ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΕΘ ΚΑΙ ΜΑΦ
«Μπαλώματα» και υποχρεωτικές μετακινήσεις ενώ παραμένει η τραγική υποστελέχωση

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στην 1η ΥΠΕ

Λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσουν άμεσα 15 νέα κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε δημόσια νοσοκομεία, αναφέροντας ότι θα προσληφθούν 26 νοσηλευτές για τη λειτουργία τους, η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ αποφάσισε την υποχρεωτική τρίμηνη μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, στην προσπάθειά της να «στελεχώσει» με «μπαλώματα» άρον - άρον τμήματα ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που εργαζόμενοι μετακινούνται για την πρόχειρη κάλυψη αναγκών, καθώς το συγκεκριμένο «μέτρο» των «μπαλωμάτων» που «κλείνουν» προσωρινά μια τρύπα ανοίγοντας μια άλλη έχει εφαρμοστεί από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, την ίδια ώρα που εντείνεται η υποστελέχωση στα δημόσια νοσοκομεία, η διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η εν λόγω πρακτική άλλωστε «κουμπώνει» και με τις αξιώσεις του κεφαλαίου - όπως αυτές διατυπώνονται χαρακτηριστικά και στην έκθεση της «ΔιαΝΕΟσις» - για παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων των υγειονομικών, όπου μόνο ένα μικρό διευθυντικό τμήμα θα έχει πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να είναι μερικής ή εποχιακής απασχόλησης «για να μπορούν να απασχολούνται σε δύο ή περισσότερα νοσοκομεία με βάση επιμέρους συμβόλαια εργασίας».

Μόνη απάντηση οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Απέναντι σε αυτή τη νέα κλιμάκωση της επίθεσης, άμεση ήταν η αντίδραση των σωματείων εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία.

«Αντί για την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού για να λειτουργήσουν τα δεκάδες κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ, μετακινούν υποχρεωτικά εργαζόμενους για να "μπαλώσουν τρύπες", αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη ζωή των συναδέλφων και δημιουργώντας προβλήματα στα τμήματα από τα οποία προέρχονται (...) Πολύ περισσότερο που για να μπορεί ένας νοσηλευτής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός εξειδικευμένου τμήματος, όπως είναι οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ, απαιτείται χρόνος εκπαίδευσης που ξεπερνάει τη διάρκεια της τρίμηνης μετακίνησης. Οπότε, οι μετακινήσεις των συναδέλφων δεν θα έχουν καμία ουσιαστική θετική επίδραση στη λειτουργία των ΜΕΘ και αποσκοπούν μόνο στο να "καλύψουν" τις κυβερνητικές ευθύνες για τα δεκάδες κρεβάτια που παραμένουν κλειστά», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΤ καταγγέλλει αντίστοιχα ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ είναι έκθετη και δεν μπορεί να κρύψει τη γύμνια συνολικά του κρατικού μηχανισμού και ειδικά των νοσοκομείων στην εξειδικευμένη αντιμετώπιση σοβαρών και περιπλεγμένων περιστατικών, που αυξάνονται αυτήν την περίοδο, όσο και αν θέλει να "δείξει έργο". Τέτοιες ενέργειες και πρακτικές δεν εξασφαλίζουν στο ελάχιστο τη συνέχεια της λειτουργίας της ΜΑΦ, αφού μετά την αποχώρηση των μετακινουμένων συναδέλφων θα κληθεί να στηρίξει τη ΜΑΦ το υπάρχον προσωπικό, με τα 280 και πλέον κενά οργανικών θέσεων».

Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, σήμερα Πέμπτη οργανώνεται παράσταση διαμαρτυρίας στην 1η ΥΠΕ, με βασικές διεκδικήσεις τις εξής: Ανάκληση των υποχρεωτικών μετακινήσεων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και τώρα. Πλήρης στελέχωση και λειτουργία των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ με εξειδικευμένο προσωπικό. Εξασφάλιση της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό για επιπλέον ΜΕΘ και ΜΑΦ, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες. Αμεσα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης για τη γρίπη τα οποία θα προστατεύουν ασθενείς και εργαζόμενους.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ
Ψήφισμα καταδίκης της δουλειάς τις Κυριακές στο «εκπτωτικό χωριό»

Ψήφισμα καταγγελίας της Υπουργικής Απόφασης με την οποία η κυβέρνηση άναψε «πράσινο φως» στις επιχειρήσεις στο «εκπτωτικό χωριό» να λειτουργούν 32 Κυριακές το έτος υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων - Αρτέμιδας, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Την πρόταση καταψήφισαν η δημοτική αρχή και η «Προοδευτική Συμμαχία»,«δηλαδή οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της ΝΔ και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με το πρόσχημα - δικαιολογία να περιμένουμε να δούμε πώς βλέπουν αυτήν την εξέλιξη τα σωματεία και οι εργαζόμενοι!», όπως σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», την ίδια στιγμή, μάλιστα, που μια σειρά από σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής παλεύουν ενάντια στη δουλειά τις Κυριακές. «Μήπως πιστεύουν ότι οι χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν με εξοντωτικά ωράρια, σπαστά ωράρια, τεράστια εντατικοποίηση, μισά ένσημα, βάζοντας από την τσέπη τους τα έξοδα μεταφοράς, επιθυμούν να δουλεύουν 7ήμερο;», αναρωτιέται η «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΕΚ Β. Δωδεκανήσου: Υπόμνημα ενάντια στην παράταση του ωραρίου

Την αντίθεσή του στην παράταση του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων τουριστικών περιοχών κατά τους θερινούς μήνες εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, με υπόμνημα προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη. «Σας καλούμε να μη βάλετε πλάτη στο παραπέρα ξεζούμισμα των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων», σημειώνει και ξεκαθαρίζει ότι απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων δεν θα μείνει «με σταυρωμένα χέρια».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ - ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέα κινητοποίηση αύριο Παρασκευή για τα ΕΛΤΑ

Τις πρωτοβουλίες του ενάντια στο καθεστώς της «ενοικιαζόμενης» εργασίας και τις απολύσεις εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, διεκδικώντας τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, συνεχίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), με νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας αύριο Παρασκευή 14/2, στις 10.30 π.μ. Η κινητοποίηση θα γίνει την ώρα που στο υπουργείο έχει οριστεί τριμερής συνάντηση με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ.

«Είναι ώρα ξεσηκωμού, κανένας συνάδελφος που λήγει η σύμβασή του τις επόμενες μέρες να μην σκύψει το κεφάλι. Κανένας δεν είναι μόνος του», τονίζει το Συνδικάτο. «Η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα όλων μας», σημειώνει. Καλεί σε κοινό αγώνα συμβασιούχων και μονίμων, καθώς οι απολύσεις αλλά και η «εθελούσια» που σχεδιάζει η διοίκηση θα φέρουν μεγαλύτερη εντατικοποίηση για όλους όσοι θα παραμείνουν στη δουλειά. Το Σωματείο καλεί τους ταχυδρόμους των ΕΛΤΑ, που την Παρασκευή έχουν προκηρύξει απεργία, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο.

  • Ερώτηση για τις εξελίξεις στα ΕΛΤΑ κατέθεσε το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζητώντας από την κυβέρνηση να παρθούν μέτρα ώστε: Κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί. Να μετακινηθούν στα ΕΛΤΑ με συμβάσεις αορίστου χρόνου οι «ενοικιαζόμενοι» και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, στο έργο και τη μονάδα που δουλεύουν. Να μην κλείσει καμία μονάδα των ΕΛΤΑ και να επαναλειτουργήσουν αυτές που ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
Θετικά αποτελέσματα σε αρχαιρεσίες
  • Ενισχυμένη σε ψήφους, έδρες και ποσοστά αναδείχθηκε η ΔΑΣ στις πρόσφατες αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» Αθήνας. Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ έλαβε 167 ψήφους (από 105) και εξέλεξε 5 έδρες στο νέο ΔΣ (είχε 2). Επίσης, εξέλεξε 4 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και 3 αντιπροσώπους στο ΕΚΑ. Το ψηφοδέλτιο της ΑΚΕ (ΔΑΚΕ) πήρε 82 ψήφους (από 120) και εξέλεξε 2 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο (από 3).
  • Χαιρετισμό στους εργαζόμενους που με τη μαζική συμμετοχή τους στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού στήριξαν το ψηφοδέλτιό της, επιβεβαιώνοντας και ισχυροποιώντας τον ταξικό προσανατολισμό του Συλλόγου, απευθύνει η ΔΑΣ. Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ συγκέντρωσε 285 ψήφους (από 246 ψήφους το 2018). Καθώς ήταν το μόνο ψηφοδέλτιο στις αρχαιρεσίες, η ΔΑΣ κατέλαβε και τις 7 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η παράταξη «Ενιαία Κίνηση» («Συνδικαλιστική Ανατροπή») που το 2018 είχε λάβει 108 ψήφους δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ
Σύσκεψη συντονισμού για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας

Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου καλεί σε σύσκεψη τους κατοίκους και τους φορείς των Δημοτικών Ενοτήτων Νότιας Ρόδου, Λινδίων, Αρχαγγέλου και Αταβύρου, τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας και τα Σωματεία εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου, σε συνέχεια των προηγούμενων αγωνιστικών πρωτοβουλιών ενάντια στην άθλια κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας της νότιας Ρόδου και συνολικά του νησιού.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΟΓΕ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΘΗΝΑ
Σύσκεψη για το παράρτημα Καλλιθέας του Νοσοκομείου Παίδων

Σε σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις σχετικά με το παράρτημα Καλλιθέας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» καλούν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στη νότια Αθήνα αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας (Μαντζαγριωτάκη 76).

Μετά την πρόσφατη κινητοποίηση που οργάνωσαν σωματεία και φορείς ενάντια στο κλείσιμο του παραρτήματος, το υπουργείο Υγείας μετακίνησε δύο παιδίατρους από τα ιατρεία ΠΕΔΥ Παλαιού Φαλήρου και Καλλιθέας, για να καλύψουν προσωρινά τις ανάγκες μέχρι την πρόσληψη επικουρικού παιδιάτρου.

«Το συγκεκριμένο μέτρο της "ελάχιστης" στελέχωσης δεν σημαίνει και πλήρη, δωρεάν επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του παραρτήματος», τονίζουν οι σύλλογοι και ομάδες της ΟΓΕ, απαιτώντας την «άμεση, πλήρη επαναλειτουργία του παραρτήματος του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Καλλιθέα, ως δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και αποκλειστικά δωρεάν υπηρεσίες».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Σε παναττική στάση εργασίας (7 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 8 π.μ. προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, απαιτώντας την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση των συντάξιμων αποδοχών και την ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Στο σχετικό κάλεσμά της η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Απεργούμε και διαδηλώνουμε γιατί δεν ανεχόμαστε να εργαζόμαστε μέχρι τα 67, μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα - πρωί - νύχτα) και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων (...) οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρνούνται την επέκταση των Βαρέων - Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Δημόσιο, με ένταξη όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ διατηρούν πολλούς από εμάς αποκλεισμένους ακόμη και από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος. Εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της νέας Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει "από μηδενική βάση" τους δικαιούχους, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, ενώ υπάρχει "σύσταση" ΕΕ - ΔΝΤ για "μεσοπρόθεσμη μείωση κατά 32% των εργαζομένων στο Δημόσιο που λαμβάνουν το επίδομα"».

  • Σήμερα επίσης το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ προκηρύσσει στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) και καλεί σε Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ