ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΤΤΑ ΕΡΕΤΡΙΑΣ
Με ... κεριά για δεύτερη μέρα

Eurokinissi

Δραματική ήταν και χτες η κατάσταση στο ορεινό χωριό Σέττα του δήμου Ερέτριας, καθώς 28 κάτοικοι παρέμεναν αποκλεισμένοι στα χιόνια και χωρίς ρεύμα από τα ξημερώματα. Αν και σταμάτησε να χιονίζει, οι τεχνικοί της ΔΕΗ δεν κατάφεραν χτες το πρωί να φτάσουν στο χωριό για να αποκαταστήσουν τη βλάβη, καθώς δεν είχε ανοίξει ο δρόμος. Τα χιόνια και ο πάγος είναι τόσα που μέχρι και τα εκχιονιστικά δυσκολεύτηκαν να προσεγγίσουν την περιοχή. Οι κάτοικοι ήταν με κεριά για δεύτερη νύχτα, ενώ παράλληλα τα τηλέφωνα δεν λειτουργούσαν, καθώς κατέρρευσε και το τηλεφωνικό δίκτυο.

Εξάλλου, βελτιωμένος αναμένεται σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση την Κρήτη, όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές στα πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Μικρή εξασθένηση των ανέμων θα σημειωθεί στο Αιγαίο, αλλά και τοπικά ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά, με τις ελάχιστες θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν στη Βόρεια Ελλάδα.

Ισχυρός παγετός σημειώθηκε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, με τη θερμοκρασία να καταγράφει διψήφιους αρνητικούς αριθμούς. Eνδεικτικά αναφέρεται ότι στον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας καταγράφηκε θερμοκρασία -14,3 βαθμών Κελσίου. Αρνητικές θερμοκρασίες σημειώθηκαν και στα Γρεβενά, όπου ο υδράργυρος έπεσε στους -13 βαθμούς Κελσίου. Στους -11 βαθμούς ήταν ο υδράργυρος στο Βαρικό Φλώρινας, στο Νευροκόπι και στο Παρανέστι Δράμας, ενώ η Πτολεμαΐδα είχε -10 βαθμούς Κελσίου. Θερμοκρασίες υπό το μηδέν σημειώθηκαν και στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, με τις χαμηλότερες να σημειώνονται στις Σέρρες (-8 βαθμοί), στη Βέροια και στα Γιαννιτσά (-6), ενώ στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης ο υδράργυρος έπεσε στους -9 βαθμούς Κελσίου.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Παρέμβαση για την άμεση επίλυση οικονομικών ζητημάτων των πυροσβεστών

Την άμεση επίλυση οικονομικών ζητημάτων που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον οικονομικό και οικογενειακό προγραμματισμό των πυροσβεστών ζητά η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) με γραπτή παρέμβασή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη. Η ΕΑΚΠ απαιτεί να αποζημιωθούν όλοι οι πυροσβέστες που αποσπάστηκαν στο Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, για τις δαπάνες διανυκτέρευσης που κατέβαλαν, καθώς επίσης να δοθεί η εκπαιδευτική αποζημίωση για το Σχολείο Πυρασφάλειας Αεροδρομίων στους πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Α/Δ Μυκόνου.

Αναλυτικά η παρέμβαση έχει ως εξής:

«Πληροφορηθήκαμε ότι όσοι συνάδελφοι από αυτούς που αποσπάστηκαν από διάφορες υπηρεσίες της χώρας για να στελεχώσουν το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων είχαν υποβάλει δαπάνες διανυκτέρευσης, δεν τους έχουν καταβληθεί.

Οι συνάδελφοί μας αυτοί είχαν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας χρήματα, προκειμένου να διαμείνουν σε ανθρώπινες συνθήκες μακριά από τα σπίτια τους, επιβαρύνοντας έτσι τον οικογενειακό τους οικονομικό προγραμματισμό.

Επίσης ένα άλλο σοβαρό οικονομικό ζήτημα, το όποιο παραμένει σε εκκρεμότητα και απασχολεί τους συναδέλφους που υπηρετούν στην ΠΥ Α/Λ Μυκόνου, αφορά τη μη καταβολή εκπαιδευτικής αποζημίωσης. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι κλήθηκαν κατόπιν σχετικών Διαταγών του ΑΠΣ να συμμετάσχουν στο "Σχολείο Πυρασφάλειας Αεροδρομίων" στις εγκαταστάσεις της ΠΥ Α/Δ "Ελευθέριος Βενιζέλος". Εχουν περάσει τρία σχεδόν χρόνια από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, χωρίς να τους έχει καταβληθεί η σχετική αποζημίωση.

Κύριε υπουργέ. Με βάση τα διαλαμβανόμενα ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας ώστε:

Να αποζημιωθούν στο ακέραιο όλοι οι συνάδελφοι για τις δαπάνες διανυκτέρευσης που κατέβαλαν αποσπώμενοι προκειμένου να στελεχώσουν το ΜΕΤΠΕ.

Να καταβληθεί επιτέλους η εκπαιδευτική αποζημίωση για το "Σχολείο Πυρασφάλειας Αεροδρομίων" στους συναδέλφους της ΠΥ Α/Λ Μυκόνου αλλά και σε όσους ενδεχομένως δεν την έχουν λάβει».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ξόδεψε 20.000 για ένα γραφείο, μία καρέκλα και δύο πολυθρόνες!

Καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής

Ενα υπέρογκο ποσό για την αγορά επίπλων, που φτάνει τις 20.000 ευρώ, για το χώρο υποδοχής στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας, ξόδεψε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής με ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Δεκαεννιά χιλιάδες τετρακόσια πενήντα ευρώ (19.450 ευρώ) διαθέτει ο περιφερειάρχης Αττικής για να αγοραστούν ένα γραφείο, μία καρέκλα γραφείου και δύο πολυθρόνες (!!!), προκειμένου να επιπλώσει χώρο στο κτίριο που στεγάζεται!!! Και ίσως βέβαια να μην είναι αυτά τα μόνα χρήματα..., αφού επιλέγει να "σπάσει" τα ποσά (είκοσι χιλιάδες είναι το όριο για κάθε αγορά με απευθείας ανάθεση) και να τα "μοιράσει" σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα!!!

Στη συγκεκριμένη απόφαση (ΑΔΑ: 94Α47Λ7-ΗΑ2) με α.π. 870381/30-12-2019, που εκδόθηκε από την αρμόδια Δ/νση του Νότιου Τομέα Αθηνών, αναφέρεται στην "ανάθεση κατά το άρθρο 118 του Ν.4412/2016 της προμήθειας επίπλων για τον εξοπλισμό του προς δημιουργία χώρου υποδοχής πολιτών, επισκεπτών, κοινού στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Αττικής (Λ. Συγγρού 15-17, Αθήνα) και συγκεκριμένα ενός γραφείου ξύλινου σκούρου χρώματος μαόνι, μίας καρέκλας γραφείου περιστρεφόμενης ενδεδυμένης με δέρμα μπλε χρώματος και δύο συνοδευτικών πολυθρόνων ενδεδυμένων με δέρμα μπλε χρώματος, στην εταιρεία με την επωνυμία ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΝΙΣΚΥ & ΣΙΑ Ε.Ε. (ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΠΙΠΛΟΥ)..., στην τιμή της οικονομικής της προσφοράς των 19.450 ευρώ".

Αποδεικνύεται και με αυτόν τον τρόπο ότι η λιτότητα, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, η ζυγαριά "κόστους - οφέλους" αφορούν μόνο τους εργαζόμενους και τις λαϊκές ανάγκες.

Αποδεικνύεται και πάλι ότι η επιλεκτική "γύμνια" και οι τραγικές ελλείψεις σε μέτρα και υποδομές προστασίας του λαού από φυσικά φαινόμενα δεν συμβαδίζουν με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τις ιεραρχήσεις δημάρχων και περιφερειαρχών, που είναι προκλητικές για το λαό».

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιες δαπάνες της Περιφέρειας προκαλούν αντιδράσεις. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές βδομάδες δαπανήθηκαν υπέρογκα ποσά για δημόσιες σχέσεις και εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είχε καταγγείλει την πλειοψηφία της Περιφέρειας που έδωσε 754.000 ευρώ, σε μία συνεδρίαση, σε εκδηλώσεις για φωτογραφίες, για δημόσιες σχέσεις. Και όπως είχε επισημάνει, «όταν συζητάγαμε για τη μεταφορά των μαθητών, την προηγούμενη φορά, μετράγατε και τα ψιλά. Είναι πρόκληση να δίνονται τόσα λεφτά σε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο για λαμπιόνια, για εκδηλώσεις που ελέγχονται, χωρίς κανένα σχεδιασμό και που βαφτίζονται πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις». Συμπλήρωσε πως την ίδια στιγμή «τα ερασιτεχνικά σωματεία φυτοζωούν, τα Πολιτιστικά Κέντρα κλείνουν, καλούνται οι εργαζόμενοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συντηρήσουν Πολιτιστικά Κέντρα που υπάρχουν στους δήμους που πραγματικά έχουν μια μεγάλη και λαμπρή προσφορά στον πολιτισμό».

Συγκεντρώσεις μνήμης για τον Ν. Τεμπονέρα

Συμπληρώθηκαν 29 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα από τραμπούκους με επικεφαλής τον Γ. Καλαμπόκα στην Πάτρα. Η δολοφονία έγινε στη διάρκεια μεγάλων εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων κατά της «μεταρρύθμισης» που προωθούσε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ.

Με αφορμή την επέτειο, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο σχολικό συγκρότημα «Τεμπονέρα» στην Πάτρα και στα Προπύλαια στην Αθήνα.

ΟΣΥΑΠΕ
Καταδικάζει τα προσβλητικά για τις εργαζόμενες σχόλια

Τα σεξιστικά σχόλια του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και προέδρου της ΕΝΠΕ, Απ. Τζιτζικώστα, προς τις εργαζόμενες υπηρεσίας της Περιφέρειας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, τα σχόλια του περιφερειάρχη, που έγιναν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής ευχών, «έφεραν στην επιφάνεια αντιδραστικές αντιλήψεις, προσβλητικές και καταδικαστέες από το συνδικαλιστικό - μαζικό κίνημα», οι οποίες συνδέονται «με τη γενικότερη υποτίμηση και απαξίωση των εργαζομένων, των αιτημάτων τους και των αναγκών τους».

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους «να βγάλουν συμπεράσματα και συσπειρωμένοι στα συνδικαλιστικά τους όργανα να δώσουν με συλλογικό αγώνα την απάντηση που χρειάζεται σε όλους αυτούς, που τους υποτιμούν, τους απαξιώνουν και στέκονται απέναντί τους με τις αντιλαϊκές πολιτικές που στηρίζουν και εφαρμόζουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ