ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
Κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για την υπάρχουσα και τη νέα χωματερή στη Φυλή

Εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Δυτική Αθήνα και στη Δυτική Αττική προχώρησαν στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Τη μηνυτήρια αναφορά υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δυτικού Τομέα, Γρηγόρης Τημπλαλέξης και Νίκη Χρονοπούλου και οι Νίκος Ζαπάντης, Βαγγέλης Σίμος, Θοδωρής Σκολαρίκος και Αλέξης Τσοκάνης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Φυλής, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Ασπροπύργου, αντίστοιχα. Στη συνάντηση των εκλεγμένων με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα και τον αντεισαγγελέα Περιβάλλοντος Δ. Ασπρογέρακα παραβρέθηκαν επίσης ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Αττικής του ΚΚΕ.

Η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς εντάσσεται στις πολύμορφες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος για το πρωτίστως πολιτικό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που υλοποιείται όχι με κριτήριο τις ανάγκες του λαού της Αττικής αλλά με γνώμονα την κερδοφορία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θέλουν να καταδείξουν και με αυτόν τον τρόπο ότι προκειμένου να προχωρήσει η αντιλαϊκή πολιτική στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η σημερινή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν διστάζουν να παραβιάσουν κατάφωρα ακόμα και τους νόμους, που οι ίδιες έχουν ψηφίσει, δηλαδή να λειτουργούν την υφιστάμενη χωματερή στη ζώνη απόλυτης προστασίας του Ορους Αιγάλεω, εντός της οποίας χωροθετείται και η νέα χωματερή, η οποία μάλιστα βρίσκεται δίπλα σε οικισμούς, σχολεία και αρχαιολογικό χώρο, που συνιστούν επιπλέον λόγους μη επιλεξιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα σημειώνουν: «Η μηνυτήρια αναφορά που καταθέσαμε σήμερα θα αποκαλύψει το έγκλημα που διαπράττεται εδώ και δεκαετίες σε βάρος των κατοίκων της Αττικής και ειδικότερα των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής. Θα αποδείξουμε ότι η αρχική περιβαλλοντική αδειοδότηση του σημερινού ΧΥΤΑ Φυλής ("2ος ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής") και πιο συγκεκριμένα η ΚΥΑ υπ' αρ. 135831/3.12.2003 είναι παράνομη, αφού η Διοίκηση, Τοπική και Κεντρική, σκόπιμα "εξαφάνισε" και παραποίησε όλα τα κριτήρια, που οι ίδιοι οι νόμοι τούς θέτουν, για τον αποκλεισμό της συγκεκριμένης θέσης στη Φυλή.

Η παράνομη αυτή πράξη, μαζί και με άλλες που προστέθηκαν στη συνέχεια, συμπαρασύρει και τις μετέπειτα Αποφάσεις Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ), που τροποποιούν την αρχική του 2003 (ΚΥΑ 135831/2003), αφού σκοπίμως αποσιωπήθηκε ότι δεν είχαν αρθεί οι λόγοι αποκλεισμού χωροθέτησης του ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη θέση.

Σήμερα, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής και Κεντρικής Διοίκησης δήθεν παραδέχονται ότι ο ΧΥΤΑ στη Φυλή είναι μία "ωρολογιακή βόμβα", η οποία υποβαθμίζει εγκληματικά το περιβάλλον και υποσκάπτει την υγεία του λαού της περιοχής, την ίδια στιγμή σπεύδουν να πάρουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να δημιουργηθεί και 3ος ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, ο οποίος φέρεται να χωροθετείται εκτός των εγκεκριμένων ορίων της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Φυλή (ΟΕΔΑ Φυλής)».

Σε δήλωσή τους κατά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσαν ότι η κυβέρνηση και η «σύμπραξη» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Τζήμερου στην Περιφέρεια Αττικής υλοποιούν νέο έγκλημα σε βάρος του λαού της Αττικής, στη Φυλή, στο Γραμματικό και στα ανενεργά λατομεία που θέλουν να μετατρέψουν σε χωματερές. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης, σε πρόσφατη εκδήλωση με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Η Αττική κάνει μια νέα "πράσινη" αρχή στη διαχείριση των απορριμμάτων» επιβεβαίωσε τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής «για όσο διάστημα απαιτηθεί»...

Οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογραμμίζουν ότι τώρα πρέπει να δυναμώσουν η οργάνωση και ο αγώνας ενάντια στη συνειδητή υποβάθμιση της υγείας και της ποιότητας ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που κάνουν μπίζνες με τα σκουπίδια. Στην κατεύθυνση αυτή θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους.

  • Χτες, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής κατέθεσε αίτημα να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το θέμα της παρουσίασης του Σχεδίου Διαχείρισης Ανακύκλωσης Στερεών Αποβλήτων, του Γ. Πατούλη. Στο αίτημα αναφέρεται: «Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Αττικής έχει επανειλημμένα ζητήσει να γίνει συζήτηση και να παρθεί απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, καταθέτοντας δημόσια την πρότασή της. Παρά τα έγγραφά μας, η διοίκηση της Περιφέρειας αγνοεί το αίτημά μας και αρνείται να εισαγάγει το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ακολουθώντας τη "γραμμή" Δούρου».
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Να φύγουν άμεσα τα καζάνια του θανάτου από τη Δραπετσώνα
  • Η πρόταση ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που κατατέθηκε στο χτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, απορρίφθηκε από την παράταξη Πατούλη και τον Τζήμερο
  • Κινητοποίηση σωματείων και φορέων που απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση των καζανιών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Τη μετεγκατάσταση της εταιρείας «Oil One» από τη Δραπετσώνα και την ανάπλαση των 640 στρεμμάτων, ώστε να αποδοθούν στο λαό της περιοχής, ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και αυτό κατατέθηκε με τη μορφή ψηφίσματος, ώστε να τοποθετηθεί το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων. Πρόταση που με τις ψήφους της περιφερειακής αρχής του Γ. Πατούλη, του Τζήμερου και δύο ανεξάρτητων συμβούλων, τελικά καταψηφίστηκε.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν σωματεία, φορείς και κάτοικοι της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου που έκαναν κινητοποίηση και παρέμβαση.

Μιλώντας εκ μέρους των περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, ο Στέλιος Μπενετάτος υπενθύμισε πως «ζητήσαμε από τον Οκτώβρη να γίνει θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να συζητηθεί και μετά τις κινητοποιήσεις που έκαναν οι κάτοικοι. Ο κόσμος βιώνει ένα σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να πάρει απαντήσεις», αναφερόμενος στις παραινέσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας να υπάρξει υπομονή μέχρι τον Σεπτέμβρη, οπότε θα έχει γίνει η ταυτοποίηση των πηγών για να φανεί και από πού έρχονται οι οσμές.

Υπογράμμισε επίσης πως «οι μετρήσεις καταδεικνύουν ότι πέρα από την οσμή υπάρχει πρόβλημα με θειούχες ενώσεις και με το βενζόλιο που ξεπερνά αρκετές μέρες από αυτές που παρατηρείται η βρώμα τα όρια. Κάτι που σημαίνει λευχαιμία. Σε μία περιοχή ταλαιπωρημένη, με πολλά κρούσματα "περιβαλλοντικών" ασθενειών».

Σε ό,τι αφορά την «Oil One», επισήμανε πως «έχει παραγωγική δυναμικότητα αιχμής, δηλαδή την επεξεργασία επικίνδυνων αποβλήτων, που ξεπερνά τους 1.200 τόνους τη μέρα αποβλήτων μόνο σε 8 ώρες», τη στιγμή που μία βιομηχανία μέσης όχλησης έχει «όριο» τους 10 τόνους.

Υπενθύμισε επίσης πως με κυβέρνηση, δήμο και περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε παράταση λειτουργίας στην εταιρεία για 20 χρόνια και τόνισε πως πρέπει να δουλέψει μακριά από τον οικιστικό ιστό, όπως και άλλες τέτοιες εταιρείες.

Τέλος, σημείωσε πως η μήνυση της εταιρείας εναντίον του δημάρχου «δημιουργεί κλίμα φοβίας, τρομοκρατίας και είναι προσπάθεια ανάσχεσης των αγώνων, που είναι οι μόνοι που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα στις ζωές των ανθρώπων». Μάλιστα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε και κείμενο προς ψήφιση ενάντια στη δίωξη του δημάρχου Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Παρά την παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του Γιάννη Πρωτούλη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακού συμβούλου, τελικά το ψήφισμα καταψηφίστηκε. Αυτό που προκρίθηκε ήταν η ...«υπομονή» μέχρι τον Σεπτέμβρη, οπότε και το θέμα θα έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του «Δημόκριτου» με τα συμπεράσματά του για το από πού προέρχονται οι ρύποι που πνίγουν το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα και αφού γίνει συνάντηση του περιφερειάρχη Αττικής με τον υπουργό Περιβάλλοντος και αποσταλούν τα αποτελέσματα της μελέτης στο υπουργείο.

Σημειώνεται πως το ψήφισμα ενάντια στη δίωξη του δημάρχου Κερατσινίου - Δραπετσώνας από την «Oil One», που κατέθεσε προς ψήφιση η «Λαϊκή Συσπείρωση», υπερψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις εκτός του Τζήμερου.

Παρεμβάσεις Σωματείων και φορέων

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα καζάνια του θανάτου της «Oil One» πραγματοποίησαν Σωματεία και φορείς Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Δημόπουλος, από το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, σημείωσε πως «τα πετρελαιοειδή είναι αυτομάτως καρκινογόνα για τον ανθρώπινο οργανισμό», πως «το μόνο ενδιαφέρον της κυβέρνησης, της σημερινής και της προηγούμενης, είναι το πώς θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών» και ότι «τα Συνδικάτα και οι φορείς δεν συμβιβάζονται με τις επικίνδυνες ουσίες και τον καρκίνο. Δεν ανεχόμαστε να πηγαίνουν τα παιδιά μας στα σχολεία με μάσκες».

Ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», σημείωσε πως «είμαστε Σύλλογος Εκπαιδευτικών στην πλέον υποβαθμισμένη περιοχή του Πειραιά και αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ενιαία, είτε λέγεται COSCO είτε "Oil One" και έτσι αγωνιζόμαστε. Δεν θα δεχτούμε καμία έκπτωση από την άμεση μετεγκατάσταση».

Ο Γιώργος Πετρίδης, από την Ενωση Γονέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, πρότεινε τα καζάνια να πάνε σε ένα δυσπρόσιτο σημείο, αλλά δεν γίνεται «γιατί όλα γίνονται προς χάριν του κέρδους». «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Χρυσάνθη Αγάθου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραπετσώνας «Τερψη-Χώρος», υπογράμμισε πως «έξι συμπολίτες μας, κάτω των 50 ετών, πέθαναν από καρκίνο μέσα στο Γενάρη» και ότι «είμαστε αποφασισμένοι, είτε με εσάς, είτε χωρίς εσάς, να διώξουμε τα καζάνια».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Την Κυριακή 9/2 η σύσκεψη για τη διεκδίκηση των χώρων του ΟΣΕ και του στρατοπέδου «Κοσκινά»

Κάλεσμα σε σωματεία και μαζικούς φορείς να συμμετάσχουν στη σύσκεψη που διοργανώνουν την Κυριακή 9 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημοκρατίας και Μέρλα), απευθύνουν οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγίων Αναργύρων - Καματερού Αττικής.

To θέμα της σύσκεψης είναι η ανάγκη διεκδίκησης να αποδοθούν στο λαό δύο μεγάλες εκτάσεις. Πρόκειται για χώρους του ΟΣΕ και για το στρατόπεδο «Κοσκινά» (γνωστό ως 301).

Στο κάλεσμά τους οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογραμμίζουν ότι οι δύο χώροι είναι εγκαταλειμμένοι με ευθύνη των κυβερνήσεων και την ανοχή των δημοτικών αρχών και τονίζουν ότι μπορεί να αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ