ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2020 - Κυριακή 8 Μάρτη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοι στη μάχη της πανεξόρμησης με τον «Ριζοσπάστη»!

Ξεκινά η 4μηνη εξόρμηση για την αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας μας

Με μια μεγάλη πανεξόρμηση από το πρωί του Σαββάτου ξεκινάμε την 4μηνη εξόρμηση για την αύξηση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη», που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιούνη. Για την επιτυχία αυτής της μάχης όλες οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ είναι στο πόδι από την περασμένη βδομάδα. Τα πλάνα και ο σχεδιασμός έχουν μπει σε κάθε ΚΟΒ, ο καταμερισμός έχει γίνει για να πιαστούν χιλιάδες χώροι δουλειάς και συνοικίες, οι οπαδοί μας έχουν ενταχθεί σε αυτόν το σχεδιασμό. Τώρα, λοιπόν, ριχνόμαστε αποφασιστικά στη μάχη της διακίνησης, για να είναι η «επίσημη πρώτη» της 4μηνης εξόρμησης όσο γίνεται πιο επιτυχημένη, να μας ανοίξει δρόμους για την κλιμάκωση της δουλειάς μας με την εφημερίδα. Αξιοποιούμε όλο το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα με σχέδιο συγκεκριμένο.

Οι επόμενες μέρες πρέπει να αξιοποιηθούν για να φτάσουμε σε χιλιάδες εργαζόμενους και λαϊκούς ανθρώπους. Για να μην ξεχάσουμε κανέναν από όσους συναντηθήκαμε τα τελευταία χρόνια, είτε συσπειρώθηκαν με το ΚΚΕ είτε πάλεψαν μαζί μας στο εργατικό κίνημα είτε ταλαντεύτηκαν, όμως εκτιμούν τις θέσεις του Κόμματος, τη σταθερότητα και τη συνέπειά του.

Να απευθυνθούμε θαρρετά σε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους και νεολαίους, να βρούμε τον «έναν ακόμα», που για πρώτη φορά αγοράζει την εφημερίδα μας, που συζητάμε μαζί του κάποιο από τα άρθρα της, που «πιάνουμε» τον προβληματισμό του γύρω από τις εξελίξεις και αναπτύσσουμε πολιτική συζήτηση μαζί του. Κι αυτός ο «ένας ακόμα» που μπορούμε να πείσουμε να πάρει την εφημερίδα μας υπάρχει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε συνοικία.


Η διαπάλη γίνεται όλο και πιο σύνθετη, έχουμε περάσει σε νέα φάση που η «πεπατημένη» δεν φτάνει αφού οι εξελίξεις είναι πολύ γρήγορες, η εύστοχη αντιπαράθεση απαιτεί φρεσκάδα επιχειρημάτων, που μόνο ο «Ριζοσπάστης» προσφέρει.

Να χτυπήσουμε πόρτες σπιτιών, να πάμε σε γιαπιά και εργοστάσια, σε γραφεία, σε χωράφια και μικρομάγαζα, σε χώρους νεολαίας, που πιθανόν να έχει πολλά χρόνια να φτάσει ο «Ριζοσπάστης». Να επιδιώξουμε η πανεξόρμηση του ΚΚΕ να γίνει θέμα συζήτησης με συναδέλφους, φίλους και γείτονες, να αναδειχθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που συμπυκνώνονται στο σύνθημά της: «Οταν η αλήθεια είναι στα χέρια σου γίνεται δύναμη». Και η γνήσια, η ταξική «αλήθεια» διαδίδεται μόνο μέσα από την εφημερίδα του ΚΚΕ.

Να αξιοποιήσουμε το περιεχόμενο της εφημερίδας: Το dvd με το ντοκιμαντέρ για τα 100χρονα του Κόμματος, το αφιέρωμα στη Μέρα της Γυναίκας, την αρθρογραφία γύρω από τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας.

Δεν ξεκινάμε από το «μηδέν». Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για να αυξηθεί η διακίνηση του «Ριζοσπάστη», κάτι που αποτυπώνεται και στην κυκλοφορία του. Τώρα μπορεί να γίνει το επόμενο βήμα: Αυτή η καλή πορεία να σταθεροποιηθεί, να κερδηθούν κι άλλοι αναγνώστες, ειδικά από τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, να βελτιωθεί η σχέση του κάθε μέλους του Κόμματος και της ΚΝΕ με την εφημερίδα.

Για το ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος μας»

Η εφημερίδα μας κυκλοφορεί έχοντας ως ένθετο, δωρεάν, το dvd με το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια του Κόμματος «Ο Δρόμος μας». Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά αφιερωμάτων με τα οποία θα κυκλοφορήσει ο «Ριζοσπάστης» το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της 4μηνης εξόρμησης.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που καρέ καρέ, μέσα σε 100 λεπτά, διατρέχει τη συγκλονιστική Ιστορία του ΚΚΕ.

Με κείμενο και εικόνες, με πλούσιο αρχειακό υλικό, σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα ενός ολόκληρου αιώνα ζωής και δράσης, ο θεατής ταξιδεύει στην ηρωική αυτή διαδρομή και ταυτόχρονα αντλεί γνώση και πολύτιμα διδάγματα.

Το ντοκιμαντέρ περιέχει υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ, το Αρχείο της ΕΡΤ, το Αρχείο Ηρώς και Γιώργου Σγουράκη. Ο διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Νίκος Καβουκίδης και οι σκηνοθέτες Τάσος Ψαρράς, Μάνος Ζαχαρίας, Λεωνίδας Βαρδαρός, Θεοδοσία Γραμματικού έδωσαν δικά τους υλικά από ταινίες και ντοκιμαντέρ τους.

Για τα γυρίσματα δημιουργήθηκε κινηματογραφική ομάδα αποτελούμενη από τους Σήφη Στάμου, Παυλίνα Αγαλιανού, με υπεύθυνο τον Κώστα Σταματόπουλο. Ακόμα, για το σενάριο και την έρευνα του ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε ομάδα αποτελούμενη από τους Θανάση Λεκάτη, Φάνη Παρρή, Αλέξανδρο Βαλσαμή, με υπεύθυνο τον Γιάννη Κλεφτογιάννη.

Στη διεύθυνση φωτογραφίας ήταν ο Ακης Αποστολίδης. Η πρωτότυπη μουσική είναι της Σοφίας Καμαγιάννη.

Σπικάζ: Δανάη Κατσαμένη, Μίλτος Δημουλής.

Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται και αφηγούνται on camera οι: Παύλος Ορκόπουλος, Μαριάνθη Σοντάκη, Δημήτρης Αλεξανδρής και Λίλα Καφαντάρη. Σε αφηγήσεις, απαγγελίες λογοτεχνικών κειμένων και ντοκουμέντων δανείζουν επίσης τη φωνή τους οι Δημήτρης Καταλειφός, Κώστας Καζάκος, Ελένη Γερασιμίδου, Διονύσης Ξενάκης.

Συμμετέχουν ακόμα δεκάδες ηθοποιοί και μουσικοί.

Αμιλλα της ΤΕ Πειραιά

Προκηρύσσοντας άμιλλα για τις ΚΟΒ, η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ τις καλεί να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στη διακίνηση του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» με κριτήρια: Το σύνολο της διακίνησης, τη διακίνηση στην εργατική τάξη και στη νεολαία και τον αριθμό συνδρομητών κάθε ΚΟΒ. «Το τετραήμερο που έρχεται, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι φίλοι της Οργάνωσης, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μπει η εφημερίδα μας σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς, χώρους νεολαίας και σπίτια λαϊκών οικογενειών σε κάθε γειτονιά του Πειραιά», αναφέρει η ΤΕ Πειραιά στο κάλεσμά της.


Εκδηλώσεις του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του '21

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση, το 2021, 200 χρόνων από την Επανάσταση του '21, διοργανώνει το Σάββατο 28 Μάρτη ημερίδα με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 και η συγκρότηση του αστικού κράτους στην Ελλάδα», και τη Δευτέρα 30 Μάρτη συναυλία με το έργο «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

Ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ: Η Επανάσταση του 1821 και η συγκρότηση του αστικού κράτους στην Ελλάδα

Σάββατο 28 Μάρτη, στις 16.30, στην Αίθουσα Συνεδρίων (Περισσός).

Θα μιλήσουν:

  • Κεντρική εισήγηση: Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Η κομματική ιστοριογραφία για το χαρακτήρα και τις κινητήριες δυνάμεις της Επανάστασης: Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ.
  • Η ανάπτυξη του καπιταλισμού από τον 18ο αιώνα έως το 1821: Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Ο ελληνικός Διαφωτισμός: Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ.
  • Ο χαρακτήρας και οι κινητήριες δυνάμεις της Επανάστασης: Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.
  • Τα Συντάγματα της Επανάστασης: Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Τμήματος Λαϊκών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης της ΚΕ.
  • Οι εμφύλιοι πόλεμοι: Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.
  • Ιωάννης Καποδίστριας: Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ.
Συναυλία «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»

Δευτέρα 30 Μάρτη, στις 20.30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Συναυλία με το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου.

Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μεικτή Χορωδία του δήμου Αθηναίων. Διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης. Διδασκαλία χορωδίας ο Σταύρος Μπερής. Ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας και ο Μανώλης Χατζημανώλης. Οι λυρικοί τραγουδιστές: Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος) και Ειρήνη Καράγιαννη (υψίφωνος). Αφηγείται η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.


ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη πολιτική εξόρμηση από το πρωί του Σαββάτου

Με τον «Ριζοσπάστη» και την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τα μέτρα της κυβέρνησης

Μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση σε δεκάδες χώρους δουλειάς και γειτονιές ξεκινάει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ από το πρωί του Σαββάτου. Με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» και με την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τις θέσεις του Κόμματος, οι Οργανώσεις θα «οργώσουν» όλη την Αττική: Εργοστάσια, εργοτάξια, λιμάνια, εμπορικά καταστήματα, άλλοι μεγάλοι χώροι δουλειάς, στέκια νεολαίας, σχολεία και σχολές περιλαμβάνονται στο πολιτικό αυτό άνοιγμα.

Στόχος είναι να φτάσει παντού, μαχητικά και με ζωντάνια, το κάλεσμα του Κόμματος για επαγρύπνηση και δράση ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά παζάρια, για να στρέψει ο λαός τα πυρά του στους πραγματικούς υπεύθυνους και τις αιτίες που γεννούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται οι παρακάτω εξορμήσεις:

Σάββατο 7 Μάρτη

-- Στη 1 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Μενιδίου, με επικεφαλής τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία και τον πεζόδρομο Ελευσίνας, με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 1.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Α. Λιοσίων με επικεφαλής τον Γιώργο Μπαγιαρτάκη, μέλος της ΕΟΕ της ΚΟ Αττικής.

Επίσης, στο Μετρό «Αγία Μαρίνα» Αιγάλεω, σε εμπορικούς δρόμους σε Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Μπουρνάζι και στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής «Passarella» στο Περιστέρι. Στην Πετρούπολη (πλατεία Ηρώ και πλατεία Αγίας Τριάδας), στο Ιλιον (πλατεία), στο Καματερό στις 10 π.μ. στα μαγαζιά.

-- Πειραιάς: Από τις 10 π.μ. σε εμπορικά και επισιτιστικά καταστήματα στο κέντρο με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 6 μ.μ. στο πάρκο Κράκαρη (Λιπάσματα), με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ. Στις 6 μ.μ., σε σούπερ μάρκετ στην Αγιά Σοφιά, με επικεφαλής τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Κυριακή 8 Μάρτη

-- Στις 5 μ.μ., μαζική εξόρμηση σε χώρους Επισιτισμού στο Αιγάλεω (Αγίας Λαύρας - Μπότσαρη)

-- Στις 6 μ.μ., στο πάρκο Σελεπίτσαρι, στο Κερατσίνι

Δευτέρα 9 Μάρτη

-- ΤΟ Κατασκευών: Εξορμήσεις σε μεγάλα εργοτάξια, όπως της ανάπλασης του Φαλήρου, του ΣΚΑ στο Μενίδι, σε γραφεία κατασκευαστικών ομίλων, μελετητικά γραφεία, στις εταιρείες ανελκυστήρων «Παππάς» και «Βαλσαμίδης».

-- ΤΟ Τηλεπικοινωνιών: Σε εγκαταστάσεις του Ομίλου ΟΤΕ (Διοικητικό Μέγαρο, Αθήνα, Κεραμεικός, Τζιτζιφιές, Αχαρνών, Αμπελόκηποι, Αγ. Παρασκευή, Π. Φάληρο), της «Vodafone» (Πετράλωνα, Ρέντης, Πύργος Αθηνών, Φάληρο), της «Wind» (Λ. Αθηνών, Μαρούσι), της «Intracom Defence» - «Itrasoft» - «Intralot», «Telecom», «Forthnet», «Unify», «Skroutz», «Unisystems», «NOKIA», «Singular», «e-Food», «Neurosoft», IBM, «Openbet», «Novibet», «Teleperformance», «Webhelp». Επίσης, σε καταστήματα και κέντρα διαλογής ΕΛΤΑ και ταχυμεταφορών.

-- ΤΟ ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης: Στις 6 π.μ. στο Αμαξοστάσιο δήμου Περιστερίου και στις 10 π.μ. στην Κεντρική Υπηρεσία υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον Γιώργο Κρητικό, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής. Στις 9.30 π.μ. στο Κτίριο Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας (Συγγρού 80-88), με την Αριάδνη Παγανέλη, στέλεχος του ΚΚΕ. Στις 11 π.μ., στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, με την Αλεξάνδρα Λάμπρου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Πειραιάς: Στις 9 π.μ. στο δημαρχείο Πειραιά με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μαρούπα. Επίσης σε δημοτικές υπηρεσίες, σε εργοστάσια και στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ.

-- Νοτιοδυτική Αθήνα: Στα Τεχνικά Συνεργεία του δήμου Αιγάλεω, στο Μετρό «Αιγάλεω», στην «ΠΑΦΑΡΜ» στο Περιστέρι, στο εργοστάσιο «ΓΙΟΥΛΑ» (Αιγάλεω), στο εργοστάσιο «ΓΙΩΤΗΣ» (Περιστέρι), στο εργοστάσιο «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ» (Αιγάλεω), στη «ΔΥΝΑΜΙΚΗ» (Περιστέρι), στο Νυχτερινό ΕΠΑΛ Αιγάλεω, στο σούπερ μάρκετ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» στο Περιστέρι.

-- Δυτική Αθήνα: Στις 10 π.μ. στα μαγαζιά στην Πετρουπόλεως, στις 8.30 π.μ. στο ΙΚΑ Ιλίου - Αγίων Αναργύρων, στις 7 μ.μ. Στο νυχτερινό ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων.

-- Σε ΑΕΙ: Στο ΕΜΠ (Πολυτεχνειούπολη, Ζωγράφου), στις 9 π.μ. με επικεφαλής τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα περιοδεύσουν σε: Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ (Πατησίων), Φιλοσοφική Σχολή, σχολές Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Φυσικομαθηματική Σχολή, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΝΟΠΕ, ΑΣΟΕΕ, Γεωπονικό, Σχολές Υγείας, Σχολή Μηχανικών του ΠΑΔΑ, Σχολή Επιστημών Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΔΑ, Σχολή Επιστημών Τροφίμων του ΠΑΔΑ, Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του ΠΑΔΑ, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πολιτισμού του ΠΑΔΑ, ΑΣΠΑΙΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ