ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 78,16% η πανελλαδική κάλυψη του πλάνου

Με το πανελλαδικό πλάνο της Οικονομικής Εξόρμησης να καλύπτεται κατά 78,16%, μετά από το πρόσφατο 7ο «κλείσιμο» των ΚΟ, συνεχίζεται η μεγάλη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα. Μια μάχη που διεξάγεται παράλληλα με την πλούσια δραστηριότητα των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και με τη μάχη που δίνουν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, για να οργανωθεί η πάλη, να ξεδιπλωθούν αγωνιστικές διεργασίες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Η δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο με το κουπόνι στο χέρι, το πλατύ άνοιγμα, οι δεκάδες πρωτοβουλίες που συνδυάζονται με την εξόρμηση, κλιμακώνονται ώστε μέσα στις γιορτές να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια από όλες τις Οργανώσεις και να στεφθεί με επιτυχία και αυτή η κρίσιμη μάχη.

Μαζί με αυτήν την προσπάθεια κλιμακώνεται και η άμιλλα ανάμεσα στις Οργανώσεις του Κόμματος, με την ΚΟ Εξωτερικού να κρατάει ακόμα την πρώτη θέση έχοντας υπερκαλύψει το στόχο της κατά 120,88% και συνεχίζει ακάθεκτη, αφού στο πρόσφατο κλείσιμο πρόσθεσε άλλο ένα 17,57% στην απόδοσή της. Η ΚΟ Αιγαίου παραμένει στη δεύτερη θέση με 97,59% και δηλώνει ότι αποδέχεται το κάλεσμα σε άμιλλα από την ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, πιστεύοντας ότι «θα είναι σοβαροί αντίπαλοι και ότι μπορούν να καλύψουν τη διαφορά του πλάνου»... Μια διαφορά διόλου ευκαταφρόνητη, αφού η ΚΟ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας είναι στην 9η θέση με 70,11%. Στην πρώτη τριάδα πέρασε αυτήν τη βδομάδα η ΚΟ Κρήτης με 94,25% σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο κατά 26,7%, αφήνοντας πίσω την ΚΟ Πελοποννήσου που παρέμεινε στην 8η θέση με 76,18%. Στην 4η θέση παρέμεινε η ΚΟ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης με 87,4% και ακολουθεί η ΚΟ Θεσσαλίας με 81,83%, που αν και με μικρή διαφορά, κατάφερε να αφήσει πίσω της την ΚΟ Δυτικής Ελλάδας με 81,07%. Η ΚΟ Αττικής είναι στο 78,37% παραμένοντας πάνω από την ΚΟ Κ. Μακεδονίας - με την οποία βρίσκονται σε άμιλλα - που είναι στη 10η θέση με 67,23%. Η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας φτάνει στο 64,37% και τέλος η ΚΟ Ηπείρου στο 63,40%. Η ΚΝΕ, δίνοντας τη μάχη στο πλάι του Κόμματος, είναι στο 75,71%, ενώ η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» στο 82%.

Πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης

Οι ΚΟ Αγρινίου καλούν σε συνεστίαση, το Σάββατο 21 Δεκέμβρη, στις 9 μ.μ., στο «Πιθάρι» (οδός Ηρακλείτου, Γιαννούζι).

Η ΚΟ Λασιθίου Κρήτης καλεί σε πολιτική συγκέντρωση - συνεστίαση την Κυριακή 22 Δεκέμβρη, στη 1 μ.μ., στο Ξενοδοχείο «Ariadnebeach» στον Αγιο Νικόλαο (περιοχή Γαργαδόρος). Θα μιλήσει ο Αντρέας Κοκοσάλης, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Η ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί σε προβολή ταινίας, την Κυριακή 22 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δ. Λέσβου (Οικ. Τάξη & Ασκληπιού - Χρυσομαλλούσα).

Η ΚΟΒ Ευεργέτουλα Λέσβου διοργανώνει γλέντι το Σάββατο 4 Γενάρη, στις 9 μ.μ., στο καφενείο - ουζερί του Νίκου Κόμβου στο Κάτω Τρίτος.

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ» 2020
Σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» και η ελληνική οικονομία

Στη λίστα με τα κράτη - μέλη της που εντάσσονται σε καθεστώς «εμπεριστατωμένης επισκόπησης» και για το 2020 θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα, και για τον φετινό κύκλο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», δηλαδή στο πλαίσιο των εποπτικών ελέγχων για όλες ανεξαιρέτως τις οικονομίες της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται σε αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που δεν έχουν ξεπεραστεί, όπως η «μέτρια αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που διευρύνθηκε το 2018». Ειδική αναφορά γίνεται στο «υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων», το οποίο «μειώνεται αργά», καθώς και στην ανεργία, που «παραμένει πολύ υψηλή, ιδίως η μακροχρόνια ανεργία και η ανεργία των νέων». Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οικονομική «αξιολόγηση» υπογραμμίζει τα ζητήματα που «συνδέονται με το υψηλό κρατικό χρέος, την αρνητική διεθνή επενδυτική θέση και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας».

Σημειώνεται ότι εκτός από την Ελλάδα, ακόμα 12 κράτη - μέλη εντάσσονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» για το 2020 και συγκεκριμένα: Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία, που βέβαια καθεμιά από αυτές ελέγχεται για διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα, η Γερμανία εντάσσεται στη συγκεκριμένη κατηγορία λόγω των μεγάλων πλεονασμάτων στο εμπορικό ισοζύγιο, ζήτημα που βρίσκεται στο «κάδρο» των ενδοαστικών ανταγωνισμών. Τα εν λόγω κράτη - μέλη «πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που τα πλήττουν, ώστε να προετοιμαστούν για μακροπρόθεσμες προκλήσεις και πιθανούς μελλοντικούς κλυδωνισμούς», υπογραμμίζει η Κομισιόν, που βέβαια θα επανέλθει με περαιτέρω εξειδικεύσεις στο πλαίσιο του φετινού «Εξαμήνου».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας την έκθεση υπογράμμισε: «Το οικονομικό μας μοντέλο υφίσταται ριζικό μετασχηματισμό. Η αλλαγή του κλίματος, η ψηφιοποίηση και οι δημογραφικές αλλαγές απαιτούν να προσαρμόσουμε την οικονομική πολιτική μας, ώστε η Ευρώπη να εξακολουθήσει να αποτελεί ανταγωνιστική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο».

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Οικονομίας Π. Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι «μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες (...) θα είναι η ενσωμάτωση των Στόχων των Ηνωμένων Εθνών για βιώσιμη ανάπτυξη στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο».

Να σημειωθεί ότι οι δείκτες που καταρτίζει η Γιούροστατ για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, μέσω των οποίων παρέχεται η αναγκαία «στατιστική υποστήριξη» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορούν μεταξύ άλλων το «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος». Αυτό με τη σειρά του περιλαμβάνει παραμέτρους όπως το επίπεδο των μισθών και την παραγωγικότητα της εργασίας, την «πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία» κάθε οικονομίας, που αποσκοπεί στην αξιολόγηση της «ανταγωνιστικότητας των τιμών και του κόστους» σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές στις διεθνείς αγορές, την «καθαρή επενδυτική θέση», το ισοζύγιο συναλλαγών κ.ά.

Εύσημα από Λαγκάρντ για τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου

Με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε χτες το απόγευμα στη Φρανκφούρτη ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έγινε σε «ιδιαίτερα θερμό κλίμα», με «μια ιδιαίτερα ζεστή συζήτηση γύρω από την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Διαχέουν επίσης ότι «στη συνάντηση εκφράστηκε η ικανοποίηση για τον ισχυρό βαθμό υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτό αποτυπώνεται στο πλήθος των νομοσχεδίων που έχουν μέχρι σήμερα ψηφιστεί και στη θετική έκθεση αξιολόγησης των θεσμών».

Συζητήθηκαν, ακόμη, το ζήτημα της υλοποίησης του «Σχεδίου "Ηρακλής"» για τις τράπεζες, που σηματοδοτεί ανελέητο κυνήγι στα λαϊκά νοικοκυριά και νέο χτύπημα στους εργαζόμενους στις τράπεζες, το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων, το θέμα της «Πράσινης Ανάπτυξης» για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στα «πράσινα» αρπακτικά, καθώς και «το ζήτημα της άρσης των περιορισμών που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην έκθεσή τους, σε ελληνικά ομόλογα, όπου υπήρξε θετική ανταπόκριση».

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «γύψο» στις διαδηλώσεις

Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας χτες στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Οι δρόμοι θα πάψουν να είναι κλειστοί ασυλλόγιστα, απροειδοποίητα και μοιρολατρικά», ανέφερε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να κλιμακώσει τις προσπάθειες για να κάνει πράξη τον πάγιο πόθο του κεφαλαίου για να μπουν οι διαδηλώσεις στο «γύψο», προκειμένου να θωρακίσει την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου.

Ο υπουργός επέμεινε στο δόγμα «νόμος και τάξη», με πρόσχημα τα διάφορα «άβατα», και δήλωσε πως «έχουμε πολλή δουλειά, δεν πρόκειται να σταματήσουμε ωσότου καθαρίσουμε τις πόλεις από την εγκληματικότητα».

Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής, που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, ως το απαραίτητο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής, έκανε λόγο για «μεμονωμένες περιπτώσεις» και υπέδειξε τον «Συνήγορο του Πολίτη» τάχα ως «πρόσθετο εχέγγυο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» απέναντι σε τέτοιου είδους κρούσματα.

Κλιμάκωση της καταστολής προανήγγειλε και σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο Εβρος σε λίγο θα είναι απολύτως κλειστός» και υπερασπιζόμενος την πρόσφατη θεσμοθέτηση του αντιδραστικού ένοπλου σώματος καταστολής, του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Εν αναμονή της πρότασης για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση

Με την πρόταση της εισαγγελέα Aδ. Οικονόμου στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής θα συνεχιστεί σήμερα, μετά τη διακοπή ενός μήνα περίπου, η διαδικασία. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η εισαγγελέας δεν είναι έτοιμη, όπως έχει διευκρινιστεί από το δικαστήριο, θα της δοθεί κι άλλος χρόνος. Οπότε θα υπάρξει εκ νέου διακοπή, με την πρόταση να αναμένεται να ανακοινωθεί το Γενάρη.

Συζήτηση περί αύξησης της θητείας

Ξανανοίγουν στελέχη της ΝΔ τη συζήτηση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, όπως και για υποχρεωτική στράτευση στα 18, πάνω στην όξυνση στα Ελληνοτουρκικά. Χαρακτηριστικές ήταν πρόσφατες δηλώσεις στελεχών όπως η Ντ. Μπακογιάννη, ο Δ. Καιρίδης κ.ά., που τάχθηκαν υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου. Πάντως, ερωτηθείς χτες σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας παρέπεμψε σε προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου «ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα τέτοιο σχέδιο το οποίο να επεξεργάζεται η κυβέρνηση». Τοποθέτηση που βασικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ