ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ ΑΕ
Ενεργειακή φτώχεια για το λαό και χτύπημα των εργαζομένων η άλλη πλευρά των επιχειρηματικών σχεδίων

Eurokinissi

Την τελευταία «πινελιά» στην πολιτική «απελευθέρωσης» της εγχώριας αγοράς Ενέργειας έρχεται να προσθέσει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, όπως ανακοινώθηκε προχτές από τον πρόεδρο της επιχείρησης, το οποίο συντάχθηκε στη βάση του ενεργειακού νόμου που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή και του «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα».

Το σχέδιο, με «εφόδια» το νέο πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζομένων στην επιχείρηση και τις «εθελούσιες» απολύσεις, τη νέα επιδρομή και τους εκβιασμούς στα λαϊκά στρώματα (πάνω από 55.000 οι εντολές διακοπής ρεύματος μόνο το τελευταίο 4μηνο), την επιτάχυνση του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων, έρχεται να επιταχύνει την «είσοδο» της ΔΕΗ στα «πράσινα» πεδία κερδοφορίας, μεταξύ άλλων και με τις «συμπράξεις» της ΔΕΗ με άλλους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους στις ΑΠΕ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ επιβεβαίωσε άλλωστε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου πως ήδη η επιχείρηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με 10 ομίλους.

Παράλληλα με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και σταθερότητα εφοδιασμού του εγχώριου ενεργειακού συστήματος και για τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών, ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης και την πώληση μεγάλου τμήματος του «φιλέτου» του ΔΕΔΔΗΕ, των δικτύων δηλαδή που τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα ολόκληρη τη χώρα, το «άνοιγμα» στην ηλεκτροκίνηση και την «ψηφιοποίηση» του συστήματος μέσω της εγκατάστασης των λεγόμενων «έξυπνων μετρητών» κ.ά.

Ειδικότερα για τον ΔΕΔΔΗΕ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από την τεράστια αξία που έχουν τα δίκτυα συνολικού μήκους 240.000 χλμ. περίπου και τα υψηλά περιθώρια κερδοφορίας που επιτρέπει η επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτά, ιδιαίτερη αξία αποκτά και από την επικείμενη άμεση ανανέωση του αριθμού των σημερινών μετρητών με νέας τεχνολογίας ψηφιακούς, έργο που υπολογίζεται περίπου σε 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις ανεπίσημες μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.

Το έργο αυτό μάλιστα, σε συνδυασμό με τη συνολικότερη αναβάθμιση του δικτύου, ενισχύει τη δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να αποτελέσει τον βασικό συμμετέχοντα και αποδέκτη επενδύσεων στις τεχνολογίες επικοινωνιών «5ης γενιάς» (5G), αφού η ανάπτυξή τους απαιτεί παράλληλα δίκτυο οπτικών ινών και παροχή ρεύματος, καθιστώντας έτσι τον κάτοχο του δικτύου ηλεκτρισμού βασικό «παίκτη» σε μια ακόμη επένδυση στρατηγικής σημασίας για τα μονοπώλια.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, όπως διαρρέεται ανεπίσημα, μια σειρά επιχειρηματικοί «κολοσσοί», μεταξύ των οποίων γερμανικής, γαλλικής, ιταλικής και κινεζικής προέλευσης, εκφράζουν έντονη επιθυμία να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ. Προφανώς και η απόφαση αυτή θα κριθεί στη βάση και ευρύτερων γεωπολιτικών συσχετισμών και ανταγωνισμών, που ανάμεσα στα άλλα σηματοδοτεί και νέους πολύ μεγάλους κινδύνους για το λαό.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Εγκλημα για το λαό της περιοχής η μετάβαση στη «μεταλιγνιτική εποχή»

Ημερίδα με θέμα «Το μέλλον της Ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία» πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα το Σάββατο 14 Δεκέμβρη, από τον δήμο Εορδαίας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας και του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων.

Παρέμβαση στην ημερίδα έκανε και η Αντωνία Χόλμπα, δημοτική σύμβουλος Εορδαίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Σε αυτήν, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις επιπτώσεις της μετάβασης στη «μεταλιγνιτική εποχή» για το λαό της περιοχής, από τις οποίες ήδη αρκετές είναι αισθητές.

Ανάμεσα στα άλλα, η Αντ. Χόλμπα αναφέρθηκε στην εκτόξευση της ανεργίας από το κλείσιμο μονάδων της ΔΕΗ και ορυχείων, όπως αυτά των ΛΑΡΚΟ, ΜΕΤΕ και «Αχλάδας». Σημείωσε ακόμη πως θα βρεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία του δικτύου τηλεθέρμανσης της περιοχής, που η εξασφάλιση της λειτουργίας του, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το χειμώνα στη Δυτική Μακεδονία, είναι ζωτικής σημασίας για τις λαϊκές οικογένειες.

Τόνισε ακόμη πως «στον αέρα» θα βρεθούν οι αποκαταστάσεις εδαφών των ορυχείων, εξέλιξη που θα δημιουργήσει πρόσθετο πρόβλημα για το περιβάλλον και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, ενώ ακόμα είπε πως ήδη χαρακτηρίζει αβεβαιότητα τις μετεγκαταστάσεις πληττόμενων χωριών όπως αυτά του Κομάνου, της Μαυροπηγής, της Ποντοκώμης και των Αναργύρων. Επιπλέον, μετά από την απαίτηση της ΔΕΗ ΑΕ για επιστροφή του 50% των αποζημιώσεων από τους κατοίκους της Μαυροπηγής, από τη Δευτέρα η εταιρεία απαιτεί την επιστροφή των χρημάτων και από τους κατοίκους της Ποντοκώμης.

Σχετικά με το ταμείο «δίκαιης μετάβασης», η Αντ. Χόλμπα υπογράμμισε πως η λειτουργία του δεν θα βοηθήσει τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, αλλά ιδρύεται «με σκοπό την απορρόφηση των κραδασμών της κοινωνίας. Παράλληλα, τα σχέδια για δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών θα σημαίνουν φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο και τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων». Πρόσθεσε πως η «μεταλιγνιτική εποχή» προβλέπει για την περιοχή την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης σε τεράστιες εκτάσεις, σχολιάζοντας πως αποδέκτες αυτής της παραγωγής θα είναι και η νεολαία της περιοχής, η οποία, όπως είπε, «δεν έχει ανάγκη από μπουμπούκια, σπόρους, άνθη και έλαια κάνναβης», αλλά από «στέκια νεολαίας, χώρους Αθλητισμού, Πολιτισμού, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις για τα σχολεία».

Στη συνέχεια, στάθηκε στο θέμα των λεγόμενων «πράσινων» επενδύσεων, τονίζοντας πως αυτές κάθε άλλο παρά για φιλοπεριβαλλοντικούς λόγους στηρίζονται από την πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, αλλά αντίθετα αφορούν τη στήριξη της κερδοφορίας συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων, σημειώνοντας πως το πρόσφατο νομοσχέδιο προβλέπει για την προώθηση των ΑΠΕ γενναιόδωρα κίνητρα για τις μεγάλες επενδύσεις μεγέθους άνω των 250 μεγαβάτ.

«Οι περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες καταρρίπτονται έμπρακτα και από το γεγονός ότι από τη μία κλείνουν λιγνιτικές μονάδες στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και από την άλλη προωθούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κέρδη για το κεφάλαιο, χαράτσια για το λαό πίσω από τη συζήτηση για «δίκαιη φορολόγηση»

Στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη «δίκαιη φορολόγηση σε μια ψηφιοποιημένη και παγκοσμιοποιημένη οικονομία», για την επιβολή φόρων σε μονοπώλια τρίτων χωρών στο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών τους με τα ευρωπαϊκά, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, τονίζοντας στην ομιλία του τα παρακάτω:

«Τα περί "δίκαιης φορολόγησης" αποτελούν μέρος των σφοδρών αντιπαραθέσεων σχετικά με την επιβολή φόρων σε μονοπωλιακούς ομίλους τρίτων χωρών που ανταγωνίζονται ευρωενωσιακές επιχειρήσεις. Εμπορικοί πόλεμοι για τον έλεγχο τομέων της οικονομίας με μεγάλη κερδοφορία, όπως η ψηφιακή οικονομία, η Ενέργεια, οι λεγόμενες "πράσινες επενδύσεις".

Το να μιλάτε για "δίκαιη φορολόγηση" είναι κακόγουστο αστείο, αφού οι κρατικοί προϋπολογισμοί - οι οποίοι ελέγχονται και επικυρώνονται από την Κομισιόν - συνιστούν μοιρασιά της λείας των ομίλων σε βάρος του εισοδήματος των εργαζομένων.

Ετσι, στην Ελλάδα με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ, μισθωτοί και μικροί επαγγελματίες συνεισφέρουν 93% στα φορολογικά έσοδα, ενώ οι επιχειρήσεις το 7%, μειώνεται η φορολογία των οικονομικών ομίλων από 28% σε 24%, ενώ η φορολογία των μερισμάτων τους υποδιπλασιάζεται στο 5%, την ώρα που συνεχίζεται η αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών. Επιβάλλονται κάθε λογής χαράτσια στις λαϊκές οικογένειες, ενώ δίνονται ελαφρύνσεις στους βιομήχανους με τζάμπα ρεύμα που είναι πανάκριβο για το λαό - με αφορολόγητο στους εφοπλιστές πετρέλαιο, την ώρα που γι' αυτό φορολογούνται οι φτωχοί αγρότες.

Αυτή είναι η νέα "κανονικότητα" που ευαγγελίζεται η τωρινή και υλοποιούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα μαχητικά να διεκδικήσουν ουσιαστική φορολόγηση των κερδών του κεφαλαίου, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αφορολόγητο που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, κατάργηση των υψηλών πολύ άδικων έμμεσων φόρων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μοναδικοί κερδισμένοι ελάχιστοι όμιλοι

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τη ΔΕΗ:

«Από τις ενέργειες που ανακοινώθηκαν, με πρόσχημα τάχα τη σωτηρία της ΔΕΗ, μοναδικοί κερδισμένοι είναι οι "επενδυτές" στην ηλεκτροπαραγωγή και στις νέες πράσινες τεχνολογίες, που θα δουν δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη.

Τώρα αποκαλύπτονται οι πραγματικοί στόχοι του "εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα", της περιβόητης "απολιγνιτοποίησης", που έντυσε η κυβέρνηση με το μανδύα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ελάχιστοι όμιλοι θα κερδίσουν πολλαπλά απ' τις νέες επενδύσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και σε ΑΠΕ. Θα κερδίσουν απ' τη μελλοντική αξιοποίηση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, ως βάση για την ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G. Χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι ολόκληρων περιοχών της χώρας (Δ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη), αφού θα χαθούν περίπου 4.000 θέσεις εργασίας, με το καθεστώς της λεγόμενης "εθελούσιας εξόδου".

Χαμένη είναι η λαϊκή οικογένεια που θα πληρώνει πανάκριβα ηλεκτρικό ρεύμα, υπό τη διαρκή απειλή διακοπής ρεύματος.

Το νέο σχεδιαζόμενο έγκλημα σε βάρος της ΔΕΗ, των εργαζομένων της και της πρόσβασης του λαού σε φθηνό ρεύμα, έχει την υπογραφή της ΕΕ και των κυβερνήσεων που ακολούθησαν την πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας και της "Πράσινης Συμφωνίας".

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ και όλου του λαού, ενάντια στο σχέδιο κυβέρνησης - ΕΕ, με αιτήματα: Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων. Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ. Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της "απελευθέρωσης" στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Υδρευση). Καμία απόλυση εργαζόμενου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος στις εργολαβίες. Να καταργηθούν άμεσα οι εργολαβίες και να προσληφθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές με απευθείας σχέση εργασίας αορίστου χρόνου σε ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ - ΑΔΜΗΕ».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Προσπαθεί να βάλει εμπόδια στο συντονισμό συνδικάτων και φορέων

«Τη στιγμή που κλείνουν μονάδες και ορυχεία της ΔΕΗ, τη στιγμή που κινδυνεύει να ερημώσει η περιοχή μας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας αρνείται να δώσει την αίθουσα για τη σύσκεψη συνδικάτων και φορέων», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, τονίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος, που «μετέτρεψε το Εργατικό Κέντρο σε κέντρο επιχειρηματιών και εργολάβων», τηρεί τέτοια στάση, προσπαθώντας «να βάλει τα όποια εμπόδια μπορεί, ώστε να περάσουν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης».

Το ΣΕΕΕΝ συνεχίζει να καλεί τους εργαζόμενους και τους φορείς, τα σωματεία και τους συλλόγους στη σύσκεψη για τον συντονισμό του αγώνα για την αποτροπή αντιλαϊκών αποφάσεων για τη ΔΕΗ στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας αύριο Πέμπτη 19 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ