη μεταφορά τραυματία
Φωτιά ξέσπασε χτες το πρωί στο ξενοδοχείο «Αtheneum Palace» που βρίσκεται στη λεωφόρο Συγγρού. Η φωτιά εκδηλώθηκε στον 1ο όροφο του ξενοδοχείου, ενώ υπήρχαν αρκετοί εγκλωβισμένοι που είχαν βγει στα μπαλκόνια. Τραυματίστηκαν τρία άτομα ανάμεσα τους και εργαζόμενοι. Η μία σοβαρά. Στο σημείο επενέβησαν 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, επιχειρώντας και για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

Συνολικά, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 20 άτομα. Δύο από αυτά διασώθηκαν με χρησιμοποίηση κλιμακοφόρου οχήματος. Οι υπόλοιποι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια των πυροσβεστών από το εσωτερικό κλιμακοστάσιο του ξενοδοχείου. Τρεις άνθρωποι - δύο γυναίκες και ένας άνδρας - μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Αττικόν, με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, λόγω των πυκνών καπνών που γέμισαν το κτίριο. Συγκεκριμένα, μία 24χρονη νοσηλεύεται διασωληνωμένη λόγω εισπνευστικού εγκαύματος, μία 32χρονη με σοβαρά αναπνευστικά και ένας 25χρονος έχει κάταγμα στο πόδι.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον πρώτο όροφο, από δωμάτιο από το οποίο έλειπαν οι ένοικοι ή από μικρή κουζίνα, ακριβώς δίπλα, που χωρίζεται με μεσοτοιχία. Τα ακριβή αίτια θα διευκρινιστούν από την προανάκριση που διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής αναφέρει τα εξής:

«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους που εργάζονται στο ξενοδοχείο "Αtheneum Palace" και που σήμερα (σ.σ. χτες) μπήκε σε κίνδυνο η ίδια η ζωή τους, μετά την ξαφνική πυρκαγιά στο ξενοδοχείο. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους συναδέλφους που τραυματίστηκαν την ώρα της πυρκαγιάς και οι οποίοι νοσηλεύονται στο Αττικό Νοσοκομείο, θα είμαστε συνέχεια δίπλα τους.

Αυτές είναι οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η ΝΔ, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ των μεγαλοξενοδόχων και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου μιας και έχει πλέον γίνει κανόνας η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να μην πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους στους χώρους δουλειάς για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, την εκπαίδευσή τους σε έκτακτες καταστάσεις όπως σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού.

Απαιτούμε άμεσα να διερευνηθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τη φωτιά, όπως επίσης, να υπάρξει άμεσα έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με το αν υπήρχε το απαιτούμενο σύστημα πυροπροστασίας, όπως και το απαιτούμενο σχέδιο διαφυγής για τους εργαζόμενους και τους πελάτες του ξενοδοχείου.

Να διασφαλιστούν από την ιδιοκτήτρια εταιρεία όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων του ξενοδοχείου. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στο ξενοδοχείο. Αντίστοιχα να μη χάσει τη δουλειά του κανένας εργαζόμενος στην εργολαβική εταιρεία που η ίδια η ιδιοκτησία του ξενοδοχείου έχει συστήσει. Να μη γίνει καμία απόλυση και να απασχοληθούν οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα ξενοδοχεία της εταιρείας μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά».

Σαν σήμερα, πριν από 11 χρόνια, η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Το μνημείο του δολοφονημένου 15χρονου

INTIME NEWS

Το μνημείο του δολοφονημένου 15χρονου
Σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, από σφαίρα αστυνομικού, και συγκεκριμένα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, που βρίσκονταν εκεί με το συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη.

Ο Ε. Κορκονέας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, αλλά σήμερα είναι ελεύθερος, αφού το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας μείωσε την ποινή του σε κάθειρξη 13 χρόνων, με μια απόφαση που προκάλεσε το αίσθημα δικαίου. Αντίστοιχα, ο Β. Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για συνέργεια στη δολοφονία και ένα χρόνο μετά αφέθηκε ελεύθερος, ενώ απαλλάχτηκε και από την κατηγορία για συνέργεια στη δολοφονία.

Η ΚΝΕ αντέδρασε άμεσα στην προκλητική απόφαση του Εφετείου και στις αρχές Αυγούστου διοργάνωσε παραστάσεις διαμαρτυρίας στον Αρειο Πάγο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με ανακοινώσεις της κατήγγειλε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν «ελαφρυντικά» για τον δολοφόνο ενός 15χρονου παιδιού και ανέδειξε ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα του νέου αντιδραστικού Ποινικού Κώδικα, που στρώνει το έδαφος για ένταση της καταστολής και της ασυδοσίας.

Στις αρχές Νοέμβρη 2019, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης της αναγνώρισης ελαφρυντικού στον Κορκονέα, βάσει της οποίας «έσπασαν» τα ισόβια.

Οι ευθύνες της τότε κυβέρνησης ΝΔ και της ηγεσίας της Αστυνομίας για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή είναι τεράστιες. Πρόκειται για ένα προαναγγελθέν έγκλημα από την κρατική βία και καταστολή, από μια πολιτική που διαχρονικά βλέπει ως εχθρό τον λαό και τη νεολαία που διεκδικεί, που αγωνίζεται, που αμφισβητεί.

Η εν ψυχρώ δολοφονία ξεσήκωσε μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στην κρατική καταστολή. Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωναν, προτάσσοντας τις ανάγκες τους για τα σχολεία, τις σπουδές και τη ζωή, κόντρα στην κρατική βία που, όπως και σήμερα, πάει χέρι χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, από την πρώτη μέρα, κάλεσαν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο Σύνταγμα. Πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις, καλώντας η νεανική οργή να γίνει οργανωμένος, μαζικός και περιφρουρημένος αγώνας.

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτό, κάλεσαν την εργατική τάξη να κάνει δική της υπόθεση την καταδίκη της καταστολής και να τη συνδέσει με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που τη γεννάει.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, αποδείχτηκε περίτρανα ότι καταστολή και αντιλαϊκή πολιτική πάνε μαζί. Το επιβεβαιώνει άλλωστε ο κατασταλτικός κλοιός που σφίγγει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια γύρω από το εργατικό λαϊκό κίνημα, τους αγώνες της νεολαίας, με νόμους για την περιστολή του δικαιώματος στην απεργία, με την κατάργηση του ασύλου, τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, την επικείμενη νομοθέτηση μέτρων για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Βράβευση της Σεμίνας Διγενή

Την Σεμίνα Διγενή βράβευσαν ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων και ο πρόεδρός του, Συμεών Σιδηρόπουλος, για τη συνολική πορεία και το πλούσιο έργο της στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2/12, βραβεύτηκε και η γιατρός Παρή Ράπτη. Στην εκδήλωση και στο δείπνο που ακολούθησε, παρευρέθηκαν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ, ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και ηθοποιοί, ανάμεσά τους η Ελένη Γερασιμίδου, ο Αντώνης Ξένος και πολλοί ακόμα.

Επίθεση κατά Αφγανού

Ομάδα περίπου επτά μαυροφορεμένων ατόμων επιτέθηκαν κατά Αφγανού διερμηνέα το βράδυ της Τετάρτης στη συμβολή των οδών Σολωμού και Γ' Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ, οι άγνωστοι του επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά από πίσω και άρχισαν να τον γρονθοκοπούν στα πλευρά, στο στήθος και στο κεφάλι. Λίγο αργότερα, ένας από την ομάδα φώναξε «φεύγουμε τώρα πριν ανοίξει το φανάρι» και απομακρύνθηκαν τρέχοντας. Μετά από δύο περίπου ώρες αναμονής, στο σημείο έφτασε το ΕΚΑΒ, που τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πολιτικά χαϊδολογήματα σε κοινή θέα

Σε πολιτικά χαϊδολογήματα επιδόθηκαν χτες το απόγευμα σε κοινή θέα, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η διοίκηση Πατούλη, το φασιστοειδές Τζήμερος και η παράταξη της εγκληματικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Οι μάσκες έπεσαν για άλλη μια φορά όταν οι τρεις τους έμειναν μόνοι στην αίθουσα και ψήφισαν την πρόταση του Τζήμερου να διεξαχθεί συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης με θέμα «Τάξη και Ασφάλεια στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου». Ολες οι υπόλοιπες παρατάξεις αποχώρησαν από το χώρο.

Ο ρόλος που έχει ανατεθεί στον Τζήμερο και αποκαλύπτεται με ξεδιάντροπο πια τρόπο φάνηκε και κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου «Σπίτι του Αγωνιστή». Εκεί ο Τζήμερος με την τοποθέτησή του προκάλεσε την άμεση αποχώρηση των παρατάξεων του Γ. Σγουρού, της Ρ. Δούρου και της Μ. Τσίχλη (από την παράταξη «Ανυπότακτη Αττική»), και βέβαια της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε το γεγονός πως ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρ. Θεοδωρακόπουλος, άφησε τον Τζήμερο να «ξεράσει» αντικομμουνιστικό εμετό, κάτι που επιβεβαιώνει το ρόλο που έχει ανατεθεί στον εν λόγω.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στέλιος Μπενετάτος, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα: «Είναι προς αιώνια τιμή του ΚΚΕ που σήκωσε το κύριο βάρος της Αντίστασης στους ναζί κατακτητές και είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορούμε να δώσουμε σε αυτούς τους αγωνιστές, που τώρα στα γεράματά τους τους οφείλουμε μία περίθαλψη και όλη η συντεταγμένη πολιτεία έπρεπε με όλους τους τρόπους να βοηθάει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ