ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με τα συλλαλητήρια της Πέμπτης κλιμακώνουν την πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση

Εντείνονται οι προετοιμασίες για απεργιακή απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Τη μάχη για την επιτυχία των συγκεντρώσεων την Πέμπτη 6 Φλεβάρη σε πόλεις σε όλη τη χώρα δίνουν καθημερινά Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, μαζί με οργανώσεις συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, εντείνοντας τις κινητοποιήσεις τους και την απεργιακή προετοιμασία ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση, με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την αντιασφαλιστική επίθεση.

Τα συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε όλες τις κινητοποιήσεις και με καθημερινές πρωτοβουλίες δυναμώνουν τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς και σε κάθε εργατική - λαϊκή γειτονιά, για να σημάνει παντού απεργιακός ξεσηκωμός για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Οι συγκεντρώσεις στην Αττική

Στην Αττική, συνδικάτα από όλους τους κλάδους και τα παραρτήματά τους οργανώνουν τις συγκεντρώσεις τους την Πέμπτη 6/2 ως εξής:

  • Αθήνα - Προπύλαια, στις 6.30 μ.μ.: Συνδικάτα Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά, στο Φάρμακο, στο Μέταλλο, σε Ιματισμό - Δέρμα, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Εργαζομένων Τουρισμού - Επισιτισμού, ΣΕΤΗΠ, Σωματείο εργαζομένων στο Ξύλο, Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα σωματεία λογιστών, ιδιωτικών υπαλλήλων και καθαριστριών Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Ο Βύρωνας», Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας, σωματεία εργαζομένων στους δήμους Καισαριανής και Ηλιούπολης, σωματεία του Δημοσίου, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ και σύλλογοι συνταξιούχων, μαζικοί φορείς της Α' Αθήνας, του Γαλατσίου και του Ανατολικού τομέα της Αθήνας.
  • Πειραιάς - Πλατεία Κοραή, στις 6.30 μ.μ.: Ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Σωματείο Εργαζομένων στην COSCO (ΕΝΕΔΕΠ), Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής - παράρτημα Πειραιά, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Παραρτήματα Πειραιά των Συνδικάτων Οικοδόμων, Τουρισμού - Επισιτισμού, Λογιστών, Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά, Σωματεία Εργαζομένων δήμων Περάματος και Κορυδαλλού, Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής - Παράρτημα Πειραιά, σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ και σύλλογοι συνταξιούχων του Πειραιά.
  • Δυτική Αττική, στην Ελευσίνα - πλατεία Ηρώων, στις 6.30 μ.μ.: Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής - παράρτημα Θριασίου, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Μάνδρας - Ελευσίνας - Ασπροπύργου, Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ και σύλλογοι συνταξιούχων του Θριασίου.
  • Ανατολική Αττική, στην πλατεία Γέρακα, στις 6.30 μ.μ.: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ και σύλλογοι συνταξιούχων της περιοχής των Μεσογείων - Λαυρεωτικής.
  • Καλλιθέα - πλατεία Δαβάκη, στις 6.30 μ.μ.: Παραρτήματα Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, παράρτημα Νότιου τομέα Αθήνας του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουρισμού - Επισιτισμού, σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ και σύλλογοι συνταξιούχων του Νότιου τομέα της Αθήνας.
  • Περιστέρι - πλατεία Δημαρχείου, στις 7 μ.μ.: Παραρτήματα Συνδικάτου Οικοδόμων Αιγάλεω, Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Μενιδίου, παραρτήματα Περιστερίου και Μενιδίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, παράρτημα Δυτικού Τομέα Αθήνας του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουρισμού - Επισιτισμού Αθήνας, σωματεία Εργαζομένων ΟΤΑ δήμων Φυλής, Αγίων Αναργύρων, Καματερού, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ και σύλλογοι συνταξιούχων του Δυτικού τομέα της Αθήνας.
  • Νέα Ιωνία - πλατεία Σημηριώτη, στις 6.30 μ.μ.: ΣΕΠΕ «Σεφέρης», Σωματείο Εργαζομένων δήμου Πεύκης - Λυκόβρυσης, παράρτημα Βόρειου Τομέα Αθήνας του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουρισμού - Επισιτισμού, Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΤ, σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ και σύλλογοι συνταξιούχων του Βόρειου τομέα της Αθήνας.

Από την εξόρμηση που πραγματοποίησαν το Σάββατο στην Κεντρική Αγορά Αθηνών μέλη σωματείων εργαζομένων και συνταξιουχικών οργανώσεων
Από την εξόρμηση που πραγματοποίησαν το Σάββατο στην Κεντρική Αγορά Αθηνών μέλη σωματείων εργαζομένων και συνταξιουχικών οργανώσεων
Μπροστά στις συγκεντρώσεις της 6ης Φλεβάρη και εντείνοντας την προετοιμασία απεργιακής απάντησης, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής συνεχίζουν να πραγματοποιούν μαζικές εξορμήσεις:

-- Σήμερα Τρίτη, στην επιχείρηση «Bic» στη 1.20 μ.μ. και στους σταθμούς του Μετρό «Σύνταγμα» (8.30 π.μ.) και «Αγιος Αντώνιος» (Περιστέρι, 8 π.μ.).

-- Αύριο Τετάρτη, στους σταθμούς του Μετρό «Αττική» (7 π.μ.) και «Ομόνοια» (8 π.μ.)

Επίσης, σήμερα Τρίτη, η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω οργανώνει πικετοφορία στο σταθμό του Μετρό και στους γύρω δρόμους, στις 7 μ.μ.

Σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε μια σειρά ακόμα πόλεις της χώρας. Μέχρι χτες είχαν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις για την Πέμπτη 6/2:

  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας (Ανατολικά) και στην πλατεία Ευόσμου (Δυτικά).
  • Στα Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.
  • Στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Στην Πάτρα, στις 9 π.μ. έξω από τα Δικαστήρια.
  • Στον Βόλο, στις 6.30 μ.μ. πικετοφορία από την πλατεία Αγ. Νικολάου.
  • Στο Αγρίνιο, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στη Ζάκυνθο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Νομαρχίας.

Στη Λάρισα θα γίνει συλλαλητήριο την Παρασκευή 7/2, στις 6.30 μ.μ. από το αρχαίο θέατρο.

Αποφάσεις για απεργία

Στο μεταξύ, πληθαίνουν καθημερινά τα συνδικάτα που παίρνουν αποφάσεις για απεργιακή απάντηση στον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Μέχρι τώρα αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας και Χανίων.

Οι Ομοσπονδίες: Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, καθώς και δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.

Αποφάσεις απεργιακής κινητοποίησης έχουν πάρει ακόμα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΟΒΣΑ: Αγωνιστικό κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν επίσης Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ.

Να δοθεί απεργιακή απάντηση καλεί και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ).

Με ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ καλεί στις συγκεντρώσεις που οργανώνονται την Πέμπτη στην Αττική.

Ταυτόχρονα, απατώντας στην καμπάνια παραπληροφόρησης της κυβέρνησης για τις «αλλαγές» που διαφημίζει για τους ΕΒΕ, σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Η δήθεν "ελευθερία επιλογής" κλάσεων για την οποία καυχιέται η κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ θα οδηγηθεί αναγκαστικά στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία όχι από επιλογή, αλλά γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Την ίδια στιγμή αυξάνεται η κατώτατη εισφορά στα 220 ευρώ, δηλαδή 19% αύξηση!

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί: Κάνει ένα μεγάλο δώρο στους μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού εισοδήματα 80.000 ευρώ θα πληρώνουν ίδιες ασφαλιστικές εισφορές με όσους δηλώνουν 8.000 ευρώ!

Απορρίπτουμε τη λογική της ανταποδοτικότητας ("ό,τι δίνεις, παίρνεις"). Στο όνομα αυτής, δικαιολογείται η απεμπλοκή του κράτους, των μεγαλοεπιχειρηματιών. Το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση κατακτήθηκε με αίμα και αφορά την προστασία των πολλών... Απαιτούμε εδώ και τώρα αυξήσεις στις συντάξεις, σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα, δωρεάν Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Εδώ και τώρα αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό, να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο!».

Κινητοποίηση από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αττικής

Σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), την Πέμπτη 6/2, στις 4.30 μ.μ., καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, απαντώντας στις προκλητικές αξιώσεις των εργοδοτών και στην επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία (4 μ.μ. έως 8 μ.μ.).

«Οι ξενοδόχοι πατώντας στο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου απαιτούν να καταργήσουν κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Τη στιγμή που η μετενέργεια της Σύμβασης λήγει στα τέλη Μάρτη, οι εργοδότες εκβιάζουν για την υπογραφή και την υποχρεωτικότητα κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία, «ζητώντας ως αντάλλαγμα να τους παραδώσουμε ό,τι απέμεινε από δικαιώματα». Μεταξύ άλλων, απαιτούν μειώσεις στις αποδοχές, 6ήμερη εργασία, μισθούς τριών ταχυτήτων με υποκατώτατο στα 600 ευρώ για αυτούς που μπαίνουν πρώτη φορά στα ξενοδοχεία.

Μαζί με την επίθεση των ξενοδόχων, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν και το νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια του νόμου - λαιμητόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Την ώρα που πάνω από το 50% των προσλήψεων στον κλάδο είναι με ημιαπασχόληση, εποχικοί, με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας ορισμένου χρόνου, είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, όπως και οι οικογένειές μας, δεν θα μπορούμε να κατοχυρώσουμε ούτε τα βασικά δικαιώματα στην Υγεία, στην περίθαλψη, στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη, στην προστασία της μητρότητας. Αντί για μισθό θα παίρνουμε ψίχουλα και αντί για σύνταξη θα παίρνουμε επιδόματα φτωχοκομείου», σχολιάζει το Συνδικάτο.

«Η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης μας αφορά όλους! Η Συλλογική Σύμβαση, οι μισθοί μας, οι όροι που θα δουλεύουμε είναι αδιαπραγμάτευτοι! Είναι αιτία πολέμου!», καταλήγει.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, εκδήλωση - συζήτηση για τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο, στη 1 μ.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Θα μιλήσουν οι: Ιορδάνης Προυσανίδης, εργατολόγος, Σπύρος Μαρίνης και Χρήστος Παπαναστάσης, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

-- Οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, Δικηγόρων και Γιατρών καλούν σε σύσκεψη την Πέμπτη 6/2, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΕΕ (Νίκης 4 Σύνταγμα), για τον αγωνιστικό συντονισμό της δράσης τους και για τη διαμόρφωση πλαισίου πάλης για το Ασφαλιστικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ