ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΤ ΜΟΡΙΑΣ
Νεκρό προσφυγόπουλο από πυρκαγιά

Δήλωση της Μαρίας Κομνηνάκα, βουλευτή του ΚΚΕ

Eurokinissi

Nέα τραγωδία σημειώθηκε χτες στον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, από το ξέσπασμα πυρκαγιάς. Ενα προσφυγόπουλο, ηλικίας έξι χρόνων, εντοπίστηκε νεκρό στα αποκαΐδια της φωτιάς, η οποία ξεκίνησε από το βόρειο τμήμα του ΚΥΤ. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική, έχοντας κάψει ένα κοντέινερ, τουλάχιστον δύο ξύλινα παραπήγματα και σκηνές. Οι πρόσφυγες προσπαθούσαν με κουβάδες να σβήσουν τις φλόγες, που πήραν γρήγορα διαστάσεις λόγω του ισχυρού ανέμου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία για το ξέσπασμα της φωτιάς, η οποία για άλλη μια φορά έφερε με δραματικό τρόπο στο επίκεντρο τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης για τους ξεριζωμένους που έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά του Αιγαίου.

Η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, σε δήλωσή της με αφορμή το περιστατικό αναφέρει τα εξής: «Για ακόμα μια φορά στο κολαστήριο της Μόριας θρηνούμε τη ζωή ενός 6χρονου παιδιού, όσο η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά. Προκαλεί, μάλιστα, λέγοντας ότι για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα hot spots φταίνε οι κινητοποιήσεις των νησιωτών, που δεν επέτρεψαν την κατασκευή των νέων κολαστηρίων - φυλακών! Για την αδιαλλαξία της προς το λαό των νησιών, θα έρθει η ώρα που η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει. Τώρα όμως πρέπει να σταματήσει να εγκληματεί σε βάρος των χιλιάδων θυμάτων του πολέμου και της εξαθλίωσης, προχωρώντας εδώ και τώρα στον απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και τη χώρα για τις χώρες του προορισμού τους». Στο ΚΥΤ, αλλά και έξω από αυτό, «ζουν» 19.343 άνθρωποι, ενώ χωρά 2.840.

Για άλλο ένα τραγικό αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό κάνει λόγο το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο.

«Η νέα τραγωδία που εξελίχτηκε στο hot spot της Μόριας, με ένα προσφυγόπουλο να χάνει τη ζωή του από την φωτιά που ξέσπασε, είναι άλλο ένα τραγικό αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό», τονίζει το Εργατικό Κέντρο και προσθέτει: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ είναι τεράστιες, αφού και αυτή με τη σειρά της, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες, συνεχίζει να συντηρεί τα hot spots, τις φυλακές ανθρώπινων ψυχών, θέλοντας να δημιουργήσει και νέα κλειστά κέντρα. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην εξοικειωθούν με αυτές τις εικόνες, με εικόνες απανθρακωμένων και πνιγμένων παιδιών, να αγωνιστούν ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες. Εδώ και τώρα να κλείσουν τα hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό, άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών».

ΣΙΝΤΙΚΗ ΣΕΡΡΩΝ
Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο χώρο όπου στήνεται κλειστό κέντρο - φυλακή

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Τη θέση κλειδί στον Προμαχώνα του δήμου Σιντικής, όπου πραγματοποιούνται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου για να στηθεί η πρώτη φυλακή - κλειστή δομή για τους πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή των Σερρών, επισκέφθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ το περασμένο Σάββατο.

Ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, η Μαρία Ιωαννίδου, δημοτική σύμβουλος Σιντικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και στελέχη της ΤΟ Σερρών, αρχικά συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Προμαχώνα, Σπύρο Λεωνίδα. Ενημερώθηκαν για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη δημιουργία του κλειστού κέντρου κράτησης στη θέση κλειδί, τις ενέργειες των κατοίκων των γύρω χωριών και τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το χώρο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τη δημιουργία του κέντρου κράτησης, και διαπιστώθηκε η ακαταλληλότητα του χώρου. Πρόκειται για την κοίτη ενός γνωστού ρέματος στην περιοχή, που μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο. Σ' αυτόν το χώρο σχεδιάζεται να στηθούν οι σκηνές για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας ήταν το Σιδηρόκαστρο. Εκεί, ο Γ. Δελής και η αντιπροσωπεία μοίρασαν την Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συνομίλησαν με τους εργαζόμενους και τους καταστηματάρχες της πόλης για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τα μέτρα της κυβέρνησης.

Σε δήλωσή του ο Γ. Δελής εξέφρασε την ξεκάθαρη αντίθεση του ΚΚΕ στη δημιουργία της συγκεκριμένης δομής αλλά και οποιασδήποτε ανάλογης, και απαίτησε να καταργηθούν τώρα όλα τα hot spots, να διευκολυνθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μετακινηθούν, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ, στις χώρες προορισμού τους. «Είμαστε αντίθετοι στην πολιτική που δημιουργεί τους πολέμους, τους πρόσφυγες, τις επεμβάσεις και τη φτώχεια, αλλά και με τη διαχείριση του προβλήματος σε αυτά τα στενά, ασφυκτικά πλαίσια της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Λέμε εδώ και τώρα η Ελλάδα να απειθαρχήσει, να αποχωρήσει από τις Συνθήκες του Δουβλίνου, και βεβαίως εδώ και τώρα να καταργηθεί η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας», είπε μεταξύ άλλων.

Η Μ. Ιωαννίδου κάλεσε το λαό να οργανωθεί και να δείξει την αντίθεσή του στη φυλακή που πάνε να στήσουν για τους πρόσφυγες και μετανάστες, για τους κατατρεγμένους και απελπισμένους. Να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που γεννάνε την προσφυγιά, και να απαιτήσουν απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτες οι συνθήκες κράτησης των εγκλωβισμένων

Τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης όσων ξεριζωμένων ήρθαν στη Σάμο μετά την 1η Μάρτη καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Εδώ και τώρα απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα!

Η περιβόητη αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι απατηλή κι επικίνδυνη. Θύματα της πολιτικής της είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και οι κάτοικοι των νησιών που μετατρέπει σε φυλακές της ΕΕ. Πάνω από 120 άνθρωποι βρίσκονται για μέρες φυλακισμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες σε χώρους των Λιμεναρχείων σε Βαθύ και Καρλόβασι, μεταξύ των οποίων έγκυες και πολλά παιδιά.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απόφασης κράτησης και απαγόρευσης υποβολής αιτημάτων ασύλου στους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες. Πέρα από την καταπάτηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως είναι αυτό της υποβολής ασύλου, η κατάληξη είναι να υπάρχουν άνθρωποι έγκλειστοι σε ακατάλληλους χώρους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγιεινή, τη διατροφή, τη διαβίωση και την υγεία αυτών των ανθρώπων. Παράλληλα, παραμένουν οι πάνω από 8.000 εγκλωβισμένοι στο hot spot στο Βαθύ, σε άθλιες συνθήκες.

Ο σαμιώτικος λαός, οι εργαζόμενοι να απορρίψουν την απάνθρωπη πολιτική εγκλωβισμού κυβέρνησης και ΕΕ όπως και τα παζάρια που κάνει η δημοτική αρχή για τα νέα στρατόπεδα - φυλακές. Χρειάζεται να εντείνουν τις διεκδικήσεις τους για: Να ναυλώσει εδώ και τώρα πλοία η κυβέρνηση και να απεγκλωβίσει όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί στην ενδοχώρα και από κει άμεσα στις χώρες που επιθυμούν. Καμιά δομή πουθενά στο νησί μας. Οι πρόσφυγες και μετανάστες να καταγράφονται κατά την άφιξή τους και να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν. Να καταργηθούν η Συνθήκη του Δουβλίνου και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που ευθύνονται για τον εγκλωβισμό στα νησιά και στη χώρα. ΕΕ και ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα και με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους».

ΤΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την απώλεια της σ. Στέλλας Μαθιουδάκη

H TE Ρεθύμνου του ΚΚΕ με θλίψη αποχαιρέτησε την συντρόφισσα Στέλλα Μαθιουδάκη, από το χωριό Κοξαρέ, που «έφυγε» πρόσφατα, πλήρης ημερών. Η συντρόφισσα Στέλλα ήταν πιστή στα ιδανικά και τις αξίες του Κόμματος μέχρι την τελευταία στιγμή. Γι' αυτά τα ιδανικά και τις αξίες πάλεψε δίπλα στον σύντροφό της στη ζωή και στον αγώνα, τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ, Αλέκο Μαθιουδάκη. Οι σύντροφοί της μέσω της ΚΟΒ Αγίου Βασιλείου προσφέρουν στη μνήμη της 100 ευρώ για την οικονομική στήριξη του Κόμματος.

  • Στη μνήμη της Στέλλας Μαθιουδάκη, ο ανιψιός της Μανώλης Μαθιουδάκης, δημοσιογράφος, προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».
Αναστολή λειτουργίας για το Μουσείο Αμπελακίων

Το ΔΣ του Μουσείου Αμπελακίων 1940-1949 σε συνεδρίασή του αποφάσισε και ανακοινώνει ότι το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό μέχρι το Πάσχα. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον κορονοϊό και τα μέτρα προφύλαξης που ανακοινώθηκαν από τις αρχές για τη δημόσια υγεία.

Κλειστά τα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ανακοινώνει ότι, λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό, τα γραφεία της θα παραμείνουν κλειστά για το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με τις εξελίξεις. Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ εύχεται σε όλους τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες καλή υγεία και αναφέρει ότι όσοι χρειάζεται να επικοινωνήσουν μαζί της, μπορούν να τηλεφωνούν στο τηλέφωνο 694.48.62.556, σε ώρες εργάσιμες, ή στο e-mail peaea@yahoo.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ