ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ»

Παράταση μέχρι τις 26 Γενάρη για τη μεγάλη έκθεση με θέμα την Ιστορία της εκδοτικής δραστηριότητας του Κόμματος

Στις 26 Γενάρη θα ολοκληρωθεί η έκθεση αρχειακού υλικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στην έδρα της Οργάνωσης (Αχαρνών 241, σταθμός ΗΣΑΠ «Αγιος Νικόλαος»), με τίτλο «Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ», παίρνοντας παράταση κατά μια βδομάδα.

Ηδη την έκθεση έχουν επισκεφτεί και έχουν ξεναγηθεί εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος, και μέσω των Οργανώσεων αλλά και με μεμονωμένες επισκέψεις, για να δουν από κοντά τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα, με βιβλία και άλλες εκδόσεις, από όλη την ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ. Στις προθήκες φιλοξενούνται τέτοια ντοκουμέντα από τη στιγμή της ίδρυσής του Κόμματος μέχρι και σήμερα, αποδεικνύοντας ότι πάντα το Κόμμα είχε ψηλά το καθήκον της ιδεολογικής και πολιτικής μάχης, της διάδοσης του μαρξιστικού βιβλίου, της αντιπαράθεσης με τη σάπια αστική ιδεολογία. Ογκώδεις τόμοι που με πολύ κόπο κατάφερναν οι κομμουνιστές να σπάνε τα εμπόδια της λογοκρισίας και να μπάζουν στις φυλακές, βιβλία που αξιοποιήθηκαν για τη μόρφωση των πολιτικών κρατουμένων και στα οποία φαίνονται οι σφραγίδες των φυλακών. Επίσης, στρατιωτικά εγχειρίδια του ΔΣΕ, τα οποία τυπώνονταν στο βουνό, μαζί με θεωρητικά βιβλία, όπως το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», απαραίτητο εφόδιο για τους μαχητές. Εκδόσεις που δείχνουν ότι ακόμα και στις πιο μεγάλες ανατάσεις του κινήματος, όταν η ταξική αναμέτρηση έφτανε στο απόγειό της, η διάδοση της μαρξιστικής γνώσης, του προοδευτικού βιβλίου, ήταν από τα πρώτα καθήκοντα του ΚΚΕ. Κάτι που φαίνεται και από τις καμουφλαρισμένες εκδόσεις σε συνθήκες παρανομίας. Ξεχωριστό κεφάλαιο της έκθεσης αφιερώνεται στην εκδοτική προσπάθεια στην πολιτική προσφυγιά. Στο χώρο επίσης υπάρχουν κατοπινές εκδόσεις από τα μετεμφυλιακά χρόνια, τα χρόνια της δικτατορίας, φτάνοντας μέχρι το σημερινό εκδοτικό του Κόμματος, τη «Σύγχρονη Εποχή».

Η έκθεση λειτουργεί τις εξής μέρες και ώρες:

Τετάρτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Για ομαδικές επισκέψεις, τηλέφωνο στο 210.5282.607 (Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Ανεξάρτητα από τις οργανωμένες επισκέψεις, υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για επισκέπτες οποιαδήποτε στιγμή της λειτουργίας της έκθεσης.

Εκθεση εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» που κυκλοφόρησαν από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα λειτουργεί στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 1-3), τις μέρες και ώρες λειτουργίας του. Συγκεκριμένα: Δευτέρα 9 π.μ. - 4 μ.μ., Τρίτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Τετάρτη 9 π.μ. - 4 μ.μ., Πέμπτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 9 π.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 3 μ.μ.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Η ΤΟ Τρικάλων οργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, την Κυριακή 12 Γενάρη στις 12.30 μ.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο Μπάρας (δίπλα από το κολυμβητήριο). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική.

Η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αύριο, Παρασκευή 10 Γενάρη, στις 8.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Μαρία Ελενα» (Αγ. Παρασκευής 40, Ανάκασα Αγ. Αναργύρων), οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Η εκδήλωση περιλαμβάνει συναυλία με το συγκρότημα της Τομεακής Οργάνωσης και έκθεση που θα λειτουργεί από τις 7 μ.μ.

Οι ΚΟΒ Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συνεστίαση το Σάββατο 11 Γενάρη, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «ΝΟΥΦΑΡΑ» στον Βαθύλακκο. Θα χαιρετίσει ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Οι ΚΟ Δήμων Αχαρνών και Φυλής Αττικής κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους την Κυριακή 12 Γενάρη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αχαρνών. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς με τίτλο «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!».

Η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής καλεί στο γλέντι της την Κυριακή 12 Γενάρη στη 1 μ.μ., στην Καισαριανή (γήπεδο της Νήαρ Ηστ).

Οι ΚΟΒ Πολεοδομικού Συγκροτήματος Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συνεστίαση την Παρασκευή 17 Γενάρη, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Ερως» στη Νεάπολη. Θα χαιρετίσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Η ΤΕ Φθιώτιδας καλεί σε λαϊκό γλέντι, την Κυριακή 19 Γενάρη, στη 1 μ.μ. στο κέντρο «Νύμφες» (7ο χλμ. Λαμίας - Δομοκού - διασταύρωση Δίβρης).

Την Κυριακή 19 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Κατερίνης «Εκάβη» η ΤΕ Πιερίας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό». Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η χρονιάτικη συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της, την Κυριακή 19 Γενάρη στη 1 μ.μ., στον πολυχώρο «Cabana» (Καυταντζόγλου 46, κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος»). Η συνεστίαση περιλαμβάνει φαγητό, ποτό και φυσικά καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ θα γίνει και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Καλούνται τα Παραρτήματα της Αττικής να προετοιμάσουν τη συμμετοχή των συναγωνιστών/τριών, αλλά και οι ίδιοι οι συναγωνιστές/τριες και φίλοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ να προμηθευτούν εγκαίρως προσκλήσεις για τη συμμετοχή τους στη συνεστίαση (τηλ. 210.8222952).

Το Παράρτημα Ζωγράφου

Το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιεί την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του την Κυριακή 12/1, στις 10.30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60).

Γλέντι του «Ριζοσπάστη» και του «902»

Οι ΚΟ «Ριζοσπάστη» και «902» καλούν στο λαϊκό γλέντι που διοργανώνουν την Κυριακή 12 Γενάρη, στη 1 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Μεταμόρφωσης (Λητούς και Κύμης, Μεταμόρφωση).

Πληροφορίες και προσκλήσεις στον «Ριζοσπάστη» και στο «902.gr».

ΕΔΥΕΘ
Κοπή πίτας στις 12 Γενάρη

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) την Κυριακή 12 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση θα γίνει και το πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του πρώην προέδρου της ΕΔΥΕΘ, Μιχάλη Σπυριδάκη, για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατό του.

Κόβουν την πίτα στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Την Κυριακή 12 Γενάρη, στις 6 μ.μ., το Διοικητικό Συμβούλιο του «Σπιτιού του Αγωνιστή» διοργανώνει εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο χώρο του ιδρύματος (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος). Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από τον πρόεδρο του ΔΣ, κοπή της πίτας και πλούσιο καλλιτεχνικό - ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Καλούνται οι φίλοι και οι φίλες του ιδρύματος και των φιλοξενούμενων να πάρουν μέρος.

Συλλυπητήρια

H Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στον σύντροφο Αρσένη Τσιριγώτη και την οικογένειά του για την απώλεια της μητέρας του, που «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών.

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση με θέμα «Ποιοι τελικά κλείνουν τα εργοστάσια;»

Την Κυριακή 12 Γενάρη στις 11 π.μ., η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας (Κίμωνος & Πάγκαλου 1), με θέμα «Ποιοι τελικά κλείνουν τα εργοστάσια;». Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Σημαντική προσφορά από τη «Σύγχρονη Εποχή» και για το 2019

Η «Σύγχρονη Εποχή», ανταποκρινόμενη και το 2019 στην έκκληση του Ιδρύματος «Σπίτι του Αγωνιστή», προσφέρει οικονομική ενίσχυση ύψους 60.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των αναγκών του, στη σοβαρή προσπάθεια που κάνει για τη φροντίδα και την περίθαλψη ηλικιωμένων αγωνιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ