ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Νέες προκλήσεις της Τουρκίας, με ευρωατλαντικό «αέρα»

Προσπάθεια εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού στην Κω - Υπερπτήσεις στον Εβρο και στην καρδιά του Αιγαίου από τουρκικά μαχητικά χτες

Από την προσπάθεια διεμβολισμού του σκάφους της ελληνικής Ακτοφυλακής
Από την προσπάθεια διεμβολισμού του σκάφους της ελληνικής Ακτοφυλακής
Με νέα σοβαρά επεισόδια συνεχίστηκε χτες να εκδηλώνεται η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Εβρο, με την πλάτη «ζεσταμένη» από ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ και ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι, τόσο για την ανανέωση της κατάπτυστης Συμφωνίας για το Προσφυγικό με την ΕΕ όσο και για τη στήριξη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία και τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» που δρομολογούνται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες τα ξημερώματα, περίπου στις 5.45, ανοιχτά της Κω, όπως φαίνεται και από σχετικό βίντεο (δόθηκε στη δημοσιότητα από την ανταποκρίτρια της «Bild» στην Ελλάδα), τουρκική ακταιωρός καταδίωξε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, έως ότου συγκρούστηκαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Στο βίντεο ακούγονται μέλη του ελληνικού πληρώματος να λένε «μας έσπασε τα ρέλια. Είναι στα δικά μας (σ.σ. χωρικά ύδατα) και μας χτύπησε, μας έχει κάνει ζημιά πίσω». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό σκάφος κινούνταν με ευθεία πορεία στην οριογραμμή, όταν το τουρκικό κινήθηκε πάνω του και συγκρούστηκαν, καθώς το ελληνικό - εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα - δεν παρεξέκλινε της πορείας του.

Ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού μιλά για «σκοπούμενη σύγκρουση με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος».

Αργότερα χτες, η Αγκυρα έδωσε άλλο ένα δείγμα κλιμάκωσης εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, με υπέρπτηση που πραγματοποίησαν δύο «F-16» στον βόρειο Εβρο (η πρώτη φορά στα χρονικά των ελληνοτουρκικών σχέσεων που τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από έδαφος της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές) και μάλιστα κατεβαίνοντας μόλις στα 500 πόδια (περίπου 160 μέτρα) από το έδαφος, πετώντας κοντά σε ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού το οποίο εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των συνόρων.

Ακολούθησε άλλο «ζευγάρι» τουρκικών «F-16», που πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νησίδα Καλόγεροι στην καρδιά του Αιγαίου.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, σε δηλώσεις του για την κατάσταση στον Εβρο (βλέπε αναλυτικά σελ. 10) έλεγε πως «ό,τι έκαναν οι ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το κάνουν και οι Ελληνες εκ μέρους της Δύσης στα σύνορά τους».

Εντός ευρωατλαντικών «ορίων»...

Για την προσπάθεια εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού στην Κω η κυβέρνηση πραγματοποίησε διάβημα προς την τουρκική πλευρά, με τον Τούρκο πρέσβη να καλείται στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την ενέργεια, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των μελών του πληρώματος του ελληνικού σκάφους. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωνε ότι «ενημερώνονται - όπως είναι πάγια τακτική μας - όλοι οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταδικάζει το περιστατικό αναφέροντας ότι «δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές (σ.σ. χτεσινές) θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής, που τη θέτει εκτός όχι μόνο των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής. Ορίων και λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Να σημειωθεί πως μετά το διάβημα της Αθήνας στον Τούρκο πρέσβη, το ΥΠΕΞ της γείτονος κάλεσε χτες τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα για εξηγήσεις.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», ο πρέσβης Μ. Χ. Διαμέσης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για «παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων» αλλά και για φερόμενη «παράνομη κράτηση δημοσιογράφων» (τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για κράτηση δημοσιογράφων για δημοσιεύματα στα οποία αναφέρονταν στην ανθρωπιστική κρίση στις μονάδες προσφύγων σε Ρόδο και Λέσβο). Το «CNN Turk» προσθέτει πως ο Ελληνας πρέσβης έλαβε και «προειδοποιήσεις» για τις κινήσεις των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων στα χερσαία σύνορα, στον Εβρο.

...εν αναμονή και νέων προκλήσεων...

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες στο «Star», χαρακτήρισε το περιστατικό του εμβολισμού «απαράδεκτο, διότι είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο συμβάν, δεν έτυχε τα δύο σκάφη να ακουμπήσουν. Είναι προφανές ότι η τουρκική ακταιωρός επί σκοπώ ακούμπησε το ελληνικό σκάφος». Πρόσθεσε ότι στην κυβέρνηση «διαβάζουμε την τουρκική προκλητικότητα σαν μία προσπάθεια να παρασυρθεί η Ελλάδα σε αυτό το μονοπάτι. Δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε την Τουρκία σε αυτό».

Ταυτόχρονα, αναπαράγοντας το αφήγημα ότι ο Ερντογάν πήγε στις Βρυξέλλες και δεν πήρε τίποτα («Πήγε με μια λίστα απαιτήσεων, η οποία θεωρούσε ότι θα ικανοποιηθεί ως αντίβαρο δικών του υποχωρήσεων στο Μεταναστευτικό. Δεν λειτουργεί έτσι η Ευρώπη»), εκτίμησε ότι «μια πιθανή τουρκική αντίδραση θα ήταν η προσπάθεια όξυνσης στα Ελληνοτουρκικά. Το περιμένουμε, αλλά σας ξαναλέω, δεν θα παρασυρθούμε εμείς σε αυτόν τον δρόμο».

Αλλωστε, όπως είπε, ήδη στον Εβρο «γίνονται πολλές προσπάθειες - με διάφορους τρόπους, ηθελημένα, αθέλητα, από εδώ, από εκεί - να δημιουργηθεί επεισόδιο», προσθέτοντας ότι «ελλοχεύουν πάρα πολλοί κίνδυνοι. Ομως δική μας υποχρέωση είναι να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό που είναι το εθνικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον», ενώ τόνισε και ότι υπάρχει «μια εκστρατεία προκλήσεων απέναντι στη χώρα και απέναντι στην Ευρώπη».

...και με επιμονή στην πολιτική εγκλωβισμού

Νωρίτερα χτες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στ. Πέτσας επιβεβαίωνε την επιμονή της κυβέρνησης στη χρεοκοπημένη πολιτική της ΕΕ για τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, που ανάμεσα στα άλλα δίνει και τη δυνατότητα στην Τουρκία να αξιοποιεί τους κυνηγημένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ως «χαρτί» στα ιμπεριαλιστικά παζάρια.

Θυμίζοντας όσα είπε και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στις πρόσφατες επισκέψεις του σε Βερολίνο και Βιέννη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 26-27/3, η Ευρώπη οφείλει να έχει αποκρυσταλλώσει τη θέση της για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, υπό το φως όμως των πρόσφατων γεγονότων».

Επανέλαβε ότι «τα γεγονότα στον Εβρο αποτελούν μια οργανωμένη και συντονισμένη από τις τουρκικές αρχές επιχείρηση, μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» και υποστήριξε πως «η απόπειρα της Τουρκίας να εκβιάσει την Ελλάδα και την ΕΕ, χρησιμοποιώντας ως "όπλο" κατατρεγμένους ανθρώπους, απέτυχε».

Παράλληλα, ως όρους από την πλευρά της κυβέρνησης στο ιμπεριαλιστικό παζάρι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την Τουρκία για «προσαρμογή» των συμφωνιών εγκλωβισμού στα νέα δεδομένα, έθεσε εκ νέου η γείτονας «να αποσύρει αμέσως τους απελπισμένους ανθρώπους που συγκέντρωσε στον Εβρο. Να πάψει να τους υποκινεί διασπείροντας fake news. Να δεχτεί πίσω όσους μπήκαν παράνομα και έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος. Να δεχτεί κοινές περιπολίες της Ακτοφυλακής και άλλων αρχών με την Frontex, στα τουρκικά χωρικά ύδατα, στη θάλασσα, αλλά και στην ξηρά. Να δεχτεί ότι οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο θα γίνονται όχι μόνο από τα νησιά, αλλά και από την ενδοχώρα».

Δείχνοντας εξάλλου τη «διαθεσιμότητα» της κυβέρνησης, είπε ότι «εφόσον η Τουρκία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, οφείλει και η Ευρώπη να της προσφέρει σχετική βοήθεια. Η Ευρώπη είναι έτοιμη γι' αυτό και εφόσον πράγματι το θέλει και η Τουρκία, μπορεί να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός ο οποίος τελικά θα είναι ωφέλιμος και για την ΕΕ και για την Τουρκία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική μας χώρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος». Σε αυτό το πλαίσιο, στηλίτευσε τη στάση και τις δηλώσεις Ερντογάν, λέγοντας ότι «συνεχώς προσπαθεί να δυναμιτίζει το κλίμα».

Διέψευσε, τέλος, την ύπαρξη μυστικού κέντρου κράτησης στα σύνορα του Εβρου, κοντά στο χωριό Πόρος, είδηση που δημοσίευσαν οι «New York Times», όπως και μαρτυρίες περί θανάσιμου πυροβολισμού μετανάστη από Ελληνα συνοριοφύλακα.

Σήμερα Πέμπτη, άλλωστε, αναμένονται στην Ελλάδα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον. Μαζί με τον Κυρ. Μητσοτάκη θα επισκεφτούν το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα. Ακολούθως θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

ΣΥΡΙΖΑ
Κάνει ότι δεν ξέρει ποιος «αποθρασύνει» την Τουρκία...

Κάνοντας «γαργάρα» το γεγονός ότι η τουρκική προκλητικότητα ενθαρρύνεται απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, από μια πολιτική που το κόμμα του και απ' τη θέση της κυβέρνησης στήριξε με νύχια και με δόντια και στην οποία σήμερα δηλώνει ότι «βάζει πλάτη» στην κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας ανέβηκε στα «κεραμίδια» χτες για τις τουρκικές προκλήσεις λέγοντας σε δήλωσή του πως «όποια λάθη και αν έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν περιγράφεται με μια μόνο λέξη: Θράσος» και πως «πάει πολύ η Τουρκία που κατέχει παράνομα τη βόρεια Κύπρο και τμήμα της Συρίας, που παραβιάζει κατ' εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, η τουρκική ηγεσία που καθημερινά πραγματοποιεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παριστάνει από πάνω και τον τιμητή έναντι της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο».

Διερωτήθηκε ακόμη ποια είναι τα κίνητρα της ρητορικής Ερντογάν, λέγοντας: «Δεν ξέρω αν το κάνει για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη της χώρας του για επιθετικές πράξεις έναντι της Ελλάδας ή απλά παζαρεύει κάτι παραπάνω από την ευρωπαϊκή ηγεσία». Και σημείωσε πως «η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά. Χωρίς εθνικιστικές κορόνες και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με πατριωτική ευθύνη», προσθέτοντας πως «καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν θα πρέπει να μένει αναπάντητη», «ξεχνώντας» ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έχουν μπει για τα καλά στο ιμπεριαλιστικό παζάρι για την παραμονή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποτέλεσμα της ανοχής αν όχι της ενθάρρυνσης των ΝΑΤΟ - ΕΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε με αφορμή τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι νέες προκλητικές ενέργειες στα νησιά και στον Εβρο δεν είναι προϊόν απομόνωσης της Τουρκίας, όπως λένε ορισμένοι, αλλά αποτέλεσμα της ανοχής, αν όχι της ενθάρρυνσης, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, σε βάρος γειτονικών χωρών και εν μέσω παζαριών για τη διατήρησή της στο ευρωατλαντικό μπλοκ. Κατά συνέπεια, ο λαός καταδικάζοντας την προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης πρέπει να αντιπαλέψει και τον επικίνδυνο εναγκαλισμό της χώρας με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ και την πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ