ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Ενας νεκρός και ένας σε κρίσιμη κατάσταση στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν

Εκτός από το τραγικό περιστατικό στις Πλαταιές Βοιωτίας, η γύμνια του κρατικού μηχανισμού προκάλεσε απίστευτη ταλαιπωρία σε εκατοντάδες οδηγούς, που εγκλωβίστηκαν στην Εθνική Αθηνών - Λαμίας για ώρες!

Η προσπάθεια να μείνει ανοιχτή η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας δεν είχε αποτέλεσμα
Η προσπάθεια να μείνει ανοιχτή η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας δεν είχε αποτέλεσμα
Ενας νεκρός και ένας σε κρίσιμη κατάσταση βρέθηκαν μέσα στο σπίτι τους στις Πλαταιές Βοιωτίας από αναθυμιάσεις σόμπας γκαζιού - πετρελαίου, την οποία άναψαν για να ζεσταθούν από το κρύο, αφού είχε διακοπεί το ρεύμα. Τους δύο άνδρες αναίσθητους βρήκε ο γιος του ενός και αμέσως ειδοποίησε την Πυροσβεστική, καλώντας σε βοήθεια. Ο άνδρας είχε πάει να ελέγξει τι κάνουν τα συγγενικά του πρόσωπα όταν τους εντόπισε. Το χιόνι, που είχε φτάσει το ένα μέτρο στην περιοχή, δυσκόλευε την πρόσβαση στο σπίτι.

Το κύμα χιονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη (παρά την αναμενόμενη σημερινή προσωρινή ύφεση) είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο χτες της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους μέσα στο χιόνι, βιώνοντας για πολλές ώρες μια απίστευτη ταλαιπωρία. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάστηκαν να πηγαίνουν και να έρχονται στα δύο ρεύματα της Εθνικής!

Είναι χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες αναγνωστών της εφημερίδας, που επικοινώνησαν για να καταγγείλουν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, παρά το γεγονός ότι το καιρικό φαινόμενο ήταν αναμενόμενο.

Οπως έλεγαν, στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες, στο ρεύμα προς Λαμία, το μποτιλιάρισμα ξεπερνούσε τις δύο ώρες, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αδυνατούν να συντονίσουν το κομφούζιο με τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, ενώ ήταν εμφανής η έλλειψη προσωπικού για τη διαχείριση της κατάστασης και μέσων για τον καθαρισμό του δρόμου.

Την κατάσταση δυσκόλευαν ακόμα περισσότερο οι δεκάδες νταλίκες δεξιά και αριστερά του δρόμου, η κυκλοφορία των οποίων απαγορεύτηκε καθυστερημένα και αφού είχε αρχίσει να μπλοκάρει ο δρόμος.

Αντίστοιχος ήταν ο Γολγοθάς που έζησαν και όσοι κατευθύνονταν στο ρεύμα προς Αθήνα. Οπως καταγγέλλουν οδηγοί, χρειάστηκαν πέντε ολόκληρες ώρες (!) για να διανύσουν την απόσταση από τα Οινόφυτα μέχρι τις Αφίδνες, αφού τα εκχιονιστικά δεν βγήκαν έγκαιρα για να κρατήσουν τον δρόμο καθαρό από το χιόνι, και όταν αυτό έγινε, ο δρόμος μπλόκαρε εντελώς.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά δεν υπήρχε και επαρκές προσωπικό για να συντονίσει τα χιλιάδες αυτοκίνητα, ενώ και οι παρακαμπτήριες διαδρομές, για την εκτόνωση της κατάστασης, άνοιξαν με μεγάλη καθυστέρηση.

Παρέμβαση για την τεράστια ταλαιπωρία στην Εθνική έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης στον Ν. Χαρδαλιά, γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μεταφέροντας τις καταγγελίες οδηγών και ζητώντας να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον γρήγορο απεγκλωβισμό τους.

Στην επαρχιακή οδό Οινόης Βοιωτίας, στο ύψος της Στεφάνης, 13 άτομα εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους. Μετά την παρέμβαση της Πυροσβεστικής απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. Επίσης, μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής πραγματοποιήθηκε χτες στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, στη Βοιωτία, για τον απεγκλωβισμό 20χρονου οδηγού που είχε κολλήσει στα χιόνια.

Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Τα προβλήματα που προκλήθηκαν και στην υπόλοιπη χώρα ήταν πολλά. Τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους σε περιοχές της Αττικής, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο προσέγγιζαν σε ένταση τα επίπεδα θύελλας (9 - 10 μποφόρ). Τη Δευτέρα, στον Διόνυσο, στην Πετρούπολη, στο Χαΐδάρι, στο Περιστέρι, ακόμα και στο Μοναστηράκι, χιόνισε, ενώ στην Πάρνηθα διακόπηκε η κυκλοφορία από το ύψος του τελεφερίκ προς το καζίνο. Στην περιοχή της Μαλακάσας χιόνιζε όλο το Σάββατο, το βράδυ της Κυριακής σταμάτησε και επικρατούσε δριμύ ψύχος.

Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές εκδηλώθηκαν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200 - 400 μέτρα), στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια, αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης. Στη Στενή Εύβοιας το βράδυ της Κυριακής, αφού χιόνισε, ξεκίνησε βροχή, ενώ κάποιοι δρόμοι θύμιζαν παγοδρόμιο.

Χωρίς ρεύμα παρέμεναν πέντε χωριά στην περιοχή της Θήβας, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούσαν για την αποκατάστασή του.

Σε κάποιες περιοχές το θερμόμετρο έδειξε έως και -10 βαθμούς Κελσίου, ενώ τουλάχιστον οκτώ περιοχές βρίσκονται σε συνθήκες παγετού. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τρένο θα μετέφερε στην Αθήνα τους 40 επιβάτες λεωφορείου ΚΤΕΛ που αποκλείστηκε λόγω της χιονόπτωσης στη Θήβα.

Εξάλλου, σε ισχύ παρέμεινε και χτες το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων.

Δυσκολίες παρουσιάστηκαν και στις οδικές συγκοινωνίες της Κρήτης, κυρίως στα ορεινά των Χανίων. Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση στην πόλη, καθώς και σε άλλες περιοχές των Χανίων. Επιπλέον, κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων και πετρών έχουν αναφερθεί σε σημεία του οδικού δικτύου, καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Κισσάμου.

Προβλήματα υπήρχαν και σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας, που εξακολουθούν να προκαλούν οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, αναμένεται σταδιακή υποχώρηση σήμερα μετά τις πρωινές ώρες, ωστόσο θα υπάρξει επιδείνωση από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Τα λαϊκά σπίτια «ξεπαγιάζουν», η κυβέρνηση προκαλεί!

Την ώρα που ο υδράργυρος έκανε βουτιά τις προηγούμενες μέρες, με χιλιάδες λαϊκά σπίτια να «ξεπαγιάζουν», η κυβέρνηση συνέχισε τα «κρύα» αστεία, με τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό να προσπαθεί ...φιλότιμα να πείσει για την «απλοχεριά» της στο επίδομα θέρμανσης.

Ετσι, η κυβέρνηση λέει πως αυξάνει το επίδομα θέρμανσης στο... εξωφρενικό ποσό των 84 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που μόλις πριν από πέντε χρόνια το ίδιο επίδομα ανερχόταν στα 210 εκατ. ευρώ, απέχοντας φυσικά και πάλι «έτη φωτός» από την πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών στη θέρμανση.

Παράλληλα, το θράσος της κυβέρνησης, που «διαγωνίζεται» με τον... πάτο που έπιασε το επίδομα θέρμανσης όλα τα προηγούμενα χρόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποκαλυπτικό για το πώς όλες οι διαδοχικές αστικές κυβερνήσεις - και στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως και προηγουμένως στη φάση της κρίσης - επιχειρούν να ρίξουν τις απαιτήσεις του λαού στα τάρταρα.

Θυμίζουμε εξάλλου ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «τσεκούρωσε» το επίδομα θέρμανσης από τα 206 εκατ. ευρώ το 2014, στα 186 εκατ. το 2015, στα 106 εκατ. το 2016, στα 112 εκατ. το 2017, στα 57,5 εκατ. ευρώ για το 2018 και στα 64 εκατομμύρια για το 2019. Πάνω σε αυτά έρχεται τώρα το υπουργείο Οικονομικών και με πρόσφατη ανακοίνωσή του επαίρεται επειδή αύξησε το πενιχρό επίδομα κατά 20 εκατ. ευρώ συγκριτικά με όσα δίνονταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φτάνοντας έτσι στα 84 εκατ. ευρώ, ανακοινώνοντας μάλιστα την «αναδιανομή» της φτώχειας αφού το ποσό αυτό μοιράστηκε σε περισσότερους από 600.000 δικαιούχους που έκαναν αίτηση, δηλαδή 100.000 περισσότερους από πέρυσι.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες μένουν εκτός κι αυτού του πενιχρού επιδόματος, αφού δεν μπορούν να περάσουν από το «ψιλό κόσκινο» των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που βάζει η κυβέρνηση.

Ακόμη και τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις πιο υψηλές θέσεις των δεικτών ενεργειακής φτώχειας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας, το 22,7% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δεν μπορούν να ζεστάνουν επαρκώς το σπίτι τους και η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην ΕΕ, πίσω από τη Βουλγαρία όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 33,7% και τη Λιθουανία όπου κι εκεί παρατηρείται επίσης πολύ υψηλό ποσοστό της τάξης του 27,9%.

Με απλά λόγια, την περίοδο που περίπου ένα στα 4 ελληνικά νοικοκυριά στερούνται επαρκή θέρμανση, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τις «πενταροδεκάρες» που δόθηκαν παραπάνω σε σχέση με πέρσι ως «ανακούφιση». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην έκθεση που κυκλοφόρησε το Παρατηρητήριο τον περασμένο Ιούλη το 38,5% των ελληνικών νοικοκυριών αντιμετώπιζαν δυσκολία να πληρώσουν τους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που σχετίζονταν με τη θέρμανση του σπιτιού τους (κοινόχρηστα πετρελαίου, λογαριασμοί ΔΕΗ - φυσικού αερίου).

Και φυσικά η φορομπηχτική πολιτική συνεχίζεται απαρέγκλιτα αφού η κυβέρνηση φροντίζει να διατηρήσει στα ίδια ληστρικά επίπεδα του 24% τον ΦΠΑ αλλά και στα 28 ευρώ ανά λίτρο τον Ειδικό Φόρο Καυσίμων. Θυμίζουμε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο το 2010, φτάνει σήμερα στα 280 ευρώ, επί του οποίου προστίθεται και ο διογκωμένος ΦΠΑ (24%), με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να φτάνει στα 347 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Αυτοκτόνησε γνωστός γιατρός

Αυτοκτόνησε γνωστός γιατρός στην Καλαμάτα σύμφωνα με τα έως χτες το βράδυ στοιχεία. Ο 65χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί, με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής, μπήκαν μέσα, στις 4 χτες τα ξημερώματα. Το πτώμα εντοπίστηκε στο μπάνιο με εμφανή τραύματα στο λαιμό και δίπλα ένα νυστέρι.

Τον 65χρονο, που κατά πληροφορίες ήταν διευθυντής σε τμήμα του Ασκληπιείου της Βούλας, έψαχνε ο εξάδερφός του κι αφού δεν κατάφερνε να τον βρει πουθενά, ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές.

Τροχαίο με μία νεκρή

Τροχαίο δυστύχημα με μια 19χρονη κοπέλα νεκρή και μια 25χρονη σοβαρά τραυματισμένη σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στη Βούλα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο νεαρές εξετράπη της πορείας του στη λεωφόρο Καραμανλή και προσέκρουσε σε δέντρο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η 19χρονη συνοδηγός και να τραυματιστεί βαριά η οδηγός, 25 ετών, η οποία διακομίστηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την Τροχαία, στο Ασκληπιείο Βούλας.

Κινδύνευσαν από φωτιά σε πολυκατοικία

Φωτιά ξέσπασε χτες τα ξημερώματα σε πολυκατοικία στην Καλλιθέα. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου σε πολυκατοικία επί της οδού Ανδρομάχης. Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με 7 οχήματα και 20 πυροσβέστες, οι οποίοι απεγκλώβισαν 25 άτομα, μεταξύ τους 5 παιδιά, τα οποία νοσηλεύονται στο «Παίδων». Αλλα 3 άτομα διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο «Metropolitan».

Σώοι οι 4 επιβάτες σκάφους

Ακυβέρνητο βρέθηκε χτες το πρωί ένα ιστιοφόρο, λόγω μηχανικής βλάβης και θραύσης ιστίων, ενώ έπλεε στον Σαρωνικό. Οι τέσσερις επιβαίνοντες στο σκάφος εξέπεμψαν SOS και αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση για τη διάσωσή τους, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης έως και 9 μποφόρ και η θάλασσα ήταν φουρτουνιασμένη.

Και οι τέσσερις περισυνελέγησαν σώοι και είναι καλά στην υγεία τους. Οι τρεις περισυνελέγησαν από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και μεταφέρθηκαν στο Κοτρώνι Μαραθώνα, ενώ ο τέταρτος από δεξαμενόπλοιο που είχε προορισμό την Ελευσίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ