ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ
Οχι στις βάσεις και στα πυρηνικά! Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
«Οχι στις βάσεις και στα πυρηνικά. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», απαίτησαν μαχητικά ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης το πρωί του Σαββάτου, μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που οργάνωσαν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), το ΠΑΜΕ και οι Σύλλογοι Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ.

Χιλιάδες πήραν τη θέση τους πίσω από τα πανό της ΕΔΥΕΘ, της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, των Σωματείων, των Φοιτητικών Συλλόγων, των άλλων μαζικών φορέων της περιοχής που έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και στην πορεία που ακολούθησε προς το αμερικάνικο προξενείο. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος σε δήλωσή του κάλεσε το λαό «σε άμεσο ξεσηκωμό για την ακύρωση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών».

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ. Τόνισε ότι «τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ολοένα και πιο δυνατά στην περιοχή μας. Ο αποκρουστικός χτύπος τους μετράει νέα δεινά για τους λαούς! Νέες επεμβάσεις, νέους πολέμους, νέες καταστροφές και θάνατο, νέες συμφορές και προσφυγιά!

Χρειάζεται ο λαός και η νεολαία μας, οι λαοί όλης της περιοχής να βάλουν τη δική τους σφραγίδα, να αλλάξουν το ρου των εξελίξεων με τον κοινό τους αγώνα. Βαθαίνοντας τις σχέσεις αλληλεγγύης και κοινής δράσης, οργανώνοντας την πάλη σε κάθε χώρα ενάντια σ' αυτό το σάπιο σύστημα, που γεννά την εκμετάλλευση και τον πόλεμο.

Πάτρα
Πάτρα
Ενάντια στην πολιτική που δένει χειροπόδαρα την πατρίδα μας στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών. (...) Ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους συνδυάζεται με τον αγώνα ενάντια στην περιστολή και κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών. Ενάντια στους νόμους που τσακίζουν τη συνδικαλιστική δράση και βάζουν στο γύψο τα εργατικά σωματεία, τις λαϊκές διαδηλώσεις. Ενάντια στη βίαιη αντιμετώπιση των αγώνων του λαού και της νεολαίας».

Αναφέρθηκε στη νέα ελληνοαμερικανική Συμφωνία για την παραμονή και επέκταση των βάσεων την οποία φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, μετατρέποντας τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, το οποίο αναβαθμίστηκε ως αρχηγείο χημικού και ηλεκτρονικού πολέμου και στο οποίο προβλέπεται η δυνατότητα αποθήκευσης όπλων μαζικής καταστροφής - χημικών, βιολογικών και πυρηνικών.

Και κάλεσε τους εργαζόμενους και τους φορείς σε πλατιά συσπείρωση και συστράτευση, σε μαζικό, δυναμικό και οργανωμένο αγώνα για να ακυρωθεί η Συμφωνία και να μην επικυρωθεί από τη Βουλή, να κλείσουν οι βάσεις και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Να κλείσουν οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στον πόλεμο του ΝΑΤΟ, καμία εμπλοκή» και «Οχι στην επέμβαση σε Ιράν - Συρία, καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Η πορεία έφτασε έξω από το αμερικάνικο προξενείο, όπου οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το σύμβολο του ιμπεριαλισμού, τη σημαία των ΗΠΑ, βροντοφωνάζοντας «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Η πορεία ολοκληρώθηκε στο σημείο εκκίνησης, με τον γγ της ΕΔΥΕΘ Μπ. Βέλλη να καλεί το λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις

Την αντίθεσή τους στη Συμφωνία της χώρας με τις ΗΠΑ, που μεταξύ άλλων δίνει το ελεύθερο στην αμερικανική κυβέρνηση να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, βροντοφώναξαν το πρωί του Σαββάτου εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαία και στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης - πικετοφορίας που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.

Η συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα, την οποία συγκροτούν η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΟΓΕ και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης και άλλα μέλη της δημοτικής αρχής.

Πικετοφορία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και στα Χανιά, από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς, από φορείς, συλλόγους και εργατικά συνδικάτα των Χανίων που συγκροτούν την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.

Στην Καρδίτσα, το πρωί του Σαββάτου η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις βάσεις, στην οποία συμμετέχουν η Επιτροπή Ειρήνης Καρδίτσας, ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, τα σωματεία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συνταξιούχων ΙΚΑ, πραγματοποίησε παρέμβαση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα διακίνησαν το υπόμνημα υπογραφών κατά της Συμφωνίας, ενημερώνοντας για το επικίνδυνο περιεχόμενό της. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, με δεκάδες υπογραφές κάτω από το κείμενο της Επιτροπής Αγώνα.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος Τουντέχ του Ιράν

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, αποτελούμενη από τους Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της ΚΕ, Δημήτρη Κοιλάκο, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ και Παναγιώτη Ρεντζελά, Γραμματέα της ΤΟ Δυτ. Ευρώπης, συναντήθηκε στο Λονδίνο με αντιπροσωπεία του Κόμματος Τουντέχ του Ιράν, αποτελούμενη από τους Μοχάμετ Ομιντβάρ, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΚΕ και εκδότη της εφημερίδας του Κόμματος «Νουμέχ Μαρντόμ», και τον Ναβίντ Σομάλι, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος.

Στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν σκέψεις για τις εξελίξεις στο Ιράν και την ευρύτερη περιοχή, μετά τη δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Σολεϊμανί, στο έδαφος τρίτης χώρας, για την κατάσταση μέσα στο Ιράν και την Ελλάδα, για τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν και την ανάγκη έντασης της αλληλεγγύης, της φιλίας των λαών και της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις αστικές τάξεις.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξορμήσεις σε όλη τη χώρα για τις επικίνδυνες εξελίξεις

Με τις σχετικές ανακοινώσεις του Κόμματος, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν εξορμήσεις σε γειτονιές, χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, ενημερώνοντας το λαό για τις επικίνδυνες εξελίξεις, την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καλώντας τον να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή, ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στην Αττική, μεταξύ άλλων προγραμματίζονται εξορμήσεις και συζητήσεις με θέμα «Καμία εμπλοκή της χώρας στις επεμβάσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, κανένας εφησυχασμός».

Σήμερα, Τρίτη:

-- Στις 8 π.μ., στο δημαρχείο Ελευσίνας με τον Κώστα Κώνστα, στέλεχος του Κόμματος και δημοτικό σύμβουλο Ελευσίνας.

-- Στις 5 μ.μ., στους επαγγελματίες της Ελευσίνας με τον Γιώργο Τάτση, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Πέμπτη 16/1:

-- Στις 7.30 π.μ., στους εργαζόμενους του δήμου Φυλής, με τον Γιώργο Μπαγιαρτάκη, μέλος της ΕΟΕ της ΚΟ Αττικής.

Το Σάββατο 18/1, στις 6 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ καλούν οι ΚΟΒ Εικαστικών, Λογοτεχνών, Οπτικοακουστικού, με ομιλήτρια την Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Την Κυριακή 19/1, στις 12.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ καλούν οι ΚΟΒ Μουσικών και Τεχνικών σε Θέαμα - Ακρόαμα, με ομιλητή τον Βασίλη Παρασκευόπουλο, μέλος της ΤΕ Καλλιτεχνών.

Συλλαλητήρια τη μέρα ψήφισης της κατάπτυστης Συμφωνίας

Στο μεταξύ, συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν οι Επιτροπές Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις, που έχουν συγκροτηθεί από Επιτροπές Ειρήνης, εργατικά σωματεία και άλλους φορείς του κινήματος, τη μέρα που η κατάπτυστη Συμφωνία θα ψηφίζεται στη Βουλή.

Καλούν τους εργαζόμενους, τους νέους, το λαό να συμμετάσχουν μαζικά, να απαιτήσουν:

  • Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις και να μην κατατεθεί στη Βουλή.
  • Να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μέχρι στιγμής για τη μέρα εκείνη συλλαλητήρια έχουν αποφασιστεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στα Χανιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ