ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
Σχέδια για «πιο γρήγορη» ένταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα πριν και από την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Ζάγκρεμπ το Μάη διαβεβαίωσε πως θα προωθήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη διάρκεια άτυπης συνάντησης που είχε με τους ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Η προσπάθεια αυτή επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε πέρσι η απόφαση της Γαλλίας να επιβραδύνει τη διαδικασία και να μη συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, θεωρώντας πως δεν έχουν εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Μετά το τέλος δείπνου που παρέθεσαν σε ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός της Κροατίας που προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, Αντρέι Πλένκοβιτς, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοινώθηκε πως αλλάζει η μεθοδολογία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με σκοπό να οικοδομηθεί «περισσότερη εμπιστοσύνη και στις δύο πλευρές» και να επιταχυνθεί η εφαρμογή «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» για «αξιόπιστη προοπτική εισδοχής» των χωρών των Βαλκανίων έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα. Η ντερ Λάιεν ανέφερε χαρακτηριστικά πως η προσπάθεια αυτή πρέπει να γίνει γιατί «είναι προς το κοινό γεωπολιτικό μας συμφέρον τα Δυτικά Βαλκάνια να έρθουν όσο πιο κοντά είναι εφικτό στην ΕΕ».

Χτες πάντως στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε διάσκεψη δωρητών κατά την οποία δόθηκαν διαβεβαιώσεις για τη συνολική χορήγηση 1,15 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Αλβανίας μετά τον καταστροφικό σεισμό του Νοέμβρη που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 51 ανθρώπων και καταστροφές σε πολλές εκατοντάδες κτίρια. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, που ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για τη διάσκεψη είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα του «θα αντιμετώπιζε δυσκολίες», αν η διάσκεψη των δωρητών δεν συγκέντρωνε τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ.

  • Το εξαιρετικό επίπεδο των ρωσο-σερβικών σχέσεων διαπίστωσαν χτες κατά τη συνάντησή τους στο Βελιγράδι οι υπουργοί Αμυνας Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, και Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του δεύτερου στη Σερβία. Εξέφρασαν ικανοποίηση για την πραγματοποίηση έξι κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των Ειδικών Δυνάμεων και την υλοποίηση 94 προγραμμάτων αμυντικής συνεργασίας.
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Πρώτο θύμα και στην Ευρώπη

ΠΑΡΙΣΙ - ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΝΑΧΟ.--

Ενας 80χρονος Κινέζος τουρίστας που είχε προσβληθεί από τον Coronavirus COVID-19 κατέληξε το Σάββατο στη Γαλλία, καταγράφοντας το πρώτο κρούσμα από τον ιό στην Ευρώπη, αλλά και γενικότερα εκτός Ασίας. Ο ηλικιωμένος προερχόταν από την κινεζική επαρχία Χουμπέι (που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας που ξέσπασε στην Κίνα τον Δεκέμβρη) και νοσηλευόταν από τις 25 Γενάρη μαζί με την κόρη του στο νοσοκομείο Μπισά (Παρίσι), σε αυστηρές συνθήκες απομόνωσης. Σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Υγείας Ανιές Μπουζέν, η κατάσταση της κόρης του δεν ενέπνεε ανησυχία.

Στο μεταξύ, θύμα από τον ιό καταγράφτηκε και στην Ταϊβάν. Πρόκειται για έναν 60χρονο, που σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε άλλη περιοχή, ο οποίος ωστόσο έπασχε από διαβήτη και ηπατίτιδα τύπου Β.

Στην ίδια την Κίνα, η τελευταία ενημέρωση από το κινεζικό υπουργείο Υγείας (χτες τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας) ανέφερε πως το σύνολο των θυμάτων έφτανε πια τους 1.770 θανάτους (αυξημένοι κατά 105 σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο). Επίσης, τα συνολικά κρούσματα έφτασαν τα 70.548, με 2.048 να έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο.

Την Παρασκευή, οι αρχές στην πρωτεύουσα Πεκίνο έδωσαν εντολή «από εδώ και στο εξής, όλοι όσοι επιστρέφουν στο Πεκίνο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους ή να ενταχθούν σε μια ομάδα παρατήρησης για 14 μέρες μετά την άφιξή τους. Οσοι αρνούνται να μείνουν στο σπίτι τους ή να τεθούν υπό παρακολούθηση και άλλα προληπτικά μέτρα και μέτρα ελέγχου, θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης». Μάλιστα, με βάση τη σχετική ανακοίνωση, οι αρχές θα ζητούν από όποιον επιστρέφει στο Πεκίνο να υποβάλει τα σχέδια που έχει για τις μετακινήσεις του.

Χτες, το πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ότι για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε μάσκες, θα κατασκευαστεί μέχρι το Σάββατο ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής χειρουργικών μασκών, που εκτιμάται ότι θα μπορεί να παράγει 250.000 χειρουργικές μάσκες ημερησίως. Τον Γενάρη η CMask, κινεζική εταιρεία κατασκευής χειρουργικών μασκών που καλύπτει το 30% της εσωτερικής ζήτησης, ανακοίνωσε ότι πλέον οι καθημερινές παραγγελίες που λαμβάνει είναι δεκαπλάσιες από το συνηθισμένο (περίπου 5 εκατομμύρια μάσκες).

Στο μεταξύ, μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμενόταν να φύγει για την Κίνα αποστολή υπό τον ΠΟΥ, που θα ξεκινήσει να ερευνά την επιδημία αναζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά και με την έκθεση/ προσβολή των εργαζομένων στην Υγεία.

Εκτιμήσεις για την οικονομία

Οσον αφορά την οικονομία, ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας Τσιν Γκανγκ ισχυρίστηκε από το Μόναχο ότι «ο αντίκτυπος της επιδημίας στην κινεζική οικονομία θα είναι βραχυπρόθεσμος και προσωρινός» και ότι «όταν τελειώσει η επιδημία, η υποτονική καταναλωτική ζήτηση θα απελευθερωθεί γρήγορα και η οικονομία θα ανακάμψει δυνατά».

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε το Σάββατο ότι «μπορεί να υπάρξει μια μείωση (σ.σ. της ανάπτυξης τη παγκόσμιας οικονομίας) που εξακολουθούμε να ελπίζουμε να είναι της τάξης 0,1-0,2%», συμβουλεύοντας ωστόσο ότι όλοι δεν πρέπει να «σπεύδουν σε πρόωρα συμπεράσματα». Η Γκεοργκίεβα πρόσθεσε ότι η εμπορική συμφωνία (που υπογράφτηκε τον Δεκέμβρη ως προσωρινός αλλά εύθραυστος συμβιβασμός) ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα - την πρώτη και δεύτερη παγκόσμια οικονομία - μείωσε τον αντίκτυπο της νόσου στη διεθνή οικονομία, αλλά ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί «για μια βραδεία ανάπτυξη» και κατέληξε ότι «βρισκόμαστε τώρα σε μια φάση χαμηλής ανάπτυξης της παραγωγικότητας, χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, χαμηλών επιτοκίων και χαμηλού πληθωρισμού».

ΓΑΛΛΙΑ
Νέα 24ωρη απεργία μεθαύριο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν μεθαύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, ζητώντας την απόσυρση της νέας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία ξεκίνησε χτες να συζητιέται στη Βουλή. Τα νέα μέτρα αποσκοπούν στην περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στη νέα μείωση των συντάξεων, στην κατάργηση της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης για εργαζόμενους κλάδων με ακόμα πιο δύσκολες εργασιακές συνθήκες κ.λπ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι την άνοιξη να έχουν εγκριθεί οι νέες ανατροπές, που χαρακτηρίζει απαραίτητες για τον «εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών» (θέλει να μειώσει δηλαδή και την κρατική συνεισφορά για συντάξεις, άλλες ασφαλιστικές παροχές), ενώ συνδέει με την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας της χώρας τη λεγόμενη «μείωση του μη μισθολογικού κόστους», όπως ιεραρχείται άλλωστε σε όλη την ΕΕ.

Η νέα 24ωρη απεργία αποτελεί συνέχεια πολυήμερων δυναμικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στις αρχές Δεκέμβρη, έχοντας μάλιστα καταγράψει σε διάφορους κλάδους μέχρι και δύο μήνες απεργιών (π.χ. σε διάφορες αστικές συγκοινωνίες του Παρισιού, στους σιδηροδρόμους, στην περιφέρεια Μπους ντι Ρον, στη Χημική Βιομηχανία κ.α.).


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν δεν θα συνομιλήσει «ποτέ υπό πίεση με τον επί μακρόν εχθρό του, τις ΗΠΑ», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, προσθέτοντας ότι η βοήθεια της Τεχεράνης είναι απαραίτητη για την ύπαρξη ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέα επίθεση με ρουκέτες σε βάση του στρατιωτικού συνασπισμού των ΗΠΑ στη Βαγδάτη σημειώθηκε προχτές, χωρίς θύματα. Το Σάββατο το κέντρο της Βαγδάτης γέμισε από εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες που διαδήλωσαν κατά των διακρίσεων με γνώμονα το φύλο και τις αναχρονιστικές δηλώσεις ισλαμιστή ιερωμένου που πρότεινε ξεχωριστές διαδηλώσεις ανδρών και γυναικών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και εκτεταμένες πλημμύρες σε κατοικίες και επιχειρήσεις περιοχών της νότιας Ουαλίας προκάλεσε το Σαββατοκύριακο η καταιγίδα «Ντένις» καθώς σε ένα διήμερο έπεσε ποσότητα βροχής που πέφτει σε έναν μήνα. Χτες η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει κεφάλαια 1,2 δισ. λιρών για τη δημιουργία ενός υπερ-υπολογιστή με λογισμικό που θα παρέχει πιο ακριβείς προβλέψεις για το κλίμα από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Σφαγή 22 αμάχων (ανάμεσά τους και 14 παιδιά) διέπραξαν άγνωστοι ένοπλοι την Παρασκευή στο χωριό Ντούμπο βορειοδυτικής επαρχίας του Καμερούν όπου ζει η αγγλόφωνη μειονότητα. Αντιπολίτευση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τον στρατό ως συνυπεύθυνους για το μακελειό.

ΙΤΑΛΙΑ - «ΣΑΡΔΕΛΕΣ»
Παρέμβαση στις ενδοαστικές διεργασίες

ΡΩΜΗ.--

Νέα παρέμβαση με αίτημα αλλαγές στη νομοθεσία για τη μετανάστευση οργάνωσε το Σαββατοκύριακο το λεγόμενο «κίνημα της σαρδέλας», στην Ιταλία, που εμφανίζεται ως νέο, «αυθόρμητο, προοδευτικό κίνημα κατά της μισαλλοδοξίας και των αντιδραστικών αντιλήψεων», αξιοποιώντας και τη δυσαρέσκεια που προκαλεί σε πολλούς η ενίσχυση δυνάμεων όπως η «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι.

Πρόκειται για ένα πολύ ετερόκλητο «κίνημα» (οι σαρδέλες συμβολίζουν τους συγκεντρωμένους σε πλατείες όπως τα ψάρια στην κονσέρβα), που οι εκπρόσωποί του δηλώνουν ότι καταδικάζουν το «σκοταδισμό» και προτάσσουν «την ανάγκη να δυναμώσει η κοινωνική συνοχή». Προφανώς και πρόκειται για διαχειριστική πρόταση στο πλαίσιο του συστήματος και της αναζήτησης ...ενός πιο ανθρώπινου καπιταλισμού. Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις ενός οικονομολόγου που θεωρείται πρωταγωνιστική φιγούρα του «κινήματος», που πρόσφατα δήλωσε ότι «θέλουμε να εγκαινιάσουμε το 2020, μια νέα δεκαετία φωτός, χαράς και συνύπαρξης. Μια δεκαετία δημιουργίας, αλληλεγγύης με ενίσχυση του κοινωνικού ιστού». Σε άλλες συγκεντρώσεις που έγιναν πρόσφατα, ομιλητές από το βήμα είχαν εξηγήσει για τις «Σαρδέλες»: «Είμαστε άνδρες και γυναίκες, μετανάστες και ντόπιοι, γκέι και λεσβίες. Είμαστε άνθρωποι με ταυτότητα διαφορετική από το κανονικό. Είμαστε εποχικοί εργαζόμενοι, φοιτητές και συνταξιούχοι. Είμαστε απλά αντιφασίστες. Είμαστε "Σαρδέλες"». Εκπρόσωποι των «Σαρδέλων» (που επικρίνουν και τη «Λέγκα» αλλά και τις κυβερνητικές δυνάμεις, ειδικά το «Κίνημα 5 Αστέρων») ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τζ. Κόντε, που μάλιστα φέρεται να εξετάζει «αναπροσαρμογή» της σχετικής νομοθεσίας.

Στο μεταξύ, ο Ματέο Ρέντσι, επικεφαλής και πρώην πρωθυπουργός με το Δημοκρατικό Κόμμα και νυν αρχηγός του νέου κόμματος «Ιταλία Ζωντανή» (Italia Viva) - που στηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση Κόντε - κατήγγειλε ότι 10 γερουσιαστές του κόμματός του δέχονται «πιέσεις» για να φύγουν από το IV και τόνισε πως χωρίς το κόμμα του δεν θα μπορέσει να σταθεί νέα κυβέρνηση Κόντε.

  • Αντιδράσεις προκάλεσε η κριτική που έκανε ο Σαλβίνι σε γυναίκες που έχουν κάνει άμβλωση, κατηγορώντας τες για «απολίτιστο τρόπο ζωής».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ