Μεγάλη Διάσκεψη ενάντια στον ιμπεριαλισμό διοργανώνεται στη Λάρνακα της Κύπρου στις 28 - 29 Μάρτη 2020
Στην συνάντηση στο Λάος συμμετείχαν εκπρόσωποι από 11 οργανώσεις του κινήματος ειρήνης, συγκεκριμένα: Βραζιλιάνικο Κέντρο για την Αλληλεγγύη των Λαών και τον Αγώνα για την Ειρήνη (CEBRAPAZ), Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (EEDYE), Κουβανικό Κίνημα για την Ειρήνη και την Κυριαρχία των Λαών (MOVPAZ), Συμβούλιο Ειρήνης των ΗΠΑ (USPC), Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία (CPPC), Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (CPC), Παλαιστινιακή Επιτροπή για την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη (PCPS), Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης της Συρίας (SNPC), Πρωτοβουλία Ειρήνης της Νότιας Αφρικής (SAPI), Πανινδική Οργάνωση Ειρήνης και Αλληλεγγύης (AIPSO), Συμβούλιο Ειρήνης και Αλληλεγγύης του Νεπάλ (NPSC).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικούς ιστορικούς και πολιτικούς χώρους στη Βιεντιάν και έγιναν δεκτοί, κατά τη διάρκεια μιας εθιμοτυπικής επίσκεψης, από τον Ξαϊσομφόνε Φομβιχάν, πρόεδρο του Λαϊκού Μετώπου για την Εθνική Ανάπτυξη και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Λαϊκού Επαναστατικού Κόμματος του Λάος.
Η πρόεδρος του ΠΣΕ Σοκόρο Γκόμες πραγματοποίησε ομιλία στην αρχή της συνεδρίασης, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Θανάσης Παφίλης παρουσίασε την έκθεση δράσης στη Γραμματεία, όπου συμμετείχε και ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης.
Ο Θ. Παφίλης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Αναγνωρίζουμε τη θαρραλέα στάση του λαού του Λάος, που υπέστη, κατά τη διάρκεια του αμερικανικού πολέμου κατά του Βιετνάμ, μεταξύ 1964 και 1973, μεγάλες απώλειες και καταστροφές. Οι ΗΠΑ έριξαν τρία εκατομμύρια τόνους βόμβες στο Λάος, περισσότερο από τις βόμβες των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία κατά τη διάρκεια όλου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθιστώντας το Λάος την πιο βαριά βομβαρδισμένη χώρα στην Ιστορία σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της, που ήταν τότε μόλις τρία (3) εκατομμύρια. Είναι ένας τόνος ανά πολίτη του Λάος. Ολα αυτά τα χρόνια η χώρα αντιμετωπίζει τις συνέπειες των βομβών που δεν έχουν εκραγεί (UOX), με τους αγρότες και τα παιδιά να τραυματίζονται και να αντιμετωπίζουν βαριές αναπηρίες από τις "Baby Bombs" των ΗΠΑ. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό του Λάος και προσθέτουμε τη φωνή μας στο αίτημα για αποζημίωση και για ανακούφιση των θυμάτων από εκείνους που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα».
Στη συνέχεια, έκανε μια εκτενή αναφορά για την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού με αναφορές σε Συρία, Β. Αφρική, Βαλκάνια και άλλες περιοχές, με την επέκταση του ΝΑΤΟ και σημείωσε ιδιαίτερα την ανησυχία του ΠΣΕ «για τις εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις γύρω από την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία INF, η οποία θα ανοίξει τους δρόμους για την υλοποίηση σχεδίων που υπήρχαν από πριν, για ανάπτυξη νέων πυρηνικών οπλοστασίων από τις ΗΠΑ στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, γεγονός που θα προκαλέσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών διεθνώς. Το ΠΣΕ αντιτάσσεται σε αυτές τις εξελίξεις και επιμένουμε στην πάλη για τη συνολική κατάργηση των πυρηνικών όπλων και δοκιμών στον κόσμο».
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ο εισηγητής τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κρύβει τις προτεραιότητές της και επιδιώκει να περιορίσει τον ανερχόμενο ρόλο της Κίνας τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Ο λεγόμενος εμπορικός πόλεμος είναι μια έκφραση του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας, Κίνας και άλλων, σχετικά με τη διανομή αγορών και σφαιρών επιρροής. Οι ΗΠΑ μετατοπίζουν σημαντικό τμήμα του ναυτικού και του στρατού τους στην περιοχή, όπου διατηρούν δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα και περισσότερες από 200 στρατιωτικές βάσεις. Μέσω των συμμάχων τους (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία κ.λπ.) εγκαθιστούν "Αντιπυραυλικές Ασπίδες" και αναπτύσσουν δυνάμεις ταχείας επέμβασης σε πολλές χώρες. Η "εικόνα" ολοκληρώνεται με τις "Διμερείς Στρατιωτικές Συμφωνίες", τις οποίες έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ με όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής, υποτίθεται ότι σε αμοιβαία βάση, έχοντας ως βασικό στόχο την Κίνα (...) Το ΠΣΕ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τον αυξανόμενο θρησκευτικό φανατισμό και τον φονταμενταλισμό στη Νότια Ασία, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διάσπαση των αγώνων των λαών. Καλούμε τα κοινωνικά κινήματα και τις οργανώσεις σε εγρήγορση για αυτήν την εκρηκτική κατάσταση και να κινητοποιηθούν ενάντια σε μια τέτοια διχαστική ατζέντα και τις αυξανόμενες εθνικιστικές τάσεις, όπως παρατηρήθηκε πρόσφατα με τη ρητορική του πολέμου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Παρατηρούμε με βαθιά ανησυχία την αυξανόμενη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης της Ινδίας με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή και ειδικότερα τις κοινές στρατιωτικές ναυτικές ασκήσεις με ΗΠΑ - Ιαπωνία - Αυστραλία στον Ειρηνικό Ωκεανό με το σαφές σχέδιο για περιορισμό της Κίνας. Ομοίως, μας απασχολεί η αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Ινδίας κατά 3,1%, φέρνοντας τη χώρα τέταρτη στον κόσμο σε στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία».
Επίσης υπογράμμισε τη στήριξη του κινήματος στον διακορεατικό διάλογο στην προοπτική για μια ανεξάρτητη και ειρηνική επανένωση της Χερσονήσου, απαιτώντας ταυτόχρονα να σταματήσουν οι στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα και η αντιπυραυλική ασπίδα (THAAD) από την περιοχή.
Η Γραμματεία αποφάσισε να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στη διαδήλωση κατά του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και την 70ή επέτειο, στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΠΣΕ «Ναι στην Ειρήνη - Οχι στο ΝΑΤΟ» (πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκέμβρη).
Επίσης εγκρίθηκαν ψηφίσματα αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης, της Συρίας, της Κύπρου και της Κορέας.