ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Προετοιμάζουν συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Ξεχωρίζει το μεγάλο συλλαλητήριο στην «AGROTICA» στη Θεσσαλονίκη την 1η Φλεβάρη

Από τη σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας
Από τη σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας
Στην τελική ευθεία μπαίνουν σε όλη τη χώρα οι προετοιμασίες για την οργάνωση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και με τη μορφή των μπλόκων, αλλά και η διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στην «AGROTICA» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1 Φλεβάρη.

Πολύμορφες πρωτοβουλίες προετοιμασίας στη Θεσσαλία

Την Παρασκευή 3/1 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων της Καρδίτσας, όπου επιβεβαιώθηκε η απόφασή τους να μπουν δυναμικά στην πανελλαδική κινητοποίηση, προβάλλοντας διεκδικήσεις που αφορούν στην ίδια την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, κόντρα στην προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο να κάνει τον αγροτικό κόσμο να πιστέψει το ψέμα ότι τάχα «τα προβλήματα των αγροτών λύνονται» και ότι δήθεν μοιράζεται πακτωλός χρημάτων προς τους αγρότες, αλλά και κόντρα σε όσους πολεμούν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα με συκοφαντικές επιθέσεις. Να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια να μειωθούν οι αντιδράσεις των αγροτοκτηνοτρόφων εντάσσεται και η επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, το επόμενο Σάββατο στην Καρδίτσα, όπου θα παραβρεθεί σε εκδήλωση της ΝΔ.

Στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων ανέδειξαν τα προβλήματα που παραμένουν, αλλά κυρίως στάθηκαν στην ανάγκη να δυναμώσει η αγωνιστική απάντηση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, για να ανατραπούν οι αντιλαϊκές πολιτικές που οξύνουν τα προβλήματά τους. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Κ. Τζέλλας, «οι μικρομεσαίοι αγρότες το 2020 θα πρέπει να ξεσηκωθούν, να πάρουν τα αγροτικά τους μηχανήματα, να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες των Αγροτικών Συλλόγων και της ΕΟΑΣΚ, για να μπορέσουν να αντιστραφούν οι πολιτικές που οδηγούν στο μαρασμό».

Η σύσκεψη κατέληξε σε πρόγραμμα περιοδειών και συσκέψεων στα χωριά, για την ενημέρωση του κόσμου, για να αποκρούσουν ένα προς ένα όλα τα ψέματα της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να συζητηθεί συγκεκριμένα το πώς θα συμμετάσχουν όλο και περισσότεροι αγρότες στην αγωνιστική κινητοποίηση το 3ο δεκαήμερο του Γενάρη. Συγκεκριμένα, συσκέψεις θα γίνουν: Στις 8/1 στην Ιτέα, στις 9/1 στο Λεοντάρι, στις 10/1 στο Προάστιο, στις 11/1 στο Καλλιφώνι και στις 13/1 στον Παλαμά Καρδίτσας.

Παράλληλα αποφασίστηκε ότι μετά τις 20 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη και εκεί θα αποσαφηνιστεί η μορφή που θα πάρει η κλιμάκωση του αγώνα και αν θα ξαναβγούν οι αγρότες στους δρόμους με γεωργικά μηχανήματα προς το τέλος του μήνα, στήνοντας μπλόκα. Βασικός σταθμός είναι η συμμετοχή της ΕΟΑΣΚ και στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει την 1η Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της «AGROTICA», για το οποίο ήδη μαζεύονται συμμετοχές.

Αντίστοιχα, σε αυτό το πλαίσιο αγωνιστικής προετοιμασίας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα, κατά την οποία θα ανακοινωθεί ο προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα.

Μεσσηνία: Νέα δίωξη σε βάρος 33 αγωνιστών αγροτών

Στο μεταξύ, τη νέα δικαστική δίωξη σε βάρος 33 αγροτών που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις του 2016 και καλούνται να παρουσιαστούν στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας στις 28 Φλεβάρη, καταγγέλλει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «αναδεικνύεται ότι το κράτος δουλεύει μια χαρά και έχει συνέχεια όταν πρόκειται να καταστείλει τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Επί ΣΥΡΙΖΑ σχηματίστηκε η δικογραφία, επί ΝΔ δικαζόμαστε. Τους ενοχλεί ότι οι αγώνες μας είχαν κάποια αποτελέσματα».

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι οι αγρότες δεν πτοούνται από τις διώξεις, θα συνεχίσουν τον αγώνα ακόμα πιο μαζικά, ενώ καλεί σε στήσιμο μπλόκου στη Μεσσήνη στις 20 Γενάρη, ώστε να αυξηθεί η αγωνιστική πίεση στην κυβέρνηση.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ 7ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Προκλητικά πανηγύρια για... «θωράκιση των νοσοκομείων της Κρήτης» με την πρόσληψη 23 επικουρικών γιατρών!

Απάντηση στην προκλητική ανακοίνωση της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ, η οποία προπαγανδίζει ότι με 23 θέσεις επικουρικών γιατρών στην Κρήτη... «θωρακίζονται τα νοσοκομεία του νησιού και ενισχύεται το δημόσιο σύστημα Υγείας» (!), δίνουν με κοινή παρέμβασή τους εκλεγμένοι συνδικαλιστές από τον χώρο της Υγείας στην Κρήτη.

«Αποτελεί κοροϊδία να θεωρεί η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ "θωράκιση" των νοσοκομείων της Κρήτης την πρόσληψη 23 επικουρικών - συμβασιούχων γιατρών, όταν λείπουν εκατοντάδες γιατροί, δεκάδες συνταξιοδοτούνται και άλλοι τόσοι επικουρικοί απολύονται κάθε χρόνο από τα νοσοκομεία του νησιού. Οταν δεν έχει προχωρήσει η προκήρυξη 70 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ στην 7η ΥΠΕ, που είχε εγκριθεί τον Μάιο του 2019. Οταν παραμένουν κενές τουλάχιστον 650 οργανικές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ, 221 θέσεις στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, πολύ μεγάλος αριθμός θέσεων στα νοσοκομεία της υπόλοιπης Κρήτης, καθώς και 7.000 θέσεις γιατρών και 20.000 θέσεις νοσηλευτών και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού πανελλαδικά. Οταν υποχρεώνονται γιατροί να μετακινούνται από τη μία δημόσια δομή Υγείας σε άλλη για να καλυφθούν οι ανάγκες, όπως έγινε πρόσφατα στο Ρέθυμνο και όπως γίνεται εδώ και χρόνια στο Λασίθι», απαντούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές Δημήτρης Βρύσαλης (πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ), Βασίλης Κούδας (μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου), Ράνια Μπέτση (μέλος ΔΣ Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου), Γεώργιος Ανδρουλάκης (πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης), Bασίλης Δασκαλάκης (μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Ρεθύμνου), Γιάννης Βαγιακάκος (μέλος Διοικούσας Επιτροπής για την ίδρυση του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος ΠΦΥ Κρήτης), Γιώργος Μανουσάκης (εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου), Δαμιανός Χαλκιαδάκης (μέλος της ΕΕ του Νομαρχιακού Τμήματος Λασιθίου της ΑΔΕΔΥ).

«Η πραγματική στόχευση της ΥΠΕ και του υπουργείου», τονίζουν, «είναι η σταδιακή απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη για τη χρηματοδότηση της Υγείας και η επέκταση των Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα στα νοσοκομεία. Η διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσεται στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των δημόσιων νοσοκομείων, που καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας του επικουρικού προσωπικού, από την "πώληση" υπηρεσιών στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Απολύσεις και νέες απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις σε καθαριότητα και σίτιση

Στο μεταξύ, οι διοικήσεις του ΠΑΓΝΗ, της 7ης ΥΠΕ και η κυβέρνηση οδήγησαν για άλλη μία φορά εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη σίτιση του ΠΑΓΝΗ να υπογράψουν νέες απαράδεκτες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ 24 εργαζόμενοι απολύθηκαν.

Με δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δ. Βρύσαλης, τονίζει: «Συνεχίζονται για άλλη μια φορά η εργασιακή ανασφάλεια και η ανακύκλωση του προσωπικού (...). Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της ΝΔ έστειλε το Σεπτέμβρη του 2019 στις διοικήσεις των νοσοκομείων απαράδεκτη εγκύκλιο που δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να επιλέγουν είτε τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή την ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες, για την κάλυψη των αναγκών στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και σίτισης των νοσοκομείων, με γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος. Χαμένοι, είτε με εργολάβους είτε με ατομικές συμβάσεις, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είναι μόνο οι εργαζόμενοι. Τις νέες συμβάσεις που υπέγραψαν θα μπορούσε να τις συντάξει και μία από τις πολλές εταιρείες που υπάρχουν, στις οποίες η ΝΔ κλείνει το μάτι».

Αναδεικνύοντας τους απαράδεκτους όρους των ατομικών συμβάσεων διάρκειας, σημειώνει μεταξύ άλλων τις αναφορές ότι αυτές είναι 1 έτους, «δίχως δικαίωμα του εργαζόμενου ή υποχρέωση του εργοδότη για ανανέωση ή παράταση», ότι «υποχρεώνεται ο εργαζόμενος να προσφέρει την εργασία του προς τον εργοδότη έξι μέρες εβδομαδιαίως για έξι ώρες ημερησίως», σε «υπηρεσίες με συναφή χαρακτήρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη», ότι «ο εργοδότης έχει δικαίωμα να απασχολήσει τον εργαζόμενο για την παροχή της συγκεκριμένης συμφωνημένης εργασίας σε διάφορους τόπους» κ.ά.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων καταψήφισε το περιεχόμενο της σύμβασης, κατήγγειλε το υπουργείο και τις διοικήσεις που συνεχίζουν την ομηρία των εργαζομένων και απαίτησε μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ» ΨΝΑ
Παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα στο Νοσοκομείο

Την άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, προκειμένου να οργανώσουν τη δράση τους ενάντια στις πολιτικές που υποβαθμίζουν την υγεία του λαού, απαιτεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής - Δαφνί, με φόντο και την πρόσφατη εθιμοτυπική επίσκεψη του υπουργού Υγείας.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «αφού τελείωσε η δεύτερη επίσκεψη του υπουργού κ. Κικίλια και μοιράστηκαν τα μελομακάρονα, ήρθε η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο μας», η οποία περιγράφεται ως εξής:

-- Από τα μέσα Δεκέμβρη δεν υπάρχουν καρδιολόγοι για να εξετάσουν ασθενείς στην εφημερία και στις κλινικές.

-- Ορθοπεδικός δεν υπάρχει από την αλλαγή του χρόνου.

-- Δεν υπάρχει χειρουργός να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασθενών.

-- Ελλειψη ασθενοφόρου που να καλύπτει σε 24ωρη βάση το νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με την αλλαγή του χρόνου, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μετέφεραν τη συσκευή αναρρόφησης με συμβατικό αυτοκίνητο ειδικευόμενης ψυχιάτρου σε κλινική, για αντιμετώπιση επείγοντος περιστατικού.

-- Ακυρώσεις σοβαρών ιατρικών ραντεβού των θεραπευόμενων στο «18 ΑΝΩ», λόγω έλλειψης υπηρεσιακών αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις να γίνονται με έξοδα των θεραπευόμενων.

-- Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδιαίτερα νοσηλευτικού και ιατρικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τμήματα νέων εισαγωγών είναι από 12 έως 15 νοσηλευτές και αντίστοιχα στις δομές μόνο 6 έως 7.

-- Το μικροβιολογικό τμήμα, λόγω τεράστιας έλλειψης προσωπικού και μεγάλου φόρτου εργασίας, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των εισαγωγών και κατά συνέπεια των εξετάσεων - 13 άτομα προσωπικό με 2 άδειες ανατροφής και εγκυμοσύνης - αδυνατεί να καλύψει εφημερίες και νυχτερινά, με αποτέλεσμα οι εξετάσεις να στέλνονται έξω, συνοδεία νοσηλευτικού προσωπικού.

-- Η τεχνική υπηρεσία είναι διαλυμένη - 17 εναπομείναντες εργαζόμενοι με όλες τις σχέσεις εργασίας, μόνιμοι, ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ του ΟΑΕΔ στις 117 οργανικές θέσεις - και αδυνατεί να καλύψει απογευματινή βάρδια.

-- Οι ελλείψεις αυτές θα διογκωθούν με τις συνταξιοδοτήσεις που θα προκύψουν μέσα στο 2020.

Υπογραμμίζοντας ότι όλα τα παραπάνω είναι οι συνέπειες της πολιτικής της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, των διοικήσεων και διευθυντικών στελεχών, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» τονίζει ότι «τη λύση μπορούν να τη δώσουν μόνο οι εργαζόμενοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ