ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Να αποσυρθεί η κατάπτυστη συμφωνία με τις ΗΠΑ! Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Συλλαλητήρια σε Αθήνα, Λάρισα, Βόλο και Χανιά τη μέρα ψήφισής της

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στις γυναίκες, στη νεολαία, στο λαό να καταδικάσουν τη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ με μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα τη μέρα της ψήφισής της στην Ολομέλεια της Βουλής, απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις βάσεις, την οποία έχουν συγκροτήσει η ΕΕΔΥΕ, εργατικά σωματεία, σωματεία αυτοαπασχολουμένων, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΟΓΕ και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος. Να σημειωθεί πως το Πρωτόκολλο ενδέχεται σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με τη μορφή της διακρατικής συμφωνίας, δηλαδή με συνοπτικές διαδικασίες, σε μια συνεδρίαση της σχετικής επιτροπής της και μια συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή καταγγέλλει «την κυβέρνηση της ΝΔ, που προκλητικά, σαν τον κλέφτη, παραμονές Χριστουγέννων, έφερε στη Βουλή την κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων, που μετατρέπει τη χώρα μας όχι μόνο σε πολεμικό ορμητήριο για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά την ίδια στιγμή και σε στόχο, σε μαγνήτη επιθέσεων, όπως έχει γίνει ξεκάθαρο από δηλώσεις αξιωματούχων της Ρωσίας και του Ιράν, αυξάνοντας τους κινδύνους για το λαό μας».

Σημειώνει ακόμη, μεταξύ άλλων, πως «αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό η προσπάθεια της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων να καλλιεργήσουν τον επικίνδυνο εφησυχασμό, να παρουσιάσουν ως παράγοντες δήθεν ασφάλειας και σταθερότητας τις πολεμικές μηχανές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ιδιαίτερα σε αυτήν τη χρονική περίοδο όπου:

  • ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αβαντάρουν την τουρκική επιθετικότητα, που κλιμακώνεται τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο.
  • Δεν αναγνωρίζουν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, παρά μόνο έναν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.
  • Θέτουν ολοένα και πιο επίμονα στο τραπέζι τα νέα διχοτομικά σχέδια για την Κύπρο και το Αιγαίο, στο όνομα της συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και των θαλάσσιων ζωνών».

Και απαιτεί:

  • Να αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις.
  • Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Σε Κρήτη και Θεσσαλία

Αντίστοιχο κάλεσμα στο χανιώτικο λαό να καταδικάσει τη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, με μαζικό συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, τη μέρα της ψήφισής της στην Ολομέλεια της Βουλής, απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις, που έχουν συγκροτήσει εργατικά συνδικάτα, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, Αγροτικοί Σύλλογοι και ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων.

Επίσης οι Επιτροπές Αγώνα Λάρισας και Μαγνησίας ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις, στην οποία συσπειρώνονται εργατικά σωματεία, οι Επιτροπές Ειρήνης, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία αυτοαπασχολουμένων, οι σύλλογοι γυναικών και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος, καλούν τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία, το λαό να καταδικάσουν τη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ με μαζικό συλλαλητήριο στη Λάρισα και τον Βόλο τη μέρα της ψήφισής της στην Ολομέλεια της Βουλής.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να μην περάσει η νέα συμφωνία, να φύγουν οι βάσεις των ΗΠΑ από την περιοχή

Επερώτηση στην περιφερειακή αρχή

Επερώτηση με θέμα τη θέση της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας απέναντι στην επέκταση της λειτουργίας στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο, στο πλαίσιο της νέας «Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ, κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας. Στην Επερώτηση, που αναμένεται να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το επόμενο διάστημα, σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας και την προετοιμασία που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπέγραψε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ τη χρονική επέκταση και ενίσχυση του περιεχομένου της "Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", η οποία είχε πρωτοϋπογραφεί το 1990, ανανεωνόταν σε ετήσια βάση από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και τώρα τη φέρνει για επικύρωση στη Βουλή. Η Συμφωνία αυτή δίνει επικυριαρχία στις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας, ενώ επεκτείνεται, συμπεριλαμβάνοντας τις βάσεις στην 110 ΠΜ της Λάρισας για τα αμερικανικά drones MQ9, το στρατόπεδο της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο για πολεμικά ελικόπτερα των ΗΠΑ, στην Αλεξανδρούπολη (...)

Η υπογραφή (...) δεν γίνεται προς όφελος της άμυνας της χώρας μας, ούτε των συμφερόντων του λαού και των γειτονικών λαών, αλλά καθαρά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ (...)

Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο Αιγαίο, στη ΝΑ Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο, στη Βόρεια Αφρική, η δράση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ κατά της Ρωσίας, η αύξηση της επιθετικότητας των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, με την δολοφονία του Ιρανού στρατιωτικού, εγκυμονούν πολύ μεγάλους κινδύνους για το λαό μας και άλλους λαούς σε περίπτωση σύγκρουσης, πολύ περισσότερο που τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν προειδοποιούν ότι θα στραφούν κατά χωρών που φιλοξενούν αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.

Με δεδομένο ότι η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" με τις ΗΠΑ είναι άκρως επικίνδυνη για το λαό μας και η ανανέωσή της ενισχύει το καθεστώς της εμπλοκής της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ζητάμε από την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας να μας ενημερώσει αν τάσσεται ενάντια στην επικύρωσή της από τη Βουλή, αν τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των αμερικανικών βάσεων στην 110 ΠΜ της Λάρισας, στο Στεφανοβίκειο, στη Σούδα κ.α., ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές έξω από τα σύνορά μας, και αν ναι τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να εκφράσει αυτή τη θέση προς την κυβέρνηση επισήμως».

  • Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου με θέμα την Επερώτηση που κατέθεσε για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, για την υποστήριξη από την Περιφέρεια της επικίνδυνης πολιτικής εμπλοκής της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και την επέκταση της βάσης της Σούδας, που εκθέτει τον λαό της Κρήτης σε μεγάλους κινδύνους, θα πραγματοποιήσει η «Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης» την Παρασκευή 10/1 στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» στο δήμο Ηρακλείου.
Βίντεο της ΚΝΕ για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ

Με αφορμή την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Ντ. Τραμπ, η ΚΝΕ, με καυστικό τρόπο, αναδεικνύει την πραγματική στόχευση της επίσκεψης, που δεν είναι άλλη από την αποφασιστική προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μέσα από το βίντεο, η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να διεκδικήσει: «Να αποσυρθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις!» - «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Αναβρασμός στη Σούδα

Σε αναβρασμό βρίσκεται η βάση των Αμερικανών στη Σούδα, που παίζει κομβικό ρόλο στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή που «βράζει» μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί, μετατρέποντας και το λαό της περιοχής σε στόχο των ανταγωνισμών.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πριν μερικές μέρες προσγειώθηκαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης (όπου και το αεροπορικό σκέλος της αμερικανικής βάσης) τέσσερα ελικοφόρα τύπου «Οσπρεϊ» (CV-22B) και δύο μεταγωγικά C-130, προερχόμενα από το Μίλντενχολ της Αγγλίας, όπου εδρεύει η 352 Πτέρυγα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της αμερικανικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα έξι αεροσκάφη προορίζονται για επιχειρήσεις μεταφοράς Αμερικανών πολιτών ή αξιωματούχων από την ευρύτερη περιοχή του Ιράκ, σε περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο, μετά την επιδείνωση των αμερικανοϊρανικών σχέσεων, απότοκο της δολοφονίας Σουλεϊμανί.

Αλλά η μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα, πάνω στην όξυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την Ανατ. Μεσόγειο, δεν σταματά εδώ. Στις 13 του μήνα καταφθάνουν στην Ελευσίνα και άλλες μονάδες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, επισήμως για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές.

Επίσης, στη Μεσόγειο πλέει αυτήν τη στιγμή, με κατεύθυνση προς το Σουέζ και τον Περσικό, το ελικοπτεροφόρο του Ναυτικού των ΗΠΑ «USS Bataan», φορτωμένο με εκατοντάδες πεζοναύτες, πλαισιωμένο από τα συνοδευτικά του πλοία «USS New York» και «USS Oak Hill». Η Σούδα βρίσκεται σε ετοιμότητα για υποστήριξη του στολίσκου, τον ανεφοδιασμό και όποια άλλη υπηρεσία χρειαστεί.

Τέλος, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι αναμένεται νέο αίτημα από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης για αποστολή πλοίου του ελληνικού ΠΝ (φρεγάτα) για περιπολίες στα Στενά του Ορμούζ. Θυμίζουμε, «αίτημα» είχε υποβληθεί και παλιότερα, με την κυβέρνηση, επικαλούμενη τότε, ένδεια μέσων και τις ανάγκες επιφυλακής σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, να προσφέρει στήριξη με προσωπικό, συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή πληροφοριών.

Πενταμερής στο Κάιρο

Σήμερα το απόγευμα συνέρχεται στο Κάιρο τυπικά η τριμερής σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας (Ν. Δένδιας), Κύπρου (Ν. Χριστοδουλίδης) και Αιγύπτου (Σ. Σούκρι), με τη συμμετοχή ωστόσο και της Γαλλίας (J.-Y. Le Drian) και της Ιταλίας (L. Di Maio).

Κατά πηγές από το ελληνικό ΥΠΕΞ, «η συνάντηση θα αποτελέσει μια ευκαιρία για γόνιμη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης της λιβυκής κρίσης καθώς και για συντονισμό των ενεργειών των πέντε κρατών, εν μέσω μιας συγκυρίας με ιδιαίτερες επιπτώσεις στους περιφερειακούς συσχετισμούς», στο φως των «συμφωνιών» Τουρκίας - Λιβύης, ενόψει και της σχετικής συνάντησης που προγραμματίζεται στο Βερολίνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ