ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σε κινητοποιήσεις σήμερα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία

Σε κινητοποιήσεις με αιχμή το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, προχωρούν σήμερα πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι. Στην Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί στη 1.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια, με πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις διοργανώνονται και σε άλλες πόλεις.

«Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας και συσπειρωμένοι στα σωματεία μας συνεχίζουμε τον αγώνα», τονίζουν μπροστά στις εξελίξεις εκπαιδευτικά σωματεία, σημειώνοντας στο κάλεσμά τους: «Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στο αντιασφαλιστικό σχέδιο ΝΔ - Βρούτση, που θωρακίζει και επεκτείνει τον νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να ξεμπερδεύει με ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, χτυπώντας έτσι την καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά όλη τη ζωή μας: Την Υγεία, την Πρόνοια, την περίθαλψη, τις άδειες, το δικαίωμα στη μητρότητα, τις παροχές. Αφορά πρώτα και κύρια τους χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους που δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που απολύονται κάθε Ιούνη, που έχουν τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα (βλ. άδειες, μητρότητα, επιδόματα)».

Και προσθέτουν: «Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση πάει χέρι χέρι με την επίθεση στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Αποσιωπούν ότι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων επηρεάζει άμεσα και την Κοινωνική Ασφάλιση, διότι οι συγκροτημένες εργασιακές σχέσεις, η πλήρης και σταθερή εργασία δεν παρέχει μόνο διασφαλίσεις για τη μισθωτή εργασία, αλλά στηρίζει και την Κοινωνική Ασφάλιση». Καλούν να δυναμώσει ο αγώνας για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, για την εξίσωση δικαιωμάτων τους με τους μόνιμους.

Μετά την κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη Συλλόγων, ΕΛΜΕ και Επιτροπών Αγώνα Αναπληρωτών στα γραφεία της ΔΟΕ, με θέμα την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Με αντίστοιχο πλαίσιο, στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζεται συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου από τις ΕΛΜΕ της πόλης.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Απαντούν αγωνιστικά σε ελλείψεις και αντιεκπαιδευτικά μέτρα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Διεκδικώντας να καλυφθούν τα κενά και οι ελλείψεις στα σχολεία τους και δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην εξίσωση των κολεγίων με τα ΑΕΙ και σε μια σειρά ακόμα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, μαθητές της Αττικής συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας έχει απευθύνει κάλεσμα για συντονισμένες μαθητικές κινητοποιήσεις σε δημαρχεία και Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κάθε δήμο για τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη, και στο μεταξύ τις τελευταίες μέρες οι μαθητές ήδη πραγματοποιούν κατά τόπους κινητοποιήσεις.

Χτες τη σκυτάλη πήραν σχολεία από δήμους της Δυτικής Αθήνας. Εκατοντάδες μαθητές από όλα τα Λύκεια του Χαϊδαρίου, με απόφαση των 15μελών τους, έκαναν το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της πόλης, στέλνοντας μαζικά αγωνιστικό μήνυμα: «Να πάρουν πίσω τώρα το νόμο για την ισοτίμηση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με τα κολέγια!». Μέσω της κεντρικής λεωφόρου έκαναν πορεία μέχρι τη λεωφόρο Θηβών, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Εκεί είχαν δώσει ραντεβού με σχολεία από το Αιγάλεω, και από κοινού πορεύτηκαν προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Περιστέρι. Με παλμό και συνθήματα όπως «Θέλουμε σχολείο δημιουργικό - Οχι κέντρο εξεταστικό», έβαλαν στο στόχαστρο την πολιτική που κάνει το σχολείο χειρότερο και το απομακρύνει από τις ανάγκες τους.

Εξω από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας είχαν ήδη συγκεντρωθεί μαθητές από Λύκεια του Περιστερίου και όλοι μαζί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, δηλώνοντας: Οχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων με τα ΑΕΙ. Οχι στην ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Οχι στο σχολείο που λειτουργεί ως ακριβό εξεταστικό κέντρο - η Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα. Να δοθούν τώρα χρήματα για θέρμανση και υλικοτεχνικές υποδομές. Να παρθούν επιτέλους μέτρα αντισεισμικής προστασίας στα σχολεία. Καμία απειλή και κανένας αυταρχισμός στους μαθητές που αγωνίζονται.

Τα παραπάνω αιτήματα υπογράφουν τα σχολεία: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο ΓΕΛ και 1ο ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου, 1ο, 3ο, 5ο, 6ο ΓΕΛ Αιγάλεω, 3ο, 5ο και 6ο ΓΕΛ και Καλλιτεχνικό Περιστερίου, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν με κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη.

Συσκέψεις και εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Σήμερα Παρασκευή:

-- Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, στις 21.00, στο Μπενσουσάν Χαν στη Θεσσαλονίκη (Εδέσσης 6 - πλατεία Εμπορίου).

  • Αύριο Σάββατο:

-- Η ΟΒ Επισιτισμού Ηρακλείου Κρήτης της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση για την κατάσταση στον κλάδο και την πάλη των νέων εργαζομένων, στις 17.30, στο «καφενείον ο Ντόκος».

-- Η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης διοργανώνει σύσκεψη, με θέμα «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους», στις 19.30, στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ, (Σωκράτους 6), με ομιλητή τον Περικλή Καλπακίδη, Γραμματέα της ΤΟ Πολυτεχνείου.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Διεθνούς Πανεπιστημίου διοργανώνει σύσκεψη με το ίδιο θέμα, στις 18.00, στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ (Σωκράτους 6), με ομιλητή τον Δαμιανό Μπαλασούλη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κ. Μακεδονίας.

-- Οι ΟΒ Μαθηματικού, Πληροφορικής, Φυσικού και Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης οργανώνουν σύσκεψη με θέμα «Η επιστήμη και η έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών», στις 19.00, στο κινηματοθέατρο της Α' Φοιτητικής Εστίας Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον Γιώργο Σαραντόπουλο, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής ΑΕΙ.

-- Οι ΟΒ Ιστορικού και Φιλολογικού Θεσσαλονίκης διοργανώνουν σύσκεψη με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για την παραχάραξη της Ιστορίας», στις 19.00, στην οδό Βερναρδάκη 6, με ομιλήτρια την Χριστίνα Λυμπερίδου, μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σπουδάζουσας.

-- Η ΟΒ Γεωπονίας Θεσσαλονίκης διοργανώνει σύσκεψη με τίτλο «Οι εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή και οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 19.00, στην οδό Παστέρ 1, με ομιλητές την Αντζελα Λάρδα, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας, και τον Βαλάντη Μαργαρίτη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει σύσκεψη για μαθητές με θέμα «Είμαστε επαναστάτες με αιτία», στις 18.00, στο καφέ «εν αρχή» (στα Λαδάδικα).

-- Η Τομεακή Οργάνωση Σερρών διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους», στις 18.00, στο καφέ «Ρετρό».

  • Την Κυριακή 2 Φλεβάρη:

-- Η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει προβολή ταινίας ενάντια στον πόλεμο και την προσφυγιά, στις 18.00, στην οδό 28ης Οκτωβρίου με Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον Εύοσμο και στις 5.30 μ.μ., στον Αγιο Παντελεήμονα (οδός Μαυρομιχάλη).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η ΚΝΕ πάει θέατρο

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ πάει θέατρο στην παράσταση «Μήδεια». Η «Μήδεια» του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ), μία από τις κορυφαίες κωμωδίες της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, «ανεβαίνει» στο θέατρο «ΑΥΛΑΙΑ» (Τσιμισκή 136, Θεσσαλονίκη), σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.

Η παράσταση είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 8/2, στις 18.00, με μειωμένο ομαδικό εισιτήριο (12 ευρώ). Τηλέφωνο κρατήσεων 694.7270.144.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι γονείς να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την τακτική του υπουργείου

Ερωτήματα προξενεί το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δεν δέχεται συνάντηση με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), τον κατεξοχήν εκπρόσωπο των χιλιάδων γονέων της χώρας, αλλά την ίδια ώρα προωθεί στα σχολεία ενημερωτικό σημείωμα για να συμμετάσχουν σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή».

Με αφορμή τα παραπάνω, η ΑΣΓΜΕ σχολιάζει σε ανακοίνωσή της: «Τίθεται όμως ένα ερώτημα για το υπουργείο Παιδείας που νομιμοποιεί τον συγκεκριμένο φορέα, ενώ την ίδια στιγμή δεν συναντιέται με τον κατεξοχήν εκπρόσωπο των χιλιάδων γονέων της χώρας, την ΑΣΓΜΕ. Αραγε θα ακολουθούσε την ίδια πρακτική εάν η ΑΣΓΜΕ καλούσε να ενημερωθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί για τις δράσεις της, μέσω του σχολικού δικτύου; Γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία όταν η ΑΣΓΜΕ έκανε ημερίδες για το πρόβλημα της σχολικής στέγης ή για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης;

Καλούμε όλους τους γονείς να βγάλουν για άλλη μια φορά τα συμπεράσματά τους για την τακτική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Η ΑΣΓΜΕ με τη δράση και τις θέσεις της θα βρίσκεται σε κάθε σχολείο, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαμαρτυρία για τα σχολικά κτίρια

Με επίκεντρο τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων, οι Ενώσεις Γονέων Βόρειου και Δυτικού Τομέα και η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΚΤΥΠ, την Τετάρτη 19 Φλεβάρη, στις 9 π.μ. «Εχουν περάσει περισσότεροι από 7 μήνες από το σεισμό στην Αθήνα. Πάνω από 5 μήνες από την αρχή της σχολικής χρονιάς και τα προβλήματα στα σχολεία εξακολουθούν να οξύνονται. Κτίρια παλιά, χωρίς υποδομές, χωρίς κανένα σχέδιο στήριξης από τους αρμόδιους φορείς. Κτίρια χωρίς προσεισμικό - μετασεισμικό έλεγχο. Κτίρια χωρίς πυρασφάλεια, κτίρια επικίνδυνα», αναφέρει η Ομοσπονδία Γονέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ