ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γεμάτη παιδικά χαμόγελα η γιορτή για παιδιά Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Στιγμές ξεγνοιασιάς γεμάτες με παιχνίδι, ζωγραφιές, παιδικές φωνές και διασκέδαση ήταν η παιδική γιορτή που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, το πρωί της Κυριακής στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Δεκάδες παιδιά, μεταναστόπουλα και Ελληνόπουλα, με τις οικογένειές τους που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, αλλά και από τον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά, συμμετείχαν στη γιορτή. Παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, με τους γονείς τους να έχουν έρθει από τη Σενεγάλη, την Ουγκάντα, την Αλβανία, το Πακιστάν κ.α. Ανάμεσά τους μωρά που γεννήθηκαν μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς ή και μεγαλύτερα παιδιά που γεννήθηκαν στις εμπόλεμες ζώνες και εδώ πάνε για πρώτη φορά σχολείο, με το μέλλον τους να προδιαγράφεται αβέβαιο.

Το πρόγραμμα της όμορφης γιορτούλας περιλάμβανε ζωγραφική και κατασκευές, με τα παιδιά να φτιάχνουν κάρτες ευχών για τη νέα χρονιά και ημερολόγια. Τα γέλια και οι φωνές δυνάμωσαν ακόμα περισσότερο, όταν ξεκίνησε η παράσταση κουκλοθέατρου, που τα παιδιά παρακολούθησαν, συμμετέχοντας κιόλας στις περιπέτειες των «πρωταγωνιστών», όπως του ...βραχογιγαντάκου, που κατάφερε μετά από πολλές προσπάθειες να «αλλάξει τη μοίρα του»...

Στο τέλος της γιορτής στα παιδιά μοιράστηκαν δώρα, όπως παιχνίδια και παιδικά βιβλία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τις οικογένειες που έδωσαν το «παρών» καλωσόρισε ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, που, ευχόμενος καλή χρονιά, κάλεσε σε «θέσεις μάχης», ώστε να αντιμετωπιστούν αγωνιστικά και οργανωμένα όσα δυσκολεύουν τη ζωή Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων.

Οπως είπε, «η επίθεση στα δικαιώματα των ντόπιων εργατών αλλά και των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη χώρα μας είναι σύμφυτη με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και τους ανταγωνισμούς διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, στα οποία συμμετέχει και η χώρα μας (ΕΕ - ΝΑΤΟ). Οι σχεδιασμοί τους φέρνουν πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά. Η ίδια πολιτική επιβάλλει κακοπληρωμένους εργάτες, κουτσουρεμένα δικαιώματα, προωθεί την ξενοφοβία, το ρατσισμό, για να κρύψει ότι Ελληνες και μετανάστες έχουν τον ίδιο εχθρό, το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του, την εργοδοσία.

Με οργάνωση του κοινού αγώνα μας μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, να αντιπαλέψουμε την πολιτική που θέλει να ζούμε χωρίς δικαιώματα. Το ψωμί από το τραπέζι μας το κλέβουν μια χούφτα αφεντικά. Αυτούς και την εξουσία τους χρειάζεται να βάλουμε στο στόχο και να τους ανατρέψουμε. Η πραγματική διέξοδος βρίσκεται στην εργατική - λαϊκή εξουσία, στον σοσιαλισμό, που μόνο το ΚΚΕ παλεύει να έρθει πιο κοντά.

Σήμερα, λοιπόν στη γιορτούλα που ετοιμάσαμε για τα παιδιά όλων μας, βάζουμε ακόμα πιο γερές βάσεις, ισχυροποιούμε τους δεσμούς Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων».

Στερνός αποχαιρετισμός για τον σ. Στάθη Τριανταφυλλίδη

Τον σ. Στάθη Τριανταφυλλίδη, που «έφυγε» από τη ζωή το Σάββατο 4/1, σε ηλικία 94 χρόνων, αποχαιρέτησαν συγγενείς, συναγωνιστές, σύντροφοι και φίλοι. Η κηδεία του ήταν πολιτική και έγινε στα κοιμητήρια της Καλαμαριάς. Η ταφή του έγινε στο χωριό Ακρίτες του νομού Κιλκίς.

Ο σ. Στάθης ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1943. Οι Κομματικές Οργανώσεις Καλαμαριάς του ΚΚΕ αποχαιρέτησαν με βαθιά θλίψη τον αγαπητό και άξιο σύντροφο, που τίμησε το Κόμμα με την πολύχρονη και μεγάλη του προσφορά, με την κομματικότητα, τη συνέπεια αλλά και το αγωνιστικό ήθος που τον διέκριναν. Εναν σύντροφο που σημάδεψε με τη δράση του και τη στάση του τις Οργανώσεις του Κόμματος στην Καλαμαριά, στις οποίες υπήρξε μέλος και στέλεχος από διάφορες θέσεις επί δεκαετίες.

Με ανακοίνωσή τους εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην σύζυγό του Αναστασία, στα παιδιά του Απόστολο και Μελίνα και στα εγγόνια του.

Ο σ. Στάθης γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Ακρίτες του Κιλκίς. Σε ηλικία 18 ετών εντάσσεται στην ΕΠΟΝ. Γι' αυτή του τη δράση αργότερα συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στο Γεντί Κουλέ. Γύρω στο 1953 έρχεται στη Θεσσαλονίκη, με μόνιμη κατοικία στην Καλαμαριά, ασκώντας το επάγγελμα του οικοδόμου.

Υπήρξε για χρόνια Γραμματέας της ΚΟ Βυζαντίου και μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Καλαμαριάς του ΚΚΕ. Ηταν δραστήριο μέλος του Παραρτήματος Οικοδόμων Καλαμαριάς. Εκλεγμένος με το θεσμό των Συνοικιακών Συμβουλίων, διετέλεσε πρόεδρος στο Συνοικιακό Συμβούλιο Βυζαντίου. Στα μετέπειτα χρόνια ήταν μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος Καλαμαριάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Οποια χρέωση κι αν ανέθετε το Κόμμα στον σύντροφο Στάθη, την έφερνε εις πέρας, γιατί ριχνόταν σε αυτή με αυταπάρνηση, πείσμα, μαχητικότητα και επαναστατική αισιοδοξία.

ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τελευταίο «αντίο» στον Αποστόλη Ιωαννίδη

H Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον συναγωνιστή, εκπαιδευτικό Αποστόλη Ιωαννίδη, που τόσο νωρίς «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 57 ετών. Στα φοιτητικά του χρόνια ο Απ. Ιωαννίδης πάλεψε μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και όλα τα μετέπειτα χρόνια παρέμεινε σταθερός φίλος - οπαδός του Κόμματος.

Η ΤΕ Εβρου εύχεται κουράγιο, δύναμη και αντοχή στην σύζυγό του Δήμητρα και στα παιδιά του Ανθούλα και Θοδωρή.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι περισσότεροι γνωρίσαμε τον Αποστόλη από τη συνδικαλιστική του δράση μέσα από το ΔΣ του Συλλόγου Αδιόριστων Εκπαιδευτικών τη δεκαετία του '90, αλλά και από τα μπλόκα ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1998, όταν μαζί με χιλιάδες εκπαιδευτικούς συμμετείχε στον αγώνα για μόνιμη δουλειά και δικαιώματα. Αγαπητός δάσκαλος από τους μαθητές του, δίδαξε με υπομονή, επιμονή και αγάπη. Για χρόνια υπηρέτησε την περιβαλλοντική εκπαίδευση και δραστηριοποιούνταν στη Μαθηματική Εταιρεία.

Πολλές φορές ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών αλλά και στο ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο δήμο Σουφλίου. Τελευταία στις δημοτικές του Μαΐου τον θυμόμαστε στο εκλογικό κέντρο στο Σουφλί, να βοηθά όσο μπορούσε.

Σε αποχαιρετούμε, συναγωνιστή Αποστόλη, επισημαίνοντας ότι η ζωή δεν χάνεται, καταξιώνεται μέσα στους αγώνες, συνεχίζεται μέσα σ' αυτούς. Ο θάνατος δεν μπορεί να σταματήσει το δικό μας ιστορικό ταξίδι για την απελευθέρωση του ανθρώπου, την κατάργηση της εκμετάλλευσης, την παγκόσμια ειρήνη, για έναν κόσμο ανθρώπινο».

ΕΠ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θλίψη για το θάνατο του σ. Μιχάλη Γρηγοράκη

Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και η ΤΕ Ρεθύμνου του Κόμματος αποχαιρετούν τον σύντροφο Μιχάλη Γρηγοράκη, ο οποίος «έφυγε» χτες από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΠ Κρήτης εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του σ. Μ. Γρηγοράκη και τονίζει:

«Ο σύντροφος Μιχάλης καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του βρισκόταν στην εμπροσθοφυλακή των αγώνων του Κόμματος και του λαού μας. Διετέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου, επί χρόνια μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Ρεθύμνου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής και υποψήφιος του Κόμματος σε διάφορες εκλογικές μάχες».

H ΤΕ Ρεθύμνου αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ο σύντροφος Μιχάλης γεννήθηκε το 1926, ήταν φιλόλογος και οργανώθηκε στο ΚΚΕ τη δεκαετία του 1970.

Ως εκπαιδευτικός υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των συναδέλφων του και όλων των εργαζομένων, μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Υπήρξε ανυποχώρητος και αταλάντευτος αγωνιστής, στρατευμένος για το δίκιο της υπόθεσης της εργατικής τάξης, για την καλυτέρευση της ζωής του λαού, για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ηταν σεμνός, ανιδιοτελής, με ήθος και συνέπεια, όπως ταιριάζει στους γνήσιους λαϊκούς αγωνιστές, στους κομμουνιστές, και πάντα πρόθυμος να προσφέρει στο Κόμμα του, το ΚΚΕ. Πάλευε με σθένος για τις αξίες, τα οράματα και το δίκιο της εργατικής τάξης. Σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, σε κάθε κάλεσμα του ΚΚΕ ήταν πάντα εκεί.

Ο σύντροφός μας ανταποκρίθηκε σε όλες τις χρεώσεις που του ανέθεσε το Κόμμα μας (...)

Ο σύντροφος Μιχάλης, ο δάσκαλος Μιχάλης, ήταν παράδειγμα για όλους μας. Η πίστη του στις αρχές και την ιδεολογία του Κόμματος δεν χάθηκε ούτε στιγμή. Επαιξε σημαντικό ρόλο και στη διαπαιδαγώγηση η στάση του στην υπεράσπιση του Κόμματος, την περίοδο που ο οπορτουνισμός είχε σηκώσει κεφάλι και ήθελε να το διαλύσει.

Στην οικογένειά του, που χάνει έναν καλό πατέρα και παππού, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ