ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΕΕ πολέμια των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στον ΧΥΤΑ Γραμματικού

Η προκλητική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε απάντησή της στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού, ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες από το κράτος - μέλος, διαδηλώσεις και πράξεις βανδαλισμού συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος και προκάλεσαν την αναστολή των δοκιμών», φανερώνει την πλήρη συστράτευση της ΕΕ στην προώθηση του καταστροφικού για την υγεία και το περιβάλλον έργου του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Μαρτυρά πόσο ενοχλεί και εμποδίζει τα σχέδια τόσο της ΕΕ όσο και των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών της ΝΔ, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, ο αποφασιστικός αγώνας σωματείων, μαζικών φορέων και κατοίκων της περιοχής.

Αυτός μόνο ο αγώνας μπορεί να εξασφαλίσει τη μη λειτουργία του επικίνδυνου αυτού έργου και όχι οι κινήσεις σκοπιμότητας της ΕΕ περί απένταξής του από τις χρηματοδοτήσεις της («Ταμείο Συνοχής»). Γιατί στην ίδια Ερώτηση, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, θέτοντας το ζήτημα εάν με τη «δοκιμαστική και μόνο λειτουργία» του έργου παύει να ισχύει το ενδεχόμενο απένταξής του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ομολογεί ότι αυτό δεν έχει αποτραπεί, αφού - όπως αναφέρει - μέχρι σήμερα «δεν έχει λάβει επιβεβαίωση της έναρξης λειτουργίας του». Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι τα περί απένταξης του έργου στην πραγματικότητα αξιοποιούνται από την ΕΕ ως κούφια απειλή για την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του, αφού η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την υλοποίηση του έργου.

Με όσα αναφέρονται στην απάντηση που υποχρεώνεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαψεύδονται οι ισχυρισμοί της συμμαχίας Πατούλη (ΝΔ) - Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) στα Περιφερειακά Συμβούλια για την αποτροπή της απένταξης του έργου.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής τον περασμένο Σεπτέμβρη για την απόφαση έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Γραμματικού, διαβεβαιωνόταν μάλιστα ότι «ταυτόχρονα, με την απόφαση αυτή πετύχαμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να απενταχθεί το έργο από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κι έτσι δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ». Διευκρινίζεται ακόμη ότι με την απάντησή της η ΕΕ «κατεβάζει» το ποσό της ενδεχόμενης επιστροφής στα 11.069.753,05 ευρώ, όσα δηλαδή έχει καταβάλει για το έργο.

Με λίγα λόγια, η ΕΕ κλείνει το μάτι και καθησυχάζει τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και τις προηγούμενες, καθώς συνεχίζεται η πολύχρονη και αόριστη «παράταση χάριτος», που απλόχερα έχει δώσει και δίνει για την «ολοκλήρωση» και τη «χρησιμοποίηση» του καταστροφικού αυτού έργου. Αλλωστε, η όλη υπόθεση επικεντρώνεται αποκλειστικά πλέον στην τήρηση μιας «προθεσμίας - φάντασμα» για την «ολοκλήρωση και τη χρησιμοποίηση» του έργου, δεδομένου ότι η ΕΕ έχει ήδη αποφανθεί ότι από περιβαλλοντική άποψη η δημιουργία του ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη θέση είναι σύμφωνη με την «περιβαλλοντική νομοθεσία» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό δηλώνεται ευθέως και στην από 15.10.19 «Ανακοίνωση προς τα Μέλη» της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη διαβεβαίωση ότι η προηγούμενη «διαπίστωση (της ΕΕ) σχετικά με τις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας καταργήθηκε».

Η ολόπλευρη και διαχρονική υποστήριξη της ΕΕ, των περιφερειακών αρχών, των εγχώριων αστικών κυβερνήσεων και του κεφαλαίου στο εγκληματικό έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού επιβεβαιώνει ότι όταν διακυβεύονται τα κέρδη του κεφαλαίου, οι περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες πάνε «περίπατο», ενώ αποκαλύπτει ότι το αφήγημα της «πράσινης ανάπτυξης» είναι στην πραγματικότητα ένας ακόμη δρόμος για να βρει κερδοφόρα διέξοδο το κεφάλαιο.

Κι από αυτές τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται η ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι της περιοχής να συνεχίσουν εντείνοντας αποφασιστικά τον αγώνα τους για να ακυρωθούν τα καταστροφικά σχέδια ΕΕ, κυβέρνησης, Περιφέρειας, δήμου για ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

Εδώ και τώρα να σταματήσουν ο εμπαιγμός των κατοίκων από την ΕΕ, την ελληνική κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής και κάθε διαδικασία που μεθοδεύει τον εκβιασμό των κατοίκων για την ολοκλήρωση και λειτουργία ενός έργου αποδεδειγμένα καταστροφικού για το περιβάλλον και τη ζωή τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Δημοσιονομικός χώρος» στο κεφάλαιο με αντιλαϊκά ισοδύναμα

Τα ζητήματα που σχετίζονται με την πορεία «εμβάθυνσης» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) κυριάρχησαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του οποίου συνεχίστηκε η «ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, με έμφαση στη μετάβαση από τη φορολόγηση της εργασίας σε άλλες μορφές φορολόγησης». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «η συζήτηση αυτή θα αφορά κυρίως τη μετάβαση από τη φορολογία της εργασίας στην περιβαλλοντική φορολογία».

Ουσιαστικά, πρόκειται γα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας, με αντιστάθμισμα τα νέα χαράτσια που σχεδιάζουν απέναντι στη λαϊκή κατανάλωση με φόντο βέβαια τη λεγόμενη «περιβαλλοντική βιωσιμότητα». Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεσή της τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο «μπορεί επίσης να βοηθήσει τα κράτη - μέλη να εντοπίσουν και να εξετάσουν βασικά αντισταθμίσματα, για παράδειγμα με την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της Ενέργειας μέσω των κατάλληλων κοινωνικών και φορολογικών πολιτικών», ομολογώντας την προετοιμασία και νέου κύκλου ανατιμήσεων στην Ενέργεια, που βέβαια θα φορτωθεί στα λαϊκά νοικοκυριά.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Μ. Σεντένο συμπεριέλαβε τον κορονοϊό στα πιθανά καθοδικά ρίσκα για την οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι «το σοκ και οι συνέπειες θα είναι προσωρινά».

«Τρέχουν» τα «προαπαιτούμενα»

Στο περιθώριο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έθεσε τα «αιτήματα» της ελληνικής κυβέρνησης (ύψος πλεονασμάτων κ.ά.), προκειμένου να βρεθεί πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος» για παρεμβάσεις στήριξης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Τα παραπάνω προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της νέας δέσμης με τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» της 5ης «αξιολόγησης» και πέραν αυτής.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σειρά παρεμβάσεων που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με το αίτημα για περισσότερο «δημοσιονομικό χώρο». Μεταξύ αυτών:

-- Η ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων. Ερχεται να κουμπώσει με τον νέο λεγόμενο «πτωχευτικό κώδικα», με την κλιμάκωση των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία αλλά και τη συνολική διαχείριση των κάθε είδους «οφειλών» της λαϊκής οικογένειας σε κρατικούς φορείς.

-- Η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024. Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάη με δύο «εναλλακτικά» παζάρια ως προς το ύψος των «πλεονασμάτων», καθώς τα αντιλαϊκά παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετούς μήνες στη συνέχεια.

-- Η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών (αναμένεται τον ερχόμενο Μάη). Αποτελεί μία ακόμα «εφεδρεία» στήριξης του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν εστιάζει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους περιουσίας, δηλαδή για σειρά από χαράτσια που επίσης συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που καταβάλλεται στους ΟΤΑ μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

ΤΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Απολιγνιτοποίηση»: Πράσινες μπίζνες για το κεφάλαιο, πανάκριβο ρεύμα για το λαό

Ανακοίνωση - κάλεσμα στο λαό να παλέψει ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να παλέψουν μέσα από τα σωματεία τους για ρεύμα φτηνό για το λαό, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για Συλλογικές Συμβάσεις, για ανάπτυξη με γνώμονα τις ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου, απευθύνει η ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις στοχεύσεις κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων για την επόμενη μέρα της «απολιγνιτοποίησης».

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας τις προτάσεις που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, οι οποίες αποκαλύπτουν τις πραγματικές στοχεύσεις κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων, «το μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι να γίνουμε σκουπιδότοπος». Θυμίζει μάλιστα τη σχετική τοποθέτηση του προέδρου της ΔΕΗ «για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων 1 GW στην περιοχή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας» και ότι επιτελείς της επιχείρησης επεξεργάζονται σχέδια για «την καύση απορριμμάτων και παραγωγή Ενέργειας από αυτά». Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Πέτσα, αναφέρει η ΤΕ Αρκαδίας, ο οποίος είχε αναφέρει ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση απορριμμάτων, εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

Η ΤΕ Αρκαδίας υπογραμμίζει ότι «με την ουσία αυτής της πολιτικής, που σημαίνει πανάκριβο ρεύμα για το λαό και περαιτέρω χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, έχουν συμφωνήσει τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια ρότα δημοτική και περιφερειακή αρχή, παρατάξεις στο δήμο και την Περιφέρεια, ΓΕΝΟΠ, που αν και γνώριζαν, με παχιά λόγια και υποσχέσεις συσκότιζαν τα πράγματα, έκρυβαν την αλήθεια, καθησύχαζαν εργαζόμενους και λαό για να διευκολύνουν το πέρασμα των μέτρων. Μοναδικοί ωφελημένοι για μια ακόμα φορά είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι στον τομέα της Ενέργειας».

Η Οργάνωση του Κόμματος θυμίζει ότι το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για τους ομολογημένους και ανομολόγητους στόχους που επιφύλασσε για την περιοχή η κουβέντα για τη «μεταλιγνιτική εποχή». Αλλωστε, «πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα στη συζήτηση για τις προτάσεις της επιτροπής διαβούλευσης η "Λαϊκή Συσπείρωση" είχε αποκαλύψει για πολλοστή φορά αυτές τις στοχεύσεις! Είχε προειδοποιήσει και για τα σχέδια μετατροπής των μονάδων σε μονάδες καύσης απορριμμάτων και για τη μετατροπή των εξαντλημένων ορυχείων σε ΧΥΤΕΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων), που θα χρησιμοποιείται για την εναπόθεση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων όλης της νότιας Ελλάδας».

«Καλούμε σε οργάνωση κινητοποιήσεων με μπροστάρηδες τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς της πόλης για ρεύμα φτηνό για το λαό με αξιοποίηση του λιγνίτη, φθηνού ενεργειακού και εγχώριου καύσιμου, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για Συλλογικές Συμβάσεις, για ανάπτυξη με γνώμονα τις ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου», αναφέρει η ΤΕ Αρκαδίας, καταλήγοντας στο κάλεσμά της:

  • Για να σταματήσουμε την πολιτική που θα μετατρέψει τη Μεγαλόπολη με την καύση απορριμμάτων και τη λειτουργία ΧΥΤΕΑ σε κρανίου τόπο.
  • Να μην πέσουμε στην παγίδα ότι τάχα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Τόσο τα φωτοβολταϊκά πάρκα όσο και οι μονάδες καύσης λειτουργούν με ελάχιστους εργαζόμενους (με μονοψήφια ποσοστά αυτών που σήμερα απασχολούν), να μη γίνουμε συνένοχοι στην ερήμωση της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής που ετοιμάζουν.
Δραστηριότητα Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Με αφορμή τα 77 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ (23/2/1943):

-- Το Παράρτημα Ζωγράφου καλεί το Σάββατο 22 Φλεβάρη: Στις 11 π.μ., σε εκδήλωση προς τιμήν της ηρωίδας 17χρονης μαθήτριας Παναγιώτας Σταθοπούλου, στο μνήμα της, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου. Στις 6.30 μ.μ., στην παράσταση «Τα κόκκινα τετράδια», στο Θέατρο Νέου Κόσμου (Αντισθένους και Θαρύππου, Αθήνα), που ζωντανεύει την αληθινή ιστορία της Βάσως Στροφύλλα - Γεωργούλη.

-- Το Παράρτημα Χαλανδρίου οργανώνει εκδήλωση και κοπή πίτας, το Σάββατο 22 Φλεβάρη, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Χαλανδρίου (οδός Παπάγου 7Α).

Το Παράρτημα Γαλατσίου καλεί το Σάββατο 22 Φλεβάρη στα εγκαίνια των νέων γραφείων του (Αρτέμιδος 8), όπου θα κόψει την πίτα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ