ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Νέα δομή που δεν λύνει το πρόβλημα της προστασίας της ζωής του λαού

Σπίτι που έγινε παρανάλωμα στο Μάτι

Copyright 2018 The Associated

Σπίτι που έγινε παρανάλωμα στο Μάτι
«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ δεν θεωρούν ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα δώσει λύση στο πρόβλημα της Πολιτικής Προστασίας. Πολιτική προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας από τους κινδύνους από καιρικά - φυσικά φαινόμενα, άλλους κινδύνους (βιομηχανικά ατυχήματα, μόλυνση του περιβάλλοντος) και καπιταλιστικός δρόμος οργάνωσης της κοινωνίας δεν μπορούν να συνυπάρξουν, γιατί κριτήριο του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας είναι το κέρδος, που οδηγεί όχι μόνο στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αλλά και στο να θυσιάζεται η ανθρώπινη ζωή γι' αυτό, είτε από τα καιρικά φαινόμενα, είτε από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος του ΔΣ της ΕΝΠΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή, όπου ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, παρουσίασε το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Κατά τον Ν. Χαρδαλιά, στο νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, αναβαθμίζονται ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας και ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης μέσω μίας κάθετης πλέον δομής με 4 άξονες (πρόληψη, ετοιμότητα, δράση, αποκατάσταση) στα πρότυπα χωρών όπως η «Fema» των ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό θα οριστεί εθνικός διοικητής, ο οποίος θα είναι αυτός που θα «συνδέει» τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τις Περιφέρειες μέσω των 13 περιφερειακών διοικητών και θα ενημερώνει το help desk της Γραμματείας για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν και χρήζουν άμεσης επίλυσης. Ο Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε ακόμη τη δημιουργία 13 σύγχρονων τεχνολογικά περιφερειακών κέντρων και μίας επιτελικής δομής. Προβλέπεται δε η κήρυξη Ειδικής Κινητοποίησης Επαπειλούμενης Καταστροφής με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας, όπου θα προχωρούν τα θέματα αδειοδοτήσεων, χρηματοδοτήσεων και μελετών, θεσμοθετείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου με εκπροσώπους των φορέων και των αρμόδιων υπηρεσιών που θα αξιολογεί αν ένα έργο μπορεί να θεωρηθεί κατεπείγον και θα αδειοδοτείται εντός 90 ημερών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οπως υπογράμμισε ο Τ. Τσιαπλές, «αυτό που προωθείται είναι μια νέα δομή - που με πρόσχημα τη διακριτή κατανομή ευθυνών και αρμοδιοτήτων - μεταφέρει βασικές ευθύνες αυτού του κρίσιμου αντικειμένου (σε επίπεδο σχεδιασμού - αντιμετώπισης) σε Περιφέρειες και δήμους, ενώ πουθενά δεν διασφαλίζει το αναγκαίο προσωπικό και τους πόρους που χρειάζονται για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι υπηρεσίες που δημιουργούνται, είτε στις Περιφέρειες είτε στους δήμους, για να μπορούν να καταθέσουν και πολύ περισσότερο να υποστηρίξουν επιχειρησιακά σχέδια Πολιτικής Προστασίας που τους ανατίθενται (...)».

«Ετσι, δομές Πολιτικής Προστασίας, αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση παραμένουν ακάλυπτες επιταγές και μόνιμα ζητούμενο, ζητήματα που τα φέρνουν στην επιφάνεια τα τραγικά γεγονότα, τα ανθρώπινα θύματα και οι καταστροφές, όπως αυτές τις μέρες. Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΣ που χρηματοδοτούν δράσεις στην Τοπική Διοίκηση για πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών/καταστροφών που προκαλούνται από καιρικά φαινόμενα, αλλά και κοινωνικές υποδομές π.χ. "Φιλόδημος" Ι και ΙΙ, λειτουργία ΚΕΠ, εμπεριέχονται ως μέρος στο ποσό των 212 εκατ. ευρώ για το 2020. Ποσό όμως που θα στηρίξει, όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση, και τις δράσεις για εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, για την ανάπτυξη της Μακεδονίας - Θράκης και της διαπεριφερειακής συνεργασίας. Τα παραπάνω κονδύλια - όταν έχουν προηγηθεί τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, στη Μάνδρα, στη Χαλκιδική και είναι μόνιμα στο προσκήνιο οι πλημμύρες τον χειμώνα και το καλοκαίρι οι πυρκαγιές ανά τη χώρα, όταν το 80% των δημόσιων κτιρίων και των σχολείων παραμένουν ανέλεγκτα - είναι πρόκληση για το λαό, τις ανάγκες του, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του».

Καταλήγοντας ο Τ. Τσιαπλές ανέφερε ότι «εμείς αγωνιζόμαστε και καλούμε και το λαό να διεκδικήσει μαζί μας σχεδιασμό και υλοποίηση, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έργων υποδομής και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, βιομηχανικά ατυχήματα, με στελέχωση με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης και εξοπλισμό, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που στηρίζονται από όλα τα αστικά κόμματα».

Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη

Ξεκίνησε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για τον βιασμό, τον βασανισμό και τη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας στην Ρόδο, Ελένης Τοπαλούδη, από δύο νεαρούς πριν από ένα χρόνο. Οι δύο κατηγορούμενοι, Εμμανουήλ Κούκουρας και Αλέξανδρος Λούτσης, ενώ η κοπέλα είχε ακόμα τις αισθήσεις της φέρεται ότι την πέταξαν στη θάλασσα, μαζί με διάφορα στοιχεία που προσπάθησαν να εξαφανίσουν. Η μητέρα μετά την κατάθεσή της μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Ο διοικητής του κλιμακίου ειδικών αποστολών του Λιμενικού, Θωμάς Ζόβας, που ανέλαβε την υπόθεση και την εξιχνίασε, περιέγραψε αναλυτικά τις έρευνές του οι οποίες δείχνουν ότι από την πρώτη στιγμή ήταν και οι δύο δράστες στο αυτοκίνητο και ότι έγινε μεγάλη μάχη στο σπίτι. «Η Ελένη πάλεψε για τη ζωή της», τόνισε χαρακτηριστικά. Οι κατηγορούμενοι, όπως είπε, προσπάθησαν να σκοτώσουν την κοπέλα στο σπίτι αλλά επειδή δεν τα κατάφεραν την έριξαν στον γκρεμό. «Οταν την πετούσαν στη θάλασσα, πρόθεσή τους ήταν να την εξαφανίσουν (...) Είχαν αποφασίσει να την ρίξουν στον γκρεμό, γιατί τους είχε πει ότι θα τους καταγγείλει».

Ανέφερε επίσης ότι «στο σπίτι είχε παντού αίματα. Είχαν καθαρίσει το χώρο αλλά μετά τον έλεγχο με το ειδικό φως, προέκυψε πως ήταν γεμάτο αίματα. Ο,τι έγινε, έγινε μάλλον στα γρήγορα. Φαίνονταν ότι δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ. Υπήρχε ένα μπουκάλι βότκα ανοιχτό, αλλά όχι άδειο. Ούτε τα ποτήρια ήταν άδεια».

Νωρίτερα, η μητέρα της Ελένης, Κυριακή Αρμουτίδου, ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων του παιδιού της, με την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή. Αποκάλεσε τους κατηγορούμενους «τέρατα» και «καρκινώματα της ροδιακής κοινωνίας», οι οποίοι «ξεγέλαγαν κορίτσια και τα πήγαιναν στο άντρο της ακολασίας». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δυο τους είχαν τη συνδρομή των γονιών του ενός και, μετά το έγκλημα, την ένοχη σιωπή της γιαγιάς και του παππού του, που ζούσαν στο ισόγειο του εξοχικού όπου διαπράχθηκαν ο βιασμός και η δολοφονία. Τους αποκάλεσε ηθικούς αυτουργούς.

Ο πατέρας της φοιτήτριας, Ιωάννης Τοπαλούδης, ζήτησε από τους συνηγόρους υπεράσπισης να σταθούν με ευλάβεια στη μνήμη του παιδιού του, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε στο εδώλιο να κάθονται και οι γονείς των κατηγορουμένων για τον τρόπο που ανέθρεψαν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, «οι κατηγορούμενοι, αποδεχόμενοι πλήρως ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου και επιδιώκοντας να εξοντώσουν την παθούσα, κατάφεραν αλλεπάλληλα πλήγματα με γροθιές και σίδερο σιδερώματος στην κεφαλή αυτής, προκαλώντας της έντονη αιμορραγική διήθηση ενώ επιπλέον επιχείρησαν να τη θανατώσουν και διά στραγγαλισμού». Περιγράφονται αναλυτικά η φρίκη που φαίνεται ότι έζησε η φοιτήτρια, η προσπάθειά της να αμυνθεί, οι παρακλήσεις της να την αφήσουν ελεύθερη, η βιαιότητα που δέχτηκε. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Κι ενώ η παθούσα ήταν αβοήθητη, έρμαιο στις σεξουαλικές διαθέσεις τους, πέραν της εξώγαμης συνουσίας, εκμεταλλευόμενοι την εκμηδένιση της αντίστασής της, λόγω της σωματικής και ψυχικής εξάντλησής της, εξανάγκασαν αυτήν να ανεχθεί επιπλέον ασελγείς πράξεις. Στην προβαλλόμενη δε άρνηση της παθούσας να προβεί στην ασελγή πράξη, οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι, σημειωτέον, είχαν έντονη ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες, γρονθοκόπησαν αυτή με δύναμη στο πρόσωπο, με συνέπεια εκείνη να ζαλιστεί και να χάσει στιγμιαία τις αισθήσεις της».

Οι δύο κατηγορούμενοι, 19 και 21 ετών, στις απολογίες τους στον ανακριτή αρνήθηκαν τις κατηγορίες και επέρριψαν την ευθύνη ο ένας στον άλλον για τη δολοφονία, επιφυλάσσοντας ο καθένας για τον εαυτό του το ρόλο του απλού παρατηρητή, «αδύναμου δήθεν να αντιδράσει στο βίαιο ξέσπασμα του συγκατηγορουμένου του»....

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Σύσκεψη για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου

Σε σύσκεψη κάλεσε χτες ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, για να ενημερωθούν σχετικά με τη συνταχθείσα από τη διεύθυνση αρχιτεκτονικού έργου - Η/Μ διακήρυξη της μελέτης που αφορά στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στη 1 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου.

Φωτιά σε κοιτώνες ορφανοτροφείου

Φωτιά σε κοιτώνες ορφανοτροφείου, στον 2ο όροφο κτιρίου στο Ιλιον, στην οδό Αγίας Τριάδας, ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στη 1.42 τα ξημερώματα της Κυριακής προς Δευτέρα. Στο σημείο έσπευσαν 14 άνδρες της Πυροσβεστικής με 4 οχήματα, πραγματοποιώντας κατάσβεση της φωτιάς, η οποία ευτυχώς προκάλεσε περιορισμένες υλικές ζημιές, καθώς τα παιδιά που διέμεναν εκεί, είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα.

Μνημόνιο για τη μεταφορά των φυλακών στον Ασπρόπυργο

Μνημόνιο συνεργασίας για την επικείμενη μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης από τον Κορυδαλλό στην περιοχή του πρώην «στρατοπέδου αμερικανικής ευκολίας» στον Ασπρόπυργο υπεγράφη χτες μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Η κυριότητα του δημόσιου ακινήτου στο οποίο θα μετεγκατασταθεί το νέο κατάστημα κράτησης παραχωρήθηκε χωρίς αντάλλαγμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ