ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 2020 - Κυριακή 19 Γενάρη 2020
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
ΦΩΤΟ 6

Στη μνήμη των αγαπημένων μας προσώπων, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο Μηνάς και η Βασιλική Μερτζανίδη (Χατζηπαπά) προσφέρουμε στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης, 200 ευρώ.

Προσφέραμε, επίσης, στις 13/10/2019, 100 ευρώ για τα Μνημεία του Κόμματος στα μαρτυρικά νησιά Γυάρο και Μακρόνησο. Επίσης, προσφέραμε μέσω Συλλόγου Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ 50 ευρώ.

ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, αξιωματικός του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Το 2017 κλείνουν 70 χρόνια από το θάνατό του. Σκοτώθηκε το 1947 σε μάχη στους Μεταξάδες.

ΧΑΤΖΗΠΑΠΑ ΜΟΡΦΩ, μαχήτρια του ΔΣΕ. Σε μάχη τραυματίζεται βαριά και αιχμαλωτίζεται. Αφού την βασάνισαν, την εκτέλεσαν.

ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1949, μετά τη λήξη του εμφυλίου με τις ανταρτοομάδες, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ, σκοτώθηκε στις 26/8/49, στην περιοχή του Μπέλες από βλήμα (οβίδα) πυροβολικού.

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Από τους πρώτους στον ΕΛΑΣ, μετά τη Βάρκιζα, κυνηγημένος, από τους πρώτους στον ΔΣΕ, μετά τον επαναπατρισμό, πέθανε στη Θεσσαλονίκη.

ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ, μαχήτρια του ΔΣΕ και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης. Μετά τον επαναπατρισμό της πέθανε στη Θεσσαλονίκη.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μου γιου ΚΕΦΑΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, στελέχους του Κόμματος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου στον δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας Λοκρίδος, που «έφυγε» από κοντά μας την 1/8/2011 σε ηλικία 62 ετών, προσφέρω στο Κόμμα 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Μεταφορών της ΤΟ ΕΒΕ της ΚΟ Αττικής.

Η μάνα του

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της συντρόφισσας ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΣΕΦΕΡΗ και για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ προσφέρω 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Ικαρίας και 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Ικαρίας.

ΧΑΤΖΗΠΑΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΧΑΤΖΗΠΑΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Παντελής Παναγιώτης

***

ΦΩΤΟ

Η συντρόφισσα ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΖΕΡΒΑ, γεννημένη στον Αη Στράτη, γνωστή αγωνίστρια και μαχήτρια στα εργοστάσια, στις γειτονιές της Αγίας Παρασκευής και μετέπειτα - στη σύνταξη - στο νησί του Αη Στράτη, πάλευε με όλες τις δυνάμεις της να ανέβει στις συνειδήσεις του κόσμου το Κόμμα, που το υπερασπίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Στη μνήμη της ο Σπύρος Νικολέτος και η Ειρήνη Καλαϊτζή προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περάματος, 20 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Το 2012 «έφυγε» από κοντά μας ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, από το Λεοντάρι Καρδίτσας. Από τα νεανικά του χρόνια συμμετείχε στους αγώνες του λαού από τις γραμμές του ΚΚΕ. Νεαρός ακόμα έλαβε μέρος στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών και την εγκαθίδρυση του αντιδραστικού, αντιλαϊκού κράτους που ακολούθησε τη Συμφωνία της Βάρκιζας βρέθηκε στις γραμμές του ΔΣΕ. Το 1967 η δικτατορία των συνταγματαρχών και πάλι τον εξόρισε. Υπήρξε πιστός, σταθερός μαχητής του ΚΚΕ. Διακρίθηκε για το ήθος του, την τιμιότητά του και απολάμβανε το σεβασμό από το σύνολο της κοινωνίας.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Ευγενία και τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ στην Κομματική Οργάνωση Καρδίτσας.

***

ΦΩΤΟ

Πριν από λίγες μέρες «έφυγε» από κοντά μας η ΛΕΝΑ ΤΟΠΑ. Η χαμογελαστή και μαχητική φίλη και συναγωνίστρια με την παρουσία της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης «Η ΑΘΗΝΑ», στις δραστηριότητες του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας, δεν είναι πια μαζί μας. Γαλουχημένη με την πολιτική του ΚΚΕ και με τη συμμετοχή της στην ΚΝΕ δεν σταμάτησε να αγωνίζεται και να διεκδικεί όσα οι αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων της στέρησαν.

Τα μέλη του ΔΣ της Λαϊκής Βιβλιοθήκης αντί στεφάνου προσφέρουν το ποσό των 50 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΡΥΘΡΙΑΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΡΥΘΡΙΑΔΗΣ
***

ΦΩΤΟ 3

Στις 9/1/2020 συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από το θάνατο του ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΙΤΗ, του Αριστείδη και της Ελένης. Γεννήθηκε το 1934 στο Εμμανουήλ Παππά Σερρών. Στις 18/6/2020 συμπληρώνονται 11 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΖΙΟΠΟΥΛΟΥ ΤΕΡΠΟΥ. Πέθανε στην Τσεχία με την επιθυμία να γυρίσει στην πατρίδα. Ο ΖΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ γεννήθηκε το 1932 στο Νεστόριο Καστοριάς. Στα 16 του χρόνια έγινε μαχητής του ΔΣΕ. Μετά τον Εμφύλιο βρέθηκε στην Τασκένδη. Μετά τον επαναπατρισμό του εγκαταστάθηκε στην Καβάλα.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 200 ευρώ στην ΚΟΒ Πετραλώνων για την ενίσχυση του επαναστατικού μας Κόμματος.

Αικατερίνη Σίτη, Ελένη Σίτη

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των πολυαγαπημένων γονιών μας, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ (Τάκης) και ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ οι κόρες τους Νατάσα και Ρίτα Παναγιώτου δίνουν 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Κάτω Αιγάλεω.

***

ΦΩΤΟ

Για την πολυαγαπημένη μας μαμά και γιαγιά ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ ΞΑΝΘΗ, η οποία απεβίωσε στις 2/1/2020 και υπηρέτησε σε όλη της τη ζωή με συνέπεια και αυταπάρνηση τα ιδεώδη του κομμουνιστικού κινήματος, προσφέρουμε στη μνήμη της το ποσό των 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά της Αριάδνη και Γιώργος και ο εγγονός της Δημήτρης Γκότσης

***

ΦΩΤΟ

ΖΙΟΠΟΥΛΟΣ ΤΕΡΠΟΣ
ΖΙΟΠΟΥΛΟΣ ΤΕΡΠΟΣ
Στη μνήμη του συνάδελφου, φίλου, συντρόφου ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Καλλιτεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, 300 ευρώ. Στον καλλιτέχνη που το έργο του συνοδεύει και εμφυσά τους αγώνες μας. Με την υπόσχεση «Να κρατήσουμε ανοιχτό το παράθυρο στο όνειρο όσο και αν απέξω υπάρχει το σκοτάδι. Να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να καταφέρουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία, που ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει... Μέχρι οι άγιες νίκες σαν μαχαίρια θα βγουν απ' τις θήκες».

  • Θάνο, σε ευχαριστούμε που μας θυμίζεις ότι: «Ετσι κι αλλιώς η Γη θα γίνει κόκκινη, ή κόκκινη από ζωή ή κόκκινη από θάνατο, θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό...» και ότι «το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του, έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς. Από τα βράγχια, κομσομόλε άρπαξέ το! Απ' την ουρά του πιονέροι εσείς...».

Στη μνήμη του μεγάλου μουσικού δημιουργού ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ, του οποίου η μουσική μάς συντροφεύει εδώ και πάνω από 44 χρόνια στις απεργίες, στις πορείες, στις συγκεντρώσεις, στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 80 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ανάληψης Θεσσαλονίκης.

Θεόδωρος Κυριακίδης, Δάφνη Ταυρίδου, Χριστίνα Κυριακίδου, Ερατώ Κυριακίδου

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μας ΝΙΚΟΥ και ΖΩΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥ προσφέρουμε 50 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΙΤΗΣ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΙΤΗΣ
Τα παιδιά τους Παναγιώτης, Αργύρης και Στράτος

***

ΦΩΤΟ

Φέτος συμπληρώνονται 12 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μου ΣΑΡΙΔΑΚΗ ΙΩΣΗΦ (Ζούζη), που «έφυγε» από κοντά μας τον Αύγουστο του 2007.

Την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ έχοντας το καθήκον του συνδέσμου από το Ντεπώ στον Χορτιάτη. Δεν ψήφισε στις εκλογές του 1946 χάνοντας τη δουλειά του από τον ΣΕΚ (ΟΣΕ) λόγω του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Πυλαίας, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συντρόφου στη ζωή και στον αγώνα ΤΑΣΟΥ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗ προσφέρω 500 ευρώ, ως πρώτη δόση, στο τιμημένο ΚΚΕ. Τιμή και δόξα στους αλύγιστους που με τους αγώνες τους το κρατήσανε ψηλά.

Βάσω Μανωλίτση

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αξέχαστων συντρόφων ΜΙΧΑΛΗ ΦΑΡΣΑΡΗ και ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ ο Μ. Κ. προσφέρει 100 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω της ΚΟ Ηρακλείου.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΙΝΟΥ, που «έφυγε» νωρίς, η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ, μέσω της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του αδελφού μου ΤΡΑΝΤΑΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ και του φίλου μου ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ προσφέρω 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ελευθερίου Κορδελιού για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος.

Τραντάκης Βαρσάμης

***

ΦΩΤΟ

Ο Νίκος Ελευθεριάδης προσφέρει 500 ευρώ για το «Σπίτι του Αγωνιστή» στην ιερή και άσβεστη μνήμη των γονιών του ΓΙΑΝΝΗ και ΕΥΛΑΛΙΑΣ, του παππού του ΑΝΕΣΤΗ ΕΡΥΘΡΙΑΔΗ, του θείου του ΓΙΩΡΓΗ ΕΡΥΘΡΙΑΔΗ (Πετρή) (φωτ.), υποστράτηγου του ΔΣΕ και αναπληρωματικού μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που εξοντώθηκε στις 21 Γενάρη 1963 στο κάτεργο του Ιτζεδίν, των θείων του ΘΟΔΩΡΟΥ και ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΦΤΑΝΙΔΗ, των τελευταίων τεσσάρων από την προλεταριακή Νάουσα Ημαθίας, του ΣΤΑΛΙΝ, του ΖΟΥΚΟΦ, του ΑΝΤΡΟΠΟΦ, του ΑΡΗ, του ΣΑΡΑΦΗ, του ΔΙΑΜΑΝΤΗ, του ΦΛΩΡΑΚΗ, του ΛΟΥΛΕ, του ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ, της ΑΥΡΑΣ ΒΛΑΣΗ, της ΡΟΥΛΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΥ, της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΓΚΟΓΚΟΓΛΟΥ, της ΗΛΕΚΤΡΑΣ, του ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗ, του ΘΕΜΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ, του ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, του ΒΑΡΝΑΛΗ, του ΤΑΤΑΚΗ, του ΛΑΜΠΡΑΚΗ, του ΠΕΤΡΟΥΛΑ, του ΚΑΠΠΟΥ και όλων των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά του κομμουνισμού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
***

ΦΩΤΟ

Στις 12 Γενάρη 2020 «έφυγε» από τη ζωή ο ΟΜΗΡΟΣ ΠΑΝΟΥ. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1927, σε οικογένεια αγωνιστών που έδωσε στον αγώνα φυλακισμένους και εξορισμένους από το αστικό κράτος. Συμμετείχε στο έπος της Εθνικής Αντίστασης πολεμώντας ως ΕΛΑΣίτης στον Ι λόχο και 1ο τάγμα του 2/39 συντάγματος της ΧΙΙΙ μεραρχίας. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, μεταξύ αυτών και στη μάχη της Αμφιλοχίας, όπου του απονεμήθηκε εύφημος μνεία για την ανδρεία του. Μετά τη Βάρκιζα και στα χρόνια του Εμφυλίου «φιλοξενήθηκε» στη Μακρόνησο. Υπήρξε ανυποχώρητος και αταλάντευτος κομμουνιστής για το δίκιο της υπόθεσης της εργατικής τάξης.

Στη μνήμη του τα ανίψια του Δημήτρης Μπερμπερίδης και Χαρά Γιαννακίδου - Μπερμπερίδη προσφέρουν 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».


ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ

ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ

ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΕΦΕΡΗ
ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΕΦΕΡΗ

ΖΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΖΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ

ΤΡΑΝΤΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΡΑΝΤΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΜΟΡΦΩ ΧΑΤΖΗΠΑΠΑ
ΜΟΡΦΩ ΧΑΤΖΗΠΑΠΑ

ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ

ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ
ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ

ΖΩΗ ΑΘΗΝΑΙΟΥ
ΖΩΗ ΑΘΗΝΑΙΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΑΡΣΑΡΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΑΡΣΑΡΗΣ

ΝΑΤΑΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΝΑΤΑΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

INTIME NEWS

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

ΤΟΠΑ ΛΕΝΑ
ΤΟΠΑ ΛΕΝΑ

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΖΕΡΒΑ
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΖΕΡΒΑ

ΙΩΣΗΦ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ (ΖΟΥΖΗΣ)
ΙΩΣΗΦ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ (ΖΟΥΖΗΣ)

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΙΝΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΙΝΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΟΜΗΡΟΣ ΠΑΝΟΥ
ΟΜΗΡΟΣ ΠΑΝΟΥ

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ ΞΑΝΘΗ
ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ ΞΑΝΘΗ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ