ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Προσκλητήριο σε «επενδυτές» με «κράχτη» την αντιλαϊκή πολιτική

Με στήριγμα την «αναβάθμιση» του ελληνικού κρατικού χρέους από τον «οίκο αξιολόγησης» «Fitch», το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες την έκδοση ομολόγου 15ετούς διάρκειας μέσω δημοπρασίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στις διεθνείς χρηματαγορές. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρώτο «τεστάρισμα» της εμπιστοσύνης των «αγορών» σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της αντιλαϊκής πολιτικής και την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Από την πλευρά του ο «Fitch» ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την αναβάθμιση του αξιόχρεου κατά 1 βαθμίδα, διαπιστώνοντας ότι το 2019 αποτελεί το 4ο στη σειρά έτος κατά το οποίο καταγράφεται υπέρβαση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και ακόμη ότι «η αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, τη συνεχιζόμενη βελτίωση του ΑΕΠ καθώς και τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση έναντι των στόχων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «η αναβάθμιση αυτή αντανακλά τη βελτίωση των προοπτικών, την ενίσχυση της σταθερότητας και την τόνωση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, έχει προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ακολουθεί μία συνετή, φιλοαναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική και βελτιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», όλα με βάση τους στόχους του κεφαλαίου που τσακίζουν τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Διαβεβαιώσεις στους «επενδυτές»

Αλλωστε, ο Χρ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι «κατά το τρέχον έτος υλοποιείται οριζόντια επισκόπηση δαπανών και δραστηριοτήτων, σε όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους αυτών φορείς της γενικής κυβέρνησης». Ουσιαστικά πρόκειται για την κλιμάκωση των παρεμβάσεων που ενσωματώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, όσον αφορά τόσο την παρακολούθηση της «αποδοτικότητας» των δαπανών και τη μονιμοποίηση των περικοπών όσο και τις δυνατότητες των φορέων «για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας».

Σε ομιλία του σε ημερίδα για τη «δημοσιονομική πολιτική» ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι από την επισκόπηση θα εντοπιστούν «περιοχές που μπορούν να οδηγήσουν σε απελευθέρωση πόρων, προκειμένου αυτοί να διατεθούν σε κρίσιμες κυβερνητικές προτεραιότητες», οι νέες δηλαδή περικοπές και τα αντιλαϊκά «ισοδύναμα» μέτρα προκειμένου, πρώτα και κύρια, να καλυφθούν οι φοροελαφρύνσεις και οι άλλες παρεμβάσεις στήριξης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, υπογράμμισε ότι το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2021 - 2024, που θα κατατεθεί το Μάη στη Βουλή, θα περιλαμβάνει «ανάλυση βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους, πάνω στην οποία θα στηριχθεί το αίτημα προς την ΕΕ για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για το κεφάλαιο.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ σχετικά με την «ποιότητα» του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού. Σε αυτήν περιλαμβάνονται «συστάσεις» όπως για την ενίσχυση του Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού, την καλύτερη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων και την ενίσχυση του θεσμού της «επισκόπησης των δαπανών».

Στο μεταξύ, στο αστρονομικό ύψος των 5 δισ. ευρώ έφτασε το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού στο 12μηνο του 2019, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Να σημειωθεί ότι για το 2020 το «πρωτογενές πλεόνασμα», σε όρους «ενισχυμένης εποπτείας», προβλέπεται στα 7 δισ. ή στο 3,58% του ΑΕΠ (197,3 δισ.), καθ' υπέρβαση του αντιλαϊκού στόχου ύψους 164 εκατ.

Ελληνογαλλική «Οικονομική Εταιρική Σχέση»

Στο μεταξύ, σήμερα πραγματοποιείται στο Παρίσι το Ελληνογαλλικό Φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με θέμα «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», στο οποίο θα συμμετάσχουν και υπουργοί της κυβέρνησης.

Αύριο, Τετάρτη, στο πλαίσιο και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Παρίσι, ο Χρ. Σταϊκούρας θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λεμέρ, και στη συνέχεια, όπως ανακοινώθηκε, οι δύο υπουργοί θα υπογράψουν κοινή δήλωση προθέσεων σχετικά με την «Ελληνογαλλική Οικονομική Εταιρική Σχέση».

Σε ζεστό και συντροφικό κλίμα έκοψε την πίτα της η «Σύγχρονη Εποχή»

Σε ζεστό και συντροφικό κλίμα στο χώρο «Ρυθμός» στου Γουδή έκοψαν την πίτα τους οι εργαζόμενοι των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

Μια όμορφη πρωτοβουλία, με ζωντανή μουσική, καλό φαγητό και κρασί και ξεχωριστό πρόγραμμα για τα παιδιά με θέατρο σκιών.

Στην εκδήλωση καλωσόρισε τους εργαζόμενους ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, υπεύθυνος των εκδόσεων. Ομιλία έκανε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στα καθήκοντα που έχει το Κόμμα. Στάθηκε, μεταξύ άλλων, στον σημαντικό ρόλο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», του «Ριζοσπάστη», της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», για να δίνουν τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος καθημερινά τη μάχη με όρους ιδεολογικής και πολιτικής αντεπίθεσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ και του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Νίκο Αμπατιέλο. Επίσης εργαζόμενοι από τα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Γη και νερό» στους ΑΠΕτζήδες

Αντικατάσταση του σημερινού «χρονοβόρου» καθεστώτος έκδοσης άδειας παραγωγής από μια απλή «βεβαίωση» θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Στόχος του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί τον Φλεβάρη είναι, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, «η καθιέρωση μιας σύντομης διαδικασίας εξέτασης για τις νέες αλλά και για τις 2.000 ήδη συσσωρευμένες αιτήσεις, με μείωση δικαιολογητικών και χρήση αυτοματοποιημένων ελέγχων», ενώ με το ίδιο νομοσχέδιο θα «απλοποιηθούν» περαιτέρω και οι διαδικασίες έκδοσης Αποφάσεων Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων, όπως και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες. Ανέφερε επίσης ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξουν και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα «απλοποιούν περαιτέρω» τις διαδικασίες για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας έργων ΑΠΕ.

Ο Κ. Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας ότι η «λεγόμενη πολιτική για το κλίμα» δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά η διαμόρφωση ενός «ευνοϊκού» επενδυτικού θεσμικού πλαισίου για τους επιχειρηματικούς ομίλους και σε τίποτε δεν έχει να κάνει ούτε με το περιβάλλον ούτε και με τις ενεργειακές ανάγκες του λαού, τόνισε ότι «η εθνική ενεργειακή και κλιματική στρατηγική καθιστά προτεραιότητα την ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ».

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες αναβάθμισης των δικτύων ώστε «να υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής νέων σταθμών σε όλη την επικράτεια» και «να διασυνδεθούν τα νέα πάρκα», αλλά και να απορροφάται η παραγωγή παλιών και νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ στα νησιά. Σε αυτήν την εικόνα ενέταξε και την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, γιατί, όπως είπε, έτσι θα εκσυγχρονισθεί το δίκτυό του, ώστε να μπορούν να συνδέονται περισσότερα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα

Στον τόπο μαρτυρίου χιλιάδων Εβραίων, ανάμεσά τους και 65.000 Ελλήνων, στο Αουσβιτς, βρέθηκε χτες ο πρωθυπουργός, για να τιμήσει τη μνήμη τους, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Σε δήλωσή του, τόνισε μεταξύ άλλων: «75 χρόνια μετά την απελευθέρωση, από τον Ερυθρό Στρατό, αυτού του χώρου, θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε αυτή την ιερή δέσμευση, να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό το οποίο συνέβη εδώ. Να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι το μίσος, οι διακρίσεις, η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας. Και η Δημοκρατία μας θα πρέπει να είναι ισχυρή και να πολεμά με αποφασιστικότητα όλα αυτά τα φαινόμενα».

Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, το ΥΠΕΞ επ' ευκαιρία της χτεσινής επετείου αναφέρει ότι «αποτελεί επίσης ημέρα ευθύνης και υποχρέωσης όλων μας να αγωνιζόμαστε ενάντια στην απόπειρα εσκεμμένης υποβάθμισης, ακόμη και άρνησης, της μελανότερης σελίδας της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας».

Παραιτήθηκε από το ΣτΕ

Την παραίτησή της από τη θέση της πρόεδρου του ΣΤΕ υπέβαλε χτες στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ.Τσιάρα, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία αναμένεται να αναλάβει τα νέα καθήκοντά της στις 13 Μάρτη, αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του απερχόμενου ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλου.

Τη θέση αναλαμβάνει - μέχρι το υπουργικό συμβούλιο να επιλέξει τον νέο πρόεδρο του ΣτΕ - ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ε' Τμήματος, Αθανάσιος Ράντος.

Εξιτήριο για τον Πρ. Παυλόπουλο

Εξιτήριο έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος από το «Ωνάσειο», όπου παρέμεινε για δύο εικοσιτετράωρα λόγω ίωσης. Οι γιατροί συνέστησαν διήμερη ξεκούραση για την πλήρη ανάρρωσή του.

Αποφυλακίστηκε ο Σμπώκος

Αποφυλακίστηκε την περασμένη Πέμπτη, μετά από επτά και πλέον χρόνια στη φυλακή, ο πρώην γενικός γραμματέας της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Γιάννης Σμπώκος, ο οποίος εμπλέκεται σε σειρά δικογραφιών που αφορούν την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου.

Είχε προηγηθεί η καταδίκη του σε 10 χρόνια κάθειρξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που εκδικάζει την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ από την σουηδική «Ericsson», με το δικαστήριο ωστόσο να του χορηγεί ανασταλτικό στην έφεση. Παράλληλα υπήρξε και συγχώνευση ποινών που του είχαν επιβληθεί στο παρελθόν για άλλα εξοπλιστικά προγράμματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ