ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Το Σάββατο το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Συνδικαλιστές από τις οργανώσεις των συνταξιούχων μιλούν στον «Ριζοσπάστη»

Από το μεγάλο συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση στις 30 Νοέμβρη στην Αθήνα
Από το μεγάλο συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση στις 30 Νοέμβρη στην Αθήνα
Με αποφασιστικότητα και επιμονή μέχρι την τελευταία στιγμή, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις προετοιμάζουν το πανελλαδικό συνταξιουχικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο 14 Δεκέμβρη, με συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12.30 μ.μ. και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Η πανελλαδική κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια των μαζικών συλλαλητηρίων που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, από κοινού με εκατοντάδες εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς, σε όλη τη χώρα στις 30 Νοέμβρη.

Για τη σημασία του συλλαλητηρίου του Σαββάτου, την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα απέναντι και στον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και για τις διεκδικήσεις που προτάσσει το αγωνιζόμενο συνταξιουχικό κίνημα, μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές από συνταξιουχικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

***
Μπαίνουμε ξανά ασπίδα απέναντι στη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση

Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ ΟΑΕΕ

Το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα είναι η συνέχεια των 160 κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν το 2018 σε όλη τη χώρα από τη Συντοντιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των 11 πανελλαδικά Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Αυτός ο μαραθώνιος κινητοποιήσεων υποχρέωσε την προηγούμενη κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις παλιές συντάξεις, να αποκαταστήσει τις συντάξεις χηρείας, να μη μειώσει το αφορολόγητο και να επιστρέψει τις κρατήσεις από τις εισφορές για την Υγεία και την «αλληλεγγύη» στις επικουρικές συντάξεις.

Αυτές οι μικρές ανακτήσεις πείθουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό απόμαχων της δουλειάς πως μόνο με τα δρομολόγια στο ιερό πεζοδρόμιο του αγώνα θα μπορέσουν να πάρουν κάποια ανάσα από τις βάρβαρες περικοπές στις συντάξεις και στα δικαιώματά τους, πριν και μετά τα μνημόνια. Γιατί όλες οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε μια μακροχρόνια σκυταλοδρομία για την υλοποίηση των θανατηφόρων υποδείξεων των ΟΟΣΑ, ΔΝΤ και ΕΕ για τις συντάξεις, την Υγεία και την εργασία.

Γι' αυτό οι απόμαχοι της δουλειάς είμαστε ξανά στο δρόμο, για να διεκδικήσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ όσα κυβερνήσεις και κεφάλαιο μας αφαίρεσαν με τη βία. Δεν τα δανειστήκαμε από κανέναν δανειστή. Τα πληρώσαμε με τον ιδρώτα και το αίμα μιας ολάκερης ζωής, χτίζοντας την ερειπωμένη μεταπολεμική Ελλάδα και οικοδομώντας την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ενόψει των Χριστουγέννων, διεκδικούμε πλήρη 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους, και όχι επιλεκτικά για κάποιους, όπως σχεδιάζει με το «κοινωνικό μέρισμα» η κυβέρνηση της ΝΔ ή όπως έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ψευδεπίγραφη «13η σύνταξη». Μετά τις μειώσεις των Δώρων το 2010, και μετά με την πλήρη κατάργησή τους από 1/1/2013, οι συγκυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αφαίρεσαν τεράστια ποσά. Μόνο από την πλήρη κατάργηση των Δώρων από το 2013 και μέχρι το τέλος του 2019, οι συνταξιούχοι απώλεσαν 14 πλήρεις συντάξεις, ποσό που φτάνει τα 30 δισ. ευρώ!

Ολο και περισσότεροι συνταξιούχοι πείθονται πως η αποκατάσταση των δικαιωμάτων δεν γίνεται με δικαστικές αποφάσεις. Μάλιστα με ορισμένες αποφάσεις, όπως αυτή του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, εμπεδώνονται οι πιο αντιδραστικές αντιασφαλιστικές ανατροπές. Με αποφάσεις των κυβερνήσεων έγιναν οι περικοπές στις συντάξεις, γι' αυτό μόνο με κυβερνητικές αποφάσεις μπορεί να γίνει η ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Οι κυβερνήσεις ακούνε μόνο όταν μιλάει το ιερό πεζοδρόμιο...

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι πατώντας πάνω στα θεμέλια του νόμου - λαιμητόμου, 4387/2016, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση.

Οι συνταξιούχοι με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες, μπαίνουν ξανά ασπίδα μπροστά στη νέα επίθεση εναντίον της Κοινωνικής Ασφάλισης. Για την υπεράσπιση των δικών τους δικαιωμάτων, των παιδιών και των εγγονών τους.

Η πικρή πείρα των επαγγελματικών ταμείων δείχνει τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης

Γιάννης Αντωνίου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ - Τραπεζών

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει και οξύνει την επίθεση στο Ασφαλιστικό, προτάσσοντας την άμεση ικανοποίηση της απαίτησης των βιομηχάνων, των ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιρειών, για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης. Η επικουρική ασφάλιση μετατρέπεται σε προσωπική υπόθεση του εργαζόμενου, καθώς σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο η «επιλογή» των επενδυτικών και ασφαλιστικών προϊόντων θα είναι δική του. Τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ θα παραδοθούν στους βιομηχάνους, στους εφοπλιστές και στους τραπεζίτες για να κάνουν τις επενδύσεις τους. Μας γυρνάνε δεκαετίες πίσω, όταν με τον ίδιο τρόπο καταλήστεψαν τα αποθεματικά του ΙΚΑ και το χρεοκόπησαν.

Επιπλέον, τα μέχρι σήμερα παραδείγματα τέτοιων Ταμείων, που έχουν τα χαρακτηριστικά των επαγγελματικών, δείχνουν την κατάληξη των μοντέλων αυτών. Π.χ. οι τράπεζες, αφού εκμεταλλεύτηκαν τα αποθεματικά των ειδικών επαγγελματικού χαρακτήρα ταμείων, στον ΛΕΠΕΤΕ η ΕΤΕ το 2017 έκοψε τελείως τη σύνταξη και μετά από κινητοποιήσεις αποδίδει μόνο τη μισή, το ΤΑΣΠΙΛΤΑΤ (πρώην Ιονική) δίνει 50 ευρώ (!) και στον ΕΛΕΜ (πρώην ΑΤΕ) η Πειραιώς την έκοψε τελείως!

Επίσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, που σημαίνει ότι η αναμενόμενη δημιουργία ελλειμμάτων στο ΕΤΕΑΕΠ, μέσα από τη συγχώνευσή τους, θα φορτωθεί και πάλι στις πλάτες των συνταξιούχων και των σημερινών ασφαλισμένων.

Ολα αυτά οδηγούν σε ένα μόνο συμπέρασμα: Σταθερός, ανυποχώρητος αγώνας, με δυνάμωμα της συσπείρωσης και συμμετοχής των συνταξιούχων, ενίσχυση της κοινής δράσης με το εργατικό κίνημα. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 14 Δεκέμβρη είναι ένας τέτοιος σταθμός κλιμάκωσης της δράσης μας.

Παλεύουμε για μας, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας!

Σούλα Ακζώτη, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίου Αθήνας

Το τσάκισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για τα συμφέροντά του. Με την προώθηση του συστήματος των τριών πυλώνων εφαρμόζεται η στρατηγική δέσμευση των κυβερνήσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο, για την ακόμα μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από το «βάρος» της Κοινωνικής Ασφάλισης. Από το διανεμητικό σύστημα, το σύστημα της αλληλεγγύης των γενεών, περνάμε στο κεφαλαιοποιητικό.

Η νέα ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» που έχει εξαγγελθεί και προπαγανδίζεται σήμερα από τη ΝΔ ως λύση για τη «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος είναι η κορύφωση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και παρεμβάσεων όλων των αστικών κυβερνήσεων που προηγήθηκαν.

Σε αυτό το έδαφος και ιδιαίτερα στα συντρίμμια που άφησε ο νόμος - λαιμητόμος, του Κατρούγκαλου, προχωρά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της όποιας Κοινωνικής Ασφάλισης έχει απομείνει. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μοιράζει εύσημα στους προκατόχους του, λέγοντας πως «με τη νομοθετική πρωτοβουλία μας ως κυβέρνηση θα έχουμε ολοκληρώσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση που άρχισε από το 2010, με ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τώρα»...

Ετσι, αφού λεηλάτησαν τους μισθούς και τις συντάξεις μας τα χρόνια της κρίσης, σήμερα, στην εποχή της υποτιθέμενης «ανάπτυξης για όλους», μας στερούν ακόμα και τα ψίχουλα του «κοινωνικού μερίσματος», που προέρχονται από τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα.

Το Σάββατο, με το πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, οι συνταξιούχοι όλων των κλάδων, από όλη την Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, απαντάμε στις νέες προκλήσεις.

Χρέος του συνταξιουχικού κινήματος είναι να διεκδικήσουμε για μας, τα παιδιά και τα εγγόνια μας όχι μόνο ό,τι μας άρπαξαν αυθαίρετα, αλλά όλα όσα οι σημερινές συνθήκες απαιτούν. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε καθημερινά στους δρόμους. Δεν θα επιτρέψουμε να διαπραχθεί το νέο έγκλημα κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο ενιαίος οργανωμένος μαζικός αγώνας μπορεί να ματαιώσει και να ανατρέψει τα αντιλαϊκά σχέδια και μέτρα, να ανοίξει το δρόμο για μια άλλη κοινωνία.

Τα αιτήματα των συνταξιουχικών οργανώσεων
  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα - «κουρεμένα» αποθεματικά των Ταμείων, με ανακεφαλαιοποίησή τους.
  • Πλήρης αποκατάσταση όλων των περικοπών, νομοθετική ρύθμιση της 13ης και της 14ης σύνταξης. Μπροστά στα Χριστούγεννα άμεση καταβολή του Δώρου.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες έως τα βαθιά γεράματα. Κατώτατη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτατος μισθός 751 ευρώ.
  • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις.
  • Αμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Αμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
  • Αμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
  • Επαναλειτουργία όλων των δομών Υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Κατάργηση των κρατήσεων για την Υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα εκπληρώνει τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ