ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δολοφονική επίθεση σε ξένο ανταποκριτή από χρυσαυγίτες

Καμία αντίδραση από τις αστυνομικές δυνάμεις, τη στιγμή που ο δημοσιογράφος φώναζε για βοήθεια

Ο δημοσιογράφος χτυπημένος από τα φασιστοειδή περιγράφει αυτό που έζησε

Eurokinissi

Ο δημοσιογράφος χτυπημένος από τα φασιστοειδή περιγράφει αυτό που έζησε
Δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτες μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, δέχτηκε ο ξένος ανταποκριτής Τομά Ζακομπί, που κάλυπτε την προχτεσινή συγκέντρωση φασιστοειδών - χρυσαυγιτών και λοιπών ακροδεξιών για το Προσφυγικό, στην πλατεία Συντάγματος. Ανενόχλητη έδρασε η ομάδα, παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων...

Το περιστατικό συνέβη στην πλατεία Συντάγματος, όπου περίπου 400 άτομα, παρουσία στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής, όπως του Ηλία Κασιδιάρη, διαδήλωσαν εναντίον των ξεριζωμένων. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αρκετές ακροδεξιές οργανώσεις, ενώ στο Σύνταγμα βρέθηκε και το φασιστοειδές Τζήμερος. Σύμφωνα λοιπόν με μαρτυρίες, η ομάδα του υπόδικου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη έδρασε ανενόχλητη.

Σοβαρή είναι και η καταγγελία πως σε εκκλήσεις των αυτοπτών μαρτύρων για βοήθεια, οι Αρχές δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Είναι η δεύτερη φορά που ο Τ. Ζακομπί βρίσκεται στο στόχαστρο των φασιστών, ο οποίος μαζί με την δημοσιογράφο Ανζελίκ Κουρούνη συνυπογράφει το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή, προσωπική υπόθεση». Επίσης, ετοιμάζουν και το δεύτερο ντοκιμαντέρ, «Χρυσή Αυγή - Υπόθεση όλων μας». Ο ξένος ανταποκριτής είχε υποστεί επίθεση και τον είχαν στείλει στο νοσοκομείο και πέρσι στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό (20-1-2019).

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος για την ομάδα 9-10 μαυροφορεμένων ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, που του επιτέθηκε: «Ενας εξ αυτών με κοίταξε έντονα και μέσα σε λίγα λεπτά ήρθαν προς το μέρος μου και με ρώτησαν "είσαι ο Τομά Ζακομπί;". Απάντησα καταφατικά κι ένας άρχισε να με κλοτσάει λέγοντας "Θέλεις και ταινία;'', ενώ έλεγε στον διπλανό τους "αυτός μας έχει κάνει πολλή ζημιά". Τουλάχιστον αυτή η φράση λειτουργεί ως βάλσαμο για μένα... Αρχισαν να με χτυπάνε πολλοί, είχα πέσει κάτω και δεχόμουν συνεχόμενα κλοτσιές και μπουνιές στο κεφάλι. Αλλοι έβαζαν τα χέρια στις τσέπες μου, μου πήραν τα κινητά και το μαγνητόφωνο, ενώ προσπαθούσα να προστατεύσω την κάμερα, το μόνο "όπλο" που έχω εναντίον τους».

«Φωνάξτε την αστυνομία», φωνάζει ο αιμόφυρτος ρεπόρτερ, ενώ οι αστυνομικοί που περιφρουρούν τη διαδήλωση είναι άφαντοι και παρεμβαίνουν μόνο δημοσιογράφοι. «(...) Τον χτυπούσαν αποκλειστικά στο κεφάλι τρία - τέσσερα άτομα τη φορά, που εναλλάσσονταν. Προσπάθησα να τους σταματήσω, φώναζα "αφήστε τον, είναι μεγάλος άνθρωπος", αλλά χτυπούσαν μανιασμένα για τρία - τέσσερα λεπτά, σαν αγέλη. Μπήκα μπροστά, έβαζα τα χέρια μου στο κεφάλι του γιατί πίστευα ότι θα μείνει στον τόπο. Οταν τελείωσε η επίθεση, είδα έναν από την ομάδα να είναι μαζί με τον Κασιδιάρη», περιγράφει ο ένας από τους δημοσιογράφους.

Ακριβώς δίπλα στον Τομά ήταν η δημοσιογράφος Αναστασία Βαμβακά. «Δύο λεπτά πριν από την επίθεση», λέει, «οι δράστες είχαν πετάξει τρικάκια της Χρυσής Αυγής. Τον χτυπούσαν ασταμάτητα, κλοτσιές, μπουνιές, του πήραν τα κινητά, το ένα το έσπασαν. Προσπαθώ να φωνάξω αστυνομικούς, βλέπω μια ομάδα ΥΜΕΤ στη συμβολή της Ερμού με την οδό Νίκης, φωνάζω "τρέξτε, δέρνουν συνάδελφο", αλλά δεν κάνουν τίποτα. Τον Τομά τον έσωσε συνάδελφος που κάλυψε το πρόσωπό του με τα χέρια του».

Μετά από τη δολοφονική επίθεση, σύμφωνα με μαρτυρίες, τα φασιστοειδή απομακρύνονται στο μέρος της πλατείας που είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Σημειωτέον ότι ο Ζακομπί κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος. Οι χρυσαυγίτες πάντως δεν κατάφεραν να αποσπάσουν την κάμερα του ρεπόρτερ, ο οποίος χτες θα εξεταζόταν από ιατροδικαστή.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Κάλεσμα συμμετοχής στη μεγάλη συναυλία καταδίκης της Χρυσής Αυγής

Την Κυριακή 26 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (ΔΑΚ) «Πλάτων», στη Νίκαια

«

Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!»:

Με τους στίχους αυτούς του Φώντα Λάδη απευθύνονται στο λαό σωματεία και μαζικοί φορείς που έχουν αποφασίσει να οργανώσουν μεγάλη συναυλία - παρέμβαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, στις 26 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (ΔΑΚ) «Πλάτων», στη Νίκαια.

Αφορμή της μεγάλης αυτής πρωτοβουλίας, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις σε τόπους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές, με στόχο να μετατρέψουν σε παλλαϊκό το αίτημα της καταδίκης και τιμωρίας της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, είναι η εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που «ξεπλένει» τον φασισμό και γι' αυτό στο άκουσμά της «πάγωσε» κάθε προοδευτικός άνθρωπος, προκαλώντας παράλληλα από την πρώτη στιγμή θύελλα αντιδράσεων.

Μεταξύ άλλων στο κάλεσμα σημειώνεται: «Η θέση των ναζί της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή. Η θέση του ναζισμού είναι στον πάτο της Ιστορίας! Παίρνουμε θέση, δρούμε ενάντια στο αυγό του φιδιού, είμαστε απέναντι στην προσπάθεια να βγει λάδι. Κάθε τίμιος εργάτης, κάθε λαϊκός άνθρωπος να φωνάξει ενάντια σε μεθοδεύσεις για να τη γλιτώσουν οι ναζί εγκληματίες».

Η πρωτοβουλία αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη, την οποία κάλεσε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την περασμένη Τετάρτη, και ήδη αγκαλιάζεται από δεκάδες φορείς του κινήματος.

Τα σωματεία και οι φορείς που στηρίζουν τη διοργάνωση της συναυλίας είναι:

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Περιφέρειας Ν. Αττικής & Περιχώρων, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών, Παράρτημα Πειραιά Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Παράρτημα Οικοδόμων Πειραιά, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής Παράρτημα Πειραιά, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Ενωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Περάματος, Σύλλογος Γυναικών Περάματος «Η ΕΣΤΙΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ», Γυναικείος Σύλλογος Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Η ΣΤΟΡΓΗ του ΠΑΙΔΙΟΥ», Φοιτητικός Σύλλογος Σχολής Επιστημών Τροφίμων ΠΑΔΑ, Φοιτητικός Σύλλογος Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) ΠΑΔΑ, Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Σωματείο Συνταξιούχων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σύλλογος Συνταξιούχων Δημοσίου Πειραιά, Ενωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Σύλλογος Γυναικών Πειραιά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού, Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΣΟ
Παρευρέθηκε στη δίκη και συναντήθηκε με δικηγόρους και την Μάγδα Φύσσα

Οι δικηγόροι της ΠΣΟ με την Μ. Φύσσα
Οι δικηγόροι της ΠΣΟ με την Μ. Φύσσα
Διεθνής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Νομικών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), αποτελούμενη τους δικηγόρους Σίλβια Καλντερόνι από την Ιταλία, Τατσετίν Τσολάκ από την Τουρκία και Αρίστο Δαμιανού από την Κύπρο, καθώς και τον γενικό γραμματέα της ΠΣΟ Γιώργο Μαυρίκο, παρακολούθησε χτες τη δίκη της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Επίσης συναντήθηκε και συνομίλησε με τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα, των Αιγύπτιων αλιεργατών και των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Σημαντική στιγμή ήταν η συνάντησή τους με την Μάγδα Φύσσα στην αίθουσα του Εφετείου, όπου της εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους. Επίσης εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους αναφορικά με τη δίκη της εγκληματικής - ναζιστικής οργάνωσης, ύστερα από την προκλητική πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου για την απαλλαγή της ηγεσίας και των στελεχών της από τα βαριά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται. Μάλιστα ο Τ. Τσολάκ ανέφερε στη μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα ότι ήταν πολιτικός κρατούμενος (έχει φυλακιστεί και τραυματιστεί), είχε συλληφθεί για την πολιτική και συνδικαλιστική του δράση.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Σ. Καλντερόνι ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όλα τα θύματα των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής και είμαστε εδώ για να δείξουμε τη στήριξή μας». Ο Αρ. Δαμιανού σημείωσε: «Η παρουσία μας εδώ έχει δύο στόχους. Αφενός να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους εκείνους τους προοδευτικούς - δημοκρατικούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το φασισμό και το νεοφασισμό: Εργάτες, μετανάστες, αλιεργάτες, εργαζόμενους, και ασφαλώς στην οικογένεια του Παύλου Φύσσα. Και αφετέρου, με τη νομική μας ιδιότητα, να διαπιστώσουμε κατά πόσο η διαδικασία που ακολουθείται θα οδηγήσει σε ορθή απονομή της δικαιοσύνης, μακριά από σκοπιμότητες και μακριά - ας μου επιτραπεί ο όρος - από νομικές αλχημείες». Ο Τ. Τσολάκ τόνισε: «Πολλές φορές φασιστικές ομάδες επιχειρούν να κρυφτούν μέσα σε πολιτικά κόμματα, αλλά δεν το καταφέρνουν επειδή δεν αντέχουν να μη βγάλουν το δηλητήριό τους. Παρακολουθώντας την αγόρευση του συναδέλφου, κατάλαβα ότι υπάρχει μια διαχρονική εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Είναι υποχρέωση των εργατών όλου του κόσμου να είμαστε αλληλέγγυοι μεταξύ μας για να μπορέσουμε να νικήσουμε το φασισμό».

Επιπλέον, η Επιτροπή Νομικών της ΠΣΟ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Αποφασίσαμε να παρευρεθούμε μέσω διεθνούς αντιπροσωπείας μας στην Αθήνα για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας με τα θύματα των ναζιστικών επιθέσεων της Χρυσής Αυγής, τους εργάτες, τους μετανάστες και τον ελληνικό λαό (...) Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την άνοδο του φασισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, σε συμπαιγνία με την ΕΕ και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Ως Επιτροπή Νομικών της ΠΣΟ δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε σταθερά στο πλάι της ΠΣΟ και των 100 εκατομμυρίων μελών της σε 130 χώρες του κόσμου, να αγωνιζόμαστε για να εκλείψουν τα φαινόμενα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων. Η Επιτροπή Νομικών μας, που υπάρχει και στις πέντε ηπείρους, έχει εξουσιοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Νομικό μας Τμήμα να παρακολουθήσει μέχρι τέλους αυτήν τη σοβαρή υπόθεση και να ενημερώσει σχετικά τη διεθνή σκηνή. Η δίκη αυτή ενδιαφέρει και αφορά όλους μας, και από νομικής αλλά και από κοινωνικής άποψης».

ΚΚΕ
«Αέρας στα πανιά» της δολοφονικής δράσης η εισαγγελική πρόταση

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την επίθεση των χρυσαυγιτών στον δημοσιογράφο της «Ντόιτσε Βέλε»:

«Η δολοφονική επίθεση από ομάδα χρυσαυγιτών στον δημοσιογράφο της "Deutsche Welle" Θωμά Ιακόμπι, ο οποίος συνεχίζει να συνεισφέρει στην ανάδειξη του εγκληματικού χαρακτήρα της ναζιστικής οργάνωσης, δεν είναι μόνο καταδικαστέα, αλλά και απόδειξη ότι σήμερα "αέρα στα πανιά" της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής έχει δώσει η απαράδεκτη πρόταση της εισαγγελέα, στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, για την απαλλαγή της ηγεσίας και των στελεχών της από τα βαριά αδικήματα, για τα οποία κατηγορούνται και η οποία ουσιαστικά τους δίνει τη δυνατότητα να επανέρχονται στη δολοφονική τους δράση.

Τώρα πρέπει να ενταθεί η επαγρύπνηση και ο αγώνας για να απομονωθούν οι φασίστες, αλλά και για να τιμωρηθούν για τα εγκλήματά τους».

Ζήτησε από την εισαγγελέα να ανακαλέσει την πρότασή της

Ξεκίνησε χτες στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή η αγόρευση του τρίτου εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστα Παπαδάκη, και ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη. Ανάμεσα σε άλλα ο Κ. Παπαδάκης κάλεσε την εισαγγελέα να δευτερολογήσει και να ανακαλέσει την πρότασή της. Συγκεκριμένα, είπε: «Κυρία πρόεδρε, κύριοι δικαστές και κύριοι εισαγγελείς, επεκτείνω και σε σας την απεύθυνσή μου, καθώς ο νόμος σάς δίνει το δικαίωμα δευτερολογίας. Και θέλω το δικαίωμα δευτερολογίας να ασκηθεί, στο οποίο εμπεριέχεται και το δικαίωμα ανάκλησης της εισαγγελικής πρότασης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ