ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ
Παραμένουν οι επικίνδυνες συνθήκες για χιλιάδες ανθρώπους

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στο χώρο, με επικεφαλής την Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή του Κόμματος

Περιμένοντας στην ουρά μέσα στο κρύο για τον γιατρό
Περιμένοντας στην ουρά μέσα στο κρύο για τον γιατρό
Επίσκεψη στο ΚΥΤ της Μόριας πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος. Εκεί συναντήθηκε με τον αναπληρωτή διοικητή Δημήτρη Βαφέα και τον υπεύθυνο επίτροπο της ΕΕ Εμμανουήλ Μανωλεδάκη.

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αφού στο νησί βρίσκονται αυτήν τη στιγμή 21.400 πρόσφυγες και μετανάστες. Μέσα στο χώρο του ΚΥΤ, του οποίου η χωρητικότητα είναι για περίπου 2.800 άτομα, «φιλοξενούνται» περίπου 7.000 και οι υπόλοιποι είναι μέσα σε σκηνές και παραπήγματα στα γύρω χωράφια, χωρίς ρεύμα. Οι αφίξεις μάλιστα συνεχίζονται, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ο αριθμός των εργαζομένων είναι ελάχιστος για να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Οι περισσότεροι είναι με τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας» και είναι άγνωστο αν και πότε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Επίσης υπάρχουν πάνω από 1.000 ασυνόδευτα παιδιά, χωρίς καμία προοπτική να απεγκλωβιστούν, να ζήσουν, να ονειρευτούν, να δημιουργήσουν.

Στο χώρο του ΚΥΤ ζουν στοιβαγμένοι άνθρωποι, με μικρά παιδιά στην αγκαλιά έξω στο κρύο να περιμένουν στην ουρά μπροστά στην υπηρεσία ασύλου. Ουρά επίσης μπροστά στα ιατρεία για τα πρώτα πιστοποιητικά Υγείας. Σχεδόν παντού ανάβουν αυτοσχέδιες φωτιές για να ζεσταθούν. Αυτοσχέδιες λαϊκές αγορές, μικρομάγαζα για να πάρουν ζεστό τσάι. Αυτοσχέδιες κατασκευές για να μπορούν να αποφύγουν τη βροχή και το κρύο, τυλιγμένες με νάιλον εξωτερικά. Κάδοι απορριμμάτων, ανάμεσά τους και λύματα, να τρέχουν σαν μικρό ρυάκι έξω από το ΚΥΤ.

Προσπαθούν να ζεσταθούν στον πρόχειρο καταυλισμό έξω από το ΚΥΤ

Eurokinissi

Προσπαθούν να ζεσταθούν στον πρόχειρο καταυλισμό έξω από το ΚΥΤ
Παρ' όλες τις υποσχέσεις μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Εξίσου αναποτελεσματικό ήταν και το μέτρο για την αποστολή αρματαγωγών, που μπορούν να φιλοξενήσουν ελάχιστο κόσμο σε σχέση με το πλήθος που υπάρχει και έχει ανάγκη από προστασία μπροστά στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ο Εμ. Μανωλεδάκης στη συζήτηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι άθλιες.

Η Μ. Κομνηνάκα τόνισε ότι η μόνη πραγματική διέξοδος είναι η εναντίωση στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και στη Συνθήκη του Δουβλίνου, που κρατούν εγκλωβισμένους αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα μας. Για όσο δε καιρό χρειαστεί να μείνουν στη χώρα, πρέπει να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Γιορτή αλληλεγγύης και φιλίας για τα προσφυγόπουλα

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Καρδίτσας (μέλος της ΟΓΕ) μαζί με το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου νομού Καρδίτσας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στα θύματα πολέμου και ξεριζωμού που βρίσκονται στην Καρδίτσα, με αφορμή τις γιορτινές αυτές μέρες, οργάνωσαν την Κυριακή 5 Γενάρη γιορτή αλληλεγγύης και φιλίας για τα παιδιά στο Διαπολιτισμικό Κέντρο των προσφύγων «Το Σταυροδρόμι», στη δημοτική αγορά.

Στην εκδήλωση αυτή συνέβαλαν με την παρουσία τους οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες. Τα παιδιά, προσφυγόπουλα και Ελληνόπουλα, με τη συμβολή παιδαγωγών, έπαιξαν, τραγούδησαν, χόρεψαν, ζωγράφισαν χωρίς η διαφορετική γλώσσα, ο τόπος καταγωγής, οι πολιτισμικές αναφορές να τα εμποδίσουν να περάσουν ένα χαρούμενο και ξένοιαστο πρωινό.

Η εκδήλωση ξεκίνησε όταν τα Ελληνόπουλα ήρθαν στο χώρο του Διαπολιτισμικού Κέντρου με τις ευχές και τα καλωσορίσματά τους γραμμένα και ζωγραφισμένα στο χαρτί και τα δώρισαν στα προσφυγόπουλα.

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Χαρά Κούτρα, με τη βοήθεια των διερμηνέων, έστειλε το μήνυμα της αλληλεγγύης και της στήριξης των προσφύγων που διαμένουν στην Καρδίτσα γιατί, όπως είπε, «οι εργαζόμενοι σε όλη τη Γη δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αυτοί που έχουν τον πλούτο και τα συμφέροντα μας φτωχαίνουν, μας σκοτώνουν με τους πολέμους τους, μας κάνουν πρόσφυγες. Γι' αυτό και κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας μας Ελλήνων εργαζομένων και προσφύγων».

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας και μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, Αργυρώ Χαλάτση, καλωσόρισε τις γυναίκες μητέρες, πρόσφυγες στην πόλη της Καρδίτσας, στα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά, τονίζοντας: «Εμείς οι γυναίκες που αγωνιζόμαστε για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, για τη ζωή που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας, αλλά και στα παιδιά όλου του κόσμου, είμαστε δίπλα σας. Αυτό το νόημα έχει και η παρουσία μας εδώ και η οργάνωση αυτής της γιορτής αλληλεγγύης και φιλίας. Είναι μια ακόμα προσπάθεια να μοιραστούμε στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς εμείς και τα παιδιά μας. Είναι ευκαιρία να κατανοήσουμε ότι κοινές είναι οι ανάγκες μας, να γνωριστούμε καλύτερα, τα παιδιά μας, να παίξουν κοινά τα παιχνίδια, τα τραγούδια, τους χορούς. Μπροστά στο νέο χρόνο να κάνουμε μια καινούρια αρχή».

Τα παιδιά μέσα στο χώρο του Κέντρου δημιούργησαν με χρώματα και ευχές γραμμένες στη γλώσσα τους τον «τοίχο των ευχών». Στο αίθριο της αγοράς έπαιξαν πολλά παιχνίδια, χόρεψαν, τραγούδησαν. Ξεχωριστές ήταν οι στιγμές που σε ένα μεγάλο κύκλο Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα μάθαιναν να χορεύουν την «καραγκούνα» και όταν προσφυγόπουλα χόρεψαν έναν δικό τους χορό. Ακόμα όταν μετά το τραγούδι - σύμβολο σε στίχους του Γιάννη Ρίτσου «Αν όλα τα παιδιά της Γης», που χόρεψαν όλα μαζί, τα προσφυγόπουλα τραγούδησαν ένα ανάλογο δικό τους τραγούδι.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Ενημέρωση για την υλοποίηση των μέτρων εγκλωβισμού και καταστολής

Κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εσωτερικών για το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και συντονιστής για το Προσφυγικό Αλ. Στεφανής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου Α. Σκέρτσος και βουλευτές της ΝΔ από περιοχές όπου λειτουργούν δομές ή έχουν δεχτεί σημαντικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τον Αλ. Στεφανή για την πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων.

Πρόκειται για μέτρα που ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών και συμπληρώνουν τον αντιδραστικό νόμο για την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξέτασης του ασύλου, θα γεμίσουν τα νησιά με στρατόπεδα συγκέντρωσης, 5.000 ανθρώπων το καθένα, στα οποία θα ζουν ακόμα και τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ διαιωνίζουν τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και τον αποκλεισμό από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ξεριζωμένων.

Για τη φύλαξη των συνόρων δράση θα αναλάβει ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων, δεν θα υπάρχουν δηλαδή μόνο οι περιπολίες του Λιμενικού αλλά θα ληφθούν και πιο δραστικά μέτρα, που περιλαμβάνουν ακόμα και την παρακολούθηση της διαδρομής των προσφύγων και των μεταναστών από τη στιγμή που ξεκινούν την προσπάθειά τους να έρθουν στη χώρα μας, κυνηγημένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ακόμα, υλοποιείται σχέδιο που αποσκοπεί στο «σφράγισμα» των συνόρων στον Εβρο με την επέκταση των μέτρων αποτροπής - καταστολής όσων ξεριζωμένων προσπαθούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, τα οποία αποσκοπούν σε λιγότερες προσφυγικές ροές στον Εβρο, περιλαμβάνουν πτητικά μέσα, θερμικές κάμερες, συρματοπλέγματα και κοινές περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των διελεύσεων ξεριζωμένων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μειώθηκε το 2019 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Αυτό οφείλεται στη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές μέσω των οδών της Κεντρικής και της Δυτικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα, οι αφίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν αύξηση 46%, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Frontex, για το 2019.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΣΒΟΥ
Σύσκεψη για το Προσφυγικό στις 13 Γενάρη

Σύσκεψη τη Δευτέρα 13 Γενάρη, στις 19.00, οργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λέσβου με θέμα το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό στο Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη 43). Στόχος της σύσκεψης είναι ο «καλύτερος συντονισμός και η κοινή δράση, να διεκδικήσουμε τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για το προσφυγικό ζήτημα και να διαμορφώσουμε αιτήματα για την κλιμάκωση της αγωνιστικής διεκδίκησης».

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί - διεκδικεί: Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό. Απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Ολη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και Εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού. Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ