ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εφυγε από τη ζωή ο σ. Κώστας Μαραγκουδάκης

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του κκε

«Εφυγε» χτες από τη ζωή ο σύντροφος Κώστας Μαραγκουδάκης. Η ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο του:

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον παλαίμαχο αγωνιστή, σύντροφο Κώστα Μαραγκουδάκη, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 95 χρονών.

Ο σ. Μαραγκουδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) και με την σύζυγό του Βασιλική απέκτησε 2 παιδιά.

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ στα μαύρα χρόνια της Κατοχής, το 1943, και το υπηρέτησε από υπεύθυνες θέσεις, τόσο κομματικές, όσο και στο μαζικό κίνημα, στη Νεολαία.

Την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης διετέλεσε Γραμματέας του Τομέα Κηφισιάς της ΕΠΟΝ, του Τομέα Προαστίων και του Τομέα Κέντρου Αθήνας της ΕΠΟΝ, ενώ αργότερα έγινε μέλος του Γραφείου Επιτροπής Νέων ΕΔΑ και της Επιτροπής Πολιτικών Νεολαιών.

Για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε, συμπληρώνοντας πάνω από 10 χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες σε Βούρλα, Αίγινα, Γυάρο, στο Μακρονήσι, όπου παρέμεινε για 1 χρόνο στο Λόχο Απομόνωσης. Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών βρέθηκε και πάλι στη Γυάρο και στο Παρθένι της Λέρου.

Ηταν δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος, διατελώντας Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας (ΕΕΛΠ), μέλος της Διοίκησης και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Αντιδικτατορικού Συμβουλίου Εργαζομένων, Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της ΕΣΑΚ-Σ.

Απ' το 13ο Συνέδριο (1991) έως και το 18ο Συνέδριο (2009) εκλεγόταν Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Μετά το 19ο Συνέδριο (2013) έως το 2019 υπήρξε Πρόεδρος στο "Σπίτι του Αγωνιστή".

Ο σ. Μαραγκουδάκης υπερασπίστηκε το ΚΚΕ και τις αρχές του απ' την οπορτουνιστική διαλυτική δράση, τόσο στην κρίση του 1968, όσο και σ' αυτήν του 1991. Το υπηρέτησε ανυποχώρητα μέχρι την τελευταία του πνοή, τιμώντας την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του Κόμματος. Ηταν μέλος της ΚΟΒ Ανω Αμπελοκήπων - Πολυγώνου της ΤΕ Α' Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του σ. Κώστα Μαραγκουδάκη».

Εκδηλώσεις για τα 77χρονα της ΕΠΟΝ

Εκδηλώσεις για την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ (23-2-1943) διοργανώνονται σε όλη τη χώρα από Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Πιο συγκεκριμένα:

Το Σάββατο 22 Φλεβάρη:

-- Ζωγράφου: στις 11 π.μ. εκδήλωση προς τιμήν της 17χρονης ηρωίδας μαθήτριας Παναγιώτας Σταθοπούλου, στο μνήμα της στο Νεκροταφείο Ζωγράφου. Και στις 6.30 μ.μ. παράσταση «Τα κόκκινα τετράδια», στο Θέατρο Νέου Κόσμου (Αντισθένους και Θαρύπου, Αθήνα), η οποία ζωντανεύει την αληθινή ιστορία της Βάσως Στροφύλλα - Γεωργούλη.

-- Χαλάνδρι: Εκδήλωση, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Χαλανδρίου (οδός Παπάγου 7Α).

-- Παγκράτι - Γούβα: Εκδήλωση στις 6.30 μ.μ. στο καφενείο «Ανδρέας Τρέλλης» (Πυργοτέλους 1 & Κοροίβου 2).

-- Καβάλα: Εκδήλωση στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο (αίθουσα Παπαϊωάννου).

Την Κυριακή 23 Φλεβάρη:

-- Καισαριανή: Εκδήλωση στις 11 π.μ. στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Δήμου Καισαριανής.

-- Πετρούπολη: Εκδήλωση - αφιέρωμα, στις 7 μ.μ., στο Β' Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης. Θα μιλήσει η Αγγελική Κυριαζή, μέλος του ΤΣ Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει μουσικοθεατρικό δρώμενο από μαθητές βασισμένο στο βιβλίο «Παιδιά της Αθήνας» του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή.

-- Αγ. Ανάργυροι - Καματερό: Εκδήλωση στις 11 π.μ. στο Α' ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων (Ν. Πλαστήρα 101, δίπλα στη ΔΕΗ).

-- Μαρούσι: Εκδήλωση στις 10.30 π.μ. στο δημαρχείο.

-- Βύρωνας Αττικής: «ΕΠΟΝίτικο γλέντι» στη 1 μ.μ. στα γραφεία του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Κορυτσάς 2 και Κωνσταντιλιέρη).

-- Αμφισσα: Εκδήλωση στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του δήμου (πλατεία Κεχαγιά).

-- Πατήσια: Εκδήλωση στις 6 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, Κολιάτσου).

Αγρίνιο: Εκδηλώσεις Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Φλεβάρη, στη Δημοτική Αγορά Αγρινίου (πρώην Λαχαναγορά): Το Σάββατο, 5 μ.μ. - 8 μ.μ., και την Κυριακή, 11 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ., παρουσίαση έκθεσης αφιερωμένης στην ΕΠΟΝ. Την Κυριακή στις 6.30 μ.μ. θα γίνει η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, από τον Γιώργο Κατημερτζή, πρόεδρο του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και θα προβληθεί βίντεο.

Μαγνησία: Το Σάββατο 22/2, στις 11 π.μ., κατάθεση στεφάνου από ΚΚΕ, ΚΝΕ, ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο μνημείο της ΕΠΟΝ (Καραμπατζάκη και Λ. Ειρήνης). Θα ακολουθήσει ιστορικός περίπατος στη Ν. Ιωνία. Την Πέμπτη 27/2, στις 7 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο (κτίριο Παπαστράτου) αφιέρωμα στη δράση της Οργάνωσης Μαγνησίας της ΕΠΟΝ.

Αλλες δραστηριότητες

Το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί σε συνεστίαση στο κέντρο «ΑΠΕΡΙΤΟ» (Ραδινού 6), την Κυριακή 23 Φλεβάρη, στη 1.30 μ.μ.

Το Παράρτημα Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί το Σάββατο 22 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στα εγκαίνια των νέων γραφείων του (Αρτέμιδος 8), όπου θα κόψει την πίτα του.

ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος

Εκδήλωση παρουσίασης του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις της ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ, την Κυριακή 23 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αχαρνών (Μενίδι). Την παρουσίαση θα κάνει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ