ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέχρι τα μπούνια στις επεμβάσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ που γεννούν τα κύματα προσφυγιάς

...και στην πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, που αξιοποιεί η «ΝΑΤΟική σύμμαχος» Τουρκία

Από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ
Από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ
Αποκαλυπτικά, για τις πολύ μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, που για λογαριασμό της αστικής τάξης είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ που γεννούν τα κύματα της προσφυγιάς και πρωταγωνιστεί στην πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, όλα όσα δηλαδή «ανοίγουν διάπλατα την πόρτα», και στην προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να επιβάλει τις δικές της επιδιώξεις με όχημα το Προσφυγικό, είναι τα όσα συζητήθηκαν στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ που ολοκληρώθηκε χτες στο Ζάγκρεμπ, με τη συμμετοχή και του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης, ο Ν. Παναγιωτόπουλος «ενημέρωσε εκτενώς» τον γγ του ΝΑΤΟ και τον αναπληρωτή γγ των ΗΕ, αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν - Πιερ Λακρουά «σχετικώς με τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά σύνορα με υποκίνηση της Τουρκίας». Ενημέρωσε, επίσης, και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, επισημαίνοντας κατά το υπουργείο «την υποχρέωση εξίσου της ΕΕ να επιδείξει έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη».

Αντί απάντησης, σε άλλη μια τρανταχτή επιβεβαίωση πως ΕΕ και ΝΑΤΟ «ζεσταίνουν την πλάτη» της «συμμάχου» Τουρκίας, για την εισβολή της στη Συρία με το «βλέμμα» πάντα στη διατήρησή της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο απέναντι στη Ρωσία, ο Μπορέλ σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Ιντλίμπ και, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην εισβολή της Τουρκίας, σημείωσε: «Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Αγκυρα αυτή είναι η χειρότερη περίπτωση ανθρώπινων δεινών και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία 70 χρόνια»... Αλλωστε, και προχτές στην Αγκυρα, επισήμαινε και «την ανάγκη (οι δύο πλευρές) να εργαστούμε από κοινού» και εξέφραζε «κατανόηση για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Τουρκία».

Θυμίζουμε ότι και ο Στόλτενμπεργκ ήδη από προχτές, μιλώντας για την «κρίση» στη Συρία, χαρακτήριζε την κατάσταση εκεί «εξαιρετικά πολύπλοκη, δύσκολη και ασταθή», επιτιθόταν στην κυβέρνηση Ασαντ και τη Ρωσία, ισχυριζόμενος ότι με τις «αδιάκριτες βομβιστικές επιθέσεις» τους «αύξησαν το κύμα των προσφύγων προς την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί ήδη περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες» και κάνοντας «γαργάρα» τα γεωπολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν με τους πρόσφυγες, πρόσθετε ότι «οι μεταναστευτικές και προσφυγικές κρίσεις αποτελούν κοινή πρόκληση και απαιτούν κοινές λύσεις. Και είμαι σε τακτική επαφή με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και με την πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα και την Τουρκία, γιατί αυτή είναι μια κατάσταση που μας επηρεάζει όλους».

Μαζί σε ιμπεριαλιστικές αποστολές και επιχειρήσεις

Ολοι μαζί άλλωστε αιματοκυλούν τους λαούς για τις μπίζνες του κεφαλαίου, με τη συνάντηση των ΥΠΑΜ να «ξεγυμνώνει» τα παραμύθια ότι τάχα η κυβέρνηση είναι... άμοιρη ευθυνών για τους ξεριζωμένους και πληρώνει «τις πράξεις άλλων».

Εξ ου και το κύριο πιάτο της συνόδου ήταν «οι επιχειρησιακές προτεραιότητες της ΕΕ», με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας να τονίζει π.χ. «τη σημασία διατήρησης σταθερότητας στην περιοχή του Σαχέλ, η οποία έχει ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για την ΕΕ», παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στο γαλλικό «αίτημα» οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να αποστείλουν μάχιμο τμήμα στο Μάλι.

Επίσης, ο Ελληνας υπουργός εξέφρασε την «πλήρη στήριξη» της κυβέρνησης στη νέα επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο («Irene») με πρόσχημα την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει με πλοία, αεροσκάφη και προσωπικό.

Παράλληλα, τη Σύνοδο απασχόλησαν τόσο η κατάσταση στο Αφγανιστάν (με τον Στόλτενμπεργκ να ενημερώνει σχετικά) όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. «Εάν η ΕΕ θέλει να είναι ένας αξιόπιστος παγκόσμιος "παίκτης", πρέπει επίσης να λάβει υπόψη το άμεσο περιβάλλον της. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να διατηρηθεί η εστίαση στη ΝΑ Ευρώπη και, μέσω της ανάπτυξης ικανοτήτων, να υποστηριχθούν οι εταίροι στην αντιμετώπιση ορισμένων προκλήσεων ασφαλείας», έλεγε χαρακτηριστικά ο Νταμίρ Κρστίσεβιτς, υπουργός Αμυνας της Κροατίας και προεδρεύων της Συνόδου.

Ολα αυτά σε στενή διασύνδεση με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Αλλωστε, στη διάρκεια δείπνου εργασίας, παρουσία Μπορέλ και Στόλτενμπεργκ, συζητήθηκαν «οι τρέχουσες επιχειρησιακές προτεραιότητες» της ΕΕ, αλλά και «η σημασία της συνεργασίας με στρατηγικούς εταίρους» με τον Κρστίσεβιτς να τονίζει ότι αυτές «αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής συζήτησης για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί χωρίς συμπληρωματική και κοινή δράση με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ».

Δεν περνά, εδώ, απαρατήρητη η επισήμανση του Ελληνα υπουργού ότι «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μειωθεί το επίπεδο φιλοδοξίας της ΕΕ κατά πλήρη εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της και να αναπτυχθεί κοινή στρατηγική κουλτούρα εντός της Ενωσης, προκειμένου να είναι σε θέση να αναλάβει αυτόνομη δράση, όπου οι περιστάσεις το απαιτούν»... Τοποθέτηση που αναδεικνύει την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει ρόλο μπροστάρη και στην υλοποίηση των ευρωενωσιακών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Συναντήσεις για την ενίσχυση της «συμμαχικής δραστηριότητας» σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ν. Παναγιωτόπουλος είχε διμερείς συναντήσεις με τις ομολόγους του από Αυστρία και Γερμανία. Επίσης, είχε τετραμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο, με αντικείμενο όπως διαχέεται την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και ευρύτερα το στήσιμο ενός νέου σχήματος στρατιωτικής «συνεργασίας» για την προάσπιση συμφερόντων ενεργειακών κολοσσών στην Ανατ. Μεσόγειο.

Θυμίζουμε, στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, στις 24/2, η Γαλλίδα υπουργός Φλοράνς Παρλί εμφανίστηκε βέβαιη ότι η Γαλλία θα συνεχίσει «αυτήν την παρουσία συμπληρωματικά με άλλες χώρες. Σκέφτομαι συγκεκριμένα την Κύπρο, σκέφτομαι την Ιταλία (σ.σ. έχει και αυτή δικαιώματα γεώτρησης σε κυπριακά "οικόπεδα"), αναφερθήκαμε επίσης και στη συμμετοχή - γιατί όχι; - της Ελλάδας, αλλά αυτό μένει ακόμα να συζητηθεί, γιατί πιστεύουμε ότι αυτές οι ΑΟΖ πρέπει να προστατευτούν».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται εμμέσως και από τον Ελληνα υπουργό που δήλωνε χτες: «Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, είχα και την ευκαιρία να έχω ουσιαστικές διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους μου από την Αυστρία και τη Γερμανία αλλά και μια πολύ σημαντική τετραμερή συνάντηση με Γαλλία, Ιταλία και Κύπρο. Οι συζητήσεις μας εστιάσθηκαν στο επίκαιρο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης στα σύνορά μας και σε επιμέρους δράσεις διμερούς συνεργασίας στα επίπεδα άμυνας και ασφάλειας. Τόνισα επίσης την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, αλλά και στη γενικά ενισχυμένη ναυτική παρουσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληγε.

Βαθιά στα ιμπεριαλιστικά παζάρια

Στο μεταξύ, χτες στο Ζάγκρεμπ έγινε και μια προγραμματισμένη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ. Στην ατζέντα ήταν οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας και ΕΕ - Τουρκίας.

Σήμερα, ξανασυναντώνται, στο «φορμάτ» έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τις «πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, εστιάζοντας συγκεκριμένα στις συνεχιζόμενες μάχες στο Ιντλίπ και γύρω από αυτό». Κατά την ατζέντα που δίνεται κεντρικά από την ΕΕ, «το Συμβούλιο θα συζητήσει πώς να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση και να εξαλείψει τις εντάσεις στην περιοχή, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική λύση. Οι υπουργοί μπορούν επίσης να ασχοληθούν με τις σχετικές εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης», μπαίνει σαν ...ανθυπολεπτομέρεια ό,τι συμβαίνει στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Σκάι», έλεγε ότι «το θέμα πλέον δεν είναι Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, αλλά ζήτημα εθνικής ασφάλειας (...) Γι' αυτό έχουμε όλα αυτά τα μέτρα ενισχυμένης φύλαξης των συνόρων μας και διεθνοποίησης του ζητήματος» και υπερασπίστηκε την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών που ανοίγει το δρόμο και για την αξιοποίηση των ξεριζωμένων ως «μοχλού πίεσης». Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου πως επιμένοντας στην εφαρμογή της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, προανήγγειλε ότι σήμερα Παρασκευή η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει επιστροφές στην Τουρκία στο πλαίσιό της.

Παράλληλα, και καθώς η κυβέρνηση σύμφωνα και με τις «παροτρύνσεις» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, διατηρεί ανοικτούς όλους τους «διαύλους επικοινωνίας» με την Αγκυρα, δεν περνά απαρατήρητο ότι χτες έγινε στην Αθήνα συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κων. Φλώρου με τον πρέσβη του Κατάρ στην Ελλάδα, Αμπντούλ Αζίζ Αλί Αλ-Ναάμα. Επισήμως, συζητήθηκαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Θυμίζουμε ότι Κατάρ - Τουρκία διατηρούν στενές σχέσεις, με την Τουρκία να ιδρύει στρατιωτική βάση στο Κατάρ το 2017, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας ασφαλείας που υπεγράφη το 2015.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατεπείγουσα Ερώτηση για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και την πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης

Την ανάληψη από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της των τεράστιων ευθυνών τους, για να τερματιστεί το αδιέξοδο προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά, στην ηπειρωτική χώρα και στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους, ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με κατεπείγουσα Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο.

Η Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου, έχει ως εξής:

«Με τεράστια ευθύνη ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και όλων των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της εκμετάλλευσης, αφού ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, βρίσκονται σε διαρκή εγκλωβισμό στα ελληνικά νησιά. Η Τουρκία, με όχημα το Προσφυγικό και οδηγώντας χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επιδιώκει μεταξύ άλλων να εξασφαλίσει την ακόμα ενεργότερη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην εισβολή της στη Συρία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η ΕΕ, επιμένει στην εφαρμογή της ατελέσφορης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου, που ευθύνονται για τις ανθρώπινες απώλειες, για την εκρηκτική κατάσταση τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και στα ελληνικά νησιά, όπως ανέδειξε και ο πρόσφατος λαϊκός ξεσηκωμός των νησιωτών. Επιδεικνύει πυγμή σε πρόσφυγες, μετανάστες και νησιώτες, ζητάει την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή αντιδραστικών μηχανισμών, όπως η Ευρωσυνοριοφυλακή και οι δυνάμεις ταχείας επέμβασής της (RABIT), ενώ στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στην πολιτική των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ που διαιωνίζει την πολεμική σύγκρουση στη Συρία και στηρίζει την εισβολή της Τουρκίας.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή/το Συμβούλιο στο αίτημα:

--Να καταργηθούν ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η ήδη ανενεργή Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά και να οδηγηθούν στις χώρες που έχουν ως προορισμό;

-- Να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά;

-- Η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ