ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Διεθνή και Οικονομία» μπορείτε να διαβάσετε:

-- ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΒΕ: Μόνιμα στο στόχαστρο τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων

-- «ATHENS ENERGY DIALOGUES»: «Διάλογοι» μονοπωλιακών συμφερόντων επικίνδυνων για το λαό

-- ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ: Διαρκές αλισβερίσι των αστικών τάξεων ενάντια στους λαούς

-- ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» τα σχολεία λόγω μεγάλων ελλείψεων εκπαιδευτικών


ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΒΕ
Μόνιμα στο στόχαστρο τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων

«Ο μικρός όγκος ενεργητικού των θεσμικών επενδυτών στη χώρα οφείλεται και στις στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συστήματος. Η Ελλάδα παραμένει ουραγός όσον αφορά στο μέγεθος του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος», επισημαίνει για μια ακόμη φορά το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στο πλαίσιο της τριμηνιαίας έκθεσης για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Για μια ακόμη φορά, η κεντρική στόχευση «βάζει στο μάτι» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την «αξιοποίησή» τους για τη χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και των επενδυτικών σχεδιασμών τους, στο έδαφος βέβαια του νέου κύματος αντεργατικών ανατροπών που προωθούνται στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, «τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών που είναι επενδυμένα στην κεφαλαιαγορά αντιστοιχούν σε μόλις 8,0% του ΑΕΠ, έναντι 81,9% κατά μέσο όρο στην ΕΕ», δείχνοντας βέβαια το διαθέσιμο «κοίτασμα» χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οπως λένε, «στη σχετική κατάταξη των χωρών - μελών της ΕΕ η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση, λίγο υψηλότερα από τη Ρουμανία (6,2% του ΑΕΠ)».

Παραπέρα το ΙΟΒΕ:

  • Τονίζει ότι με την ενίσχυση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς «μειώνεται μακροχρόνια το δημοσιονομικό βάρος χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού, ενώ περιορίζεται και το μη μισθολογικό κόστος εργασίας, με σημαντικές επιδράσεις στην ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρήσεων».

Επιπλέον, η αρπαγή των αποθεματικών, η ενίσχυση της αποταμίευσης και των επενδύσεων μέσω της κεφαλαιαγοράς δημιουργούν «σημαντικά οικονομικά οφέλη», καθώς, όπως λένε, «δημιουργείται εθνική αποταμίευση» που καθιστά τα νοικοκυριά «συμμέτοχους» στο εγχείρημα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και «αναπτύσσεται η αγορά κεφαλαίου χρηματοδοτώντας παραγωγικές επενδύσεις».

  • Σημειώνει ότι η επίδραση των μέτρων ενίσχυσης της κεφαλαιαγοράς θα είναι πολύ ισχυρότερη εάν αυτά τα μέτρα συνδυαστούν με «ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος», δείχνοντας από μια ακόμα σκοπιά σε τι αποσκοπούν οι νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση.
  • Ζητάει «κανόνες για την αποτελεσματική παροχή της νέας επικουρικής σύνταξης από συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς και κανόνες επενδύσεων που προάγουν τη διαφοροποίηση τίτλων και περιορίζουν το ρίσκο αγοράς του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος», των ασφαλιστικών εισφορών δηλαδή που θα τζογάρονται στα χρηματιστήρια.
  • Τονίζει πως «στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνιες επενδύσεις ιδιωτών σε εγχώριες τοποθετήσεις, στη βάση καλών πρακτικών της ΕΕ, θα συνεισφέρουν στην κάλυψη του επενδυτικού κενού».
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με χρηματοδότη τα ασφαλιστικά ταμεία

Μάλιστα, όπως εκτιμούν σε προηγούμενη έκθεση, ο νέος πακτωλός από την αρπαγή των αποθεματικών συνολικού ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 40 ετών θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τα αποθεματικά της «νέας επικουρικής», που προωθεί η κυβέρνηση για τους νεοεισερχόμενους στην «αγορά εργασίας» και αναμένεται να συμβάλει με 80 δισ. ευρώ, καθώς «τα μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος λειτουργούν συμπληρωματικά».

Στο πλαίσιο αυτό, «τα προτεινόμενα μόνιμα κίνητρα για την τόνωση επιλεγμένων κατηγοριών επενδύσεων μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο του εθελοντικού κεφαλαιοποιητικού πυλώνα ασφάλισης με αυξημένα όρια φοροαπαλλαγών και εφόσον οι συμμετοχές σε αυτόν τον πυλώνα κατευθύνονται σε επιλεγμένες κατηγορίες εγχώριων επενδύσεων». Ενδεικτικά, αναφέρονται τα κίνητρα για προαιρετική κεφαλαιοποιητική ασφάλιση, καθώς επίσης και για τοποθετήσεις σε μετοχικά, μεικτά και εταιρικά αμοιβαία κεφάλαια, «πράσινες» επενδύσεις, υποδομές κ.ά.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «τα προτεινόμενα μέτρα ενέχουν διαχειρίσιμο δημοσιονομικό κόστος έως 1,8% του ΑΕΠ κατά την πρώτη πενταετία, μειούμενο στο χρόνο», προτείνοντας ακόμη τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μεσοσταθμικά κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, την ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων Ασφάλισης κ.ά.

O δείκτης «συμπίεσης των μισθών»

Την ίδια ώρα, το ΙΟΒΕ σε ειδική ανάλυση αναφορικά με «το κόστος μισθωτής εργασίας» διαπιστώνει την κυρίαρχη θέση που έχουν οι κατώτατοι μισθοί σε μια σειρά από κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, μεταξύ των οποίων και εξαγωγικού προσανατολισμού, με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και βέβαια με αυξημένους τζίρους και κέρδη.

Το ΙΟΒΕ υπολογίζει τον «δείκτη συμπίεσης των μισθών», όπως αυτός προκύπτει από την αναλογία του κατώτατου μισθού πλήρους απασχόλησης προς τον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης στο ίδιο επίπεδο κλαδικής δραστηριότητας. Ουσιαστικά, ο εν λόγω δείκτης εμφανίζει το ποσοστό συμμετοχής του κατώτατου μισθού σε σχέση με τη συνολική μισθολογική «δαπάνη» των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις επεξεργασίες του ΙΟΒΕ (9μηνο 2019), το υψηλότερο ποσοστό κατώτατου προς μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης παρουσίασαν οι κλάδοι: Κατασκευών 76,1%, παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης 69,4%, διοικητικών - υποστηρικτικών δραστηριοτήτων 65,6%, άλλων δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών 64,7%, χονδρικού - λιανικού εμπορίου 59,8%, μεταποίηση 51,1%.

Βέβαια, τα παραπάνω «φωτογραφίζουν» μόνο ένα μέρος της πραγματικότητας, καθώς αφορούν μισθωτούς πλήρους απασχόλησης χωρίς να υπολογίζονται κατηγορίες εργαζομένων όπως οι υποαπασχολούμενοι και άλλες «ευέλικτες» μορφές εργασίας.

Παράλληλα, στους κλάδους με την υψηλότερη απόλυτη άνοδο στην απασχόληση μισθωτών στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2019 περιλαμβάνονται κλάδοι με υψηλή τιμή στο «δείκτη συμπίεσης μισθού». Τέτοιοι κλάδοι είναι της παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης (τουρισμός) και του χονδρικού - λιανικού εμπορίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΙΟΒΕ συμπεραίνει ότι το «μισθολογικό κόστος» καθορίζει «σε κάποιο βαθμό» το μέγεθος της απασχόλησης, «καθώς επηρεάζει τη διεθνή, διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα των κλάδων».

Τα παραπάνω ευρήματα συγκλίνουν με στοιχεία παλιότερης έκθεσης από την Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία, «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που έδωσαν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τόσο το μισθολογικό κόστος όσο και την απασχόληση στις διαταραχές της οικονομικής δραστηριότητας, συνέβαλαν στην αύξηση της μισθωτής απασχόλησης από το 2014 έως σήμερα».

Παραπέρα, εν λόγω έκθεση της ΤτΕ διαπιστώνει ότι στο σύνολο της οικονομίας η μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση έχει αυξηθεί από 10% του συνόλου των μισθωτών το 2013 σε περισσότερο από 21% το 2018, που δεν ενσωματώνονται στο «δείκτη συμπίεσης των μισθών» του ΙΟΒΕ.


Α.Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ