ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 2020
Σελ. /24
Κλειδωμένος

Λίγες μόλις ώρες μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί, αμερικανικά ελικοφόρα προσγειώνονταν στη Σούδα, ενώ στον Τύπο γράφεται το προφανές, ότι δηλαδή η βάση θα παίξει καίριο ρόλο για τους Αμερικανούς στο ενδεχόμενο παραπέρα κλιμάκωσης. Ολα αυτά την ώρα που οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι έχουν «κλειδώσει» κι άλλους ιρανικούς στόχους στην περιοχή, με το Ιράν να προειδοποιεί ότι θα χτυπήσει οτιδήποτε μπορεί να θίξει τα συμφέροντα των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, κυβερνητικά επιτελεία διέρρεαν τις προηγούμενες μέρες ότι παίρνονται έκτακτα μέτρα και στην Αθήνα, για την «προστασία» αμερικανικών στόχων. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ο λαός μας είναι κυριολεκτικά «κλειδωμένος» στο στόχαστρο επικίνδυνων ανταγωνισμών, όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με τη «συναίνεση» - συνενοχή όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Τέλος σε αυτήν τη δίνη μπορεί να βάλει μόνο ο ίδιος με τον αγώνα του για απεμπλοκή, για να ξεκουμπιστούν οι βάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών από τις αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές.

Ετοιμοι από καιρό

Η χρονική συγκυρία της συνάντησης Μητσοτάκη - Τραμπ, την ώρα δηλαδή που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στη Μέση Ανατολή, βάζει ψηλά τον πήχη για τα αστικά επιτελεία, που προσπαθούν να μετατρέψουν στα μάτια του λαού τα «γεράκια» του πολέμου σε «φύλακες» της ειρήνης και της «σταθερότητας» στην περιοχή, προπαγανδίζοντας μάλιστα τα «κοινά στρατηγικά συμφέροντα» Ελλάδας - ΗΠΑ. Αν όμως απαριθμήσει κανείς τις δολοφονικές επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, θα αντιληφθεί πόσο επικίνδυνα είναι τα φούμαρα που πουλάνε στο λαό. Λίβανος, Παλαιστίνη, Κύπρος, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, Ιράν, αλλά και Βαλκάνια, είναι μερικοί απ' όσους δοκίμασαν στην πράξη τι σημαίνουν και πώς προωθούνται τα «στρατηγικά συμφέροντα» των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με τη στήριξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που διέθεσαν γη, αέρα και θάλασσα στις αμερικανοΝΑΤΟικές ορδές για να σκορπίσουν θάνατο, χάος και καταστροφή. Οσο κι αν επιχειρούν να κρύψουν τις ευθύνες τους, η αστική τάξη της Ελλάδας, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της έχουν λερωμένα τα χέρια τους, στηρίζοντας και συμμετέχοντας ενεργά στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, διεκδικώντας μερτικό από τη λεία, πάνω στα αποκαΐδια που αφήνουν πίσω τους οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και τώρα, μπροστά στο ενδεχόμενο να κλιμακωθεί στρατιωτικά η ένταση ΗΠΑ - Ιράν, όσο κι αν θέλουν να ξεγελάσουν το λαό, παριστάνοντας προκλητικά τους ...«ειρηνόφιλους» και τους «αμέτοχους» στην πολεμική προετοιμασία.

Παραστάτης

«...Θα έπρεπε το δικαίωμα στην απεργία και στη διαδήλωση να θεωρείται ιερό και εκ των ων ουκ άνευ». Και μόνη της η αποστροφή αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που η κυβέρνησή του τόλμησε πρώτη να νομοθετήσει επιπλέον εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα, δίνοντας πάσα στη σημερινή της ΝΔ, θα ήταν ανάξια λόγου, αν αμέσως μετά δεν έσπευδε να διευκρινίσει ότι: «Και οι όποιες αλλαγές, αν κριθούν αναγκαίες, πρώτον να γίνονται με συναίνεση και δεύτερον να τείνουν στη μεγαλύτερη ελευθερία της διαμαρτυρίας και όχι στον περιορισμό της». Με δυο λόγια, αν προσπεράσει κανείς την αστειότητα ότι οι κυβερνήσεις νομοθετούν για τη μεγαλύτερη ...ελευθερία της διαμαρτυρίας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική τους, το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι αλλαγές που ζητάει το κεφάλαιο δε γίνονται με την απαραίτητη «συναίνεση», που θα διασφαλίζει την «κοινωνική συνοχή», για την οποία αγωνιά μαζί με τη ΝΔ. Γι' αυτό μάλλον ο Αλ. Τσίπρας είπε να προσθέσει και τη δική του φωνή στην άθλια επιχειρηματολογία που επιστρατεύει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βάλει στο «γύψο» τις διαδηλώσεις, λέγοντας: «Από εκεί και πέρα, και η αίσθηση ευθύνης των συνδικάτων, ώστε να έχουν με το μέρος τους και όχι απέναντί τους την κοινωνία, επίσης χρειάζεται, αν θέλουν οι αγώνες τους να είναι αποτελεσματικοί». Ο,τι δηλαδή λέει και ο πρωθυπουργός, που τον πήρε ο πόνος για την «αποτελεσματικότητα των αγώνων», η οποία πλήττεται - όπως ισχυρίζεται - από την ταλαιπωρία που προκαλούν. Αν κάτι επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «έτοιμος να δώσει τη συναίνεσή του», όχι μόνο στην παραπέρα εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αλλά και όπου αλλού χρειάζεται για το κεφάλαιο.

Ελλάς - Γαλλία... κοροϊδία

Αν ισχύουν όσα γράφτηκαν τις προηγούμενες μέρες, το νέο μέτρο που σχεδιάζει η αστυνομία για το φακέλωμα και την καταστολή του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τοποθετώντας κάμερες πάνω στις στολές των ΜΑΤατζήδων, θα αντλεί «τεχνογνωσία» απευθείας από τη γαλλική αστυνομία. Και από μόνο του αυτό θα αρκούσε για να δείξει την κοροϊδία από τη μεριά της κυβέρνησης, η οποία παρουσιάζει ένα ακόμα μέτρο για την ένταση της καταστολής ως «μέτρο εκδημοκρατισμού» τάχα, ώστε να «προλαμβάνονται» τα «μεμονωμένα περιστατικά αυθαιρεσίας». Γιατί οι κάμερες στις στολές της γαλλικής αστυνομίας δεν την απέτρεψαν όλο το προηγούμενο διάστημα από το όργιο της καταστολής ενάντια σε όσους διαδηλώνουν για τις αντεργατικές «μεταρρυθμίσεις» Μακρόν, με δεκάδες τραυματίες, άλλους που έχασαν την όρασή τους από τις πλαστικές σφαίρες κ.ο.κ. Και αυτή η περίπτωση δείχνει εκείνο που προσπαθούν να κρύψουν τόσο η κυβέρνηση, που προωθεί και απεργάζεται νέα σχέδια καταστολής, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει το δέντρο για να κρύψει το δάσος: Οτι δηλαδή η ένταση της καταστολής είναι «το άλλο μισό» της έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και αυτή είναι που πρέπει να βάλει στο στόχαστρο ο λαός.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1324 Πεθαίνει ο Βενετός έμπορος και εξερευνητής Μάρκο Πόλο.

1642 Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικός και αστρονόμος Γαλιλαίος Γαλιλέι, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία και εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση να την απαρνηθεί. Λέγεται πως εξερχόμενος από την Ιερά Εξέταση μουρμούρισε τη γνωστή φράση «κι όμως γυρίζει»!

1902 Γεννιέται το ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης Γκεόργκι Μαξιμιλιάνοβιτς Μαλενκόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1946-1957) και πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ (1953-1955).

1912 Συγκροτείται στη Νότια Αφρική το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο, με βασικό σκοπό την πάλη για τα δικαιώματα των μαύρων.

1918 Σε μήνυμά του προς το Κογκρέσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Γ. Ουίλσον, διατυπώνει τα περιβόητα «14 σημεία» του για τους όρους της ιμπεριαλιστικής ειρήνης.

1926 Γεννιέται ο συνθέτης Γιάννης Χρήστου.

1935 Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής Ελβις Πρίσλεϊ.

1937 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγορεύει την εξαγωγή όπλων προς τη Δημοκρατική Ισπανία στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Ταυτόχρονα, ωστόσο, στηρίζει τις φασιστικές δυνάμεις του Φράνκο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρεσβείας στη Μαδρίτη, οι ΗΠΑ έδωσαν συνολικά 1.886.000 τόνους καυσίμων, ενώ τρεις εταιρείες (η «Φορντ», η «Στουντεμπέικερ» και η «Τζένεραλ Μότορς») έδωσαν 12.000 φορτηγά.

1942 Μαχητική διαδήλωση 6.000 αναπήρων πολέμου και εργαζομένων στην Αθήνα αναγκάζει τις δυνάμεις κατοχής να κάνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

1948 Το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και η Εθνική Αλληλεγγύη τίθενται - και τυπικά πια - εκτός νόμου.

1961 Διεξάγεται δημοψήφισμα για τη μελλοντική σχέση της Αλγερίας με τη Γαλλία. Το 75% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας τής μέχρι τότε γαλλικής αποικίας.

1973 Υπογράφεται συμφωνία χούντας - ΗΠΑ, με βάση την οποία σε διάρκεια 5 χρόνων θα γινόταν ελλιμενισμός μονάδων κρούσης του 6ου Στόλου στην περιοχή της Ελευσίνας. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε στον ελληνικό λαό τη συμφωνία.

1973 Αρχίζει στις ΗΠΑ η δίκη του Γουότεργκεϊτ, κατά την οποία αποκαλύφθηκε πως τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατ' εντολή της ίδιας της κυβέρνησης Νίξον.

1979 Σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδας, το ποσοστό λευχαιμίας στον πληθυσμό είναι κατά 50% υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου.

1991 Ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας δολοφονείται από ΟΝΝΕΔίτες τραμπούκους με επικεφαλής τον Γ. Καλαμπόκα στην Πάτρα. Η δολοφονία έγινε στη διάρκεια μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθούσε τότε η κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό Παιδείας τον Β. Κοντογιαννόπουλο.

1996 Πεθαίνει ο Γάλλος πολιτικός Φρανσουά Μιτεράν, Πρόεδρος της χώρας του την περίοδο 1981-1995.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ