ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΚΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την Υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας οργανώνουν σήμερα, στις 3.30 μ.μ., σωματεία της Αττικής

Σε θέση μάχης βρίσκονται κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα, απαιτώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις συνθήκες εξάπλωσης του κορονοϊού αλλά και της εργοδοτικής επίθεσης που κλιμακώνεται παράλληλα.

Με συνελεύσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις διεκδικούν άμεση, ουσιαστική ενίσχυση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στους χώρους δουλειάς, ενώ παράλληλα οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στη νέα επίθεση της εργοδοσίας, η οποία με τις «πλάτες» της κυβέρνησης και τη στήριξη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ επιχειρεί να «ξηλώσει» εργασιακά δικαιώματα και να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού στον τζίρο και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Φτάνει πια η κοροϊδία κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων!

Σε αυτό το πλαίσιο, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, καλούν σήμερα, Παρασκευή, στις 3.30 μ.μ.,το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος στην Αττική.

«Φτάνει πια η κοροϊδία κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων. Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων», τονίζουν τα τέσσερα σωματεία.

Στην ανακοίνωσή τους σχολιάζουν τα μέτρα της κυβέρνησης που είναι κοροϊδία για τους εργαζόμενους, τις ρυθμίσεις που είναι κομμένες και ραμμένες στις εργοδοτικές αξιώσεις και την επίθεση που ήδη αντιμετωπίζουν στους κλάδους τους.

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ηγεσία της ΓΣΕΕ, αποτελούν πρόκληση για τους χιλιάδες εργαζόμενους των κλάδων μας και όχι μόνο, που έρχονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τη μεγάλη ανασφάλεια στους χώρους δουλειάς», αναφέρουν και συνεχίζουν:

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι εξαγγελίες για τη δημόσια Υγεία δεν λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους.

Αφήνουν το δημόσιο σύστημα Υγείας με τεράστια κενά σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό και υλικά. Οι 2.000 προσλήψεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες της σημερινής περιορισμένης εξάπλωσης του ιού, πόσο μάλλον τις ανάγκες αντιμετώπισης πλατιάς εξάπλωσής της, να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ, να στελεχωθούν νέες μονάδες (π.χ. Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία) με προσωπικό και εξοπλισμό».

«Πράσινο φως» στην επίθεση της εργοδοσίας που ήδη οργιάζει

Δίπλα στα παραπάνω, τα σωματεία υπογραμμίζουν πως με κυβερνητικές εντολές έχουν αποφασιστεί «η αναστολή της λειτουργίας και των ελέγχων από τα Σώματα Επιθεώρησης Εργασίας, αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" τροποποιήσεις ωραρίων» και σχολιάζουν πως πρόκειται για αποφάσεις που «δίνουν πράσινο φως στους εργοδότες να οργιάσουν και να επιτεθούν στο μόνο δικαίωμα που είχε μείνει όρθιο από την κρίση, αυτό της κανονικής άδειας των εργαζομένων».

Οσον αφορά την εικόνα που διαμορφώνεται στους κλάδους, όπως αποτυπώνεται στις καταγγελίες που έχουν δεχθεί, υπογραμμίζουν τα ακόλουθα:

«Οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία, με απειλές για απολύσεις, για επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, για αναγκαστική αλλαγή βαρδιών, για να πάρουν οι εργαζόμενοι άδειες άνευ αποδοχών ή να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας.

Επιπλέον, στον κλάδο του Εμπορίου και στα σούπερ μάρκετ η εργοδοσία εδώ και μέρες έχει προχωρήσει σε αναστολή των αδειών, κόψιμο ρεπό, επιβολή επιπλέον ωρών εργασίας. Στις αποθήκες τροφίμων οι εργαζόμενοι δουλεύουν ασταμάτητα μέχρι και 14 ώρες. Οταν όμως ζητούν άδεια, οι εργοδότες απαιτούν να κάνουν χρήση της κανονικής.

Στα ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό οι εργαζόμενοι καλούνται να συμφωνήσουν σε απαράδεκτους συμβιβασμούς μέχρι "να ανακάμψει η αγορά".

Στις Τηλεπικοινωνίες και στο Χρηματοπιστωτικό επιβάλλεται η εργασία από το σπίτι μετακυλώντας την ευθύνη εξολοκλήρου στους ίδιους τους εργαζόμενους, που μαζί με τους στόχους που θα έχουν να καλύψουν και οι οποίοι παραμένουν αμετάβλητοι, τις ίδιες ώρες θα έχουν τα παιδιά στο σπίτι».

Διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών

«Για ακόμα μια φορά κυβέρνηση, εργοδότες και η ηγεσία της ΓΣΕΕ μεταφέρουν το βάρος στις πλάτες μας. Για ακόμα μια φορά μας καλούν να πληρώσουμε το μάρμαρο και περνάνε σε φουλ επίθεση στα δικαιώματά μας, στις ζωές μας», σημειώνουν τα σωματεία και απαιτούν «να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Τα αιτήματα που προτάσσουν έχουν ως εξής:

1. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές Υγείας. Μονιμοποίηση του προσωπικού.

2. Να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ιδίως τις ώρες αιχμής.

3. Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

4. Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κ.τ.λ.).

5. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση.

6. Συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία στις οποίες θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.

7. Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πελάτες (τεχνικοί, καταστήματα) με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων.

8. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

Κινητοποίηση και από τα σωματεία στο Θέαμα - Ακρόαμα

Να μην αξιοποιηθεί το σοβαρό πρόβλημα του κορονοϊού προκειμένου να αθετηθούν συμβάσεις, να καταργηθούν τα δικαιώματα των ηθοποιών, των μουσικών, των εργαζομένων στο χώρο του Θεάματος - Ακροάματος ζητούν το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των παραπάνω σωματείων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 17/3, στις 11 π.μ. για να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων.

  • Στο μεταξύ, Ερώτηση σχετικά με τη μη καταβολή δεδουλευμένων και την απόλυση ηθοποιών από το ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, με πρόσχημα τις εξελίξεις που αφορούν τον κορονοϊό, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Βόλου. Οπως επισημαίνει, η δημοτική αρχή και το ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ αποφάσισαν, λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό, να μην πραγματοποιήσουν την παραγωγή του παιδικού έργου, αφήνοντας ωστόσο ξεκρέμαστους και απλήρωτους τους ηθοποιούς της παράστασης. Παρότι κατά παράβαση των εργασιακών όρων οι εργαζόμενοι δέχθηκαν να δουλεύουν ταυτόχρονα σε δύο παραγωγές, ακόμη και Σαββατοκύριακα και αργίες, η δημοτική αρχή τούς «τιμωρεί» ρίχνοντάς τους στην ανεργία, αρνούμενη να υπογράψει, όπως είχε συμφωνηθεί, νέο συμβόλαιο. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά από τη δημοτική αρχή να μην αθετηθεί η συμφωνία με τους ηθοποιούς και να υπογραφεί νέα σύμβαση εργασίας, όπως και να τους αποζημιώσει για τη διπλή εργασία που προσέφεραν.

Σε θέση μάχης απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης
Να μη φορτωθεί στους εργαζόμενους η χασούρα των ομίλων του Τουρισμού

Από τη συνέλευση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott»
Από τη συνέλευση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott»
Να μην υπογράψουν αλλαγή στις συμβάσεις τους, να μη δεχτούν άδειες άνευ αποδοχών και να οργανώσουν την απάντησή τους στην προσπάθεια κατάργησης δικαιωμάτων τους καλεί τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Καλεί επίσης σε αγώνα για να εφαρμοστούν στους χώρους δουλειάς όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη των εργοδοτών.

Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη έχουν γίνει Γενικές Συνελεύσεις στα ξενοδοχεία «Marriott» και «Royal Olympic», στις οποίες οι εργαζόμενοι πήραν ανάλογες αποφάσεις, κόντρα στις επιδιώξεις της εργοδοσίας.

«Με μεγάλο θράσος η κυβέρνηση και οι εργοδότες μεθόδευσαν διαδικασίες ώστε να πληρώσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, τη χασούρα και τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό και την εστίαση», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Οπως εξηγεί, «από τη πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία και η μείωση του τζίρου στα εστιατόρια και τα catering οι εργοδότες εφάρμοσαν εκ περιτροπής εργασία, άδειες άνευ αποδοχών "κόβοντας" όλα τα μεροκάματα από τους συναδέλφους που απασχολούνται μέσω εταιρειών ή με διαλείπουσα εργασία και συμβάσεις μιας μέρας» και αφήνοντάς τους χωρίς εισόδημα. Οσον αφορά τους ξενοδόχους, που «καυχιούνται» για την υπογραφή της παράτασης της κλαδικής ΣΣΕ μέχρι το τέλος Αυγούστου, το Συνδικάτο υπενθυμίζει ότι «είναι οι ίδιοι που δεν την εφαρμόζουν, που την υπονομεύουν εφαρμόζοντας την εργολαβική εργασία, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης».

Ζήτημα που αναδεικνύει το Συνδικάτο είναι και το πετσόκομμα της κανονικής άδειας των εργαζομένων μέσα από τις ρυθμίσεις για την άδεια «ειδικού σκοπού», καθώς «υπάρχει ο κίνδυνος, εάν συνεχιστεί η πανδημία και τον Απρίλη, να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων».

Συνέλευση από τους εργαζόμενους στη «Mellon»

Γενική συνέλευση πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στην «Mellon». Οι εργαζόμενοι κατέληξαν σε τέσσερα αιτήματα προς την εργοδοσία: Σε όσους εργαζόμενους παίρνουν την άδεια «ειδικού σκοπού», να αναλάβει το κόστος και της τέταρτης μέρας η εργοδοσία. Να ληφθούν μέτρα για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Να μη γίνει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις προς το χειρότερο (εφαρμογή τηλεργασίας κ.λπ.). Να ληφθούν γενικότερα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας (π.χ. αντισηπτικά).

Η εργοδοσία αρχικά απέφευγε να συναντηθεί με το ΔΣ του Σωματείου, αλλά κάτω από τη συνεχή πίεση επικοινώνησε με τους εκπροσώπους του, οι οποίοι τις ανακοίνωσαν τα αιτήματα. Η απάντηση που έδωσε η εργοδοσία ήταν ότι θα τα εξετάσει και θα απαντήσει. Θετικό είναι ακόμα ότι από σήμερα και για ένα μήνα στο χώρο εργασίας θα βρίσκεται γιατρός, κάτι που αποτελούσε αίτημα του Σωματείου.

Αιτήματα για τους εργαζόμενους στους δήμους

«Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό χτυπούν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων», καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ, τονίζοντας ότι η άδεια «ειδικού σκοπού» που ανακοινώθηκε «βάλλει ευθέως κατά του δικαιώματος της κανονικής άδειας».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η πλειοψηφία των δημάρχων αδιαφορεί ακόμα και για την «αυτονόητη διαδικασία χορήγησης υλικών καθαριότητας και προστασίας στους εργαζόμενους (σαπούνια, αντισηπτικά κ.λπ.)». Επισημαίνει ακόμα την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης από την κυβέρνηση «για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου», ειδικά στις περιπτώσεις που δουλεύουν «σε υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με χιλιάδες πολίτες καθημερινά».

Μέτρα για την καθαριότητα στο δημαρχείο αλλά και σε άλλους δημοτικούς χώρους, όπως τα ΚΕΠ, ζητά η ΔΑΣ ΟΤΑ Δήμου Αμαρουσίου, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υλικών.

Το συνωστισμό των οδοκαθαριστών στο υπηρεσιακό λεωφορείο που τους μεταφέρει στα πόστα τους καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής στο δήμο Περιστερίου. Μάλιστα η δημοτική αρχή «όχι μόνο δεν έχει φροντίσει να υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας στους χώρους εργασίας» αλλά διά της αρμόδιας αντιδημάρχου επιστράτευσε τον αυταρχισμό, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να στοιβαχτούν στο λεωφορείο, «αγνοώντας κάθε κίνδυνο, κάθε υπόδειξη του γιατρού Εργασίας και του τεχνικού Ασφαλείας», απέναντι στην παρέμβαση του εκπροσώπου της Σωματειακής Επιτροπής για να παρθούν μέτρα με διπλά δρομολόγια, ώστε να μοιράζεται το πλήθος των εργαζομένων.

Πολύμορφη η εργοδοτική επίθεση και στο Εμπόριο

Το γεγονός ότι ενώ πληθαίνουν τα κρούσματα από την εξάπλωση του κορονοϊού η εργοδοσία στο Εμπόριο όχι μόνο δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά τους θέτει σε κίνδυνο προκειμένου να εξασφαλίσει τα κέρδη της, καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης.

Στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ εδώ και μέρες ακυρώνονται ρεπό και οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί, με βάρδιες 12 και 13 ωρών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για ανατροφοδότηση των καταστημάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέτρα υγιεινής είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα, αφού οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν σε χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό, σε συνθήκες εντατικοποίησης, υπερκόπωσης, βάζοντας ακόμα και από την τσέπη τους για αλκοολούχα αντισηπτικά, χωρίς μέτρα προστασίας ούτε καν για εργαζόμενους που έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους (ταμίες, πωλητές κ.λπ.).

Στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ, καταγγέλλει το σωματείο, οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να καλύπτουν τη δουλειά για δύο και τρία πόστα. Ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες από την εμφάνιση κρουσμάτων κυριολεκτικά έτρεχαν για να προλάβουν τη μεγάλη κίνηση, μένοντας πολλές φορές αρκετές ώρες μετά το τέλος της βάρδιάς τους.

Την ίδια ώρα, σε πολλά εμπορικά καταστήματα και εμπορικά κέντρα ήδη έχει ξεκινήσει η πίεση προς τους εργαζόμενους ότι λόγω χαμηλής επισκεψιμότητας θα δοθούν αναγκαστικές κανονικές άδειες και θα μειωθούν ώρες εργασίας.

Παράταση προθεσμιών ζητά η Ομοσπονδία Λογιστών

Την παράταση των προθεσμιών για μια σειρά από φορολογικές υποβολές και άλλες σχετικές εργασίες που λήγουν το Μάρτη ζητά από το υπουργείο Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.«Οι συνέπειες της έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε το σύνολο των εργαζομένων σχετίζονται με πολλά θέματα της καθημερινής ζωής, όπως: Εκτακτες άδειες, φύλαξη των παιδιών, τυχόν επισκέψεις σε γιατρούς και εξετάσεις για τυχόν ύποπτα συμπτώματα, αδυναμία των πελατών να προσέλθουν στα γραφεία και συνεπώς μετακινήσεις των συναδέλφων για λήψη εγγράφων κ.λπ.», σημειώνει. Ολα τα παραπάνω, εξηγεί, αυξάνουν «την καθημερινή δυσλειτουργία των εργασιών, με αποτέλεσμα την πιθανότητα να δημιουργηθούν λάθη και παραλείψεις» και κυρίως «την έκθεση των συναδέλφων σε επιπλέον κίνδυνο για εξάπλωση της νόσου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ