ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΕΕΔΥΕ - ΦΟΡΕΙΣ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών! Να αποσυρθεί η συμφωνία για τις βάσεις!

Κάλεσμα στο λαό να καταδικάσει την κατάπτυστη συμφωνία για τις βάσεις, που η κυβέρνηση έφερε προς επικύρωση στη Βουλή, απευθύνουν με ανακοινώσεις τους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και άλλοι φορείς.

Θυμίζουμε πως παραμονή Χριστουγέννων η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε το νομοσχέδιο για το λεγόμενο «Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ», που επικυρώνει τη συμφωνία που υπογράφτηκε στην Αθήνα στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη και στο δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να προσαρμόσει παραπέρα την ανάπτυξη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων επί ελληνικού εδάφους στα σύγχρονα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Το κείμενο προβλέπει καταρχήν επέκταση των δραστηριοτήτων των Αμερικανών και σε «μη συνορεύουσες βοηθητικές Ευκολίες της Αεροπορικής Βάσης Σούδας εντός της Ναυτικής Βάσης Σούδας της περιοχής Μαραθίου», επιτρέπει «στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί τις στρατιωτικές και βοηθητικές Ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας και στην Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου αλλά και σε «άλλες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συμφωνούνται αμοιβαία από τα Μέρη ή τους ορισμένους εκπροσώπους τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες», δίνοντάς τους μάλιστα το «ελεύθερο» για κάθε είδους δραστηριότητες. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη πως «χορηγείται στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καθεστώς προτεραιότητας (ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση)» στο λιμάνι τη Αλεξανδρούπολης και σε «άλλες τοποθεσίες», απλά με μια προηγούμενη ειδοποίηση 48 ωρών.

Ενώ όπως καταγράφεται και στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο, ο ελληνικός λαός πέρα από τους μεγάλους κινδύνους που σηματοδοτεί η μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο θα πληρώσει και «τοις μετρητοίς» την «απαλλαγή από φόρους, δασμούς, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις καθώς και από τις ατέλειες για την εισαγωγή αγαθών, προμηθειών, εξοπλισμού ή προσωπικών αντικειμένων των μελών της δυνάμεως, του πολιτικού προσωπικού και των εξαρτώμενων προσώπων» των Αμερικανών.

Μαζί με τη στρατιωτική συμφωνία, κατατέθηκε με τη μορφή ξεχωριστού νομοσχεδίου και η συμφωνία με τις ΗΠΑ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την επέκταση της πλήρους ασυλίας και της ετεροδικίας για το προσωπικό και του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Η ΝΔ κάνει χριστουγεννιάτικο δώρο στις ΗΠΑ τις βάσεις του θανάτου

Κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να δοθεί άμεση απάντηση ενάντια στις βάσεις του θανάτου, ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καταγγέλλοντας με ανακοίνωσή του «τη βρώμικη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να παραχωρήσει στις ΗΠΑ το ελληνικό έδαφος ως δώρο Χριστουγέννων», καθώς «παραμονές Χριστουγέννων, κατέθεσε στη Βουλή τη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβρη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο».

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ θυμίζει ότι «οι υπογραφές της συγκεκριμένης συμφωνίες έπεσαν ενώ η Αθήνα είχε μετατραπεί σε φρούριο, με αποκλεισμένο το κέντρο επί δύο μέρες για να σουλατσάρει ελεύθερα ο υπουργός των ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, που είχε προετοιμαστεί στο πλαίσιο του "Στρατηγικού Διαλόγου" που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον "διαβολικά καλό" Τραμπ, προβλέπει:

-- Τη διατήρηση και λειτουργία στρατιωτικών και βοηθητικών υποδομών εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, από τις ΗΠΑ.

-- Την ενίσχυση των πολεμικών δυνατοτήτων της βάσης στη Σούδα, που υποστηρίζει ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην ευρύτερη περιοχή.

-- Την ένταξη στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό των βάσεων, που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης που ήδη χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ».

«Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα της Ελλάδας πρέπει να δώσουν άμεση απάντηση στους επικίνδυνους σχεδιασμούς κυβέρνησης ΝΔ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ», σημειώνει το ΠΑΜΕ και τονίζει ότι «με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα μπαίνει στο κέντρο του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή. Η μετατροπή της Ελλάδας σε πυριτιδαποθήκη των ΗΠΑ στην περιοχή σημαίνει αύξηση των κινδύνων για τον ελληνικό λαό.

Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί δεν προσφέρουν ασφάλεια και προστασία, αλλά αιματοκυλούν τους λαούς της Μέσης Ανατολής, διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, καλλιεργούν τον εθνικισμό και υποκινούν πραξικοπήματα, στηρίζουν φασιστικά καθεστώτα.

Με την "προστασία" των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ έγινε η εισβολή και κατοχή στην Κύπρο από την Τουρκία. Με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ έγινε η επέμβαση στη Λιβύη, από όπου προέκυψαν οι σημερινές επικίνδυνες εξελίξεις. Οι καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και η προκλητικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας γίνονται παρουσία της αρμάδας του ΝΑΤΟ, που έχει σβήσει τα σύνορα στο Αιγαίο.

Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε άμεση απάντηση ενάντια στις βάσεις του θανάτου, ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων.

  • Να καταδικαστεί μαζικά και να αποσυρθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων.
  • Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!».

Ο λαός θα τους χαλάσει τα σχέδια!

Την κυβέρνηση της ΝΔ, «που προκλητικά, σαν τον κλέφτη, παραμονές Χριστουγέννων έφερε στη Βουλή την κατάπτυστη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα μας όχι μόνο σε πολεμικό ορμητήριο για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά την ίδια στιγμή και σε στόχο, σε μαγνήτη επιθέσεων, όπως έχει γίνει ξεκάθαρο από δηλώσεις αξιωματούχων της Ρωσίας και του Ιράν», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Σημειώνοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει «στο στρωμένο δρόμο που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της β' φάσης του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ τον Οκτώβρη του 2019, αλλά και με τη στήριξη των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που "πίνουν νερό" στο όνομα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, με την επικίνδυνη αυτή συμφωνία», η ΕΕΔΥΕ αναφέρεται στο περιεχόμενο της συμφωνίας και υπογραμμίζει πως «αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό η προσπάθεια της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων να καλλιεργήσουν τον επικίνδυνο εφησυχασμό, να παρουσιάσουν ως παράγοντες δήθεν ασφάλειας και σταθερότητας τις πολεμικές μηχανές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ιδιαίτερα σε αυτήν τη χρονική περίοδο όπου:

  • ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αβαντάρουν την τουρκική επιθετικότητα, που κλιμακώνεται τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο
  • Δεν αναγνωρίζουν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, παρά μόνο έναν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο
  • Θέτουν ολοένα και πιο επίμονα στο τραπέζι τα νέα διχοτομικά σχέδια για την Κύπρο και το Αιγαίο, στο όνομα της συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και των θαλάσσιων ζωνών».

Παράλληλα χαρακτηρίζει προκλητικό και επικίνδυνο «το επιχείρημα και για τα δήθεν οικονομικά οφέλη από τη συγκεκριμένη συμφωνία, όταν η ίδια η συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνει λόγο για οικονομική ζημία από τη συμφωνία».

«ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κι από κοντά η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα πιάσουν το λαϊκό κίνημα στον ύπνο! Οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, η νεολαία, ο λαός συνολικά θα τους χαλάσουμε τα σχέδια! Εντείνουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα και την πάλη μας!», τονίζει η ΕΕΔΥΕ και καλεί το λαό στο δρόμο για να απαιτήσει την απόσυρση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, το ξήλωμα των βάσεων, καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Να μην επιτρέψουμε να γίνει η χώρα μια μεγάλη αμερικάνικη βάση

Τη νέα συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, που κατατέθηκε στη Βουλή παραμονή Χριστουγέννων, καταγγέλλει και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «εμείς, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστρατεία, καταγγέλλουμε την εγκληματική συμφωνία», ενώ αναφερόμενη στο περιεχόμενό της που επεκτείνει τις πολεμικές δυνατότητες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, τονίζει ότι «δεν πρέπει κανείς να πιστέψει πως όλα αυτά γίνονται για την "ασφάλεια" και την "προστασία" της χώρας!», σημειώνοντας πως «εξαιτίας των βάσεων, η Ελλάδα έχει γίνει "μαγνήτης" πιθανών επιθέσεων, όπως προειδοποιούν με δηλώσεις τους Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι, που έχουν τονίσει πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε κράτη που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, σε περίπτωση που απειληθούν οι χώρες τους».

Τονίζει επίσης πως οι απόστρατοι «μαζί με το λαό, μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα καταδικάζουμε την ελληνοαμερικανική συμφωνία, δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει μια μεγάλη αμερικανική βάση», «Για να έχουμε καλή χρονιά και τα επόμενα χρόνια να 'ναι καλύτερα!» όπως είπε χαρακτηριστικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ