ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2020 - Κυριακή 8 Μάρτη 2020
Σελ. /40
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Με τις πλάτες ιμπεριαλιστικών κέντρων τα γεωπολιτικά παιχνίδια της

Με τις πλάτες ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων κλιμακώνεται η επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, η οποία επιταχύνει τους αντιλαϊκούς της σχεδιασμούς σε Συρία, Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Κυπριακό, ποντάροντας στα παζάρια που επιδιώκουν αποφασιστικά μαζί της οι ΗΠΑ, η ΕΕ και φυσικά η Ρωσία (ειδικά για την τελευταία, βλ. και σχετικό θέμα).

Την Πέμπτη, λίγο πριν τελειώσει η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επαναλάμβανε από την Ουάσιγκτον με σαφήνεια: «Πιστεύουμε σθεναρά ότι ο εταίρος μας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία, έχει πλήρες δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στον κίνδυνο που έχει προκαλέσει αυτό που κάνουν εντός Συρίας ο Ασαντ, οι Ρώσοι και οι Ιρανοί», ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι το αλισβερίσι με την Αγκυρα κλιμακώνεται σε όλα τα ανοιχτά θέματα που «τρέχουν» στην περιοχή, κόντρα σε κάθε αυταπάτη περί «απομονωμένης Τουρκίας». «Η τουρκική κυβέρνηση μας έχει ζητήσει διάφορα πράγματα και εμείς αξιολογούμε όλα αυτά τα αιτήματα», εξήγησε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έστειλε στην Τουρκία τον ειδικό της απεσταλμένο για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι (που τον τελευταίο ενάμιση μήνα σχεδόν έχει ...μετακομίσει στη γειτονιά μας), αλλά και την Αμερικανίδα πρέσβειρα Κέλι Κραφτ, «εξετάζοντας πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για να μετριάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτήν την ανθρωπιστική κρίση στο Ιντλίμπ και κατ' επέκταση και στα νότια τμήματα της Τουρκίας».

Ο Τζέφρι, μάλιστα, μιλώντας σε Διεθνή Διάσκεψη για το Ιντλίμπ στην Κωνσταντινούπολη είπε - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ και ειδικά οι Ευρωπαίοι πρέπει να δράσουν από κοινού για τη στήριξη της Τουρκίας: «Εμείς καλούμε τους Ευρωπαίους μας συμμάχους να συνεισφέρουν στο συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχει μια ισπανική συστοιχία "Patriot" που τώρα αναπτύσσεται στη βάση του Ιντσιρλίκ - αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα όσων ήδη κάνει το ΝΑΤΟ, και θέλουμε να δούμε και άλλα τέτοια να συμβαίνουν». Παραδέχτηκε πάντως ότι εντός ΗΠΑ δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς την παροχή στήριξης στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την παράδοση πυρομαχικών στην Τουρκία και στο παζάρι έχει μπει και το ζήτημα της αγοράς πυραύλων «Patriot», όπως ανέφερε μεσοβδόμαδα άλλος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Το ζήτημα αυτό όμως εξαρτάται από την ακύρωση της αγοράς των ρωσικών «S-400».

Την Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ολοκλήρωνε διήμερες επαφές του στην Aγκυρα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι με την τουρκική πλευρά «έχουμε ένα κοινό συμφέρον και αυτό αφορά τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία». Παράλληλα συνέδεσε την «επίλυση αυτής της κατάστασης», δηλαδή της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, με «το πώς θα συμβάλουμε στη διευθέτηση των πιο σημαντικών προκλήσεων που σήμερα αντιμετωπίζει η Τουρκία», ξεχωρίζοντας «την ανάγκη» οι δύο πλευρές «να εργαστούμε από κοινού» και εκφράζοντας «κατανόηση για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Τουρκία». Η ΕΕ μάλιστα ανακοίνωσε την προσφορά 170 εκατ. ευρώ στην Τουρκία ως «ανθρωπιστική βοήθεια» στους «πιο ευάλωτους ανθρώπους στη Συρία», ενώ ακολούθησαν πληροφορίες και για πρόσθετο «πακέτο», μέχρι και μισού δισ. ευρώ.

Γερμανία και Γαλλία σιγοντάρουν

«Κατανόηση στις ανησυχίες» της Τουρκίας εξέφρασε όμως και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κρίνοντας απαραίτητο στην παρούσα χρονική περίοδο να σημειώσει ότι «ως αποτέλεσμα όσων συμβαίνουν στο Ιντλίμπ, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες για την Τουρκία» αλλά και ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αισθάνεται ότι τον στηρίζουμε επαρκώς αυτήν τη στιγμή». Τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε η επιλογή της Γερμανίας να συντηρήσει τη συζήτηση για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, επαναφέροντας πρόταση που προ μηνών είχε διατυπώσει η υπουργός Αμυνας της χώρας, αναζωπυρώνοντας και έτσι το παζάρι γύρω από τους όρους και τα ανταλλάγματα για τις «ισορροπίες» στην περιοχή, αλλά και την «επόμενη μέρα» στη Συρία. Το Βερολίνο δεν ξέχασε βέβαια να θυμίσει στην Αγκυρα τις προσδοκίες για τήρηση της ευρωτουρκικής Συμφωνίας για το Μεταναστευτικό (2016), αλλά την ίδια στιγμή να δώσει και το «πράσινο φως» (με απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου) για εκταμίευση 32 εκατ. ευρώ προς την Τουρκία, «για την υποστήριξη της Τουρκίας στην αποκατάσταση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ακτοφυλακής της», όπως διευκρίνιζε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο η γερμανική Βουλή απέρριψε την πρόταση για απορρόφηση 5.000 προσφύγων - μεταναστών από την Ελλάδα.

Χαρακτηριστική ήταν όμως και η στάση της Γαλλίας. Από τη μία ύψωνε τους τόνους, με τον ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν να δηλώνει πως η ΕΕ «δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό» που ασκεί η Τουρκία με το Μεταναστευτικό, από την άλλη εξηγούσε ότι «μας χρειάζεται να έχουμε τάχιστα μια μεγάλη, ειλικρινή, δημόσια διασαφήνιση με την Τουρκία για να γνωρίζουμε με ποια πλευρά είναι ο καθένας και πού βρίσκονται τα κοινά συμφέροντά μας». Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο Προέδρων, Ρ. Τ. Ερντογάν και Εμ. Μακρόν.

Απόλυτη στήριξη από το ΝΑΤΟ

Από κοντά και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που δεν έχασε ευκαιρία να εκφράσει τη συμπάθειά του προς την Τουρκία, που «φιλοξενεί ήδη περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες» και να επισημάνει ότι «οι προκλήσεις της μετανάστευσης είναι κοινές και απαιτούν κοινές λύσεις», τις οποίες κάλεσε να αναζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Και, βέβαια, στηρίζοντας την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, απέδωσε στη Συρία και στη Ρωσία την «ανθρωπιστική κρίση».

Ενδεικτική, τέλος, είναι και η παρέμβαση του Αμερικανού μεγαλοεπιχειρηματία Τζορτζ Σόρος, γνωστού πρωτοπόρου στην προώθηση κρίσιμων ιμπεριαλιστικών αντιλαϊκών σχεδιασμών. Σε άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» με τίτλο «Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας απέναντι στα εγκλήματα του Πούτιν στη Συρία», παρατηρούσε ότι η ανάμειξη της Ρωσίας στη Συρία συνδέεται με την επιθυμία της «να ανακτήσει την περιφερειακή και παγκόσμια επιρροή» και υποστήριζε πως οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία «προκάλεσαν πανικό στην Αγκυρα, ωθώντας την να ενθαρρύνει τους πρόσφυγες που ήδη βρίσκονταν στο έδαφός της να στραφούν προς την Ευρώπη...». Υπενθύμιζε δε παλιότερες συστάσεις του προς την ΕΕ «να αφυπνιστεί σχετικά με την απειλή που η Ρωσία συνιστά για τα στρατηγικά της συμφέροντα» και κατέληγε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να προσπαθήσει να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν απέναντι στον Πούτιν, ως προς την προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας που θα διατηρούσε μια "ζώνη ασφαλείας" στο Ιντλίμπ».

ΣΥΡΙΑ
Ρωσο-τουρκική συμφωνία για εκεχειρία στο Ιντλίμπ

Στη βάση παλιών και νέων προσωρινών συμβιβασμών

Οι Πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις στο Κρεμλίνο με επίκεντρο το Ιντλίμπ

Turkish Presidency

Οι Πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις στο Κρεμλίνο με επίκεντρο το Ιντλίμπ
Ενας νέος προσωρινός συμβιβασμός στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, με στόχο την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων οι οποίες κορυφώθηκαν επικίνδυνα τις τελευταίες βδομάδες, προέκυψε την περασμένη Πέμπτη. Η 6ωρη διαπραγμάτευση σε αίθουσες του Κρεμλίνου στη Μόσχα, από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, ανάμεσα στους Προέδρους Ρ. Τ. Ερντογάν και Βλ. Πούτιν, παρά τις τριβές και τις διαφωνίες, οδήγησε σε μία νέα, εύθραυστη συμφωνία.

Η αποτελεσματικότητα της συμφωνίας μερικών βασικών σημείων μέλλει, βεβαίως, να κριθεί στην πράξη. Θυμίζουμε ότι η ρωσο-τουρκική συμφωνία του Σότσι το 2018 για το Ιντλίμπ, περίπου ενάμιση χρόνο πριν, αποδείχθηκε τελικά αδύναμη να αποτρέψει τη σύγκρουση των στρατών Συρίας και Τουρκίας. Ο συριακός στρατός επιδιώκει την εκκαθάριση της περιοχής κυρίως από τζιχαντιστές και φιλότουρκους μισθοφόρους που έχουν μαζευτεί στο Ιντλίμπ μετά την ήττα τους από άλλα πεδία συγκρούσεων της Συρίας. Η τουρκική αστική τάξη, με τις πλάτες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, πρωτίστως ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, έχει επέμβει 4 φορές στην περιοχή με το πρόσχημα της «προστασίας αμάχων», επιδιώκοντας την εγκατάσταση στην περιοχή για τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα.

Η τωρινή συμφωνία πάντως κατέληξε στα εξής σημεία:

  • Τερματισμός των εχθροπραξιών μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή 6 Μάρτη, κατά μήκος της λεγόμενης «ζώνης αποκλιμάκωσης συγκρούσεων».
  • Δημιουργία «διαδρόμου ασφαλείας» πλάτους 6 χλμ. κατά μήκος της οδικής αρτηρίας Μ4 που συνδέει τη Λαττάκεια με τη βόρεια Συρία, οι ακριβείς συντεταγμένες του οποίου θα καθοριστούν την επόμενη βδομάδα από αξιωματούχους των υπουργείων Αμυνας Ρωσίας και Τουρκίας.
  • Κοινές περιπολίες Τούρκων και Ρώσων στρατιωτικών κατά μήκος της οδικής αρτηρίας Μ4 από τις 15 Μάρτη μεταξύ του οικισμού Τρουπά, δυτικά της στρατηγικής πόλης Σαρακίμπ, έως τον οικισμό Αϊν αλ Χαμπρ.
  • Εξάλειψη όλων των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στο Ιντλίμπ επειδή «οι απειλές σε βάρος πολιτών και υποδομών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με οποιεσδήποτε προφάσεις».
  • Υποστήριξη της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας από Ρωσία και Τουρκία επειδή «η διένεξη στη Συρία δεν έχει στρατιωτική λύση και πρέπει να διευθετηθεί ως εξέλιξη πολιτικής διαδικασίας, που θα υιοθετήσουν και θα υλοποιήσουν οι ίδιοι οι Σύροι, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Φαίνεται πως τα παζάρια είναι ευρύτερα μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, ΕΕ και ΗΠΑ. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, χαιρέτισε τη ρωσο-τουρκική συμφωνία διαβεβαιώνοντας ότι τώρα η ΕΕ θα αυξήσει τη «βοήθεια» που παρέχει στους Σύρους αμάχους. Διαπίστωσε παράλληλα πως αν και η Τουρκία «φέρει ένα μεγάλο βάρος (...) δεν μπορούμε να δεχτούμε οι μετανάστες να χρησιμοποιηθούν ως πηγή πίεσης».

Με τον ίδιο υποκριτικό τρόπο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε «ενθαρρυμένος» από την εκεχειρία στο Ιντλίμπ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα «βοηθήσει στην αποκλιμάκωση μιας πολύ επικίνδυνης κατάστασης και θα ανακουφίσει από μια άσχημη ανθρωπιστική κρίση».

Ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό «Ροσίγια 24», όπου φαίνεται να έριξε «γέφυρα» προς τη μεριά της Αγκυρας, μη αποκλείοντας εν ευθέτω χρόνω την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στην περίπτωση που ο Ερντογάν «σταματήσει να υποστηρίζει τρομοκράτες».


Δ. ΟΡΦ.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις για τις εξελίξεις στην περιοχή

Συγκεντρώσεις για το Προσφυγικό και με θέμα «Οι εξελίξεις στα νησιά και οι θέσεις του ΚΚΕ» οργανώνουν Οργανώσεις του Κόμματος στην Αττική:

-- Το Σάββατο 7 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Γαλάτσι, στο καφενείο «Αγρα Λέσβου» (Αθηναίων 41). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 9 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ Ν. Ιωνίας καλούν στο «Παναιτώλιο». Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Την Παρασκευή 13 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην Ελευσίνα, στο μεζεδοπωλείο «Μαγατζές» (Παγκάλου 69), θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ