ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ «ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ»
«Βήματα» προς την επανέναρξη του παζαριού για την Ανατ. Ουκρανία

Κατάπαυση του πυρός, απεμπλοκή των στρατευμάτων και ανταλλαγή κρατουμένων αποφάσισαν οι τέσσερις ηγέτες, ενώ παραμένουν οι πολιτικές διαφωνίες

Από τη συνάντηση στο Παρίσι τη Δευτέρα το βράδυ

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση στο Παρίσι τη Δευτέρα το βράδυ
ΠΑΡΙΣΙ.--

Κάποια βήματα στα λεγόμενα «εύκολα» θέματα για το παζάρι διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία σημειώθηκαν κατά την προχτεσινή συνάντηση των τεσσάρων ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), Εμανουέλ Μακρόν, Αγκελα Μέρκελ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» είχε γίνει το 2016 και όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε εφαρμοστεί καμία από τις αποφάσεις. Από το 2014 και την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για την ανατροπή του τότε Προέδρου Β. Γιανουκόβιτς, που διαπραγματευόταν και με την ΕΕ και με τη Ρωσία για τη διέλευση του φυσικού αερίου, την ανάδειξη εθνικιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, την παρέμβαση της Ρωσίας, η σύγκρουση διατηρείται με εξάρσεις και υφέσεις και υπολογίζεται ότι γύρω στους 14.000 ανθρώπους και από τις δύο πλευρές έχουν χάσει τη ζωή τους. Με την ανάληψη της προεδρίας της Ουκρανίας από τον Ζελένσκι τον περασμένο Μάη, αυξήθηκε η κινητικότητα για νέο παζάρι, ενώ οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά σε τέσσερις μήνες.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους καλούν την τριμερή Ομάδα Επαφής (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - Ουκρανία - εκπρόσωποι του Ντονμπάς, δηλαδή των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) να εφαρμόσει μια πλήρη και συνολική κατάπαυση του πυρός στο Ντονμπάς μέχρι τα τέλη του 2019, η οποία και στο παρελθόν έχει αποδειχτεί ότι δύσκολα τηρείται. Επίσης, υποστηρίζουν την εφαρμογή «ενός επικαιροποιημένου σχεδίου αποναρκοθέτησης», ενώ μπαίνει ο στόχος της απόσυρσης βαρέων όπλων από την περιοχή, με απεμπλοκή των στρατευμάτων και του εξοπλισμού έως τις 3 Μάρτη του 2020.

Ηδη έχει προχωρήσει η απεμπλοκή στρατευμάτων στις τρεις «πιλοτικές» περιοχές στη γραμμή επαφής, Στάνιτσα Λουγκάνσκαγια, Ζολότε και Πετρόφσκι.

Ακόμη συμφωνήθηκε να συνεχιστούν η απελευθέρωση και η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δυο πλευρών, με βάση την αρχή «όλοι για όλους». Θυμίζουμε ότι ήδη έχουν σημειωθεί άλλες δυο ανταλλαγές τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων και των 24 Ουκρανών ναυτών που είχαν συλληφθεί στα Στενά Κερτς πέρσι.

Πάντως, παρέμεινε το δύσκολο θέμα της εφαρμογής του πολιτικού σκέλους των συμφωνιών του Μινσκ του 2015, δηλαδή το ειδικό καθεστώς του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και η διεξαγωγή τοπικών εκλογών. Παρότι στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς «είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί στην ουκρανική νομοθεσία», η Ουκρανία ζητά έλεγχο των ουκρανορωσικών συνόρων ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών.

Για τον Βολ. Ζελένσκι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής «ήταν πολύ λίγο, θα ήθελα να έχουμε επιλύσει περισσότερα προβλήματα». «Εχουμε σοβαρές διαφωνίες για τα σύνορα», υπογράμμισε, με τη Ρωσία να ζητά «εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», δηλαδή επιστροφή των συνόρων υπό ουκρανικό έλεγχο μόνο μετά τη διενέργεια τοπικών εκλογών. Πάντως ο Ζελένσκι θεώρησε θετική τη συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων, καθώς και το ότι μπήκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

«Η Ουκρανία δεν θα παραδώσει ποτέ τα εδάφη της», δεν θα δεχτεί «ομοσπονδιοποίηση» και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «να επηρεάσει τη φιλοευρωπαϊκή της πορεία προς την ανάπτυξη», τόνισε τέλος ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ο Βλ. Πούτιν υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική από την αυστηρή τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ που υπογράφτηκαν το 2015» και χαρακτήρισε τη σύνοδο «ένα σημαντικό βήμα» προς την αποκλιμάκωση και προς μια «συνολική κατάπαυση του πυρός».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ εμφανίστηκε «πολύ ικανοποιημένη», λέγοντας ότι «συμφωνήθηκαν ρεαλιστικά πράγματα» και θυμίζοντας ότι «σήμερα έχουμε ξεπεράσει την εποχή της ακινησίας».

«Το γεγονός ότι βρισκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο είναι σημαντικό αποτέλεσμα», σχολίασε ο Εμ. Μακρόν.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Αλλαγή σκυτάλης στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Εγινε χτες η ανάληψη της Προεδρίας από τον περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντες, με τη συμμαχία «Μέτωπο Ολων» (περονιστές, διάφορες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, με στήριξη και του ΚΚ Αργεντινής, στο όνομα «να φύγει η δεξιά»), τον νικητή των προεδρικών εκλογών της 28ης Οκτώβρη. Είχε επικρατήσει με 48,10% έναντι του απερχόμενου νεοφιλελεύθερου Προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι, που πήρε το 40,37%, ενώ αντιπρόεδρος στην κυβέρνησή του είναι η πρώην Πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ (σύζυγος του επίσης Προέδρου, από το 2003 έως το 2007, Νέστορ Κίρσνερ).

Οπως φάνηκε και στη χτεσινή εισαγωγική ομιλία του νέου Προέδρου στο Κογκρέσο της χώρας, αυτό που διαφοροποιεί τις δύο διαχειριστικές αστικές πολιτικές δυνάμεις, πέρα από τις εμφανείς ρητορικές αναφορές στο λαϊκό κίνημα, είναι το οικονομικό μείγμα που θα επιτρέψει να πάρει μπρος η μηχανή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, προβάλλοντας την ανάγκη να αμβλυνθεί η ακραία φτώχεια, που αγγίζει το 40,8% του πληθυσμού, σε περίοδο ύφεσης (-3%) του ΑΕΠ για το 2019. Η πείρα από τον περονισμό στην Αργεντινή (από τον πολιτικό και στρατιωτικό Χουάν Περόν, Πρόεδρο τις δεκαετίες του 1950 και του 1970), όπως και η πιο πρόσφατη εμπειρία στον 21ο αιώνα με τους Κίρσνερ, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα είδος λαϊκισμού με στοιχεία κεϊνσιανισμού και σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, που πέρα από κάποια υποτυπώδη μέτρα για τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βελτίωση της ζωής του λαού, παρότι προβάλλεται ως δήθεν «αριστερή» πολιτική, όπως πανηγυρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας. Και αυτό γιατί και στην Αργεντινή και άλλες χώρες τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες τον λυμαίνονται οι μονοπωλιακοί, ντόπιοι και ξένοι, όμιλοι. Η στήριξη του Φερνάντες από σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» και της «μεικτής οικονομίας» δεν αλλάζει την πραγματικότητα ότι χωρίς σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου δεν μπορούν να υπάρξουν ριζικές αλλαγές για τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Φερνάντες μίλησε για ανάγκη «νέου κοινωνικού συμβολαίου» που θα είναι «αδελφικό και αλληλέγγυο», δηλαδή για ταξική συνεργασία, όπου υποτίθεται οι πιο πλούσιοι θα κληθούν να συνεισφέρουν περισσότερο, σε σχέση με τα λαϊκά στρώματα που οδηγήθηκαν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ετσι, υποσχέθηκε καπιταλιστική ανάπτυξη ...με «κοινωνική δικαιοσύνη», επενδύσεις στην καινοτομία, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και των γυναικών, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και διαπραγμάτευση του χρέους της χώρας με τα διεθνή πιστωτικά ιδρύματα. Δηλαδή, παρότι περίτεχνα το συγκαλύπτει, η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά τη χαραγμένη πολιτική με τη σύναψη από την κυβέρνηση Μάκρι δανείου 54 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Οπως είπε ο νέος Πρόεδρος, στο όνομα της «καμένης γης» που παρέλαβε, «οι βελτιώσεις για τους πιο αδικημένους θα γίνουν σταδιακά και θα πάρουν χρόνο, μέχρι να ανακάμψει η οικονομία» (βλέπε η μεγαλύτερη κερδοφορία των καπιταλιστών).

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεκδικεί ρόλο και προς την Κεντρική Ασία

Αναγνωρίζοντας ως σημαντικούς συνομιλητές πρώτα Ρωσία - Κίνα, μετά και τις ΗΠΑ

Την προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο και προς την κεντρική Ασία (που αποκτά όλο και σημαντικότερη θέση στο συσχετισμό μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας - Κίνας) ανέδειξε η 9η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του σχήματος «Καρδιά της Ασίας - Διαδικασία της Κωνσταντινούπολης» («Heart of Asia - Istanbul Process»), που έγινε τη Δευτέρα στην Πόλη.

Στη συνάντηση προήδρευσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν μαζί με τον Αφγανό ομόλογό του Ασράφ Γάνι, δεδομένου ότι πρόκειται για ετήσια συνάντηση που καθιερώθηκε από το 2011, με πρωτοβουλία της Τουρκίας και βασικό αντικείμενο την υποστήριξη του Αφγανιστάν και μιας ειρηνικής διευθέτησης στη χώρα.

Σε Τελικό Ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα σημειώνεται ότι «μια πολιτική διευθέτηση που θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης χωρίς αποκλεισμούς παραμένει κρίσιμη» για την «ειρήνευση στο Αφγανιστάν», ενώ αναγνωρίζονται όλα τα τραπέζια παζαριών στα οποία πρωτοστατούν ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα: Η «Μορφή Διαβουλεύσεων» της Μόσχας, οι τριμερείς διαβουλεύσεις Κίνας - Ρωσίας - ΗΠΑ, η τετραμερής συνάντηση Κίνας - Ρωσίας - ΗΠΑ - Πακιστάν, η «Διαδικασία της Καμπούλ» και οι διαπραγματεύσεις Καμπούλ - Ταλιμπάν, στις οποίες πρωτοστατούν οι ΗΠΑ.

Στη «Διαδικασία της Κωνσταντινούπολης» πλήρη μέλη είναι οι Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκία. Οι ΗΠΑ ανήκουν στις λεγόμενες «υποστηρίκτριες χώρες» (supporting countries).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ