ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΑΔΕΣ ΟΓΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οχι στην εγκληματική περιβαλλοντική ρύπανση της περιοχής

Εκδήλωση την Κυριακή 26/1 στο ΘΕΠΑΝ Κορδελιού

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Εκδήλωση για το οξυμένο πρόβλημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη οργανώνουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) που δρουν στην περιοχή, την Κυριακή 26 Γενάρη, στις 11 π.μ., στο Θεματικό Ευρυζωνικό Πάρκο Νεολαίας (ΘΕΠΑΝ) στο Κορδελιό.

Η έντονη δυσοσμία στην περιοχή, που οφείλεται σε ενώσεις μερκαπτανών που εκλύονται από τη διαδικασία αποξήρανσης της λάσπης σε ανοιχτό χώρο των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ, αλλά και η συνολικότερη βιομηχανική ρύπανση της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που έρχεται να ολοκληρωθεί με την πιθανή καρκινογόνα καύση στερεών αποβλήτων RDF-SRF στην τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ».

Οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών καλούν τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών της Δυτικής Θεσσαλονίκης, να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα για καλυτέρευση των όρων εργασίας, υγείας και ζωής των γυναικών και των οικογενειών τους.

Σε ανακοίνωσή τους, σημειώνουν: «Στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης μια πολύ επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή, διεξάγεται τα τελευταία χρόνια ένα "έγκλημα" σε βάρος της ζωής μας, στο οποίο καμία γυναίκα, κανένας εργαζόμενος, δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια. (...)

Τα ΕΛΠΕ και η συνολικότερη βιομηχανική δραστηριότητα εντός του αστικού ιστού προκαλούν αυξημένη συγκέντρωση τοξικών και καρκινογόνων παραγόντων κινδύνου, όπως το βενζόλιο και άλλες ενώσεις, για τα οποία δεν έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι.

Επίσης, είναι υπαρκτή η πιθανότητα βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, τη στιγμή που δεν υπάρχουν έλεγχοι τόσο για τη διαχείριση των αποβλήτων των ΕΛΠΕ, όσο και για τις επιδράσεις στο υπέδαφος και το νερό.

Τσακίζουν τις ζωές μας για χάρη των πολυεθνικών και των κερδών τους. Θα το επιτρέψουμε;».

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών Δυτικής Θεσσαλονίκης - μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των κατοίκων των Κορδελιού - Ευόσμου - Διαβατών, που αντιμετωπίζουν πιο έντονα το πρόβλημα.

Συντάσσονται με το πλαίσιο αιτημάτων φορέων, εργατικών σωματείων, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Μαθητικών Συμβουλίων για:

-- Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση.

-- Να προχωρήσουν η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.

-- Να συνεχιστούν σε μόνιμη βάση οι μετρήσεις για τη ρύπανση από το ΑΠΘ.

-- Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

-- Διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων, με το κόστος να επιβαρύνει τα ΕΛΠΕ. Μέχρι την υλοποίηση αυτών των μέτρων, να ανασταλεί η λειτουργία των εργασιών της εταιρείας με την εξασφάλιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς.

-- Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων.

-- Μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφτούν οι ανάγκες των υποστελεχωμένων Κέντρων Υγείας της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

-- Οριστική μετεγκατάσταση των ΕΛΠΕ και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός αστικού ιστού συνολικά, με ευθύνη του κράτους και με έξοδα των ίδιων των βιομηχανιών.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέχρι την Κυριακή η έκθεση αρχειακού υλικού

Από τη χτεσινή ξενάγηση στην Εκθεση των αγωνιστών που φιλοξενούνται στο «Σπίτι του Αγωνιστή»
Από τη χτεσινή ξενάγηση στην Εκθεση των αγωνιστών που φιλοξενούνται στο «Σπίτι του Αγωνιστή»
Την ερχόμενη Κυριακή 26 Γενάρη ολοκληρώνεται η μεγάλη έκθεση αρχειακού υλικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στην έδρα της Οργάνωσης (Αχαρνών 241, σταθμός ΗΣΑΠ «Αγιος Νικόλαος»), με τίτλο «Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ».

Η έκθεση λειτουργεί τις εξής μέρες και ώρες: Τετάρτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Για ομαδικές επισκέψεις, τηλέφωνο στο 210.5282.607 (Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Ανεξάρτητα από τις οργανωμένες επισκέψεις, υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για επισκέπτες οποιαδήποτε στιγμή της λειτουργίας της έκθεσης.

Επίσκεψη φιλοξενούμενων στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Χτες, Πέμπτη 23/1, την έκθεση της ΚΟ Αττικής επισκέφτηκε πολυμελής ομάδα των φιλοξενούμενων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στο «Σπίτι του Αγωνιστή», μαζί με μέλη του ΔΣ και εργαζόμενους.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, οι σύντροφοι ξεναγήθηκαν στο χώρο της έκθεσης όπου είδαν πολύ γνώριμα εκθέματα για αυτούς όπως ντοκουμέντα από το Αρχείο του Κόμματος και ιστορικές εκδόσεις από την 100χρονη Ιστορία μας.

Ιδιαίτερη στιγμή της επίσκεψης ήταν όταν αντίκρισαν εκδόσεις και μεταφράσεις που κυκλοφόρησαν στα χρόνια της παρανομίας και μάλιστα καμουφλαρισμένα, μέχρι βιβλία που έμπαιναν παράνομα στις φυλακές και άλλα που αξιοποιήθηκαν για τη μόρφωση και των ιδίων των φιλοξενούμενων στα βουνά των ένοπλων αναμετρήσεων, όπως το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» και στρατιωτικά εγχειρίδια. Οι εντυπώσεις των επισκεπτών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ενώ το «Σπίτι του Αγωνιστή» ευχαρίστησε θερμά τους συντρόφους της ΚΟ Αττικής που τους ξενάγησαν.

«Εφυγε» η σ. Σταυρούλα (Βούλα) Διακουμή

«Εφυγε» χτες από τη ζωή η σ. Σταυρούλα (Βούλα) Διακουμή, από τη Μεσσηνία, με πολύτιμη συμβολή στο εκδοτικό του Κόμματος, τη «Σύγχρονη Εποχή». Η σ. Βούλα γεννήθηκε το 1954 στο χωριό Κυνηγός Πυλίας στη Μεσσηνία από αγροτική οικογένεια.

Οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1975 στη Σπουδαζουσα και το 1978 στο Κόμμα. Πέρασε από διάφορες χρεώσεις στο Κόμμα όλα τα χρόνια της οργανωμένης της ζωής. Ηταν μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής 5ου - 6ου Διαμερίσματος της Αθήνας, μετέπειτα μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Α' Αθήνας, ενώ και μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ Κυψέλης. Η συντρόφισσα τη δεκαετία του '80 χρεώθηκε και στη «Σύγχρονη Εποχή», όπου έδωσε καθοριστική μάχη τη δύσκολη περίοδο που αντιμετώπισε το Κόμμα τα πρώτα χρόνια του '90, ώστε να κρατηθεί και να συνεχίσει το εκδοτικό του Κόμματος. Συνέχισε και μετά τη συνταξιοδότησή της να αφιερώνει τις δυνάμεις της στην ΣΕΠ μέχρι και το τελευταίο διάστημα και όσο το επέτρεπε η κατάσταση της υγείας της.

Οι σύντροφοί της θα τη θυμούνται πάντα για τον αταλάντευτο χαρακτήρα της, την επιμονή της και την ανιδιοτέλειά της. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα στις 14.30 στο Β' Νεκροταφείο.

  • Οι σύντροφοί της στη «Σύγχρονη Εποχή» και τον «Ριζοσπάστη» εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά της.
Εκδηλώσεις Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
  • Το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα το Σάββατο 25 Γενάρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).
  • Το Πολιτιστικό Τμήμα «Πολιτική Σκηνή» της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Παράρτημα Κέντρου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στις 25 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ., στο στέκι του, στην οδό Ολύμπου 51.
  • Το Παράρτημα Αγίου Δημητρίου κόβει πίτα την Κυριακή 26 Γενάρη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Πηλέως 56, παλιό 3ο Δημοτικό).
  • Το Παράρτημα Καβάλας καλεί στη Γενική Συνέλευση και κοπή πίτας που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 27 Γενάρη και ώρα 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΕΣΠΕΡΙΑ».
Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ, στο παλιό δημαρχείο στους Γόννους Λάρισας, θα μιλήσει ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα παρέμβει η Μαρία Κωστή επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Τεμπών.

Αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ, στο Στόμιο Λάρισας και στις 7 μ.μ, στην Καρίτσα, θα μιλήσει ο Τάσος Τσιαπλές.

Την Κυριακή 26 Γενάρη, στις 11 π.μ, στο Ομόλιο, θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Η ΤΟ Πέλλας πραγματοποιεί συνεστίαση, την Κυριακή 26 Γενάρη, στη 1 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Σκύδρας. Θα χαιρετίσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Την Τρίτη 28 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ, στο κέντρο ΗΔΙΣΤΟΝ στη Νίκαια Λάρισας, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Σπήλιος, Γραμματέας της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας.

Αφιέρωμα στην περίοδο της γέννησης του καπιταλισμού στην Ευρώπη

Σήμερα Παρασκευή, η ΚΟΒ Βιβλίου Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - αφιέρωμα στην περίοδο της γέννησης του καπιταλισμού στην Ευρώπη (15ος - 17ος αιώνας), στις 7.30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή», Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα. Θα γίνει παρουσίαση της έκδοσης «Η Ευρώπη στο προσκήνιο» του Ιστβάν Μάρκους που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή», από τον Γιώργο Φλεμετάκη, στέλεχος του ΚΚΕ. Περιλαμβάνεται επίσης καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με έργα για κλασική κιθάρα (των Gaspar Sanz, Domenico Scarlatti, Mauro Giuliani, Francisco Tarrega, Jorge Cardoso και Andrew York) από την Λίλα Παναγουλοπούλου.

Εκδόθηκε στη Γαλλία ο Αλ. Βίνικ

Εκδίδεται τελικά στη Γαλλία ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ («Mr Bitcoin), καθώς χτες σε έκτακτη συνεδρίασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την αίτησή του να ακυρωθεί η σχετική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης (προβλεπόταν έκδοση στη Γαλλία και εν συνεχεία στις ΗΠΑ και τέλος στη Ρωσία). Θυμίζουμε ότι η υπόθεσή του ήταν αφορμή αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ρωσίας, και ο ίδιος ο Βίνικ ζητούσε την έκδοσή του στη Ρωσία. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι αυτός που μπορεί να διατάξει ή όχι την έκδοση του εκζητουμένου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ