ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΟΕΝΓΕ
Καταγγέλλει την απάνθρωπη απόφαση για την περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών

Να ανακληθεί άμεσα η απάνθρωπη απόφαση της κυβέρνησης, που καταργεί τη χορήγηση ΑΜΚΑ και αποκλείει από την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρόσφυγες και μετανάστες, απαιτεί με απόφασή του το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η ΟΕΝΓΕ από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει την ανάλγητη και απάνθρωπη απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Επισημαίνει ακόμα ότι από την πρώτη συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στις 2 Σεπτέμβρη (η οποία με ευθύνη των υπουργών είχε γίνει με μεγάλη καθυστέρηση), «είχαμε προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα οδηγούσε πρακτικά στον αποκλεισμό των προσφύγων και των μεταναστών που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ από την - έτσι κι αλλιώς - προβληματική περίθαλψη. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μας είχε διαβεβαιώσει πως όλες αυτές οι περιπτώσεις θα καλύπτονταν δήθεν με τη χορήγηση ΚΥΠΑ (Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών). Ωστόσο αποδείχθηκε περίτρανα πως οι ανησυχίες μας ήταν απολύτως βάσιμες. Πολλοί συνάνθρωποί μας είναι "εγκλωβισμένοι" και από υγειονομική άποψη. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ΑΜΚΑ είναι στην πράξη απαγορευτικές για την πλειοψηφία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, οι διαδικασίες χρονοβόρες και η χορήγηση ΚΥΠΑ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει (...) Αλλωστε η ΚΥΠΑ - αν και εφόσον αρχίσουν επιτέλους οι διαδικασίες χορήγησής της - δεν καλύπτει την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (π.χ. ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων, φαρμάκων, εμβολίων κ.λπ.)».

Η Ομοσπονδία διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που υπαγορεύουν η συνείδησή μας και η ιατρική δεοντολογία. Θα συνεχίσουμε να περιθάλπουμε τους ασθενείς ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας. Δεν πρόκειται να απαρνηθούμε το ρόλο μας. Είμαστε γιατροί. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους από τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά, σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, είτε έχουν ΑΜΚΑ και ΚΥΠΑ είτε όχι».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Κινητοποίηση στη φιέστα της ηγεσίας του ΠΙΣ για τις ΣΔΙΤ

To Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καλεί σε μαζική συμμετοχή σε παναττική στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) την Τετάρτη 11/12 και σε κινητοποίηση στη φιέστα της ηγεσίας του ΠΙΣ για τις ΣΔΙΤ στο χώρο της δημόσιας Υγείας, στις 10 π.μ. στην Αίγλη Ζαππείου.

Αναφερόμενη στη «διεθνή εμπειρία που αξιοποιούν για να μας πείσουν για τις ΣΔΙΤ», η ΟΕΝΓΕ τονίζει:

«Αδιάψευστος μάρτυρας για το εφιαλτικό τοπίο που θα επικρατήσει είναι το περιβόητο NHS, το Βρετανικό Σύστημα Υγείας. Να τι λένε τα στοιχεία από τις επίσημες κρατικές ιστοσελίδες της Βρετανίας:

"Τα ράντζα είναι καθημερινό φαινόμενο. Τη διετία 2015 - 2016, σχεδόν 475 χιλιάδες ασθενείς ξεπέρασαν τις 4 ώρες αναμονής στα επείγοντα. Χιλιάδες εγχειρήσεις αναβάλλονται λόγω έλλειψης κρεβατιών. Ρεκόρ ο αριθμός των καρκινοπαθών που περιμένουν πάνω από 2 μήνες την έναρξη της θεραπείας τους... Στην 5ετία 2011 - 2016, 15 χιλιάδες περισσότεροι θάνατοι από το αναμενόμενο, γεγονός που με βάση τα στατιστικά των νοσοκομείων συσχετίζεται ολοφάνερα με την έλλειψη γιατρών. Οι ελλείψεις αυξάνονται διαρκώς και στο λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό. Σε συνθήκες υποστελέχωσης, το 50% του προσωπικού εργάζεται απλήρωτες υπερωρίες για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες"».

«Οι προτάσεις της ηγεσίας του ΠΙΣ είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών», επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ και ξεκαθαρίζει: «Θα μας βρουν απέναντί τους. Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ανθρώπινα ωράρια, για το δικαίωμα του λαού σε υψηλού επιπέδου, σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ