ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τον δίκαιο αγώνα τους

Σταθμός η πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 15 Δεκέμβρη στη Νίκαια της Λάρισας

Δεκάδες τρακτέρ παραμένουν από την περασμένη Τετάρτη στο Δέλτα Παλαμά και στον κόμβο Πλατύκαμπου

INTIME NEWS

Δεκάδες τρακτέρ παραμένουν από την περασμένη Τετάρτη στο Δέλτα Παλαμά και στον κόμβο Πλατύκαμπου
Με τη Θεσσαλία να δίνει κι αυτήν τη φορά τον τόνο, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι όλης της χώρας βγαίνουν ξανά στους δρόμους, παλεύοντας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.

Με κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ στη Θεσσαλία, με άλλες πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις στην υπόλοιπη χώρα, στο στόχαστρο του οργανωμένου αγροτικού κινήματος βρίσκονται η ΚΑΠ της ΕΕ και η αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει για λογαριασμό του κεφαλαίου η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική που προωθεί τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών και επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Απέναντί τους οι βιοπαλαιστές αγρότες έχουν τα μονοπώλια, που τους πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια, αυξάνοντας διαρκώς το κόστος παραγωγής. Τους εμποροβιομήχανους, οι οποίοι με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης ρίχνουν συνεχώς τις τιμές των προϊόντων που αγοράζουν από τους αγροτοκτηνοτρόφους, τα οποία μετά φτάνουν πανάκριβα στην αγορά, πλήττοντας έτσι και τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, εφαρμόζουν σχεδόν παντού το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να μη γνωρίζει καν πόσο και πότε θα πληρωθεί για το μόχθο του.

«Παλεύουμε για την επιβίωσή μας - Δεν μας τρομοκρατεί κανένας κυβερνητικός αυταρχισμός»

Η αντιλαϊκή πολιτική συνοδεύεται από την καταστολή και τον αυταρχισμό (φωτ. από την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε αγρότες της Κρήτης)

Eurokinissi

Η αντιλαϊκή πολιτική συνοδεύεται από την καταστολή και τον αυταρχισμό (φωτ. από την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε αγρότες της Κρήτης)
Οι κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται αυτές τις μέρες αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες οι αγροτοκτηνοτρόφοι, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, συντονίζοντας τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Αποτελούν έναν σημαντικό σταθμό μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα, στις 15 Δεκέμβρη στη Νίκαια της Λάρισας.

Η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων ενεργοποίησε άμεσα τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, η οποία, όπως και όλοι οι προκάτοχοί της, συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική με την καταστολή και τον αυταρχισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έστειλε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών στην Καρδίτσα, ενώ προχώρησε και σε απρόκλητη επίθεση με τα ΜΑΤ εναντίον αγροτών της Κρήτης, όταν αντιπροσωπεία τους επιχείρησε να πάει να επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ηράκλειο.

Ο «τσαμπουκάς» της κυβέρνησης ωστόσο δεν «πέρασε», με τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες να τονίζουν ότι το μόνο που πετυχαίνει, είναι να ενισχύει ακόμα περισσότερο την αποφασιστικότητά τους για τον δίκαιο αγώνα τους.

Από την Τετάρτη οι αγρότες σε Καρδίτσα και Λάρισα παραμένουν με δεκάδες τρακτέρ στον κόμβο του Δέλτα Παλαμά, παράπλευρα από τον Ε65, και στον κόμβο Πλατύκαμπου στη Λάρισα.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας: «Οταν παλεύεις για την επιβίωση, όπως κάνουμε οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, δεν σε τρομοκρατεί κανένας κυβερνητικός αυταρχισμός. (...) Ας βγάλει συμπεράσματα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ από την πείρα των παλιότερων κυβερνήσεων του ίδιου κόμματος, αλλά και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησαν να σταματήσουν της αγροτικές κινητοποιήσεις με τα ΜΑΤ και τα "αγροτοδικεία", αλλά απέτυχαν παταγωδώς».

Από εκείνη τη μέρα, καθημερινά πραγματοποιούν συνελεύσεις και ολιγόωρους αποκλεισμούς του δρόμου, ενώ παράλληλα έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό προκειμένου να τοποθετηθεί απέναντι στα αιτήματά τους.

Ακόμα, την Κυριακή 8/12, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση λαϊκής συμπαράστασης στο μπλόκο που έχουν στήσει στο Δέλτα Παλαμά, στην Ε65.

Επιπλέον, τη Δευτέρα 9/12, στα Τρίκαλα, στις 11 π.μ. οι Αγροτικοί Σύλλογοι ετοιμάζουν συλλαλητήριο με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία.

Τα άμεσα αιτήματα των αγροτών

Το πλαίσιο αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος περιλαμβάνει τις εξής διεκδικήσεις:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Στην αιχμή αιτημάτων βρίσκεται η τιμή του βαμβακιού, όπου οι βαμβακοπαραγωγοί ζητάνε να πληρωθούν τον κόπο τους, την απόδοση και την εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος. Αντίθετα, οι εκκοκκιστές με τις πλάτες της κυβέρνησης ετοιμάζονται για μια ακόμη κλοπή του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, δίνοντας χαμηλότερες τιμές κατά 20% σε σχέση με πέρσι.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές.
  • OXI στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.
  • Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, οι οποίες προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ.
  • Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν άμεσα τα «αγροτοδικεία».
Αρνούνται τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, τα δίνουν όλα στους εκμεταλλευτές τους

Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου αρνούνται την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικής σημασίας αγροτικών αιτημάτων, επικαλούμενες τις «αντοχές της οικονομίας» και την ανάγκη να μην υπάρχουν «δημοσιονομικά κενά». Την ίδια ώρα, βέβαια, σπεύδουν να ικανοποιήσουν κάθε αξίωση των εκμεταλλευτών της μικρομεσαίας αγροτιάς, των κεφαλαιοκρατών. Είναι χαρακτηριστικό πως στον φετινό προϋπολογισμό από τη μία έχουμε φοροαπαλλαγές, προνόμια και κάθε είδους «δωράκια» του αστικού κράτους για τη στήριξη και τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και, από την άλλη, συνεχίζεται η φοροληστεία σε βάρος του λαού, συνεχίζεται το πετσόκομμα στα κονδύλια για την κάλυψη εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Αρνείται και αυτή η κυβέρνηση να στηρίξει και να υλοποιήσει το αίτημα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο, ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή, προβλέπονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε εφοπλιστές, βιομήχανους, ξενοδόχους, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες.

Αντί για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προς το καλύτερο, η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο κομμάτι των γεωργικών ασφαλίσεων, για να εξασφαλίσουν νέα πεδία κερδοφορίας εις βάρος των αγροτών...

Στον οργανωμένο αγώνα η διέξοδος

Ο αγώνας που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες είναι μακρύς και δύσκολος. Με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, με τα τρακτέρ στους δρόμους, οι αγροτοκτηνοτρόφοι όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν και έχουν κατακτήσεις, βάλανε φρένο ή εμπόδια στην υλοποίηση ακόμη χειρότερων μέτρων.

Αποτελεί παρακαταθήκη το γεγονός ότι μέσα από αυτούς τους σκληρούς αγώνες έχει συγκροτηθεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενώ ταυτόχρονα μια σειρά Σύλλογοι που ήταν στην αδράνεια έχουν ανασυγκροτηθεί και έχουν αποκτήσει ουσιαστική λειτουργία.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι μέσα σε αυτούς τους αγώνες ενισχύθηκε η συμμαχία της αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που δίνει δύναμη στις διεκδικήσεις τους απέναντι στον κοινό αντίπαλο και φωτίζει την προοπτική, για μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, μακριά από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια, με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα όλες οι διατροφικές ανάγκες του λαού.

Με αυτά τα «εφόδια» οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τον αγώνα για τις ανάγκες τους.


Γ. Π.

Πρωτοβουλίες και δράσεις σε άλλες περιοχές
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας οργανώνει ενημερωτική σύσκεψη την Κυριακή 8/12, στις 10.30 π.μ. στην καφετέρια Αγραφιώτη στην Κυψέλη.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 10/12 έξω από το δημαρχείο Νότιας Κέρκυρας.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου διοργανώνει παναγροτικό παλλεσβιακό συλλαλητήριο την Τρίτη 10/12, στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, στην πλατεία του ΙΚΑ στις 11 π.μ.
  • Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 12/12 στις 9 π.μ. στα δικαστήρια Αιγίου, όπου δικάζονται αγρότες που συμμετείχαν στα μπλόκα του 2017.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ