ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Αλληλεγγύη από σωματεία στον δίκαιο αγώνα τους

Σε Γενική Συνέλευση στη Λάρυμνα καλεί σήμερα το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας

Από την επίσκεψη αλληλεγγύης που οργάνωσαν συνδικάτα της Αττικής
Από την επίσκεψη αλληλεγγύης που οργάνωσαν συνδικάτα της Αττικής
Με εκβιαστικά διλήμματα και προσπάθεια διάσπασης όσων απασχολούνται στη ΛΑΡΚΟ, επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει τον αντιλαϊκό σχεδιασμό του κεφαλαίου για την επιχείρηση, συσκοτίζοντας παράλληλα τις ευθύνες της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καλεί σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., σε Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα.

«Προειδοποιήσεις» για απεργοσπαστικό μηχανισμό

Μπροστά στο αδιέξοδο, που η ίδια η κυβέρνηση προκάλεσε με τη διαλυτική τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία εκτός των άλλων αφήνει απλήρωτους τους αυτοαπασχολούμενους αυτοκινητιστές και χειριστές μηχανημάτων για δεδουλευμένα πέντε και παραπάνω μηνών, ο ειδικός εκκαθαριστής, με νέα επιστολή του, απειλεί με δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, προκειμένου να «σπάσει» η απεργιακή κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων και μικροεργολάβων. Τους καλεί να αποδεχτούν ότι δεν θα πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται και να συνεχίσουν να δουλεύουν με μειωμένες αποδοχές.

Οι αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές και χειριστές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε απόγνωση και καλούν την κυβέρνηση να δώσει λύση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Απλήρωτοι οι εργολαβικοί

Η ίδια εκβιαστική τακτική ακολουθείται και σε βάρος των εργολαβικών της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ, οι οποίοι ακόμη δεν έλαβαν το υπόλοιπο της προκαταβολής για τον Φλεβάρη, όπως διεκδικούν με την απεργία που ξεκίνησαν το τέλος της προηγούμενης βδομάδας. Μάλιστα, χτες, Δευτέρα 16 Μάρτη, θα έπρεπε να λάβουν την εξόφληση της μισθοδοσίας τους για τον προηγούμενο μήνα, κάτι που δεν έγινε, καθώς χρήματα πιστώθηκαν μόνο στους λογαριασμούς του μόνιμου προσωπικού.

Δεν αποκλείεται μάλιστα και οι εργαζόμενοι με εργολαβικό καθεστώς στη ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι αμείβονται με 600 και 700 ευρώ το μήνα, να κληθούν να «χαρίσουν» τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, καθώς αυτά αφορούν οφειλές για μισθοδοσία του Φλεβάρη, πριν τεθεί η ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, με αποτέλεσμα να μην «νομιμοποιείται» ο ειδικός εκκαθαριστής να προχωρήσει στην πληρωμή τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σε βάρος των εργολαβικών ασκούνται πιέσεις να «σπάσουν» την απεργία τους, μέσω «προειδοποιήσεων» για αντικατάστασή τους από άλλους εργαζόμενους με εργολαβία.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καλεί τα μέλη του στη σημερινή Γενική Συνέλευση, όπου εκτός από τις τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να τεθούν και ζητήματα με την προστασία των εργαζομένων από την επιδημία του κορονοϊού, καθώς η εταιρεία έχει αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους, χωρίς να τους χορηγεί τα απαραίτητα αντισηπτικά και χωρίς πρόσθετα μέτρα υγιεινής.

Συνέχεια στην αλληλεγγύη από συνδικάτα της Αττικής

Να διαφυλάξουν την ενότητά τους, κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να διαμορφώσει συνθήκες διάσπασης και να μεταφέρει σε αυτούς τις ευθύνες για το κλείσιμο της εταιρείας, κάλεσαν τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της ΛΑΡΚΟ εκπρόσωποι συνδικάτων της Αττικής, που βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν για μια ακόμη φορά στην πύλη του εργοστασίου, με τους εργαζόμενους της εταιρείας, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συναδέλφους τους από την Αττική να ενώνουν τις φωνές τους και να στέλνουν μήνυμα ενότητας και αγώνα.

«Εμείς, από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στον αγώνα σας, που είναι δίκαιος και παράδειγμα για την εργατική τάξη της χώρας μας συνολικά», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Λάμπρος Χατζάρας, τονίζοντας παράλληλα ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και το σύνολο της περιοχής που ζει από τη ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς μια τόσο μεγάλη μονάδα, που έχει εξειδικευμένο και έμπειρο εργατικό δυναμικό, πρόοδο στην τεχνική και επιστημονική οργάνωση της παραγωγής, καταλήγει σήμερα να απαξιώνεται συνειδητά, όταν δεν συναντά τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

«Οι αγώνες της ΛΑΡΚΟ έχουν βαθιά ιστορία και αποτελούν παράδειγμα για την εργατική τάξη», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ντίνα Γκογκάκη, καλώντας τους εργαζόμενους να διατηρήσουν την ενότητά τους.

Την αλληλεγγύη των εργαζομένων στους ΟΤΑ εξέφρασε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, Σπύρος Κωνσταντάς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο σχεδιασμός τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν να πετσοκόψουν τη ΛΑΡΚΟ, να τη διαλύσουν και να τη χαρίσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους».

«Η ενότητα των εργαζομένων θα βάλει το τείχος που χρειάζεται στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της», σημείωσε η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά, Χριστίνα Καραμαλίκη, καλώντας τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να κρατήσουν «ψηλά το κεφάλι».

Στην αντιπροσωπεία των Συνδικάτων της Αττικής που βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από τα Σωματεία Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού, Επισιτισμού - Τουρισμού, Φαρμάκου, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), Οικοδόμων και σύλλογοι Εκπαιδευτικών.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενα εργατικό «ατύχημα» κάθε 5,5 μέρες!

Διακόσια ένα εργατικά «ατυχήματα» σε τρία χρόνια στο δήμο Θεσσαλονίκης, δηλαδή ένα κάθε 5,5 μέρες, είναι ο δραματικός απολογισμός που αποκαλύφθηκε μέσα από τα στοιχεία που δόθηκαν από τη διοίκηση του δήμου σε απάντηση σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Τα 201 καταγεγραμμένα «ατυχήματα» έγιναν την περίοδο 1/1/2017 έως 31/1/2020. Το διάστημα από 1/9/2019 έως 31/1/2020, δηλαδή με τη νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, έχουν γίνει 27.

Στη Διεύθυνση Καθαριότητας έχουν καταγραφεί 149 «ατυχήματα», στις τεχνικές υπηρεσίες και σε εργαζόμενους που κάνουν εξωτερικές εργασίες 34, με τα περισσότερα στη Διεύθυνση Πρασίνου, και σε εργαζόμενους σε διοικητικές υπηρεσίες και εργασίες 18.

Σε αυτά περιλαμβάνεται και το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» τον Ιούλη του 2017, με εργαζόμενο οδηγό στην καθαριότητα. Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» είχε γίνει και το καλοκαίρι του 2014, στο μηχανουργείο του δήμου.

Να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης απαιτεί τώρα μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, για να μην υπάρξουν άλλοι νεκροί και σακατεμένοι εργαζόμενοι.

Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, παλεύοντας για καλύτερες συνθήκες εργασίας και προστασία της υγείας και της ζωής τους.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αποδεικνύεται ότι οι καταγγελίες των εργαζομένων για τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας δεν είναι "υπερβολές κάποιων", ούτε "παραμύθια της ΔΑΣ", όπως υποστήριζαν και υποστηρίζουν οι διοικήσεις του δήμου και τα τσιράκια τους».

Επιπλέον απαντά στην επιχειρηματολογία που προσπαθεί να μειώσει τη σημασία των αριθμών και να ρίξει την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους που σακατεύονται.

Οπως επισημαίνει, μάλιστα, «έχουν συμβεί αρκετά εργατικά "ατυχήματα" που δεν έχουν καταγραφεί, με τη συναίνεση των εργαζομένων που υποκύπτουν είτε σε έμμεσες απειλές, όπως π.χ. "μπορεί να μπλέξεις αν δηλωθεί", είτε σε παραινέσεις του τύπου "πού να τρέχεις σε Επιθεώρηση Εργασίας και αστυνομία, θα σε καλύψουμε εμείς με άγραφη άδεια".

Διοικήσεις του δήμου και τα τσιράκια τους κάνουν λόγο για "ατυχήματα που δεν είναι σοβαρά", και που "οφείλονται συνήθως σε απροσεξία των εργαζομένων" και σε εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τα μέτρα ασφαλείας.

Κουβέντα δεν θα πουν όλοι αυτοί για την κατάσταση των οχημάτων, για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που δεν δίνονται, για την εκπαίδευση των εργαζομένων που δεν γίνεται, για τις ελλείψεις προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας, για τα εργαλεία και ανταλλακτικά που λείπουν κ.ά.».

«Στις διοικητικές υπηρεσίες», προσθέτει, «ειδικά σε αυτές που εξυπηρετούν κοινό, τα στοιχεία δείχνουν την πίεση που δέχονται οι συνάδελφοι κατά την εκτέλεση της εργασίας τους. Εχουν καταγραφεί καρδιαγγειακά επεισόδια και λιποθυμίες κατά την ώρα εργασίας, και τραυματισμοί μετά από επιθέσεις δημοτών».

Καταλήγοντας, η ΔΑΣ επισημαίνει ότι «η διοίκηση Ζέρβα, παρά τη μαγική εικόνα που παρουσιάζει και για αυτό το θέμα, καμιά πρόθεση δεν έχει δείξει για να βελτιωθεί η κατάσταση στο θέμα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι λένε ψέματα ότι έχουν δώσει όλα τα ΜΑΠ σε όλους τους εργαζόμενους (...) Η κατάσταση που επικρατεί στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας φαίνεται και αυτή την περίοδο, με την επιδημία του νέου κορονοϊού».

Ψήφισμα συμπαράστασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Μακεδονίας

Ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης και στήριξης του αγώνα όσων απασχολούνται στη ΛΑΡΚΟ εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.

Στη συνεδρίαση της 26ης Φλεβάρη πραγματοποίησε παρέμβαση εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα που έχει συσταθεί από τους αυτοκινητιστές και τους απολυμένους στον εργολάβο που απασχολούνταν στην αποκάλυψη του λατερίτη (σιδηρονικέλιο) στο λατομείο Ιεροπηγής και εξόρυξης λιγνίτη στα Σέρβια και διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων 5 μηνών.

Στο ψήφισμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, πέρα από την έκφραση συμπαράστασης και στήριξης στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και την απαίτηση για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, μετά και από την παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Θανάση Χαστά, απαιτεί την απόσυρση του νόμου της κυβέρνησης που οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ σε κλείσιμο ή πώληση, και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας εργαζόμενου στη ΛΑΡΚΟ, στις εργολαβίες, αυτοαπασχολούμενου.

Στην παρέμβασή του, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα τόνισε μεταξύ άλλων πως «ειδικά στο Νομό της Καστοριάς ήδη έχουν απολυθεί οι πρώτοι 28 εργαζόμενοι και τέλος του μήνα έρχονται άλλες 25 απολύσεις, συν τους 53 μεταφορείς οι οποίοι έχουν ακινητοποιήσει τα αυτοκίνητά τους. 100 οικογένειες δεν είναι απλά στο χείλος του γκρεμού, έχουν πάρει ήδη την κάθοδο σε αυτόν, ακόμη μια ταφόπλακα έρχεται σε αυτόν τον δύσμοιρο τόπο, μιας και η ΛΑΡΚΟ είναι φιάλη οξυγόνου αυτήν τη στιγμή για τη Δυτική Μακεδονία». Επίσης παρέθεσε τα ποσά που η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί την καταβολή τους, τα οποία, όπως ανέφερε, μονάχα για την περιοχή της Καστοριάς ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ