ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Διεθνή και Οικονομία» μπορείτε να διαβάσετε:
  • ΣΧΕΔΙΟ «ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ»: Μαζικό φακέλωμα, εκβιασμοί και απειλές σε υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ 5ης ΓΕΝΙΑΣ: Κοινά συμπεράσματα, μεγάλες αντιθέσεις
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ: Πρωτοβουλίες ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα
  • ΑΦΡΙΚΗ: Μια παγκόσμια μάχη για την ήπειρο βρίσκεται σε εξέλιξη

ΣΧΕΔΙΟ «ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ»
Μαζικό φακέλωμα, εκβιασμοί και απειλές σε υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά

«Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει, και όπου είναι απαραίτητο να επιταχύνει, την αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα», τονίζεται στην πρόσφατη ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ (4/12) αναφορικά με το κλείσιμο της 4ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης». Στο ίδιο πλαίσιο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «χαιρετίζουν» «τη σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέραν του Απρίλη 2020 το σημερινό καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας» καθώς επίσης και την πρόθεση της κυβέρνησης «να προχωρήσει σε ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας έως το τέλος Απρίλη 2020».

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, «δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στο σκέλος της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους», με «ένα σύγχρονο και ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούν να διακανονίσουν όλα τα χρέη τους, με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση».

Τα παραπάνω σηματοδοτούν την επόμενη «εμβληματική» παρέμβαση της κυβέρνησης ΝΔ, η οποία ήδη προβλέπεται στη συμφωνία με τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις (Γιούρογκρουπ, Ιούνης 2018) που άφησε ως αντιλαϊκή παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την περίοδο μέχρι το 2022.

Το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο θα κινείται στη λογική της «ενιαίας διαχείρισης» των κάθε είδους οφειλών για τα νοικοκυριά - «φυσικά πρόσωπα» καθώς και για επιχειρήσεις. Σε αυτό, θα υπάγονται τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, οι οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, ενδεχομένως και σε επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο (π.χ. ΔΕΗ).

«Ολοκληρωμένο» ξεζούμισμα στα λαϊκά στρώματα

Σε αυτό το πλαίσιο, η «ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους», στην οποία εστιάζει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για τις κάθε είδους οφειλές της λαϊκής οικογένειας, ενώ παράλληλα αποτελεί εργαλείο για το «ξεσκαρτάρισμα» του επιχειρηματικού πεδίου με την αποβολή από αυτό των επιχειρήσεων που κρίνονται μη βιώσιμες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες:

  • Θα προβλέπεται η «ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων», αναφορικά με τη διαχείριση των κάθε είδους οφειλών. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Αυτή θα αφορά:

-- Τον έλεγχο και την παρακολούθηση των ρυθμίσεων προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό (όπως οι αποπληρωμές μέχρι 120 δόσεις, πάγια ρύθμιση 12 δόσεων) καθώς βέβαια και για τη διαχείριση των οφειλών σε άλλους κρατικούς φορείς.

-- Τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια (π.χ. λεγόμενος νόμος Κατσέλη, «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια κ.ά.).

-- Τον μηχανισμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού που ισχύει σήμερα για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

  • Η ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα ουσιαστικά θα αποτελεί τη βάση δεδομένων, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι τράπεζες και οι άλλοι «ενδιαφερόμενοι», έχοντας στη διάθεσή τους το οικονομικό «προφίλ» των οφειλετών. Πρόκειται για το μαζικό φακέλωμα των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών που με τη σειρά του αποτελεί τον προπομπό για τη νέα φουρνιά με τους εκβιασμούς, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.
  • Με τη σχετική νομοθετική παρέμβαση, εξάλλου, θα ενισχύεται σημαντικά η δυνατότητα των τραπεζών να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων.

Εν αναμονή των τελικών διατάξεων, είναι φανερό το γεγονός ότι επιχειρείται η διαμόρφωση «πτωχευτικού Δικαίου» και για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Οι τραπεζικοί όμιλοι

Την ίδια ώρα, με την παροχή κρατικών εγγυήσεων στους τραπεζικούς ομίλους, όπως προβλέπεται στον σχετικό νόμο, δεκάδες χιλιάδες ακίνητα επί των οποίων έχουν εγγραφεί τραπεζικές υποθήκες θα περάσουν σε funds και άλλα «κοράκια», που οσμίζονται κέρδη από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό βέβαια με την απογύμνωση της προστασίας στη λαϊκή στέγη, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο τέλος Σεπτέμβρη 2019 τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες και τα διαχειρίζονται «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» ανήλθαν - σε όρους ονομαστικής αξίας - στα 20,1 δισ. ευρώ, από 18,1 δισ. τον Ιούνη, αύξηση 2 δισ. σε ένα τρίμηνο. Ειδικότερα, το ποσό αυτό αφορά καταναλωτικά δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 10,1 δισ. ευρώ, στεγαστικά 2,3 δισ., επιχειρηματικά 5,4 δισ. και δάνεια σε επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις 2,25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «ο "Ηρακλής" είναι μία συστημική λύση που θα συμβάλει, μέσω της χορήγησης κρατικών εγγυήσεων, στη μείωση κατά περίπου 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ενώ «ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης»...

Στόχος παραμένει η μείωση κατά 48,5 δισ. ευρώ, συγκεκριμένα στα 26 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, από περίπου 74,5 δισ. ευρώ σήμερα, με φόντο βέβαια το σημερινό «μεταβατικό καθεστώς» της όποιας παρεχόμενης προστασίας στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός

Θυμίζουμε ότι πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι - κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά - βρίσκονται στις λίστες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι στο 12μηνο του 2018 ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έβαλε «στο χέρι» 5,55 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, μέσω των οποίων «αβγαταίνει» η μάζα των φορολογικών εσόδων και των πλεονασμάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

-- Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν σε 1.227.944 από 1.168.438 τον Δεκέμβρη του 2018. Η διόγκωση στη διάρκεια του 9μήνου έφτασε στους 59.506 φορολογούμενους που προστέθηκαν στις λίστες των κατασχέσεων.

-- Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, φτάνουν τα 1,8 εκατομμύρια.

-- Ο συνολικός αριθμός των οφειλών έφτασε σε 4.351.315 από 4.064.750 τον Δεκέμβρη του 2018 με αύξηση 286.565 ή κατά 31.840 φορολογούμενους κατά μέσο όρο ανά μήνα.


Α. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ