ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πακέτο αντιδραστικών αλλαγών για την Παιδεία

Μέτρα για όλες τις βαθμίδες παρουσιάστηκαν χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο

Καθιέρωση της «Τράπεζας Θεμάτων» και «Εθνικού Απολυτηρίου», «αξιολόγηση» σχολείων και εκπαιδευτικών, νέους περιορισμούς στις μετεγγραφές περιλαμβάνει το πακέτο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για αλλαγές που έρχονται το επόμενο διάστημα μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, υπουργικές αποφάσεις και άλλες δράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται η θεσμοθέτηση της «Τράπεζας Θεμάτων» από την επόμενη σχολική χρονιά για την Α' Λυκείου, που η εφαρμογή της στο παρελθόν είχε αποτέλεσμα τεράστια ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις με έντονο ταξικό χαρακτήρα. Το μέτρο καταργήθηκε μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού απέδειξε πως αποτελεί εργαλείο οικοδόμησης ενός ακόμα πιο σκληρού ταξικού σχολείου.

Το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, περιλαμβάνει επίσης την «ενίσχυση του Εθνικού Απολυτηρίου» που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις της υπουργού, σημαίνει συνυπολογισμό των επιδόσεων των μαθητών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, το οποίο υποτάσσεται στη διαδικασία της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με την παραπαιδεία να ενισχύεται ακόμα παραπέρα. Η κυβέρνηση προαναγγέλλει επίσης τροποποίηση των εξεταζόμενων μαθημάτων και σταδιακή αλλαγή της φιλοσοφίας των εξετάσεων και «έμφαση στις ερευνητικές εργασίες». Οπως πρόσφατα ανακοίνωσε, από τον Σεπτέμβρη εισάγει πιλοτικά τα «Εργαστήρια Ειδικοτήτων» στο σχολικό πρόγραμμα, με περιεχόμενο προσαρμοσμένο στις προτεραιότητες της ΕΕ και των επιχειρήσεων.

Στο σχεδιασμό βρίσκεται ακόμα η «αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας από το 2020 - '21, με «αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της» και «δρομολόγηση ήδη από το 2020 διαδικασίας για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών». Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για «έμφαση στην επιμόρφωση, με πρωτοπόρες δράσεις και καινοτόμες μεθόδους», αλλαγές στις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, διπλή μοριοδότηση δυσπρόσιτων περιοχών, διετή διάρκεια πινάκων κ.ά.

Σε συνέχεια των εμποδίων που υψώνονται στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας να σπουδάσουν, έρχονται ρυθμίσεις και για τις μετεγγραφές, που συνίστανται σε «εξορθολογισμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, προσθήκη ακαδημαϊκού κριτηρίου (επίτευξη υψηλού ποσοστού επί της βάσης του τελευταίου εισαχθέντος)». Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του, προσδιόρισε το ποσοστό αυτό σε 75% της βάσης της σχολής στην οποία θέλει κάποιος να μετεγγραφεί. Σημειώνεται πως ήδη τα ισχύοντα κριτήρια αφήνουν εκτός μετεγγραφής παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από τα σπίτια τους, ενώ οι φοιτητικές εστίες επαρκούν για ελάχιστο ποσοστό από αυτούς.

Στα μέτρα για την Ανώτατη Εκπαίδευση περιλαμβάνονται παράλληλα η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από κάθε ΑΕΙ (χωρίς να απαιτείται έγκριση υπουργού και χωρίς υποχρεωτική συνεργασία με άλλο ίδρυμα), ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές των Πρυτανικών Αρχών, ηλεκτρονική ψηφοφορία, καθιέρωση της τετραετούς θητείας.

Στις 12 Μάρτη η δίκη των φοιτητών

Σήμερα φοιτητική κινητοποίηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Από τη χτεσινή συγκέντρωση φοιτητών στα δικαστήρια
Από τη χτεσινή συγκέντρωση φοιτητών στα δικαστήρια
Αναβολή για τις 12 Μάρτη πήρε χτες η δίκη των 6 συλληφθέντων φοιτητών και μιας μαθήτριας, κατά την προχτεσινή απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην κινητοποίησή τους, προκειμένου να έρθουν οι μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικοί και να γίνει ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού. Οι φοιτητές απαίτησαν να είναι παρόντες οι «ψεύτες αστυνομικοί», όπως χαρακτηριστικά είπαν στο δικαστήριο. Σημειωτέον ότι τουλάχιστον 3 φοιτητές είχαν χτυπηθεί από τα ΜΑΤ και εμφανίστηκαν με μώλωπες.

Υπενθυμίζεται ότι προς το τέλος της κινητοποίησης των φοιτητών στη ΓΑΔΑ την Τετάρτη το απόγευμα, ενάντια στην ένταση της καταστολής, στη νέα εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και την παρουσία ένοπλου αστυνομικού στο προαύλιο του ιδρύματος, υπήρξε απρόκλητη επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις με χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Η αστυνομία μάλιστα προχώρησε σε συλλήψεις με τις περισσότερες στο σταθμό του Μετρό στην Πανόρμου, κατά την αποχώρηση των νέων από τη διαδήλωση.

Μεταξύ των κατηγοριών είναι αντίσταση κατά της αρχής, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, απείθειας, σωματικές βλάβες και απόπειρα σωματικής βλάβης σε αστυνομικούς, οπλοφορία και οπλοχρησία (κοντάρια με σημαίες) κ.λπ.

Στο προαύλιο των δικαστηρίων της Ευελπίδων έγινε συγκέντρωση φοιτητών για συμπαράσταση, που φώναζαν συνθήματα «Εξω τα ΜΑΤ από τις σχολές, το άσυλο ανήκει στους φοιτητές», «Ούτε στην ΑΣΟΕΕ ούτε στα νησιά, η τρομοκρατία δεν μας σταματά». Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ΥΜΕΤ και ΜΑΤ δεν άφηναν τον κόσμο να μπει στη δημόσια συνεδρίαση του δικαστηρίου, ενώ νωρίτερα με φραγμό τους εμπόδιζαν να πάνε προς την Εισαγγελία. Σημειωτέον ότι ούτε τους γονείς δεν άφησαν (!), που διαμαρτύρονταν να δουν τα παιδιά τους, οι οποίοι περίμεναν σε χώρο έξω από την Εισαγγελία...

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Με συγκέντρωση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό, όπως έχει αποφασίσει ο Σύλλογος Φοιτητών ΑΣΟΕΕ.

Στη σημερινή συγκέντρωση καλεί και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με την Εκτελεστική Γραμματεία του να καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος των φοιτητών. Μεταξύ άλλων καλεί: «Τους φοιτητικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα να δώσουν για μια ακόμα φορά δυναμική απάντηση στην ένταση της καταστολής, στην καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, δυναμώνοντας, μαζικοποιώντας τις διαδικασίες των Συλλόγων, τις Γενικές Συνελεύσεις, υπερασπιζόμενοι στην πράξη το άσυλο, μέσα από τον αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που έχουμε ανάγκη ενάντια σε όσους μας τη στερούν!».

Δρομολογείται νέα επίθεση στα δικαιώματα των μαθητών και φοιτητών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία

Στις αλλαγές που παρουσιάστηκαν χτες αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας τα εξής:

«Με τις μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, η κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί νέα επίθεση στα δικαιώματα των μαθητών και των φοιτητών, προωθεί παραπέρα την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, μετατρέπει το σχολείο σε χώρο εκγύμνασης δεξιοτήτων για την αγορά.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Το νομοσχέδιο πατάει στις ρυθμίσεις του νόμου Γαβρόγλου για το Λύκειο, ο οποίος έχει καταδικαστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών, και προσθέτει νέα ταξικά εμπόδια ("τράπεζα θεμάτων", συνυπολογισμός βαθμού και των τριών τάξεων του Λυκείου για το απολυτήριο) στην προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας να μορφωθούν, να περάσουν στα πανεπιστήμια. Ο εξεταστικός μαραθώνιος, το άγχος, η συμπίεση του ελεύθερου χρόνου, η αφαίμαξη της τσέπης της λαϊκής οικογένειας για φροντιστήρια θα ενταθούν. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των μετεγγραφών, αποτελούν ευθεία επίθεση στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, που συναντούν σοβαρές δυσκολίες στη φοίτησή τους εκτός τόπου κατοικίας.

2. Η προώθηση ενός σχολείου που από την πιο μικρή σχολική ηλικία έως το Λύκειο προωθεί δεξιότητες αποτελεί αντιδραστική απάντηση στην εξέλιξη της τεχνολογίας και των επιστημών. Η αναγκαία παρακολούθηση νέων εξελίξεων, η απόκτηση νέων ικανοτήτων, μπορεί να γίνεται δημιουργικά μόνο στο βαθμό που το σχολείο δημιουργεί το αναγκαίο μορφωτικό υπόβαθρο γενικής παιδείας, σύνδεσης της θεωρίας με την πράξη, όχι στα λόγια αλλά με διεύρυνση των εργαστηρίων σε κάθε σχολείο, κάτι που σήμερα φαντάζει ανέκδοτο. Επιπλέον, η διαχρονική επιμονή των κυβερνήσεων να διδάξουν επιχειρηματικότητα στους μαθητές από τη νηπιακή ηλικία κιόλας, δείχνει το άγχος της κυρίαρχης τάξης τα παιδιά του λαού να αποδέχονται αδιαμαρτύρητα την επίθεση στη ζωή τους, σήμερα σαν μαθητές, αύριο σαν εργαζόμενοι.

3. Ο πιο στενός έλεγχος του σχολείου για το αν προωθεί τους παραπάνω στόχους, αλλά και για το αν αναγκάζει τους γονείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ονομάζεται από την κυβέρνηση "αξιολόγηση".

4. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αποδεχτεί ο λαός μας τα χρόνια κενά στη στελέχωση των σχολείων. Η αναφορά στην προτεραιότητα της κάλυψης κενών για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δείχνει ότι θα παραμείνουν και με τη βούλα του νόμου τα κενά στα υπόλοιπα μαθήματα, σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

5. Προωθείται ακόμα πιο έντονα η επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, που αντί να προβληματίζονται για το πώς θα συμβάλουν στην απαλλαγή του ανθρώπου από το μόχθο και τη δεισιδαιμονία, αναζητούν πελάτες - φοιτητές και περιορίζουν την επιστημονική τους δραστηριότητα στα όρια της πατέντας και της καινοτομίας, που σύμφωνα και με τον ΟΟΣΑ ορίζεται ως η δραστηριότητα που παράγει προϊόντα προς πώληση.

Τον τελευταίο λόγο για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα τον έχουν οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι πανεπιστημιακοί, συνολικά ο λαός μας.

Απαίτηση των καιρών είναι ένα σχολείο δημιουργικό, όχι ένα κέντρο εξεταστικό. Ενα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα, αξιοποιώντας και δίνοντας διέξοδο σε όλες τις κλίσεις και στα ενδιαφέροντα των νέων.

Απαίτηση των καιρών είναι ένα πανεπιστήμιο που θα δίνει όλη την αναγκαία γνώση μέσα στο πτυχίο, χωρίς το άγχος και το κυνήγι των προσόντων για μια "θέση στον ήλιο".

Σε αυτή την υπόθεση το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις».

Σημερινές εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα (Τροίας 36) διοργανώνει στις 20.30 γλέντι με την ομάδα παραδοσιακών χορών και ζωντανή μουσική.
  • Η εδαφική ΟΒ Κατερίνης της ΚΝΕ διοργανώνει σύσκεψη, στις 19.00, στα γραφεία του ΚΚΕ, με θέμα τον πόλεμο και τις εξελίξεις στην περιοχή. Θα μιλήσει η Κέλλυ Λιαράτσικα, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
  • Οι Μαθητικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνουν πάρτι μασκέ, μετά τις 20.00, στον πολυχώρο «Ενώ» (Ερμού με Βενιζέλου). Θα γίνει διαγωνισμός καλύτερης στολής και καλύτερου χορευτή.
  • Οι Τομεακές Οργανώσεις Μαγνησίας και Σπουδάζουσας Βόλου της ΚΝΕ διοργανώνουν μασκέ πάρτι στην Αρχιτεκτονική.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ