ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καταγγέλλουν την άθλια προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να στήσει «συνέδριο» - παρωδία

Απαντώντας στις άθλιες μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ και την προχτεσινή νέα επιστράτευση εταιρειών σεκιούριτι, συνδικάτα «στόλισαν» κατάλληλα την είσοδο του κτιρίου
Απαντώντας στις άθλιες μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ και την προχτεσινή νέα επιστράτευση εταιρειών σεκιούριτι, συνδικάτα «στόλισαν» κατάλληλα την είσοδο του κτιρίου
Τις άθλιες μεθοδεύσεις της ηγετικής - ομάδας της ΓΣΕΕ, που επιδιώκει να στήσει ένα «συνέδριο» - παρωδία, καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων.

Σε ανακοινώσεις τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών αποκαλύπτουν τις πραγματικές στοχεύσεις της πλειοψηφίας και μεταξύ άλλων καταγγέλλουν:

  • Τη στιγμή που δεκάδες Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες δίνουν τη μάχη για την οργάνωση της απεργίας στις 18 Φλεβάρη, οι πρωτεργάτες της νοθείας, αυτοί που έμπασαν τους εργοδότες στα σωματεία, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, όχι μόνο επιχειρούν να σαμποτάρουν την απεργία, αλλά αποφάσισαν να διοργανώσουν «συνέδριο» - παρωδία, μέσα σε μόλις μια μέρα, και μάλιστα καθημερινή, στις 25 Φλεβάρη.
  • Προετοιμάζουν δηλαδή μια διαδικασία που καμία σχέση δεν έχει με πραγματικό εργατικό συνέδριο, χωρίς να ανακοινώνουν ούτε τα στοιχειώδη (μέρος και ώρες διεξαγωγής, χρονοδιάγραμμα, θέματα ημερήσιας διάταξης, διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων κ.ο.κ.), με μοναδικό σκοπό να στήσουν μια κάλπη με μπράβους και δυνάμεις καταστολής, μαζί με νόθους αντιπροσώπους και τους ίδιους τους εργοδότες, προκειμένου να κατσικωθούν ξανά στις ίδιες καρέκλες και πάνω στο σβέρκο της εργατικής τάξης, για να συνεχίσουν να βάζουν πλάτη στην αντεργατική επίθεση.
  • Αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να γίνει πραγματικό εργατικό συνέδριο, να γίνει δηλαδή ουσιαστική κουβέντα για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργατών, για τους στόχους πάλης που θέτει ο κάθε κλάδος, να γίνει διαπάλη για τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
  • Υπονομεύουν την απεργία στις 18 Φλεβάρη ενάντια στον νέο αντιασφαλιστικό νόμο, λέγοντας πως... γίνεται «πολύ κακό για το τίποτα»! Εχουν συμφωνήσει και με τον αντιασφαλιστικό σχεδιασμό κυβέρνησης - κεφαλαίου, έχουν πάρει ανταλλάγματα, δίνουν για μια ακόμα φορά διαπιστευτήρια στα αφεντικά τους.
  • Είναι σε άμεση συνεννόηση με τον ΣΕΒ και τους εφοπλιστές, τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ολους αυτούς που αύξησαν τα κέρδη τους στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και σήμερα, σε συνθήκες αναιμικής ανάπτυξης, ζητάνε από τους εργαζόμενους να ρίξουν κι άλλο τις απαιτήσεις.
  • Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ είναι επικίνδυνη για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ολόκληρο τόμο έχουν καταθέσει οι δυνάμεις της ΔΑΣ, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με στοιχεία και ονοματεπώνυμα, για τα έργα και τις ημέρες των εργατοπατέρων που έχουν κατσικωθεί στο σβέρκο των εργαζομένων. Πρέπει να πάρουν πόδι και τη θέση τους να πάρουν πραγματικοί εργάτες, πραγματικοί συνδικαλιστές.

Με βάση τα παραπάνω, τα συνδικάτα που δίνουν τη μάχη ενάντια σε αυτές τις άθλιες μεθοδεύσεις καλούν όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές, να πάρουν θέση. «Δεν θα ανεχτούμε να κάνουν κουμάντο στο ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο οι ίδιοι οι εργοδότες και οι νόθοι εκλεγμένοι», ξεκαθαρίζουν. «Δίνουμε τη μάχη για συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οι εργοδότες και οι μηχανισμοί τους δεν έχουν θέση στις γραμμές μας

«Το Συνέδριο του ΕΚΑ αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία πως εργοδότες και εργοδοτικοί μηχανισμοί δεν έχουν θέση στις γραμμές μας. Αυτήν την απόφαση θα την υπερασπιστούμε μέχρι τέλους, όπως και θα υπερασπιστούμε τους συναδέλφους μας που εκβιάστηκαν, απειλήθηκαν και πιέστηκαν για να συμμετάσχουν στον εργοδοτικό μηχανισμό». Τα παραπάνω ξεκαθαρίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, με αφορμή την... «εμφάνιση» του εργοδοτικού μηχανισμού των σούπερ μάρκετ, «που έχει το θράσος ακόμα και σήμερα να αυτοαναφέρεται ως σωματείο».

Μετά την απόφαση του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας να αποκλείσει τους αντιπροσώπους του, ο μηχανισμός που τιτλοφορείται «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για «αυταρχικό και παράνομο αποκλεισμό», που τάχα στοχοποιεί «6.400 ψηφίσαντες εργαζόμενους» και έχει στόχο «την αλλοίωση των πραγματικών συσχετισμών».

«Ολοι γνωρίζουμε πως συντάκτες της ανακοίνωσης είναι τα στελέχη της ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την αντιπαράθεση που ξετυλίχθηκε το προηγούμενο διάστημα γύρω από τον εν λόγω μηχανισμό - «σωματείο»:

«Στην αρχή όλες οι δυνάμεις έλεγαν πως δεν υπάρχουν διευθυντές και πως αυτά είναι αφηγήματα του ΠΑΜΕ. Στη συνέχεια άλλαξαν τροπάρι και έλεγαν πως ενδεχομένως κάποιοι να είναι στον τίτλο διευθυντές με ευθύνη στα τυριά και τη μαναβική, μέχρι που φτάσαμε στο συνέδριο του ΕΚΑ να ακούσουμε σε μια στιγμή ειλικρίνειας από τα στελέχη της ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ πως "ο διευθυντής είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος"».

«Εχουμε στη διάθεσή μας δεκάδες ονόματα κεντρικών στελεχών των επιχειρήσεων», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία και προσθέτει πως τα στελέχη αυτά «εκβίαζαν, απειλούσαν και κινούσαν τα νήματα ώστε να προσέρχονται οι εργαζόμενοι σε "αρχαιρεσίες"».

Ανάμεσα σε αυτούς, «διευθυντές από το Ανθρώπινο Δυναμικό των super market ("Σκλαβενίτης", "Μy Market", "ΑΒ Βασιλόπουλος")», διευθυντικά στελέχη «με ευθύνη στις προσλήψεις, στη μισθοδοσία, στο marketing, στην εξυπηρέτηση, στην προστασία/ασφάλεια», «περιφερειακοί διευθυντές που έχουν στην ευθύνη τους δεκάδες καταστήματα», «συντονιστές ταμείων (...και όχι ταμίες όπως έλεγαν με θράσος και φαιδρότητα οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ) που έχουν στην ευθύνη τους τα ταμεία, δηλαδή το χρήμα, σε συστοιχίες περιοχών και όχι απλά καταστημάτων, που ξεκινούν από Αττική και φτάνουν στη Στερεά και στα νησιά», και ο κατάλογος δεν έχει τέλος...

«Ολος αυτός ο διευθυντικός μηχανισμός με τη σειρά του κίνησε τα νήματα, ώστε αυτό το κατ' όνομα σωματείο να φτάσει τους 6.000 ψηφίσαντες για να παράγει αντιπροσώπους, να νοθεύει με δηλητήριο το αίμα της εργατικής τάξης. Ετσι διαμορφώνονται οι εργατικοί συσχετισμοί!», καταγγέλλει η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Καταλήγοντας, καλεί τα πραγματικά σωματεία του κλάδου με εξορμήσεις στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ να συζητήσουν με τους εργαζόμενους για την απεργία στις 18 Φλεβάρη, αλλά και για το αίσχος της εργοδοτικής παρέμβασης μέσα από τον συγκεκριμένο μηχανισμό.

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • O Σύνδεσμος Χειριστών και Βοηθών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων Θεσσαλίας προχωρά σε εκλογές το Σάββατο 15/2 (4 μ.μ. έως 10 μ.μ.) και την Κυριακή 16/2 (11 π.μ. έως 2 μ.μ. και 4 μ.μ. έως 9 μ.μ.), στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
  • Σε εκλογές προχωρά το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κοζάνης. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στην έδρα του σωματείου στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, το Σάββατο 15/2 (10.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ. και 6 μ.μ. έως 9 μ.μ.) και την Κυριακή 16/2 (8 π.μ. έως 8 μ.μ.).
Σύσκεψη στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ

Σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων πραγματοποιούν πλατιά σύσκεψη στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος) για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στη σφαγή των επιδομάτων και την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας για το Ασφαλιστικό στις 18/2.

Σήμερα το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

Να πάρουν μέρος στο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, που πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., καλεί συνδικαλιστές και εργαζόμενους η ΔΑΣ.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ επισημαίνει ότι το ετήσιο συνέδριο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, «καθώς το περυσινό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφούσας παράταξης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και του προέδρου του ΕΚΗ».

«Η προετοιμασία και η επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης της 18ης Φλεβάρη, ενάντια στο αντιασφαλιστικό τερατούργημα της κυβέρνησης, η οργάνωση της πάλης των συνδικάτων απέναντι στη συνεχιζόμενη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, πρέπει να απασχολήσουν το συνέδριο και όλα τα σωματεία», τονίζει η ΔΑΣ και καλεί σε ξεσηκωμό σε κάθε χώρο δουλειάς, με συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, «μπροστά στο οργανωμένο σχέδιο κυβέρνησης - ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ για σιγή νεκροταφείου και ανοιχτή απεργοσπασία προκειμένου να περάσει ο νόμος - έκτρωμα».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Διαμαρτυρία για τη μη χορήγηση ΜΑΠ στους εργαζόμενους

Παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών έκανε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, με αφορμή τη νέα ακύρωση διαγωνισμού για την προμήθεια γάλακτος και Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για το εργατοτεχνικό προσωπικό.

Στο δήμο Ιωαννιτών έχει σταματήσει η παροχή γάλακτος από τις 28/8/2019, ενώ δεν έχουν αποδοθεί τα ΜΑΠ που προβλέπονται με την Υπουργική Απόφαση από 8/6/2019.

Ο Σύλλογος και οι εργαζόμενοι ανέδειξαν τις ευθύνες που βαραίνουν τη σημερινή και την προηγούμενη δημοτική αρχή, καθώς οι διαδικασίες όφειλαν να είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλη, ενώ υπενθύμισαν ότι έχουν συμβεί ήδη δυο εργατικά «ατυχήματα» από τον Νοέμβρη έως σήμερα, διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι δεν φέρουν τα ΜΑΠ που προβλέπονται.

«Αν ψάχνετε για διοικητικές ευθύνες, να τις αναζητήσετε σε εκείνους που έχουν αφήσει το τμήμα προϋπολογισμού με 2 υπαλλήλους και το τμήμα προμηθειών με 5 υπαλλήλους για να βγάζουν όλους τους διαγωνισμούς του δήμου και των νομικών του προσώπων», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σχολίασαν ότι για κάθε μήνα που δεν τους παρέχονται γάλα και ΜΑΠ, η δημοτική αρχή κάνει οικονομία σε βάρος τους. Την ίδια στιγμή, δεν έχει καθυστερήσει ούτε μια μέρα τις πληρωμές για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων (ΣΔΙΤ με ΤΕΡΝΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ