ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Για «σοβαρή κατάσταση» μιλά η κυβέρνηση

Μέχρι χτες καταγράφονταν πάνω από 81 θύματα και πάνω από 2.700 κρούσματα

Με μάσκες κυκλοφορούν υποχρεωτικά οι άνθρωποι σε πολλές επαρχίες της Κίνας, με το φόβο της εξάπλωσης του ιού

Copyright 2020 The Associated

Με μάσκες κυκλοφορούν υποχρεωτικά οι άνθρωποι σε πολλές επαρχίες της Κίνας, με το φόβο της εξάπλωσης του ιού
ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του αντιμετωπίζει μια «σοβαρή κατάσταση», αναφερόμενος στην επιδημία κορονοϊού (καταγεγραμμένου πλέον ως «2019-nCoV»), που - όπως είπε - «επιταχύνει την εξάπλωσή του».

Μέχρι χτες τα θύματα από τον νέο ιό (στην Κίνα) είχαν ξεπεράσει τα 81, ενώ τα καταγεγραμμένα σε όλο τον κόσμο κρούσματα ξεπερνούσαν τα 2.700. Τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν κρούσματα σε όλες σχεδόν τις περιοχές του πλανήτη, μεταξύ αυτών και στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από τη Γαλλία με 3 κρούσματα.

Χτες, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ επισκέφτηκε την επαρχία Βουχάν, από όπου ξεκίνησε η επιδημία, ενώ το Σαββατοκύριακο έφτασε στην κινεζική πρωτεύουσα και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, χωρίς ωστόσο μέχρι χτες να έχει ανακοινωθεί κάποιο αποτέλεσμα από τις επαφές.

Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Μα Σιαογουέι αναγνώρισε ότι έχει ενισχυθεί η ικανότητα μετάδοσης του ιού και ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τους κινδύνους που δημιουργούν οι μεταλλάξεις του ιού. Πρόσθεσε ότι η περίοδος επώασης του ιού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 μέρες και ότι ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώαση, κάτι που δεν ίσχυε με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), έναν άλλο κορονοϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και το διάστημα 2002-2003 στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ακόμα ότι το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) απομόνωσε επιτυχώς τον νέο ιό σε δείγματα που έλαβαν από την ιχθυαγορά της πόλης Βουχάν και πλέον εκτιμάται ότι ο ιός προήλθε από άγρια ζώα που πωλούνταν εκεί και η επιδημία του ίσως συνδέεται με το εμπόριο τέτοιων ζώων. Ετσι, ανακοινώθηκε η απαγόρευση της εμπορίας άγριων ζώων γενικά, που πωλούσαν ακόμα και μεγάλες εταιρείες μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στο μεταξύ, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στη Βουχάν χτίζονται δύο νοσοκομεία όπου θα νοσηλεύονται ειδικά όσοι έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό, με 700 - 1.000 και 1.300 - 1.500 κλίνες. Θα παραδοθούν προς χρήση στις 3 και 5 Φλεβάρη, αντίστοιχα.

Επίσης, μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων ανακοινώνονται για όλο και περισσότερες πόλεις, και εκτός επαρχίας Χουμπέι (όπου βρίσκεται η Βουχάν). Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε - για όλη τη χώρα - ότι θα καθυστερήσει η επανέναρξη της λειτουργίας παιδικών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων μετά τις διακοπές για την κινεζική Πρωτοχρονιά, ενώ διάφορες επιχειρήσεις κάλεσαν τους εργαζόμενούς τους να συνεχίσουν τη δουλειά από το σπίτι. Στην πρωτεύουσα, Πεκίνο, προς το παρόν δεν έχει επιβληθεί καραντίνα, ωστόσο ανακοινώθηκε η αναστολή των δρομολογίων των μικρών λεωφορείων.

Επίσης, η Κίνα ανέστειλε όλες τις οργανωμένες εκδρομές, στο εσωτερικό αλλά και άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο της σύγκρουσης που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα στο Χονγκ Κονγκ ενάντια στην Κίνα, ομάδα αντικινέζων διαδηλωτών επιτέθηκε και πυρπόλησε την Κυριακή το λόμπι ενός νεόδμητου κτιρίου στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο οι αρχές σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν ως ζώνη καραντίνας για πιθανά κρούσματα του ιού. Οι διαδηλωτές αυτοί μαζί με κάποιους γιατρούς ζητάνε να κλείσει το Χονγκ Κονγκ τα σύνορά του με την ηπειρωτική Κίνα, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωσή του. Στο Χονγκ Κονγκ, που ανήκει με ειδικό καθεστώς στην Κίνα, έχουν επιβεβαιωθεί 8 κρούσματα ασθενών από τον ιό.

Ακόμα μια σειρά χώρες όπως οι ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία κ.τ.λ. είναι σε συνεννόηση με τις κινεζικές αρχές για την απομάκρυνση πολιτών τους που είχαν «εγκλωβιστεί» στη Βουχάν, ώστε να επιστρέψουν στις χώρες τους (με πτήσεις τσάρτερ και λήψη περιοριστικών μέτρων).

Ενημέρωση από την πρέσβειρα της Κίνας στη χώρα μας

Χτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με την πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Qiyue. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Υγείας Ελενα Μαλτέζου και άλλοι και κατά τη διάρκειά της έγινε ενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κίνα για τον έλεγχο της επιδημίας. Οπως σημείωσε η πρέσβειρα, οι κινεζικές αρχές έχουν αναστείλει όλες τις οργανωμένες εκδρομές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Ο υπουργός Υγείας, από την πλευρά του, ενημέρωσε την κινεζική αντιπροσωπεία, για τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται στην Ελλάδα και αποφασίστηκε να υπάρχει συνεχής επαφή.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εναρξη διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία το Μάρτη

Υπάρχουν περισσότεροι «γεωπολιτικοί λόγοι» για επίσπευση της διαδικασίας ένταξης, τόνισε η καγκελάριος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Την πεποίθηση ότι «η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ δεν είναι μόνο προς το συμφέρον αυτών των χωρών, αλλά και προς το συμφέρον μας», επανέλαβε με έμφαση η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε χτεσινές δηλώσεις της κατά την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στη Γερμανία.

Η Αγκ. Μέρκελ αναφέρθηκε στη «νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή» λέγοντας πως θα είναι «μια γεωπολιτική Επιτροπή» και πως «σήμερα υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για να προχωρήσει αποφασιστικά η διαδικασία» ένταξης: «Γιατί όποιος κοιτάει το χάρτη, όποιος γνωρίζει το γεωπολιτικό πλαίσιο, ξέρει», πρόσθεσε η καγκελάριος. Με φόντο το «βέτο» της Γαλλίας και άλλων χωρών πριν από μερικούς μήνες που «πάγωσαν» την ενταξιακή διαδικασία της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας, η Μέρκελ ξεκαθάρισε πως «η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται σαφώς υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Αλβανία και όλα τα Δυτικά Βαλκάνια».

Υπενθύμισε, μάλιστα, την «απόφαση που λάβαμε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» να «καταλήξουμε σε συμφωνία στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτη για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και με τη Βόρεια Μακεδονία».

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι στην πορεία των μεταρρυθμίσεων της Αλβανίας «έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά, ιδίως ως προς τη δικαστική μεταρρύθμιση», η οποία «πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί».

Ο Ράμα εξήρε τον υποστηρικτικό ρόλο της Γερμανίας και προσωπικά της καγκελαρίου «ώστε να δοθεί το πράσινο φως για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «σαφέστερη γεωπολιτική διάσταση στο έργο της Κομισιόν», που «θα βοηθήσει πολύ την Αλβανία και ολόκληρη την περιοχή».

ΙΤΑΛΙΑ
Εκλογές για τοπικές αρχές σε δύο περιφέρειες

ΡΩΜΗ.--

Ο εκπρόσωπος του κεντροαριστερού PD Στέφανο Μπονατσίνι επικράτησε τελικά στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή για τις νέες τοπικές αρχές στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια (βόρεια, με πρωτεύουσα την Μπολόνια). Κέρδισε με ποσοστό 51,4%, ενώ η υποψήφια της «Λέγκα», Λουτσία Μποργκοντζόνι, πήρε 43,6%.

Τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονταν εδώ και καιρό ενδεικτικά για τις ευρύτερες επιδόσεις της «Λέγκα» και τις «αντοχές» της κυβέρνησης (όπου σήμερα συνεργάζονται το PD και το «Κίνημα 5 Αστέρων»), με δεδομένο και το ότι η «Λέγκα» εμφανίζεται πρώτη εδώ και καιρό στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις. Η συγκεκριμένη περιφέρεια θεωρείται για χρόνια «προπύργιο» της κεντροαριστεράς.

Ο επικεφαλής της «Λεγκα» Μ. Σαλβίνι αναγνώρισε την ήττα, αλλά σχολίασε ότι «δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι για πρώτη φορά στην Εμίλια Ρομάνια είχαμε ένα ανοικτό ματς και όχι προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα». Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, δήλωσε ότι «για το αποτέλεσμα αυτό θα πρέπει να πουν όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο κίνημα της "Σαρδέλας"», ένα φερόμενο ως ακομμάτιστο, «αυθόρμητο κίνημα» που αναπτύσσεται στο όνομα «αντιμετώπισης» της μισαλλοδοξίας. Σημειωτέον ότι ο υποψήφιος του «Κινήματος Πέντε Αστέρων» Σιμόνε Μπενίνι έλαβε μόλις 3,5%.

Το ΚΚ Ιταλίας με την υποφήφιά του Λάουρα Μπεργκαμίνι πήρε 0,44% και 10.269 ψήφους, σε μια μάχη που δόθηκε σε συνθήκες πόλωσης και ασφυκτικών όρων του εκλογικού νόμου. Οπως δήλωσε ο γραμματέας του Κόμματος Μάρκο Ρίτσο, «ένα μαχητικό ακροατήριο που επέλεξε συνειδητά την προοπτική της τάξης και παραιτήθηκε από την παραπλανητική και πολύ ισχυρή λογική της χρήσιμης ψήφου. Μια προεκλογική εκστρατεία που χρησίμευσε για την οικοδόμηση του Κόμματος με την ισχυρή δέσμευση όλων των μελών και της υποψήφιάς μας την οποία ευχαριστούμε όλοι μας».

Στην Καλαβρία, η Γιόλε Σαντέλι από τη συντηρητική Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κέρδισε, όπως αναμενόταν, με 55,4% των ψήφων, ενώ ο κεντροαριστερός αντίπαλός της, ο Φιλίπο Κάλιπο, πήρε 30,1%. Το «Κίνημα 5 Αστέρων» έπεσε στο 7,3%. Μόλις πριν από δύο χρόνια, στις γενικές εκλογές του 2018, το κόμμα είχε κερδίσει 42% στην Καλαβρία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, συμφωνώντας για τη δύναμη της «σχέσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιταλία». Ακόμα, «συζητήσαμε για το πόσο ευγνώμονες είμαστε (στην Ουάσιγκτον) για τη (διμερή) συνεργασία μας στην ασφάλεια», όπως δήλωσε ο Πενς, αναφερόμενος στους 30.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που μαζί με τις οικογένειές τους ζουν στην ευρωπαϊκή χώρα. «Η Ιταλία είναι περήφανη που φιλοξενεί αμερικανικό στρατό», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Πενς επισκέφτηκε τη Ρώμη μετά από επίσημη συνάντηση που είχε στην πόλη του Βατικανό με τον πάπα Φραγκίσκο, με τον οποίο είχε κατ' ιδίαν συνάντηση μίας ώρας, διάρκειας μεγαλύτερης από ό,τι συνηθίζεται με μη αρχηγούς κρατών ή/και κυβερνήσεων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνετρίβη στρατιωτικό αεροπλάνο

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πλήθος ερωτημάτων εξακολουθούσαν να υπάρχουν μέχρι και χτες το βράδυ για στρατιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη νωρίτερα στην επαρχία Γάζνι στο κεντρικό Αφγανιστάν. Τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν κυκλοφόρησαν φήμες ότι επρόκειτο για πτήση των «Ariana Afghan Airlines» με πάνω από 80 επιβάτες, ωστόσο αυτό το διέψευσαν και η εταιρεία και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν (ACAA).

Αργότερα, οι Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν ότι δικές τους δυνάμεις κατέρριψαν το αεροσκάφος, με τον εκπρόσωπό τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ να υποστηρίζει μάλιστα ότι σε αυτό επέβαιναν «υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματικοί» που είναι όλοι τους νεκροί.

Επίσημη τοποθέτηση από το αμερικανικό Πεντάγωνο διέψευσε την κατάρριψη από Ταλιμπάν ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι νωρίτερα δήλωσαν ανώνυμα στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι επρόκειτο για μικρό αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο χωρίς ενδείξεις για κατάρριψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ