ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

«Ανθρωποι και ποντίκια»
«Ανθρωποι και ποντίκια»
Πραγματοποιήθηκε, στις 25 Δεκέμβρη, με μεγάλη επιτυχία η πρεμιέρα του έργου του Τζον Στάινμπεκ «Ανθρωποι και Ποντίκια» στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».

Το κλασικό αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας παρουσιάστηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε νέα διασκευή του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Σταύρου Σ. Τσακίρη, δίνοντας έμφαση στον αγώνα των ανθρώπων, που συνεχίζουν να ελπίζουν και να αντιστέκονται, κόντρα στο καπιταλιστικό όνειρο που γίνεται εφιάλτης. Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθέτησε μια σκληρή μα βαθιά ανθρώπινη ιστορία διαψευσμένων ονείρων, ενώ οι ηθοποιοί Διονύσης Βούλτσος, Πάνος Ιωσηφίδης, Γιάννης Θανασούλιας, Γεωργία Αντωνοπούλου, Πάνος Τρουμπουνέλης και Δημήτρης Βαμβακάς αποτύπωσαν ρεαλιστικά επί σκηνής τους χαρακτήρες του έργου.

Στο έργο απεικονίζονται οι συνθήκες ζωής των εργατών στην αμερικανική ύπαιθρο, ενώ στο προσκήνιο τοποθετείται η συγκινητική, βαθιά και τραγική φιλία δύο φαινομενικά αντίθετων χαρακτήρων, του γιγαντόσωμου και απλοϊκού Λένι και του μικρόσωμου κι έξυπνου Τζορτζ. Οι δύο αταίριαστοι αλλά αχώριστοι φίλοι πιάνουν δουλειά σ' ένα αγρόκτημα και εκεί με αφορμή την όμορφη γυναίκα του μοχθηρού Κέρλι, που είναι ο γιος του αφεντικού, ξετυλίγεται μία τραγωδία...

Την παράσταση παρακολούθησαν ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και πολλοί ακόμα.

Επόμενες παραστάσεις τις μέρες των γιορτών: 1, 2, 3/1 στις 21.00, 4/1 στις 19.00 και 21.30, 5/1 στις 19.00, 9, 10/1 στις 21.00, 11/1 στις 19.00 και 21.30, 12/1 στις 19.00 και 21.30. Στη συνέχεια, το έργο θα παίζεται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως 16 Φλεβάρη.

Πληροφορίες - κρατήσεις στο ταμείο του Θεάτρου «Απόλλων» - τηλ. 2610.273.613 και στο www.ticketservices.gr.

Ενα από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ στην Παιδική του Σκηνή. Πρόκειται για το αριστούργημα του Μενέλαου Λουντέμη«Ενα παιδί μετράει τ' άστρα», σε σκηνοθεσία Μαίρης Ανδρέου, που θα παίζεται στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» από την Τρίτη 7 Γενάρη και καθημερινά για τους μαθητές των σχολείων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Παρακολουθούμε την ιστορία του Μέλιου, ενός φτωχού και ορφανού αγοριού που διψά για μόρφωση. Φως, στήριγμα και οδηγός του σε αυτήν τη διαδρομή είναι ο δάσκαλός του, ο οποίος τον βοηθάει να φύγει απ' το χωριό και να συνεχίσει τις σπουδές του στην πόλη. Το ταξίδι του αυτό προς την ενηλικίωση, που κυλά όπως το μεγάλο ποτάμι της πολιτείας του, άλλοτε με ορμή και άλλοτε γαλήνια, άλλοτε με πίκρες και άλλοτε με χαρές, θα τον σημαδέψει για πάντα.

Παράταση για τις «Γειτονιές του κόσμου»

Το συγκλονιστικό ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου» θα εξακολουθήσει να παρουσιάζεται επί σκηνής του θεάτρου «Βαφείο - Λάκης Καραλής» (Αγ. Ορους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός) σε σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου, κάθε Τετάρτη στις 20.30, έως και τις 4 Μάρτη, λόγω της εξαιρετικά θερμής ανταπόκρισης του κοινού.

Σημειώνει η σκηνοθέτρια:

«"Οι γειτονιές του κόσμου" του Γιάννη Ρίτσου θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το ποιητικό χρονολόγιο μιας καταλυτικής δεκαετίας για την Ελλάδα. 1941 - 1951.

Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος.

Μια δεκαετία που πέρασε πάνω απ' τον Ανθρωπο, που απέδειξε πόσο βίαιο, χαμερπές και τρομαχτικό είδος μπορεί να είναι, αλλά και πόσο ηρωικό και ανεπανάληπτο, ανίκητο και αθάνατο.

Μια παρέα ανθρώπων μάς «παίρνει» μαζί της σ' αυτήν τη δεκαετία, έρχεται για να μας πει την ιστορία της, όλο φως, ελπίδα και ζωή.

Ερχεται να μας γεμίσει ελπίδα για τον Ανθρωπο, έρχεται σήμερα να μας γεμίσει δύναμη.

Συγκινούμαι κάθε φορά που το διαβάζω, σαν να είναι η πρώτη φορά».

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λάζαρος Βαρτάνης, Στέφανος Παπατρέχας, Βασιλική Σαραντοπούλου, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης.

Η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης

Πιστή στην παράδοση δεκαετιών, η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα μεταδώσει σήμερα, ανήμερα Πρωτοχρονιάς, στις 12.15, σε απευθείας δορυφορική σύνδεση με την Αίθουσα Musikverein, την καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης.

Η συναυλία θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1 και το Τρίτο Πρόγραμμα σε παρουσίαση - σχολιασμό του Μιχάλη Μεσσήνη.

Φέτος διευθύνει ο Λετονός Andris Nelsons, διευθυντής της Boston Symphony Orchestra και αρχιμουσικός της ορχήστρας Gewandhaus της Λιψίας. Ο μαέστρος συνεργάζεται με τη Φιλαρμονική της Βιέννης από το 2010 και για πρώτη φορά διευθύνει το διεθνές αυτό μουσικό γεγονός.

Στο πρόγραμμά της περιλαμβάνονται γνωστά και αγαπημένα έργα των συνθετών Carl Michael Ziehrer, Josef Strauss, Josef Hellmesberger υιού, Johann Strauss πατρός, Johann Strauss υιού, Eduard Strauss, Ludwig van Beethoven, Franz von Souppe και Hans Christian Lumbye, αρκετά από τα οποία ακούγονται για πρώτη φορά στην πρωτοχρονιάτικη συναυλία. Συμμετέχουν σολίστ του Κρατικού Μπαλέτου της Βιέννης, σε χορογραφίες του Jose Carlos Martinez και κοστούμια της Emma Ryott.

Τη συναυλία μεταδίδουν περίπου 90 τηλεοπτικοί και πολυάριθμοι ραδιοφωνικοί σταθμοί απ' όλον τον κόσμο και την παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές.

Η συναυλία θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά και στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ