ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση Πομπέο και Λαβρόφ στην Ουάσιγκτον

Συρία, Ουκρανία, Βόρεια Κορέα και «έλεγχος των εξοπλισμών» στο επίκεντρο των συνομιλιών

Από τη χτεσινή συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Ο «έλεγχος των εξοπλισμών», η Συρία, η Ουκρανία, αλλά και οι διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, χτες στην Ουάσιγκτον. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Σ. Λαβρόφ να συναντηθεί αργότερα και με τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για την προχτεσινή Σύνοδο Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) στο Παρίσι σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την Ανατολική Ουκρανία, με τον Μ. Πομπέο να αποδέχεται πως η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ είναι ο δρόμος προς την επίλυση.

Για τη Συρία αναφέρθηκαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η «συνεργασία» για την «εξάλειψη της τρομοκρατίας» και την προώθηση της «πολιτικής διαδικασίας».

Ενα από τα κεντρικά θέματα ήταν μια μελλοντική συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Ο Σ. Λαβρόφ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη INF και υπενθύμισε την πρόταση της Ρωσίας προς το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες για διαπραγματεύσεις, ώστε να μην αναπτυχθούν τέτοιοι πύραυλοι στην Ευρώπη και αλλού. Για τη συνθήκη για τα στρατηγικά όπλα «New START», που λήγει τον Φλεβάρη του 2021, η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να συνομιλήσει για την ανανέωσή της. Σε ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή της Κίνας, ο Λαβρόφ απάντησε πως «αν η Κίνα είναι προετοιμασμένη να μπει, θα το υποστηρίξουμε», αλλά υπενθύμισε πως η Κίνα επιμένει πως δεν θα μπει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ζητώντας να περιληφθούν και άλλες χώρες. Πάντως, συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς ΗΠΑ για τη «New START».

Από την πλευρά του, ο Μ. Πομπέο δήλωσε πως η Κίνα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί σε συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών, καθώς αυτές οι συνθήκες υπογράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια, υπό διαφορετικές συνθήκες ως προς τις εξελίξεις στον κόσμο και την τεχνολογία των όπλων και στο μεταξύ η Κίνα μπορεί να προκαλέσει «στρατηγική αστάθεια» και να αποτελέσει «απειλή».

Ως προς την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ο Μ. Πομπέο σημείωσε τον «συντονισμό» Ρωσίας και ΗΠΑ, ενώ ο Σ. Λαβρόφ χαρακτήρισε «σημαντικές» τις επαφές με τις ΗΠΑ, αλλά ανέδειξε και τη σημασία συντονισμού με την Κίνα.

Οι δυο ΥΠΕΞ σημείωσαν τις μεταξύ τους «προκλήσεις» ως προς τη Βενεζουέλα και το Ιράν, ενώ ο Λαβρόφ έκανε λόγο για «αμοιβαία συμφέροντα» στη Λιβύη.

Τέλος, ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη δυναμική των διμερών οικονομικών σχέσεων, εκφράζοντας την προσδοκία αυτές να αναπτυχθούν με εποικοδομητική συνεργασία. Οπως είπε ο Σ. Λαβρόφ, οι οικονομικές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, σε σχέση με την προηγούμενη διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα. «Αν αυτή η συνεργασία συνεχιστεί, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και για τις δυο πλευρές», είπε συμπληρώνοντας ότι η Ρωσία βλέπει καλές προθέσεις από τις ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα.

ΗΠΑ
«Κυνήγι μαγισσών» διαπιστώνει ο Τραμπ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τις κατηγορίες της «κατάχρησης εξουσίας» και «παρακώλυσης της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου», η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων επιχειρεί να στήσει σε βάρος του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, δικαστήριο με στόχο την αποπομπή από το αξίωμά του. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή δεν αναμένεται να τελεσφορήσει εάν οι Δημοκρατικοί δεν καταφέρουν να πείσουν τους Ρεπουμπλικάνους που ελέγχουν το δεύτερο Σώμα του Κογκρέσου, τη Γερουσία...

Η διαδικασία για παραπομπή σε δίκη του Προέδρου Τραμπ επιχειρείται βάσει του περιβόητου τηλεφωνήματος που έκανε στο τέλος του περασμένου Ιούλη προκειμένου να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι. Στη διάρκεια της συνδιάλεξης ο Τραμπ κατηγορήθηκε πως προέτρεψε τον Ουκρανό ηγέτη να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του γιου του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, με αφορμή τις κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες που είχε με ουκρανική εταιρεία Ενέργειας στη διάρκεια της θητείας του πατέρα του.

Η αντίδραση του Προέδρου Τραμπ ήταν έντονη. Χαρακτήρισε το κατηγορητήριο «γελοίο», κατηγορώντας τον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέρι Νάντλερ, που ανακοίνωσε την απόφαση πως ψεύδεται. «Είπε ότι εγώ άσκησα πιέσεις στην Ουκρανία με στόχο να παρέμβω στις εκλογές του 2020. Είναι γελοίο, γνωρίζει ότι δεν είναι αλήθεια», έγραψε σε μήνυμά του στο «Twitter», όπου κατήγγειλε εκ νέου ένα «κυνήγι μαγισσών».

Ωρες αργότερα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, αναμενόταν να ανακοινώσει την υιοθέτηση της νέας «Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Μεξικού, ΗΠΑ και Καναδά» (πρώην εμπορική συμφωνία NAFTA), που έφερε επιπλέον την υποστήριξη συνδικάτων και του Λευκού Οίκου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αρνητικό αντίκτυπο στη δημοτικότητα του Βρετανού Συντηρητικού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, είχε η δημοσιοποίηση φωτογραφίας μικρού παιδιού που υπέφερε από αναπνευστικά προβλήματα και περίμενε τους γιατρούς στο πάτωμα κρατικού νοσοκομείου. Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της εταιρείας ICM διέψευσε προηγούμενη «σφυγμομέτρηση» της διάθεσης των Βρετανών ψηφοφόρων που έδειχνε να διαμορφώνεται απόσταση 14 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του πρωθυπουργού Τζόνσον. Η νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι η δημοτικότητα των Συντηρητικών παραμένει στο 42% και των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν στο 36%.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- «Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει κανένας που να επέζησε πάνω στο νησί», δήλωσε ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής αστυνομίας για τους οκτώ αγνοούμενους μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στο Ουάιτ. Οι 27 από τους 31 τραυματίες που νοσηλεύονται έχουν εγκαύματα σε πάνω από το 70% του σώματός τους. Οι νεκροί επίσημα είναι 6. Στα μέσα Νοέμβρη οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας, ωστόσο τα τουριστικά πρακτορεία συνέχιζαν κανονικά να οργανώνουν επισκέψεις στην περιοχή.

ΡΩΜΗ.-- Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Swg», η «Λέγκα» συγκεντρώνει το 33% της πρόθεσης ψήφου. Ακολουθούν το Δημοκρατικό Κόμμα με 18%, το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» με 15,5%, οι ακροδεξιοί «Αδελφοί της Ιταλίας» με 9,8%, η «Φόρτσα Ιτάλια!» με 5,3%. Το νεοσύστατο κόμμα «Ζωντανή Ιταλία» του Ματέο Ρέντσι συγκεντρώνει 4,6%. Το 8% απάντησε ότι «ταυτίζεται έντονα» με το λεγόμενο «Κίνημα της σαρδέλας» (που εστιάζει την κριτική και εναντίωσή του στη «Λέγκα»), το 17% ότι «ταυτίζεται αρκετά» και το 14% ότι «συμπαθεί το κίνημα αυτό και τις πρωτοβουλίες του».

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Η ειδική μονάδα αντιμετώπισης εκρηκτικών μηχανισμών της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ εξουδετέρωσε δύο ισχυρούς μηχανισμούς στο (δευτεροβάθμιο σχολείο) Κολέγιο Χουά Γιαν, στη νήσο του Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσαν οι αρχές. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ισχυρίστηκε ότι οι μηχανισμοί είχαν τηλεχειρισμό, ήταν «πλήρως λειτουργικοί» και μπορούσαν να ενεργοποιηθούν ακόμα και μέσω κινητού τηλεφώνου, ήταν σχεδιασμένοι έτσι ώστε να σκοτωθούν και να ακρωτηριαστούν άνθρωποι.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ενα 24ωρο μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Σομαλία με στόχο ηγετικά στελέχη των Σομαλών τζιχαντιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», σημειώθηκε επίθεση πέντε ένοπλων ανδρών χτες έξω από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της χώρας, Μογκαντίσου. Η ένοπλη φρουρά του Προέδρου απώθησε τους δράστες και σκότωσε τουλάχιστον τρεις εξ αυτών.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Αλγερινό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε ποινές φυλάκισης 15 και 13 ετών καθώς και σε πρόστιμα 16.000 δολαρίων και 8.000 δολαρίων αντίστοιχα τους πρώην πρωθυπουργούς Αχμεντ Ουγιαχία και Αμπντελμαλίκ Σελάλ που διετέλεσαν στο αξίωμα αυτό στη διάρκεια θητείας του πρώην Προέδρου Α. Φ. Μπουτεφλίκα. Η καταδίκη αποφασίστηκε ενόψει των προεδρικών εκλογών αύριο Πέμπτη 12 Δεκέμβρη.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Σήμερα η εκδήλωση αλληλεγγύης για την Κούβα

Εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης για το λαό της Κούβας διοργανώνεται σήμερα από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio» (Σταυροπούλου 33 & Σπάρτης, πλατεία Αμερικής).

Θα μιλήσουν η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, και ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Νίκος Καρανδρέας. Θα ακολουθήσει πρόγραμμα με λατινοαμερικάνικα και ελληνικά τραγούδια.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Επίσκεψη φον ντερ Λάιεν με το «βλέμμα» στους ανταγωνιστές

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Σε μια προσπάθεια να στείλει ηχηρό μήνυμα σε βασικούς ανταγωνιστές της ΕΕ στην Αφρική, όπως είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέλεξε να πραγματοποιήσει το πρώτο της ταξίδι με τη νέα της ιδιότητα στην Αιθιοπία. «Σήμερα δεν είμαι εδώ για να παρουσιάσω κάποιο μεγάλο σχέδιο για την Αφρική. Είμαι εδώ, πρώτα και κύρια, για να ακούσω», τόνισε η φον ντερ Λάιεν φτάνοντας το περασμένο Σάββατο στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα. Στη διάρκεια της 17ώρης επίσκεψης η πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε με υψηλόβαθμους Αιθίοπες και άλλους Αφρικανούς αξιωματούχους, όπως ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπι Αχμεντ και στελέχη της Αφρικανικής Ενωσης, που έχει την έδρα της στην Αντίς Αμπέμπα. Η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την Αφρικανική Ενωση «εταίρο στον οποίο μπορούμε να υπολογίζουμε και να συνεργαστούμε με πνεύμα ισότιμης συνεργασίας» σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ψηφιοποίηση της οικονομίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ
«Πρόοδος» στα παζάρια Σοσιαλιστών - Καταλανών

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Σοσιαλιστών (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ και της σοσιαλδημοκρατικής «Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς Καταλονίας» (ERC), που στηρίζει την αυτονομία της Καταλονίας, πραγματοποιήθηκε χτες, και μάλιστα στη Βαρκελώνη. Η ERC ζητά ανταλλάγματα προκειμένου να βοηθήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης PSOE - «Ουνίδας Ποδέμος» απέχοντας από τη Βουλή κατά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

PSOE και «Ουνίδας Ποδέμος» συγκεντρώνουν μόλις 155 από τις 176 έδρες που απαιτούνται για κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ έχουν ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη ή ανοχή άλλων μικρότερων κομμάτων.

Χτες, PSOE και ERC ανακοίνωσαν ότι σημειώνεται «πρόοδος» μεταξύ τους ως προς «τον καθορισμό των απαραίτητων μέσων για την προώθηση της πολιτικής διευθέτησης για το μέλλον της Καταλονίας». Επίσης στη συνάντηση «έγινε αναφορά στην ανάκτηση κοινωνικών, πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, όπου διαπιστώνουμε αξιοσημείωτες συμφωνίες». Πάντως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και η ψηφοφορία στη Βουλή δεν φαίνεται να γίνεται πριν από τα Χριστούγεννα.

Επιπλέον, και το αυτονομιστικό «Μαζί για την Καταλονία» (JxC), το οποίο μέχρι τώρα απέρριπτε εντελώς την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Π. Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την πρόταση για αυτοδιάθεση που είχε καταθέσει στο καταλανικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να «διευκολύνει» τις επαφές PSOE και ERC.

Στο μεταξύ, χτες ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ξεκίνησε συναντήσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για να διαπιστώσει αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ